Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
FoHMs JC i Ekots lördagsintervju
sverigesradio.se/avsnitt/1638700
Mycket av det som diskuteras i tråden och en del som örekommer i media kommenteras nyanserat av JC. Hoppas någon lyssnat eller tar chansen att lyssna här.
Och här kommer en annan kommentar
www.lif.se/forskningsoversikt-coronavirus/kronika-johan-brun-71--21-coronaviruset-kommer-att-fortsatta-att-overraska-2021/
"Om man betänker att WHO den 14 januari 2020 gick ut med ett uttalande baserat på kinesiska uppgifter om att det är osannolikt att SARS-CoV-2 kan smitta mellan olika individer, förstår man hur svårt det är förutse vad som faktiskt kommer att hända i framtiden."
"Det dilemma som vi har befunnit oss i beskrevs väl av folkhälsoexperten Raj Bhopal från Storbritannien som konstaterade att vi befinner oss i ?zugzwang?, en position i schack där varje förflyttning är ofördelaktig och varje alternativ måste övervägas oavsett hur obehaglig den är. "
"Företeelsen att man utan symtom kan vara SARS-CoV-2-infekterad och därmed kan smitta andra utan att var medveten om det, har diskuterats livligt. För att reda ut detta har man i Storbritannien startat projektet ?Operation Moonshot?. I tidigare studier har man haft svårt att urskilja de som har symtom som är väldigt vaga (subkliniska), de som efter provtagning utvecklar symtom några dagar senare (presymtomatiska) och de som fått ett falskt positivt testsvar. Tidigare uppskattningar på 80 procent asymtomatiska har fått justeras ordentligt då femtio procent av de som tidigare fick benämningen asymtomatiska utvecklade symtom närmaste dagarna efter provtagningen och idag tror man att andelen sant asymtomatiska rör sig om cirka 20 procent."
"Smittöverföringen vid kontakt har i studier visat sig vara mellan 3 och 25 gånger lägre hos asymtomatiska och då den mest smittsamma situationen är att utsättas för en hostattack, förstår man att de utan besvär borde smitta i mindre grad. Rekommendationerna i England är idag att testa individer med symtom då det har större värde för att minska risken för smittspridning i samhället och pågående stora breda testningar inom universitet, skolor och samhällen föreslås stoppas för tillfället."
"Under spanska sjukan, i likhet med idag, insåg man att trångboddhet var ett bekymmer och idag har man startat ett svenskt forskningsprojekt som ska följa upp hur detta påverkar risken för smittspridning. Man har noterat att hur vi bor skiljer sig åt mellan de nordiska länderna. I Sverige är 15,6 procent av befolkningen trångbodda enligt officiell definition medan motsvarande siffra för Norge är 6,1 procent, Finland 7,7 och Danmark 10 procent. Har vi kanske här en av flera förklaringar till de skillnader som vi sett under det gångna året?"
Om avsaknaden av korrelation mellan åtgärder och smittspridning, och hur förbryllande det är:
Åtgärden i sig ändrar ju ingenting, det som har betydelse är hur bra reglerna följs. Det kan väl inte vara omöjligt att undersöka om det här skiljer sig åt mellan olika länder? Jag minns rubriker om att bara 18%(?) av de smittade i Storbritannien följde reglerna om isolering. Vad skulle siffran vara om man ställde samma fråga i Sverige? Och 30% av folket i Albanien(?) trodde inte på att viruset existerade. Varför skulle man bry sig om att hålla avstånd då? Är åtgärderna frivilliga eller obligatoriska? Hur sker övervakningen? Vad händer om man bryter mot reglerna, ingenting eller dryga böter?
I Sverige frågar man folk om de följer rekommendationerna, och majoriteten svarar ja på den frågan. Men på senare tid har det visat sig att ?följa rekommendationerna? är ett relativt begrepp. Alla ministrar hävdar bestämt att de har följt alla rekommendationer, medan alla reportrar lika bestämt hävdar att ministrarna har brutit mot dem. Kanske man borde ställa mera detaljerade frågor om vad folk bokstavligen gör och inte gör? Då kanske man äntligen kunde få något slags svar på det stora problemet ?Vi vet inte vad ökningen/minskningen beror på?.
Att smittspridningen skulle vara beroende av årstid, det hade ingen trott. Varför trodde man inte det? Artikel från 2012:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509683/
Human coronavirus infections occur mainly in winter, with a short incubation time [19,23,24]. They are recovered in 3 to 11% of patients sampled with a respiratory tract infection, depending on the studied population and the HCoV strain [19,21,23,24,25].
Varför drabbades samma länder så hårt en gång till? Jo, för att viruset fanns kvar under sommaren. Var fanns det då? Cirkulerande i befolkningen? Det måste ju ha varit en enorm mängd symptomfria människor som förde smittan vidare i så fall, för antalet bekräftade fall och inlagda på sjukhus var ju väldigt lågt. Det andra alternativet är att man antingen lyckas eller misslyckas i sina åtgärder. Vissa lyckas en gång, men sedan slarvar man. Andra misslyckas två gånger om.
Och så hade vi samma fråga igen, vad hade man gjort annorlunda ifall man hade förutspått en kraftig andra våg? Åtgärderna hade varit de samma, svarar Johan Carlson. Det här förstår jag inte. Betyder det att man tycker läget är acceptabelt som det är nu?