• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-08-28 09:35:57 följande:
    Du läser ibland dåligt, antigen läser de för snabbt och missar saker eller annat. 
    Ingen aning var du har fått det ifrån att jag försöker bortförklarar något. Självklart, det finns forskning som pekar på att munskydd gör nytta och det finns sån som pekar på att det INTE gör nytta. Så länge det finns ungefär lika mycket av båda så är kunskapsläget ganska oklart. 

    Däremot gör man i regel inte studier för att visa att något INTE funkar, utan i regel vill man ju se OM något kan funka. Forskning vill ju i regel komma vidare, hitta något som fungerar, man brukar inte forska för säkert bevisa att något inte fungerar - det brukar helt enkelt inte finnas så mycket intresse av något som man ändå inte tror på. Däremot får man ju ofta negativa resultat, dvs. det visar sig att det inte funkar. 

    Och det är du som länkar till artiklar utan att kunna förklara hur du själv tycker om den frågan och VARFÖR. Det duger inte att bara länka till något och säga att man tycker precis likadant (i alla punkter???)  och inte ens kan förklara utifrån något exempel varför det här skulle vara ett problem. Då måste jag utgå ifrån att du inte förstår artikeln, eller inte ens har läst den. Och det är inte mitt jobb att börja analysera den, det är du som har länkat och som stödjer din argumentation på den. 
    Om jag har förstått det rätt så finns det forskning som visar att munskydd fungerar i laboratoriemiljö om munskydden används korrekt, då minskar de i första hand risken för att den som bär munskyddet ska smitta andra.

    Men forskning kring hur korrekt hanterade munskydd i tillrättalagda miljöer fungerar  har ingen som helst relevans för hur munskydd fungerar i verkligheten.

    Anders Tegnell tog vid någon presskonferens upp munskydds positiva psykologiska effekt, det vill säga att bärarna fungerar som signaler på att vi lever i en pandemi och att detta medvetande i sig kan ha en smittskyddseffekt.

    Mot detta kan man ställa det faktum att munskydd kan inge bäraren falsk säkerhet - vi som roat oss men att studera munskyddens uppträdande tycks vara eniga om att den effekten är stark.

    Man kan ju också notera att det finns få exempel på länder som infört munskyddstvång där denna åtgärd haft positiva effekter om den inte kompletterats med andra repressiva åtgärder och då har det med stor sannolikhet varit de senare som har haft effekt.

    Jag tror heller inte att det i längden är positivt att politiker tar till åtgärder vars enda syfte är att få politikerna att verka handlingskraftiga inför en okunnig opinion. Populism brukar sällan föra något gott med sig.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-28 09:13:44 följande:
    Japp. Bra att vi inte stängde skolorna. 
    Ja, och hoppingivande att den där aktionsgruppen för att föräldrar ska organisera sig och hålla barnen hemma från skolan för att smittan inte ska spridas inte tycks ha smittat särskilt många.

    I pandemins början fanns det visserligen många föräldrar här i Sverige som höll sina barn hemma, i synnerhet föräldrar i utanförskapsområden där man förmodligen är mer benägen att ta efter andra länders panikreaktioner.
  • FDFMGA

    Jag lyssnade på Spanarna (ett radioprogram) i bilen. En av deltagarna som bor i Spanien berättade om sina erfarenheter utifrån att enbart få gå ut för att handla och hur han upplevde att polisbilar cirklade runt och kontrollerade att tvångsåtgärderna efterlevdes. Han menade att Spanien gjorde rätt och att Sverige har gjort rätt, utifrån att vi har så olika traditioner. I Spanien ligger det kollektiva minnet av Francotiden fortfarande kvar och folket hade inte så svårt att anpassa sig till ett nuauktoritärt synsätt. Därmed inte sagt, tror jag, att alla spanjorer har en liten Franco i sig liksom att det inte finns svenskar som är Francofiler.

    Det senare är ju debbaten på Familjeliv ett utmärkt exempel på, liksom att SD är det politiska parti i Sverige som gärna ser tvångsåtgärder och att politikerna inte ska förlita sig på expermyndigheten i så stor utsträckning som de gjort.

  • FDFMGA
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 16:23:00 följande:
    Menar du att alla som är kritiska till FHMs och Sveriges hanterande av epidemin är SD-anhängare och Francofiler? Hmm, intressant logik där.
    Nej, men jag menar att man i debatten kan se eempel på en övetro auktoritära synsätt.

    Det finns ju flera inom kritikerklustret i den här tråden som gång efter annan har bedyrat att de inte är sverigedemokrater samt att de är synnerligen bildade.

    Jag finner ingen anledning att betvivla det förra.

    För övrigt så har ju debatten mer och mer kommit att handla om munskyddstvång eller inte - alltså att munskyddet har blivit till en slags palestinasjal för att visa tillhörighet, alltså i debatten, nästan ingen använder ju munskydd i SverigeSkrattande

    Jag bifogar en länk till Jennifer wegerups rätt roande krönika kring hur munskydden används i Italien.

    https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/flera-bar-maskerna-runt-armen-sa-ar-verkligheten/
  • FDFMGA
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 16:46:55 följande:
    I Storbritannien, där jag bor, använder praktiskt taget alla munskydd och social distansering efterlevs överlag trots att tilltron till staten och myndigheter är betydligt lägre än den är i Sverige. Jag har aldrig sett någon bära munskydd runt armen här. Bara för att en krönikör raljerar om hennes personliga erfarenhet gör den inte allmängiltig. Jag litar dessutom mer på Royal Society än Expressen.
    Det låter ju alldeles utmärkt att man i Storbritannien förmår att använda munskydd korrekt.

    Synd bara att det inte visar sig i dödsstatistiken, trots att man skrev ner antalet döda för en tid sen.

    Storbritannien skulle ju kunna vara ett exempel på munskyddens ineffektivitet om dina iakttagelser är korrekta, att praktiskt taget alla använder dem och att de gör detta korrekt.

    Det var för övrigt en längre sträcka jag körde idag, så det blev många radioprogram. Bland annat en intervju med forskare som undersökt hur mycket droppar och aerosoler vi stöter ut vid körsång. Hennes slutsats kan lite elakt tolkas som att körsångare borde ha munskydd.

    Den kören skulle nog blehöva specialisera sig på mumlans sångSkrattande
  • FDFMGA
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 19:05:14 följande:
    Munskyddstvång infördes sent här, så ditt argument håller inte. Men dödstalen har sjunkit snabbare än i Sverige proportionellt sett.

    Det verkar mycket rimligt att just körsång inte är särskilt lämpligt i Covid-tider. Det är nu en gång så med epidemier att man får acceptera att vissa aktiviteter får ligga på is till dess. Av någon anledning verkar många svenskar ha väldigt svårt att tänka sig att göra någon som helst inskränkning i sin vardag för att skydda andra (men har inga problem med att gamla hålls isolerade på hem utan möjlighet att träffa sina anhöriga).
    Jag tycker annars att just Storbritannien och Sverige är utmärkta jämförelseländer. Bägge länderna med en söndernyliberaliserad sjuk- och äldrevård, bägge länderna med tidig oupptäckt smittspridning och bägge länderna med ungefär samma smittskyddsstrategi initilat.

    Enligt mitt sätt att se dett har Storbritannien sedan landet drabbades av politiska panikattacker drabbats hårdare än Sverige av pandemin och landet saknar en långsiktigt hållbar smittskyddsstrategi, munskydd är inte mycket att hålla sig i när det blåser kallt, medan Sverige har en utveckling eller snarare avveckling av pandemin som iofs inte är linjär men som inte desto mindre är hållbar.
  • FDFMGA

    Hmm, är det fortfarande betydelsen av "otydliga fakta " som är trådens ämneSkrattande

    Ett tydligt faktum tycks vara att det finns en mycket tydligt korrelation mellan att vara språkligt rigid och att vara munskyddsförespråkare.

    Googlar man på "otydliga fakta" får man ett 100-tal träffar och för den som inte har tummen mitt i handen språkligt sett så är det inte svårt att förstå att otydliga fakta är sådana som kan tolkas olika.

    Men diskussionen kanske i stället handlar om något annat väsentligt i sammanhangetGlad

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 20:40:10 följande:
    Språkligt rigid ... Hahaha ... du menar att inte uppskatta när folk har personliga tolkningar av ett ords innebörd? Då meningen urvattnas, förvanskas och blir oklar?

    I ditt exempel är det således fakta att vissa resultat eller företeelser etc kan tolkas olika. Det betyder inte att det handlar om otydlig fakta. 

    Jag prisar gudarna att du inte är en kollega till mig. 
    Fuck Google, ask me!
    Du är säkert duktig inom ditt gebit - men avseeende språkförståelse så tror jag att du skulle vinna på att anlita Google. Söker du på otydliga fakta så kommer du att finna att klyban långt från är ensam om att skriva att fakta kan vara otydliga, Du kan hitta myndigheter som använder samma eller liknande formuleringar.

    Du har säkert rätt i att jag skulle vara mycket olämplig i jobbet om jag vore din kollega, men det hindrar inte att jag anses vara hyfsat duktig på det jag bland annat sysslar med - att konkretisera texters budskap.

    En sysselsättning som innebär att man inte får vara språkligt rigid och/eller fastna i en språklig detaljkarusell.

    Jag betvivlar att du skulle passa som min kollega, Felfinneri som självändamål är ingen framgångsfaktor inom mitt yrkesområde.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-08-28 20:29:47 följande:
    Du behöver inte vara orolig för variation - klyban bombar med nya infall och anklagelser. Just nu är det "de bryr sig inte om äldre" och "sprider okunskap". Samma skiva men ändå lite olika låtar.
    Ja, jag har noterat att du och några andra gärna mäter er med klyban och det är väl inte fel, diskussionen är ju fri, inte ens eventiuell vilja till variation är under tvångsskrivskydd på Familjeliv.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 22:06:00 följande:
    Shoot med din sarkasm. Jag ska inte anmäla ditt inlägg. Jag känner bara behov att påtala hur många språk jag talar när Andrea påstår att jag har noll känsla för språk. När jag skriver inlägg på FL tycker jag det är enklare att använda språkformen dom när det går, vilket är f.ö. allmänt accepterat. 
    Helt okej, bara du inte börjar med domses i stället för deras.

    Dom är dessutom alldeles utmärkt i och med att det inte går att göra fel och använda objektsformen dem när det ska vara de.

    En sak är vi åtminstone överens om - att "Ett får i fårakläder" är infernalsik elakt samtidigt som det är så gott som oantastligt.Glad
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin