Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2021-02-03 22:20:10 följande:

    Du glömmer som brukligt den initiala smittan vi hade, undra varför.


    Det handlar inte om den nu. Svara på det här i stället:

    Varför kunde Sverige inte acceptera att Finland ville hålla smittan nere? Varför är det ok att Sverige nu stänger sina gränser mot grannarna pga smittorisk, när det inte var ok i våras att grannarna stängde sina gränser mot Sverige pga smittorisk?

    Läs texten jag länkade till innan du svarar.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-04 05:44:45 följande:

    Vad är Sverige?

    Annars har du fått så mycket svar om Sveriges strategi och annat, men du ignorerar bara detta.Jag insett du är helt ointresserad av vad som sker Sverige, elelr förstå att Sverige var i en annan situation än Finland och Norge.

    Det var rätt länge sedan jag slutade titta på dina länkar, och eftersom du inte fann ett intresse och lära dig vissa saker, och den glömskan du har inför multipla saker.

    Som jag förstår det är ditt enda intresse att attackera Sverige utan bry dig om en hel hög med saker som skiljer.

    Ta bara detta med lagarna, ta bara detta med den initiala smittan osv..., Padrirac har förklarat flera saker för dig här och ingående och enda Padriac har för det är att du struntar i det.

    Det är där vi står med dig i COVID-19 och att du pratar inte ens om Sverige längre, till och med länkar du ger ibland undviker du lufta helhetsbilden i den.

    Så jag vet inte vad du gör här, någon slags agenda är det, dock inte den vanliga.

    Tycker du illa om Sverige, eller vad är det som driver dig att inte utvecklas med ämnet och skeendet?

    Inte alls om du sätter dig in i det.


    Den initiala smittan gör att Sverige nu har rätt att göra exakt det man kritiserade andra för tidigare?

    Lagarna skiljer sig åt, visst. Sen kan vi också se olikheter på följande punkter:

    Presymptomatisk smittspridning, liten risk i Sverige, stor risk i Finland.

    Smittspridning via aerosoler, sker inte i Sverige, förekommer i Finland.

    Centraliserad smittspårning, inte nödvändigt i Sverige, oerhört viktigt i Finland.

    Munskydd, ineffektiva i Sverige, effektiva i Finland.

    Mätning av virusnivåer i avloppsvatten, opålitligt metod i Sverige, nyttigt verktyg i Finland.

    Smittspårningsapp, onödig och ineffektiv i Sverige, mycket viktig i Finland.

    Barn och smittspridning, behöver inte beaktas i Sverige, bör förhindras i Finland.

    Om alla nordiska lönder hade haft samma åsikt om hur viruset och smittspridningen beter sig, då hade vi kunnat skapa en nordisk bubbla med t.ex. smittspårning över gränserna och system för utbetalning av smittbärarpeng till personer som bor i ett land och jobbar i ett annat. Och i stället för stängda gränser och anklagelser om diskriminering, så kunde man ha utvecklat ett system för hur man testar resenärer.

    www.dn.se/ledare/nordiskt-samarbete-ar-battre-an-coronamobbning/

    Jag vet inte vad det står här, men rubriken håller jag i alla fall med om.

    Det är synd att du aktivt väljer bort källor beroende på vem som lägger ut dem. Om man är öppen för olika åsikter så brukar man inte göra så. Snarare är det personer med en viss agenda som aktar sig för att läsa sådant som kan rubba den egna övertygelsen.

    Skulle du ha velat ha en nordisk bubbla?
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2021-02-04 08:59:12 följande:

    Jag har inte vare sig hört eller läst att de skulle ha ändrat sig i den frågan. Tegnell uttryckte sig för myndighetens räkning skeptiskt till metoden eftersom han menade att det inte fanns någon möjlighet att översätta nivåerna av förekomst av virus i avloppsvattnet till nivåerna i samhället. Han sade att testerna bara kunde berätta om det finns en spridning av covid-19 i samhället över huvud taget. Detta hörde jag honom säga vid flera intervjuer i december.

    Men det är ju bra att SU och Karolinska och andra fortsatt använda sig av ett verktyg de bedömer som viktigt och fungerande. 


    www.svd.se/jagar-nya-virusvarianter--planerar-specialstyrka

    Här gör man tydligen också mera än rekommenderat, det är bra. Och munskydd använder man också!

    Med noggrann smittspårning kan man upptäcka allt möjligt märkligt. I Jyväskylä har man en smittkedja där de smittade har befunnit sig på ett visst gym samma dag, men inte samtidigt.

    www.is.fi/kotimaa/art-2000007772477.html
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-05 08:52:28 följande:

    "Men i Sverige har Folkhälsomyndigheten beslutat att det inte är aktuellt att med mobilen spåra möten mellan människor för att komma åt viruset.- De resurser som det skulle kräva att smittspåra alla dessa människor är inte rimliga. Den andra biten är att man måste coronatesta väldigt många människor för att få någon som helst effekt av det här.

    ? Det har vi hittills inte gjort, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten"

    "Anders Tegnell ser i dagsläget flera juridiska risker med tekniken men han säger att den kan bli aktuell när smittspridningen återgår till låga nivåer.

    - Det kan den bli. Men tekniken rymmer väldigt många legala problem som måste lösas så att den till exempel inte stör den personliga integriteten.

    Det verkar vara på gång i de flesta andra EU-länder?

    - Ja, och alla kollegor jag pratar med har samma problem med personlig integritet och legalitet. Det är väldigt svårlöst."


    Tegnell är ju helt ute och cyklar här. Det kräver noll resurser att smittspåra med hjälp av en app. Appen sköter spårandet alldeles på egen hand. Och man behöver inte coronatesta väldigt många människor.

    I Sverige uppmanas man visst informera sin närkontakter om att man har blivit smittad, eller? Och närkontakterna väljer själva hur de agerar på den informationen? Vissa isolerar sig, andra struntar i riskerna och går till jobbet som vanligt, antar jag. (I Finland blir det obligatorisk karantän.)

    En smittspårningsapp informerar de närkontakter man inte känner, t.ex. den som satt i sätet intill på bussen. Den som får en varning via appen väljer själv hur den agerar på informationen. Man kan strunta i varningen. Eller så kan man t.ex. välja att inte besöka sina anhöriga på äldreboendet just den veckan.

    Så här fungerar det:

    Telefoner som är nära varandra byter koder med varann. Koderna lagras i telefonens minne några veckor. Om en person konstateras vara smittad får den en öppningskod av hälsovården. Den koden skriver man in i appen i sin telefon. Då plingar det till i alla telefoner som har haft närkontakt med den smittades telefon. Idén är den att en exponerad individ får veta om att den har blivit exponerad. Ingen myndighet är inblandad. Den exponerade väljer själv vad den gör med informationen.

    Det finns inga integritetsproblem.

    pcforalla.idg.se/2.1054/1.738843/sverige-behover-en-corona-app

    Coronablinker låter dig däremot vara helt anonym. Appen sparar inte några personuppgifter ? varken namn, födelsedatum, kontaktuppgifter eller lokalisering. Det går med andra ord inte att se vem du är, vilka du har träffat eller ens var du har befunnit dig.

    Den enda information som sparas är de anonyma koder som används för att varna andra.

    Eftersom det är Finlands statliga hälsomyndighet som ligger bakom Coronablinker kan vi vara säkra på att den är seriös. Skulle det inte övertyga dig har appen släppts som öppen källkod, vilket betyder att alla kan granska den och hitta eventuella säkerhetsluckor. Allt det här är möjligt eftersom Apple och Google tillsammans tagit fram en lösning som gör den här sortens app möjlig.

    www.hbl.fi/artikel/coronablinkern-har-respekt-for-anvandarens-integritet/

    Enligt Koivunen är Coronablinkern uppbyggd så att eventuella hackare inte får ut någon värdefull information, eftersom man inte uppger några personliga uppgifter.

    Coronablinkern lottar för varje telefon ut en identifikationskod, som sparas i 21 dygn.

    Coronablinkern sparar inte ditt namn, ditt födelsedatum eller dina kontaktuppgifter. Den kan inte ta reda på vem du eller de människor du träffar är.

    Appen samlar inte in positionsdata.

    Om man konstaterats ha coronaviruset kan man anonymt meddela det i appen med en kod man får av hälso- och sjukvården. Inte heller den koden skickar person- eller positionsuppgifter.

    digifinland.fi/sv/vara-tjanster/projektet-coronablinkern/coronablinkern-vanliga-fragor/

    Det rekommenderas att man i det lokala patientdatasystemet antecknar att öppningskoden har getts ut och även klockslaget när den har getts ut. Själva koden antecknas inte i patientuppgifterna.

    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/thl-och-solita-publicerade-kallkoden-for-coronablinkern-oppen-kod-mojliggor-oberoende-utvardering-av-appen
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-05 12:51:42 följande:

    Det finns flera enkla här, appprevalensen för att ha en effekt, det finns även om att det är för många smittade nu och att appen kommer säkerligen trigga tiotusentals i var större stad dagligen och hur ska man testa alla dom?

    Så:

    App prevalens? Kan man testa så många dagligen varje dag som triggar appen Hur gör man med integritetsproblemen? Hur gör man med alla som inte har en smartmobil eller som jag inte kan installera nått längre? Och om symtomenkät, så görs ju dessa redan idag via socialstyrelsen och läkarna som skickar in diagnos och symtom till dom?  

    Vill du inte diskutera dina inlägg och förtydliga det någon kan undra om dom?

    Vad exakt är det det som är så solklart att inget mer behövs sägas?


    Det finns inga integritetsproblem med den finska appen.

    De som triggar appen har redan blivit testade.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-02-07 14:01:07 följande:

    Nåväl, själv tycker jag att Löfven är en pajas, om än en pajas som inte vill något illa. Jag tycete den svenska strategin var hyfsad så länge regeringen inte agerade, men allteftersom har regeringens inflytande över den svenska strategin ökat på FHM:s bekostnad. Det tycker jag är synd, Löfven gör sig bäst när han har ett munskydd i form av en munkavle på sig. Därmed inte sagt att jag anser att oppositionen är bättre.


    Jag förstår inte hur man kan anse att hela pandemihanteringen ska lämnas åt FHM att ensam besluta om. Eftersom åtgärderna man vidtar eller inte vidtar påverkar hela samhällsekonomin och relationerna mellan länder, så är det självklart att andra än folkhälsoexperter ska vara involverade i beslutsfattandet.

    Sen har vi själva strategin. Den svenska retoriken går ut på att ?målsättning? är det samma som ?strategi?, och man kan därför hävda att strategin har varit den samma hela tiden. Att minska smittspridningen. Eller takten på smittspridningen. Med den retoriken kan man också påstå att Tanzania och Sverige har samma strategi, även om åtgärderna skiljer sig åt. I Sverige håller man avstånd, i Tanzania ber man till Gud.

    När man i Finland talar om strategi, så ingår i det begreppet också de åtgärder som vidtas.

    stm.fi/sv/-/10616/valtioneuvoston-periaatepaatos-suunnitelmasta-koronakriisin-hallinnan-hybridistrategiaksi

    ?Därför är det nu möjligt att övergå från omfattande begränsningsåtgärder till hybridstrategins princip om att testa, spåra, isolera och vårda.?

    Av de här åtgärderna satsar Sverige på testa och vårda. Spåra gör man inte fullt ut pga brist på resurser, isolera gör man inte för att det bryter mot de grundläggande medborgerliga rättigheterna.

    Det som är tragiskt är att FHM har gått ut med att centraliserad smittspårning är onödigt och att isolering är ineffektivt.

    I Finland har smittspårningen visat att smittspridning på byggarbetsplatser är vanligt förekommande. Orsaken är den att många av de som arbetar här är arbetspendlare från de baltiska länderna, där smittspridningen är betydligt högre än i Finland. Frivillig testning har funnits vid gränserna länge, men många av de här arbetarna testar sig inte, därför att om testet visar positivt får de inte gå på jobb. Ersättningen för inkomstbortfall gäller inte för de här personerna, eftersom de inte är fast bosatta i Finland.

    Hur löser man problemet? Det har diskuterats att uppdragsgivaren i Finland borde betala ut ersättning för inkomstbortfall till smittade utländska arbetstagare. Man har också diskuterat om testet vid gränserna borde bli obligatoriskt. Eller så väljer man att göra ingenting, och låta smittan sprida sig.

    Är det här en fråga som smittskyddsexperter ensamma ska avgöra?

    svenska.yle.fi/artikel/2021/01/23/massexponering-pa-byggarbetsplats-i-vanda-nastan-halften-av-personalen-smittad

    svenska.yle.fi/artikel/2021/01/23/utebliven-inkomst-inget-gastarbetare-valjer-frivilligt-byggbranschen-klarar-sig
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-09 21:07:02 följande:

    Intressant... som en del skriver i tråden

    sverigesradio.se/avsnitt/1667811

    "Svenska nationen beskrivs som hjärntvättad och ansvariga för coronastrategin som förövare och medierna som mutade. Sverige har rasat ner i en moralisk, etisk och vetenskaplig avgrund.

    Sådana påståenden sprids i en kampanj i sociala medier. Experter på informationspåverkan anser att tonen och metoderna är oroväckande."

    En del av det som berättas i prgrammet verkar passa väldigt bra in på en del av inläggen här..

    Vems 'nyttiga idioter' är det  som beskrivs...


    En observation som jag har gjort under året är att det inte verkar vara accepterat i Sverige att vara av annan åsikt. Det här radioinslaget lyfter det fenomenet till en helt ny nivå.
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-10 14:47:08 följande:

    Då för jag väl skriva om mitt inlägg så att även du förstår det.

    Detta är en tydlig illustration av att lock-down i Österrike har haft gynnsamma effekter. Det finns även liknande kurvor från andra länder. Sverige har inte haft lock-down, och verkar inte tycka att de positiva effekterna uppväger de negativa.

    Det talas i Sverige mycket om vilka hemska följder en lockdown skulle innebära för ekonomin. 

    Jag tycker att i Sverige lägger man för stor vikt på teorierna om ekonomiska följder av en lockdown, och för lite vikt på de gynnsamma konsekvenser nedstängning har haft i andra länder. 

    Som Klyban brukar påpeka, den svenska strategin tar inte bara hänsyn till smittospridningen utan även andra faktorer i samhället som ekonomin, arbetslösheten etc. Har inte sett att du protesterar mot hans inlägg.

    Det jag skriver är varken falska påståenden eller desinformation, det är min åsikt. Har inte sett att så många inlägg här innehåller disclaimers av typen detta är min personliga åsikt, så här tolkar jag situationen, jag tycker att, jag anser att detta tyder på ... osv. Det borde väl vara ganska uppenbart att den som skriver på FL förmedlar sin åsikt, och jag trodde faktiskt att du visste vad desinformation innebär, men tydligen inte. Tolkar du alla inlägg som (des)information?

    sv.wikipedia.org/wiki/Desinformation


    Ett exempel på vilseledande information, eller desinformation:

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/1249ec40eb2345d4a4b2416d8c0239de/covid-19-forskole-och-skolbarn.pdf

    ?Sammanfattningsvis så har skolstängning eller fortsatt öppna skolor inte påverkat antalet rapporterade fall bland barn i vare sig Finland eller Sverige.?

    ?? Skolstängningar har liten påverkan på antalet fall av covid-19 bland barn.?

    Samtidigt säger man att barn i Sverige inte testades, och man presenteras en tabell som säger att 1 barn i Finland och 14 barn i Sverige har intensivvårdats.
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2021-02-12 11:20:53 följande:

    t.co/cP5jswUsyt

    Just därför är det värdelöst med "rekommendationer". Människor behöver tvång för att det ska bli nån effekt.


    Finland har inget tvång heller, men folk använder ändå munskydd i hög grad. Skillnaden här är hur frågan om munskydd har hanterats av myndigheterna i respektive land.

    FHM har fört en kampanj mot munskydd i åtminstone ett halvt år. Förutom att man i det oändliga har upprepat att munskydd inte är effektiva, så har munskydd också kopplats ihop med ordet ?farligt? ett antal gånger. Vad det så småningom har lett till kan man utläsa ur en del tragikomiska utläggningar av diverse chefer som vill förbjuda munskydd i sina verksamheter.

    Nu säger Tegnell att ?Det är tråkigt att det blivit på det här viset?. Det är fullständigt självklart att det skulle bli ?på det här viset?. Det märkliga är att Tegnell inte förstod hur det skulle gå.
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-12 21:33:52 följande:

    Ja, hoppas att du inte märkte några hinder när du skrev här. Men just eftersom det är öppet, är det lite märkligt att Klyban ifrågasätter varför jag och ABC skriver här. Han verkar tyvärr ha fått för sig att han kan bestämma sådant. Otrevligt!


    Det är viktigt med internationellt samarbete för att bekämpa pandemin. Ministrar och tjänstemän har sina kontakter, men det verkar också behövas påverkansarbete så här på gräsrotsnivå.

    Det nyaste man kan läsa om i svensk press är hur danskarna lyckas få ut sju doser vaccin ut en ampull.

    www.expressen.se/kvallsposten/danmarks-kneplyckas-vaccinera-fler-an-vantat/

    Det här har man noterat även Finland.

    www.iltalehti.fi/koronavirus/a/b27ac8a0-2eac-42c4-85db-76a1b52d195f

    Hos oss var det läraren i vårdarbete Sari Roos som gjorde upptäckten. Enligt artikeln har både THL och Pfizer godkänt tekniken. Helsingfors stad har nu publicerat en undervisningsfilm, som i detalj visar vilken teknik och utrustning som behövs för att det ska lyckas.

    dreambroker.com/channel/fic9g19j/thlyxd15

    Sveriges reaktion på nyheten?

    ?? Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Spak till Sveriges Radio.?

    Tror ni att man kommer att förbjuda den sjunde dosen i Sverige?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin