Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
Då är det väl bra att DN har så pass högt i tak att man tillåter en avvikande röst i tidningen.
Det här är värt att hålla tummarna för. Ännu så länge bara en preprint och ett nätt litet underlag men ändå, gott så så här långt.
I en unik studie har svenska forskare studerat immunsvaret hos covidpatienter under hela sjukdomsförloppet. Preliminära resultat visar att det kan finnas ett slags markörer i blodet som tidigt avslöjar hur svårt sjuk en patient kommer att bli.
När de första patienterna med covid-19 började dyka upp efter sportlovet var immunologen Anna Smed Sörensen och hennes forskargrupp vid Karolinska Institutet beredda. De höll sedan ett antal år tillbaka på med en studie i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset, där de tog blodprov och prov från luftvägarna hos influensapatienter som kom till sjukvården. Nu kunde forskargruppen enkelt växla om och i stället systematiskt börja samla in prover från patienter som smittats med det nya coronaviruset.
De drygt 160 patienter som gav sitt samtycke att delta i studien. När forskarna nu har gjort en första analys av proverna framträder ett mönster ? hos de personer som var mycket svårt sjuka fanns klart förhöjda halter av en celltyp som kallas för myeloida suppressorceller i blodet. Dessutom kunde forskarna se att en förhöjd halt redan i tidiga blodprov hade ett samband med svårare sjukdomsförlopp.
- Att halten är förhöjd ser vi även hos influensapatienter. Men hos covidpatienterna var det mycket höga nivåer i blodet, säger Anna Smed Sörensen.
Myeloida suppressorceller är en typ av immunceller som bromsar T-cellernas aktivitet, den del av immunförsvaret som bland annat ska angripa virusinfekterade celler. Anna Smed Sörensen tolkar dock inte resultatet som att det bara är den bromsande effekten som gör patienterna svårt sjuka. Snarare är den förhöjda halten ett tecken på att immunförsvaret är ur balans.
- Det man ser är att det är fullt påslag överallt i immunförsvaret, det verkar vara helt felreglerat. Det är mycket gas och för lite broms. Så trots att man har höga nivåer av myeloida suppressorceller är det inflammatoriska svaret väldigt starkt, säger Anna Smed Sörensen."
Olustig och bekymmersam utveckling i Frankrike. Särskilt delen om det ökande behovet av sjuk- och intensivvård med tanke på att de som nu smittas är betydligt mycket yngre. Det skulle jag vilja veta mer om.
"...Men det är inte ökningen av nya fall som oroar mest. Denna ökning beror sannolikt också på ökad testning.
? Det riktigt illavarslande är att alltfler måste läggas in på sjukhus och intensivvårdas. Antalet intensivvårdade har ökat med 15 procent sedan slutet av juli, säger han.
? För första gången sedan dess har vi nu fler än 50 nya fall på intensiven varje dag. Det är illa.
Varför sker ökningen nu? Dessutom i ett land som haft hård nedstängning och gjort till exempel munskydd obligatoriskt även utomhus på gator och torg ?
? Virussmittan sker mest bland yngre mellan 15 och 44 år som kommit tillbaka från sommarsemestrar och verkar agera mer avspänt än tidigare. Dessutom har skolorna börjat, folk är tillbaka i städerna och arbetslivet och det är trängsel i kollektivtrafiken.
Många är inte lika noga med avstånd och hygien som förut, tror han. Folk är också otåliga att komma tillbaka till ett normalt uteliv med restauranger, barer och sociala samkväm där det kan vara svårt att hålla fysisk distans.
Ovanpå denna oro kommer hösten och kylan."