Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-10-30 21:54:12 följande:

    Jag vet inte om du glömt bort de svenska krislagarna och smittskyddslagarna - de finns länkade tidigare i tråden.

    Befolkningen i Sverige har långtgående fri- och rättigheter som är grundlagsstadgad och det finns inte laglig rätt att begränsa dessa hur som helst.  Detta har diskuterats tidigare i tråden och jag uppfattar ditt inlägg som att det inte tar med dessa förutsättningar.


    9 § Om det finns risk för spridning av en samhällsfarlig sjukdom får smittskyddsläkaren besluta att den som har eller kan antas ha varit utsatt för smitta av sjukdomen skall hållas i karantän i en viss byggnad, i en avgränsad del av en byggnad eller inom ett visst område. Ett sådant beslut innebär förbud att lämna byggnaden, del av byggnaden eller området samt förbud att ta emot besök där.

    Förhållningsregler

    2 § Den behandlande läkaren skall besluta om individuellt utformade förhållningsregler i syfte att hindra smittspridning för den som bär på eller misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom. Förhållningsreglerna får endast avse

    1. inskränkningar som gäller arbete, skolgång eller deltagande i viss annan verksamhet,

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/smittskyddslag-2004168_sfs-2004-168
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-30 21:18:11 följande:

    Dessutom har många andra länder  obligatorisk karantän för smittades familjemedlemmar, och det verkar funka där. 


    Inte bara familjemedlemmar, utan alla som varit i kontakt med den smittade hamnar i karantän i Finland. Om en skolelev konstateras vara smittad, hamnar hela klassen i karantän. 2000 idrottare i 110 föreningar har suttit i karantän. I 9% av de smittfallen spred den sig vidare så att personer i karantän insjuknade.

    yle.fi/urheilu/3-11620305

    Jag har inte uppfattat att folk skulle klaga på det här systemet. En ishockeyspelare som intervjuades menade att det är självklart att smittan ska förhindras att spridas vidare. En student berättade i radion hur hon hade smittats hemma hos en kompis. Kompisen insjuknade, varpå hon då hamnade i karantän. Hon blev sjuk på dag 6 av sin karantän. ?Det är i alla fall skönt att veta att jag inte har smittat någon.?
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 14:06:06 följande:

    Nej. 

    FHM säger att människor smittas i hemmet, på arbetsplatsen, på fester, på AW och inom idrotten. De regioner jag hört uttala sig om saken bekräftar det och lägger till utbrott på skolor. 


    I Finland är det i hemmet och vid privata sammankomster smittan sprids mest, bara 10% har blivit smittade på sin arbetsplats.

    www.hbl.fi/artikel/ny-enkat-fa-har-smittats-av-coronaviruset-pa-sin-arbetsplats/
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 14:03:28 följande:

    Vad skönt när någon med tyngd bakom sina uttalanden nickar lite jakande.

    Det här är verkligen anmärkningsvärt:"Veckorna innan presskonferensen hade FHM i samarbete med Novus undersökt svenskars efterlevnad av råden. Underlaget som samlades in klassades som internt arbetsmaterial och lämnades till en början inte ut. Men efter tålmodig mejlväxling och en varning om att pröva ärendet i rätten fick jag slutligen ut underlaget.

    Av underlaget framgick inte alls att en ?väldigt stor majoritet (?) verkligen? följde råden. Underlaget angav att endast 35 procent hade uppgett att de följde råden helt."


    Lite samma fenomen som undersökningen om de smittade skolbarnen, man sade något annat än vad undersökningen visade.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-03 15:05:35 följande:

    Så har jag tid att svara på den andra delen av ditt inlägg.

    Ja,det finns folk till allt och den stora delen av detta folk är inte lika omdömesgillt fullkomliga som du, man glömmer, tänker fel men de allra flesta av oss försöker så gott de kan att undvika att bidra till smittspridningen

    Det faktum att så få av oss är perfekta leder till olika bedömningar om vilken strategi som är den rätta. Somliga menar att direktiv måste följas upp med hot och straff för att man ska kunna få effekt - medan andra mer utgår från att försöka motivera till eget ansvarstagande.


    De nya rekommendationerna som delar av Sverige nu har är strängare än vad det någonsin har varit i Finland. Här har 10 personers sammankomster varit det minsta antalet. Och nej, man fick inte böter om man var 11.

    Det att vissa städer har stängt bl.a. simhallar och museer, och att vissa skolor har stängt, anser du det vara en panikreaktion mot myndigheternas rekommendationer?

    Du menar att motiveringar är bättre än böter, är det för att du tror att det fungerar bättre på det sättet, eller understöder du individernas rätt att ostraffat bryta mot rekommendationerna?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-04 15:34:24 följande:

    Och i Sverige är det väl 50? Och det är mer än 10. Eller har jag missat något?

    Du menar inte det där med att man bara får sitta högst 8 vid samma bord? 


    Jag menar de skärpta råden om att man inte ska umgås med några andra än dem man bor med. Man ska förhålla sig till råden som om de vore lag, har det sagts.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-04 16:21:08 följande:

    Ja, antigen två gånger 4, eller parvis, dvs. fyra par. Eller kollegor - kanske har många team på jobbet högst 8 personer.... ingen aning. 


    Man ska inte umgås med andra par. Alls.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-04 16:39:30 följande:

    Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

    Så här står det. Det är ändå inte som om det vore lag, om det står "om möjligt". 


    www.google.fi/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/dramatisk-okning-av-antalet-sjuka-folj-raden-som-om-de-vore-lag-1
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-04 17:21:08 följande:

    Det finns en del legala hinder för att bötfälla människor i Sverige som inte bryter mot någon lag...


    Det är självklart. Jag frågade efter åsikter om människors benägenhet att följa rekommendationer i olika situationer. Det går att svara på den frågan oberoende av vad Sverige har för lagar.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-04 17:29:27 följande:

    'som om det vore lag' är inte samma sak som att det ÄR lag. 

    Har du glömt bort vilka lagliga begräsningar som finns i Sverige?


    Jag har inte glömt något, jag citerar svenska politiker/myndigheter.

    Menar du att man inte behöver ta uppmaningen så allvarligt eftersom det inte är en lag?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin