Inlägg från: Pope Joan II |Visa alla inlägg
  • Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-09-01 19:04:59 följande:
    Nedlåtande och spydig. Jaha, var det därför du inte svarade, jag trodde snarare att det var för att du blev svarslös.

    Du påstod att asymptomatiska superspridare driver smittan.

    Jag svarade med de exempel på så kallade superspridare jag känner till men i inget av dessa fall var superspridaren symptomfri.

    Jag frågade dig efter exempel på asymptomatiska superspridare utan att förvänta mig ett svar.

    Det gör jag för övrigt inte nu heller, åtminstone inte något med exempel på asymptomatiska smittspridare. Jag är rätt van vid företeelsen att man tycker att fakta är obehövliga från mer politiska trådar.

    Alternativa fakta är ju rätt populära i vissa sammanhangGlad 
    Jag påstod inte vad du säger att jag påstod. 
    Pope Joan II skrev 2020-08-04 19:03:24 följande:

    Tegnell pratade idag om de människor som är väldigt smittsamma, de så kallade superspridarna, och sade att man bland annat med tanke på dem vill man upprätthålla restriktionerna gällande evenemang med fler än 50 deltagare.

    Jag har svårt att tänka mig att han menade något annat än de asymptomatiska människorna med det uttalandet.

  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2020-09-01 20:02:12 följande:
    Det var nog mer det här jag syftade på, jag petar in mitt svar på ditt påstående att superspridarna är asymptomatiska. Kanske du kan uppbringa fakta, verkliga eller alternativa, som ger stöd till ditt påstående.
     Tis 4 aug 21:16#1040CiteraAnmäl
    Hur många exempel på identifierade superspridare finns det?

    Stockholm, Washington, Italien någonstans och personen i Kina som smittade ner en mängd personer på två sjukhus är de jag själv kan komma på.

    Det finns inget som talar för att någon av dem var asymptomatisk.

    Det som också talar emot att FHM tror att asymptomatisk smitta utgör en väsentlig del av smittspridningen är att den uppfattningen skulle innebära att FHM var tvungna att delvis byta strategi om deras restriktioner ska vara i fas med deras uppfattning om smittspridningens drivkrafter.
    Ja, det är alltid något annat du syftar på än det du först påstår. Så var det i den tråden och så är det nu. 
  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2020-09-01 22:15:56 följande:
    Precis som jag skrev hade jag inte förväntat mig ett sakligt svar.

    Jag misstänker att dina fakta kring att den asymptomatiska smittspridningen från supersmittspridare kan bli en cliffhanger som mynnar ut i ett platt fall.

    Det är för övrigt min erfarenhet tfrån diskussionen på Familjeliv att somliga inte precis är angelägna om att belägga sina påståenden med fakta. Ett faktum som i synnerhet tycks gälla nyauktoritära kluster.

    Nåja, jag känner inte till några exempel på att det är asymptomatiska superspridare som driver smittan - och hade heller inte förväntat mig att få några exempel.
    Mina fakta? Jag återgav FHMs fakta. Tycker du alltså att Johan Carlson är osaklig? Du kanske rentav bedömer honom som varande icke trovärdig? 

    Måste vara det som är den berömda körsbärsplockningen vi så ofta får berättat för oss om. 
  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2020-09-02 07:24:34 följande:
    Jag anser att den som påstår att asymptomatiska superspridare driver smittan och som dessutom påstår att detta är belagt borde kunna ge exempel på att detta.

    Jag lyssnade inte till presskonferensen igår, men om Johan Carlson påstod detta så skulle det förvåna mig om han inte hänvisar till fakta.

    Att du inte kan styrka ditt påstående förvånar mig däremot inte.
     Tis 4 aug 21:16#1040CiteraAnmäl
    Hur många exempel på identifierade superspridare finns det?

    Stockholm, Washington, Italien någonstans och personen i Kina som smittade ner en mängd personer på två sjukhus är de jag själv kan komma på.

    Det finns inget som talar för att någon av dem var asymptomatisk.

    Det som också talar emot att FHM tror att asymptomatisk smitta utgör en väsentlig del av smittspridningen är att den uppfattningen skulle innebära att FHM var tvungna att delvis byta strategi om deras restriktioner ska vara i fas med deras uppfattning om smittspridningens drivkrafter.
    Jag har inte påstått att de driver smittan på det sätt som du vill göra gällande. Men det är klart att de i allra högsta grad är med och driver smittan eftersom de är mer smittsamma och/eller har fler kontakter än andra. I och med att de är mer smittsamma och smittar fler så kan de förstås orsaka stora utbrott när de blir katalysatorer till smittkedjor. Är de, som det har talats om, unga, sociala och asymtomatiska/presymptomatiska så får det givetvis stor effekt. 

    Jag förstår inte vad det är med detta som gör dig så avigt inställd. 

    FHM byter delvis strategi inför hösten. Det beskrevs på presskonferensen igår, av nämnde Johan Carlson som tydligen anser det behövligt att få vissa striktare förhållningssätt på plats då "detta är ett virus som kännetecknas av klusterspridning av superspridare". 

    Jag läste en hygglig beskrivning över superspridares/superspridningens påverkan för flera månader sedan, den kan du ju kasta ett förstrött öga på om du vill.

    www.bbc.com/news/health-51447143

  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2020-09-02 08:05:45 följande:
    Och jag har inte kommenterat något annat än det du påstod. Det finns ett flertal kända superspridare som definitivt hade symptom, t ex den första kända superspridaren. Men det är klart att jag förstår varför somliga vill att det ska framstå som superspridarna finns mitt ibland oss utan att de har en aning om hur många de smittar i och med att de är symptomfria.

    Jag citerar dig igen: "Det finns absolut inget som talar för, inga fynd över huvud taget, som gör gällande att någon av de hittills kända superspridarna varit sjuka alls under tiden de spridit sjukdomen. Det är jag övertygad om att en klok karl som statsepidemiolog Tegnell känner till"
    Vad är det du värjer dig emot? Att Tegnell är en klok karl? Att det finns asymptomatiska och presymptomatiska människor som är sjuka i covid-19 och därmed kan vara smittsamma utan att de vet om det? Att de ibland är superspridare?

    Jag förstår att det känns skrämmande, det är ju otäckt för alla att det förekommer, men man bör förhålla sig till verkligheten som den är och inte som man önskar att den var. Du menar säkert inte det du tycks säga här att alla asymptomatiska människor är särskilt benägna att ljuga, varför skulle det vara så? 

    Varför specifikt Tegnell inte går ut och tydliggör att det finns helt symptomfria sjuka kan ju mycket väl bero på det som AndreaBD vid ett flertal tillfällen lyft - att han inte vill orsaka panikkänslor hos människor som reagerar som du gör nu vid tanken och vetskapen om att de trots allt finns mitt ibland oss. Hur många de är vet man förstås inte, förrän det visat sig genom ett klusterutbrott (eller för all del en vidare spridning om de rest mycket eller haft kontakter med andra på många olika ställen). 

    Carlson sade ju just att de önskar få på plats ett regelverk som tillåter anhöriga till covidsmittade att stanna hemma från arbetet trots att de inte själva är ens lite sjuka och antingen då är presymptomatiska eller asymptomatiska för att därmed bryta smittkedjor och undvika att få in smitta på exempelvis äldreboenden. Det är en bra sak som förmodligen kommer att få en stor positiv effekt. 

    Igår läste jag om något utbrott i ett hockeylag där flera av de som fått positiva testsvar inte hade några symptom alls. Du får försöka att förstå att det existerar, och att det ibland är så att någon av dem i ett sådant kluster är mycket smittsam medan någon annan kanske inte smittar någon alls. Så uppför sig nu det här viruset. 

    Du lyckades inte trycka in något ehuru? Din användning av det ordet har verkligen tagit fart. Så till den grad att andra ord blir lite omilt behandlade ser jag. 

    "Själv tycker jag att företeelsen är rättt oförarlig, ehuru en smula jagsvag."
  • Pope Joan II

    Ja, vi blir ju inte förvånade men väl besvikna när vi förstår hur smittspårningen som FHM nu uttrycker är en mycket viktig pusselbit i att platta till kurvan under hösten utförs på det här sättet. Skulle detta visa sig vara standarden ute i regionerna (vilket vi väl tyvärr kan befara att det är) så kan vi bara hoppas att det vidtas åtgärder för att få ordning på inkompetensen. 

    www.svt.se/nyheter/inrikes/forvanad-over-den-laga-nivan-pa-fragor

  • Pope Joan II
    AndreaBD skrev 2020-09-02 10:12:56 följande:
    Det är klart att det KAN bryta mot smittskyddslagen. Men det finns ju ett stort tolkningsutrymme där, så det där är ju ren kvällstidnings-dramatiserande.
    Ok, så du vet inget om det alltså.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin