Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-11-14 13:03:34 följande:

    Felinformation som vanligt. 

    I vilket sammanhang sade Tegnell det? Säkert inte generellt.

    Och jag tror inte heller att Tegnell har sagt, att det räcker att varje smittat själv ringer sina kontakter. Om jag minns rätt tjatade journalister på honom att säga något om det - trots att det är de enskilda regionerna som avgör själva hur de smittspårar, så det är dem de borde ha frågat! Jag har nåt svagt minne att de la nåt i munnen på honom där, dvs. övertolkade. Men som sagt - det är regionerna som avgör själva. 

    Olika länder har olika sätt. Svenska förskolor har även egna säkerhetsrutiner. Jag tror inte föräldrarna får ens komma in nuförtiden.

    Och Finlands sätt behöver inte vara det enda tänkbara korrekta. 


    Här kommer länken till smittspårningsintervjun än en gång. Jag uppfattar det som Tegnells alldeles egna åsikt, att det fungerar bra med att de smittade smittspårar själva.

    amp.svt.se/nyheter/inrikes/anders-tegnell-om-coronahosten-och-smittsparning

    Finland har samma attityd till testning, smittspårning och isolering som Island och Norge. Deras strategier presenterades i Uppdrag granskning, du såg visst det? I slutet av programmet pressades Tegnell av reportern, jag uppfattade Tegnells svar som att han inte var övertygad om att det var en effektiv strategi.

    Här kan du läsa om Finlands strategi:

    valtioneuvosto.fi/sv/-//10616/regeringen-faststallde-riksomfattande-och-regionala-rekommendationer-for-att-forhindra-spridningen-av-coronaepidemin

    Notera att där man i Finland använder ordet ?förhindra? så talar man i Sverige om ?begränsa?.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-14 17:16:47 följande:

    Vi valde begränsa som strategi och inte flockimmunitet, redan glömt?

    Finland hade också tagit andra beslut än de nu gjort och om de hade haft samma initiala smitta som oss.

    Det är intressant att man lyfter den fallerade strategin flockimmunitet som en strategi.

    Det tyder på man har en agenda, och frågan är vad den agendan är.


    Finland stängde ner trots väldigt få fall, så det är självklart att man hade stängt ner om man hade haft många fall också.

    Agenda? Tja, det skulle ju vara bra om hela Norden kunde ha haft en gemensam strategi...? Men så länge FHM sågar grannarnas åtgärder med att de inte är bevisat effektiva, så blir det ju svårt att få till något fungerande samarbete över gränserna.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-14 19:56:02 följande:

    Kanske på sin plats att citera honom igen

    "om vi rekommenderade munskydd åt alla i publika sammanhang inomhus. Vi skulle kunna gå mer på bio och kanske teater om det krävdes. Äldre skulle kunna röra sig mer i samhället.".


    svenskateatern.fi/sv/sakerhet/

    Här kan du läsa om hur man har gjort på Svenska teatern i Helsingfors.

    ?Salongskapaciteten på Stora scenen begränsas till 250 personer för att vi ska kunna garantera ett säkerhetsavstånd på 1-2m mellan besökarna.?

    Det finns en länk till platskartan, där kan man se att varannan rad är blockerad.

    ?Teatern förutsätter att våra samtliga vuxna besökare vars hälsa tillåter det använder ansiktsmask. Vi rekommenderar att du har med dig egen ansiktsmask under teaterbesöket.

    Personer som av hälsoskäl inte kan använda ansiktsmasker erbjuds låna ett visir. Ifall kunden bara lånar visiret desinficeras visiret efteråt och vilar i minst 24 h i väntan på nästa användning. Kunden kan också köpa visiret av en publikvärd för 5 euro/st.?

    Jag känner inte till att något smittfall skulle ha kopplats till en teater, så det fungerar uppenbarligen rätt så bra.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-15 23:15:22 följande:
    Okej, men det var bara EN person som skrivit dessa saker, och det var inte jag. Dessutom syftar ju alla dessa saker på att man gör "fel" på något sätt. Dvs. då påstår man ju inte att det skulle vara skadligt om man gör RÄTT. 
    #7564
    Däremot skulle det förstås kunna göra skada om man skulle nonchalera andra åtgärder som gör mer nytta och ha masker istället. Det är ju det som man befarar. Och du behöver bara lyssna på presskonferensen i tisdags - då berättade Anders Tegnell om en studie i Nederländerna, som visade just detta.

    #7682
    Det finns argument för och emot, tycker jag. Att man kanske inte håller lika mycket avstånd då om man har en mask - det är en berättigad invändning.

    #7717
    Nej, forskningen ger INTE stöd för det. Eller snarare så finns det en del som talar för och lika mycket som talar emot. Och man vill inte rekommendera något där man inte vet om det är bra.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-15 14:05:46 följande:

    Och forskningen ger INGET entydigt svar.


    Jo, jag vet att du inte kan hantera verkligheten i en diskussion och därför du undviker den och droppar oneliners och spott och spe mot min person istället för argument för sak, och du vet redan om att forskningen inte ger ett entydigt svar.


    Så vad tror du dig säga egentligen och genom ignorera verkligheten om munskydden?
    Och svaret är ja, jag vet att det finns forskning som visar på det fungerar, lika väl som det omvända.
    Det är vad forskningsläget betyder inget är entydigt, och ska man se på munskyddsländer så ser vi en sak och det är att hmm munskydd verkar inte ha en speciellt stor effekt ens någonstans och troligtvis pg handhavande fel och munskydd som saknar förmåga att skydda mot så små saker som virus.

    Du ska stanna hemma med symtom och du ska hålla avstånd där det går, och i enstaka fall kan munskydd vara befogat och där det är omöjligt att hålla avstånd på nått sätt.
    Men då kan man inte springa runt med en mask som bara tar bakterier.
    Du har inte diskuterat på flera år då du valt att bli populist, och där kan man aldrig komma fram till nått då en part vägrar delta i verkligheten av diskussionen.


    Kan det vara så att du uppfattar ordet "forskning" som endast ett abstrakt begrepp? Att du tror att ifall någon uttalar sina uppfattningar om något, så är det "forskning"? Det skulle ju kunna förklara varför du ständigt upprepar att det finns forskning som visar på negativa effekter av munskydd, utan att någonsin länka till sådan.

    När vi här efterlyser länkar, så frågar vi egentligen efter den skriftliga dokumentationen över den gjorda forskningen. För att betraktas som vetenskap, så ska den skriftliga dokumentationen ha genomgått s.k. peer review och vara publicerad i en vetenskaplig tidskrift.

    Eftersom FHM säger att alla deras rekommendationer baserar sig på vetenskap, så borde det rimligtvis finnas minst en publicerad vetenskaplig artikel som visar att användingen av munskydd kan öka smittspridningen i samhället.

    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

    Här kan man söka fram vetenskapliga artiklar.

    Om man skriver in sökorden facemask, increase, transmission så får man 20 träffar.

    Mera tid än så här tänker jag inte lägga på att söka fram artikeln som visar att munskydd ökar smittspridningen. Nu är det upp till dig att söka fram den, länka till den, och gärna också kopiera in ett lämpligt citat, om det råkar vara så att texten inte befinner sig bakom en betalvägg.

  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-15 19:18:23 följande:
    Jag tycker det verkar som det just är vid den sortens event risken för smittspridning är som störst - kanske delvis betingat av att det måste finnas en superspridare i sällskapet. Så jag tycker det vore olyckligt om vi här i Sverige tog fasta på jan Lötvalls propåer om att vi kan trängas bara vi har munskydd på.

    Men samtidigt förstår jag att man inte kan stänga ner restauranger, arbetsplatser med mera enbart för att smittorisken är högre där, i synnerhet inte mot bakgrund av att vi med stor sannolikhet kommer att få leva med covid-19 för alltid.

    I artikeln som Påven Johanna länkar till berättas det om en kvinna som omsorgsfullt följde rekommendationerna, men så gick hon på teater...
    Du tycker, men smittspårarna har data. Och den datan säger att teatrar i Finland inte ger upphov till smittkedjor. Det har däremot pubar och ishockeymatcher gjort.

    Det är självklart att risken finns att en teaterföreställning blir ett superspridarevent. Det du glömmer i sammanhanget är karantänen och smittspårningen. Eftersom en relativt stor andel av alla närkontakter till smittade blir bortplockade ur populationen, så kan man vara ganska säker på att teaterbesökarnas närmaste kontakter inte är smittade, för då hade teaterbesökarna suttit i karantän och inte kunnat gå på teater.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-20 09:42:33 följande:

    Undrar vad som är den avgörande faktorn att det sprids så mycket vid vissa tillfällen. Dålig luft? Eller var det sångaren som hade det och det sprids mer när man sjunger?


    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/coronavirussmitta-och-inkubationstid

    ?Luftburen smitta har observerats i inomhusutrymmen med dålig ventilation. I vissa fall hade den insjuknade personen dessutom andats kraftigt, till exempel sjungit, skrikit eller talat med hög röst.?

    I Finland har det talats mycket om att risken för smittspridning är högre när den smittade sjunger eller skriker.

    Eftersom FHM inte riktigt vill kännas vid vare sig presymptomatisk eller luftburen smittspridning, så är det förståeligt att just den här risken inte har lyfts fram i Sverige.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-22 18:02:16 följande:

    Det är ju först och främst personen som påstod att OCED skulle "såga" Sverige, som behöver förklara hur han menar där. Sedan satte en annan person in en länk och jag tittade på den. Och jag syftade BARA på den. Den handlade inte riktigt om resultat, tyckte jag. Sedan kan man förstås diskutera vad som kan ingå i det. Och det är så klart mer än bara antal smittade och döda. Det var bara exempel. 

    Jag tyckte däremot att just R-talet kan vara missvisande. Det beror mycket på om man ens har som mål att sänka R-talet snabbt. Och i Sverige är det ju inte första prioritet. Om man säger att man vill hålla smittan lågt, så behöver det ju inte betyda att man vill sänka den. Men oftast vill man ju det också. 

    Nej, jag hade inte trott att du skulle tycka att land A har en konstig strategi, för jag tyckte den var ganska lik Finlands. Samtidigt..... visst, 40 är ett så pass lågt antal att man skull kunna försöka få bort viruset helt. Nej, just det, det går ju ändå inte. Den finns redan bland djur säkert. 


    Nu blev det lite konstigt. Om R talet är över 1 vill man få ner det. Ju snabbare desto bättre. Men det ville man inte i Sverige?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-23 17:13:03 följande:

    Den texten som du klippte in skulle jag sammanfatta så här:

    Apps fungerar inte i något europeiskt land (än så länge). Många länder har ingen app än och den datan som man har fått in och tänkte använda för forskning har nästan aldrig kommit in i tid för att det skulle göra nytta. 

    Låter inte direkt positivt? Hade du läst den noga?

    Men jag pratade inte om VIKTEN av datainsamling, utan jag menade att läkaren kanske inte har klart för sig vad det är som ska samlas in, om det redan finns teknik för det eller vad/vem som krävs där. Min man jobbar med sånt och han säger det klarar en till två systemutvecklare. Och det finns säkert redan på plats, eftersom man fyller i blanketter elektroniskt via SMS för smittspårning. 

    Jag kan titta på det där med avloppen närmare, det är jag inte så insatt i. Däremot stämmer det inte helt, det du säger att det inte har med övervakning att göra. Det finns alltid såna risker med appar. De kan hackas, och då vill folk inte ladda ner dem. Och det är precis det som händer. 


    Den finska appen har inga integritetsproblem. Det här diskuterades för ett tag sedan, har du glömt hela den diskussionen?

    www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-behover-en-smartare-strategi-inte-en-argare/

    Hört talas om Coronablinkern? Det är namnet på Finlands framgångsrika smittspårningsapp. Den lanserades i slutet av sommaren och har vid det här laget laddats ner 2,5 miljoner gånger.

    Med tanke på att Finlands befolkning uppgår till 5,5 miljoner invånare ger det en imponerande täckning, inte minst bland landets unga där 71 procent har Coronablinkern i sina mobiler.

    När någon anmäler att hen har testats positivt för covid-19 går det ut en varning till alla personer som har befunnit sig mindre än två meter från den smittade under minst tio minuter. Enligt den finska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, THL, har det skett 2 846 gånger vid det här laget, vilket motsvarar 34,9 procent av alla positiva testfall under perioden.

    ?Coronablinkern har under hösten hjälpt till att bryta smittkedjorna. Exempelvis i Vasa har meddelanden från Coronablinkern lett till identifiering av enskilda exponeringar och gruppexponeringar?, konstaterar Aleksi Yrttiaho vid THL.

    En stor fördel med Coronablinkern ? som använder sig av mobiltelefonernas bluetooth-funktion ? är att koden är anonymiserad. Den kritik som har funnits mot andra appar för integritetsbrister har därför uteblivit.

    Så varför har inte Sverige redan köpt Coronablinkern eller tagit fram en motsvarande app? Smittspårningen är ju överansträngd i stora delar av landet.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-23 14:10:14 följande:

    Men jag lyssnar också på andra experter i andra länder, som alla respekterar FHM och Tegnell. De skulle inte ha så mycket samarbete som de faktiskt har om deras åsikter skulle skilja sig så mycket. 

    Och det finns gott om debattartiklar av folk som själva inte är tillräckligt insatta. 


    arenan.yle.fi/1-50158000

    I det här programmet säger Mika Salminen att han är av annan åsikt än Tegnell.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin