• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-08-31 20:52:14 följande:
    www.euromomo.eu/graphs-and-maps#excess-mortality

    Enligt de här graferna sticker inte Sverige ut alls på något sätt. Det är många länder som ligger minst lika bra till som Sverige just nu.

    Var hittar man underdödligheten som alla pratar om i siffer- och/eller bildformat? Jag hittar det bara konstaterat i diverse texter. Fast det tycks ändå inte gälla för hela Sverige.

    www.fplus.se/underdodlighet-i-sverige-men-int...

    Hur pålitliga är siffrorna som svensk media presenterar egentligen? Aftonbladet har en karta som visar att Sverige har den lägsta smittspridningen i hela världen just nu.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jgxj9/senaste-n...
    tabell 6

    www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/preliminar-statistik-over-doda/

    Underdödlighet de senaste veckorna - självklart är den stora överdödligheten under våren totalt större än underdödligheten de sista veckorna. Innan pandemin slog till hade Sverige en underdödlighet på ca 1400 personer.
  • Padirac

    Det är klädsamt att ni slutat hacka på AT. 

    Det var lite väl mycket (anti-)personkult en tag...

  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-09-01 17:02:08 följande:

    Att du drar märkliga och långsökta slutsatser som av en händelse alltid bara råkar bortförklara varför så många dött i covid i Sverige jämfört med våra grannar är iof inget nytt. 

    Men visst, de som dog av covid kunde ju teoretiskt sett ha dött av att träffas av blixten eller en meteorit 


    Risken att träffas av en meteorit eller asteroid och att dö av detta är inte korrelerat till att vara gammal, ha underliggande sjukdomar eller andra riskfaktorer. Så att jämföra död av virusinfektion med död av himlakropp är en egen tomtemössa

    Däremot har man vad jag tror mig förstått gjort en del undersökningar som också nämnts i tråden om hur många som dött av, dött med och kanske dött av coronaviruset.

    Alla mätningar är inte bra mätningar. Man måste veta vad man mäter och om mätningen är relevant för det man undersöker. Men det var en allmän kommentar bara...
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-09-01 21:58:28 följande:
    Haha! Så är det ju =) Men det är det fina med ironi och sarkasmer, de är inte till för, eller gjorda så att alla måste förstå. Och för kritikerna till de fyrkantiga coronanationalisterna finns det fler gedigna hantverk än halm. Linslöjdens vänner. Vi knypplar, väver, syr folkdräkt och sysslar med "essens", om du kommer ihåg vad SD lärt oss. Till kvälls blir det hardcore, i grönt. Fast det får man inte raljera om här eller skriva ut, inte ens när det är en självskriven retur på att andra gett en epitet som "högerextrem".

    Och för guds skull, glöm inte munskyddet! Det hjälper mot allt. Covid-19, gråa hår, klamydia, fartkameror, vägglöss och ryska ubåtar.
    Jag föreslår att du läser Jaroslav Hašek så kanske du kan uppfatta var ironi och sarkasmer landar med ett magplask 

    Det här är tamejfan en av de roligaste trådarna på länge Skål

    Keep it up {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-09-01 22:38:02 följande:
    Haha,.

    Det var längesen. Vad hette restaurangen/puben/värdshuset i Prag där de skulle mötas efter kriget och ta en öl?
    Jag tror jag har en dansk översättning här...  kollar...

    det var visst Darwins om arternas uppkomst som var på danska   Den här boken är på svenska.. - danskan är ju stört omöjlig att begripa sig på i såväl text, tal som muntligt talsystem.. förhoppningsvis har jag kastat dansk-boken ...

    ..  hittar inte på så kort tid var bland de 560+ sidorna vad puben heter, det var många år sedan jag läste den första gången, men det finns onekligen ett och annat att lära sig från den

     The Goblet/U Kalicha kl 6 ...  
  • Padirac
    klyban skrev 2020-09-01 22:41:58 följande:

    Aldrig brytt mig om saker som inte betyder nått.
    Men för all del, berätta gärna om varför jag ska bry mig om personliga påhopp för?
    Vad ska det ge mig över saklig kritik som jag bryr mig om?
    Och vad är det jag ska förstå med personliga påhopp?
    Att man vägrar diskutera sak?


    Pratar vi om droppsmitta och luftburen smitta, så är dessa redan förankrade i vetenskapen, och semantik ändrar in de kriterierna.
    Och sen har vi det lilla faktumet att COVID-19 inte är klassad som en luftburen patogen, så vad den diskussionen ska ge oss med COVID-19 är det ingen som vet ens.
    Denna klassningen specificerar hur en patogen smittar, inget mer.
    Förstår inte den diskussion alls, och varför man vill tolka om redan förutbestämda punkter.
    För diskussionen leder ingenstans om man gör som man gjorde där, då man inte längre pratar om samma sak.


    Den delen är så galet enkelt, men ändå hopplöst svårt för vissa.


    Rätt sätt att hantera dessa påhopp är att skita i dem och vara saklig tillbaks. 
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2020-09-01 22:55:49 följande:
    Tvärtom, vi frågar ofta och ber dig förklara och utveckla för att vi ska förstå, men det vägrar du konsekvent att göra.
    Eller så vägrar de som frågar att försöka förstå
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-09-02 13:27:16 följande:
    Coronanationalister beskriver nog snarare ert sätt att resonera där allt verkar kretsa kring att Sverige ska ha rätt till vilket pris som helst, allt annat är sekundärt.

    Påven och vi andra kritiker är dessutom inte de enda som märkt av den sortens nationalism som sköljt över landet, det har skrivits ett flertal artiklar om det och är ett fenomen som inte enbart drabbat Sverige.

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=...

    Det som sägs mellan 4:50 - 5:30 är ju slående relevant för vad man ser i denna tråd

    Att ni nationalister själva inte riktigt vill kännas vid det är en helt annan sak, för andra är nationalismen uppenbar, bla i hur ni enträget hävdat att FHM är så mycket mer upplyst, smartare och bättre än resten av världen, alla andra har inte fattat eller bara fallit för populism, FHM är de enda som öht kan ha rätt i allt. Så jo faktiskt är coronanationalism rätt ord för det för det fenomenet verkar ha uppstått just kring corona pandemin.
    Jag har aldrig jämfört FHM med någon annan än dig Drömmer
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-09-02 20:49:43 följande:
    Haek ingick i klassikerna för oss som gick i skolan då man måste göra saker, men ändå fick kritisera överheten.

    Du har visst redan glömt vilken klustersmitta av språkförbistring av bibliska dimensioner som drabbade dig för några sidor sedan. Att alla inte förstår har ingen som helst betydelse för mig. Det är nämligen inget självändamål. Då har du liksom klybet missuppfattat precis allt.

    Den här språksmittan är lite som corona - vissa drabbas fullt ut, vi andra får asymptomatiskt smitta, som att tappa ett par bokstäver, inte "rätta autorättningen", ja du förstår.
    Nejdå - jag förstod precis vad du försökte, men jag ville inte spela med på ditt spel. Du tror att det är språkförbistring då det egentligen handlade om att du inte såg att jag sket fullständigt i det du skrev
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin