• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 19:57:19 följande:
    Ja, en rent luftburen smitta är ju något annat.
    Små droppar kan tydligen via aerosoler spridas i luften, stanna kvar i luften och inandas.
    Tydligen vet man inte ännu hur små dropparna är, hur mycket smitta de innehåller, hur långt de kan färdas och hur länge de stannar i luften.

    Inget som tyder på att det kan stå för ett viktigt sätt att sprida smitta, ja, där verkar bedömningarna gå isär. Vissa studier tyder på att det faktiskt är så.
    Utan gemensamma termer är det inte lätt att förstå vad andra menar och vilka argument som är relevanta eller missriktade.

    Så det verkar förekomma två olika uppsättningar termer ..

    droppsmitta
    aerosolsmitta
    luftburen smitta

    eller 

    droppsmitta
    aerosolsmitta
    luftburen (aerosol-)smitta
    rent luftburen smitta

    Ja, det är mycket som är okänt och många studier pekar på mot varandra motstridiga resultat. Olika termer kommer förståss att göra detta ännu mer oklart. 

    Så vitt jag vet har ingen ännu hittat cov-sars2-virus som sprids som det du kallar 'rent luftburen smitta' -det FHM skriver så här om: "Vid typisk luftburen smitta, till exempel mässling eller vattkoppor, finns viruset på huden och kan virvla upp i luften. Karin Tegmark Wisell beskriver det som väldigt små dammpartiklar, som kan smitta från långt håll"

    Jag tror det gynnar alla att kalla aerosolsmitta för just aerosolsmitta och beskriva att den möjligtvis kan finnas i luften som små aerosolpartiklar - för dessa aerosolpartiklar finns inte på huden och virvlar upp i luften.

    Jag uppfattar termen 'rent luftburen smitta' som ett försök att med retoriska grepp påskina att aerosolsmitta är någonting annat det egentligen är genom att kalla det för luftburen smitta.

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 20:21:12 följande:
    Jag är uppriktigt nyfiken. Jag har läst att droppar utsöndras från människor, somliga blir till droppsmitta i närheten, medan andra små droppar blir luftburna aerosoler. Jag har aldrig hör att först utsöndras droppar från människor, sedan lägger sig dropparna någonstans, och sen torkar de ihop och sedan blir de luftburna aerosoler. 
    Virus kan ligga i damm och på andra partiklar som virvlar runt eller blåser runt.

    En torkad droppe från aerosol kommer troligen inte bli till en aerosol igen. 

    Jag vet inte hur du tänkte där.. men aerosoler är aerosoler och med luftburen smitta menas oftast det jag gett exempel på från FHMs uttalanden.  
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-08-12 20:06:55 följande:
    Det är ingen "teori", det är den förenklade sammanfattningen på definitionen av luftburen smitta. Det är precis på det sättet du brukar få såna förklaringar på enklaste nivå - du spelar dum och folk försöker förklara. Och sen känner du dig kränkt över det. 

    Jag måste ju utgå ifrån att du inte har förstått skillnaden när du skriver så. Officiellt är aerosoler DROPPSMITTA . Inget annat. 
  • Padirac

    Intressant om utsöndring av SarsCov2

    https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/pm/2020/coronavirus-i-livsmedel-och-dricksvatten.pdf

    "Både SARS-CoV och det nya coronaviruset SARS-CoV-2 binder till samma receptor, ACE2. Denna receptor uttrycks på celler som framförallt finns i luftvägarnas epitelceller. ACE2 uttrycks också på epitelceller i tarm, njure och blodkärlens endotelceller. Infekterade personer kan därför utsöndra virus i utandningsluften samt i urin, avföring och svett. Mest virus utsöndras när en infekterad individ hostar eller nyser. Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 smittar främst via luftvägarna. Det sker antingen genom inandning av finfördelade droppar (aerosoler) eller genom att droppar från en smittad person kommer i kontakt med luftvägarnas slemhinnor. Även om det nya coronaviruset kan finnas i tarmen hos sjuka personer verkar viruset inte orsaka sjukdom via magtarmkanalen. Det låga pH-värdet i magsäcken bidrar till att viruset förstörs. I den mån livsmedel skulle kunna bidra till smittspridning är det som indirekt kontaktsmitta. Det betyder att en infekterad person har överfört viruset till ett livsmedel, att nästa person tar på samma livsmedel och sedan infekterar sig själv genom att röra vid sin egen mun, näsa eller ögon. Det har ännu inte rapporterats om att någon har smittats med SARS-CoV-2 genom att äta mat eller genom indirekt kontaktsmitta via livsmedel eller livsmedelsförpackningar."

    Det anges inte att Sars-Cov2 ligger på huden och virvlar upp som virus vid luftburen smitta gör. Detta trots att Sars-Cov2 kan utsändras till hudens utsida genom svettningar

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 20:40:39 följande:
    I samband med hosta kan förutom droppsmitta även en aerosol uppstå. Då dropparna i aerosolen torkar ihop till mindre droppkärnor (<5 µm) kan de spridas med luften och därefter inandas och nå de nedre luftvägarna.

    Ovan är citat från någon länk ovan, så ditt resonemang går inte ihop.
    Ja, även om aerosoler är luftburnas, så är smitta som klassificeras som luftburen, något annat. Än sen då?
    "Än sen då?"

    ja, den var roade mig mycket Tack!

    Varför kan det vara viktigt att skilja på termerna aerosolsmitta och luftburen smitta och vad dessa olika typer av smittspridning har för spridningsmekanismer.

    Det kan ju vara helt oviktigt.

    Men det kan också vara helt avgörande för att förstå vad andra pratar om eller vad WHO, FHM, ECDC och diverse läkare pratar om.  Men det är inte viktigt för alla. 

    Resonemang som inte går ihop - jodå, det är bara det att droppar, aerosoler och delvis nedtorkade aerosoler kan flyga runt i luften, men eftersom deras massa och storlek är olika så påverkas de på av gravitation och luftmotstånd på ett annat sätt än de virus som kan virvla bort från huden eller andra material. För virus som sprids på olika sätt benämns spridningen efter dessa olika spridningamekanismer. 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-12 20:56:16 följande:
    Om du läser lite noggrannare så ser du att jag skriver att det rör sig om luftburna aerosoler, inte luftburen smitta som är en annan klassifikation. 

    Underliga uttryck, min semantik, läser upp?
    Jag skriver bara att aerosolerna är luftburna, så inte milsvid skillnad från luftburen smitta, trots att det är något annat. 
    Vi alla, trevligt att du gör dig till talesman för alla andra smile1.gif
    Tack för dina råd!
    Kanon - då har vi en terminologi vi kan använda i tråden fortsättningsvis

    Droppsmitta
    Aerosolsmitta
    Luftburen smitta

    Det är allmän kännedom att droppar kan färdas genom luften, inte lika långt som Ricky Bruch kastar medicinboll dock.
    Det är allmän kännedom  att aerosoler kan färdas genom luften, oklart om de kommer lika långt som Ricky Brush kastar medicinboll
    Det är allmän kännedom att luftburen smitta kan färdas genom luften, den luftburna smittan kommer minst lika långt som Rickys kast med medicinboll
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-08-12 22:00:17 följande:
    Jag beklagar. Ricky Bruch dog för snart 10 år sen, så jag är rädd för att den medicinbollen förblir okastad.

    En ren parentes förstås, men rätt ska vara rätt Glad
    Tempus! Jag vet. Tack

    Det är allmän kännedom att droppar kan färdas genom luften, inte lika långt som Ricky Bruch kastade medicinboll dock.
    Det är allmän kännedom  att aerosoler kan färdas genom luften, oklart om de kommer lika långt som Ricky Brush kastade medicinboll
    Det är allmän kännedom att luftburen smitta kan färdas genom luften, den luftburna smittan kommer minst lika långt som Rickys kast med medicinboll
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-08-12 23:35:42 följande:
    Om man är luftburen kan man ta sig till England.

    Storbritannien och Sverige har många likheter och några skillnader med avseende på smittan. Bågge länderna fick in smittan tidigt, i bägge länderna hann den sprida sig ordentligt innan man riktigt förstod detta. Bägge länderna mötte till att börja med smittan med liknande åtgärder och bägge länderna har en nedmonterad äldrevård.

    En skillnad är att Storbritannien efter ett larm om hur många som skulle dö annars anslöt till lockdownländerna. En annan skillnad var att smittspridningen minskade i Storbritannien under lockdownperioden medan den fortsatt var hög i Sverige.

    Ytterligare en skillnad är att smittspridningen i Storbritannien tog fart igen efter att man lättat på tvångsåtgärderna medan smittspridningen i Sverige som haft samma linje över hela covidperioden hittills har gått ner väsentligt.

    Det är väl det som Tegnell kallar en hållbar smittskyddsstrategi.
    Nu svävar jag iväg, men luftburet som luftburet som någon ville påstå



    Lun-class ekranoplan - Wikipedia

    Harbin SH-5 - Wikipedia

    What actually happens to you when a plane window breaks mid flight ...

    3, 2, 1, 0… LIFT OFF! The launch of Apollo 11 | World Air Sports ...

    Även om alla dessa är luftburna så har de olika räckvidd, olika sätt att förflytta sig och alla kommer inte att kunna ta sig till UK från samma startpunkt.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-08-14 16:46:43 följande:
    Nåja, enkelt är det inte. Det är ju lite lurigt. Och artikeln som Johanna-påven länkade till var ju ganska intressant iom att den tog upp torra smittoämnen som kan flyga från en person till en annan utan att först landa någonstans och sen blåsas iväg igen. Där har man ju egentligen suddat ut gränsen mellan droppsmitta och luftburet. Visserligen har man inga droppar om det är torra ämnen, men....
    Yes, torra partiklar som flyger runt i luften är definitionen av luftburen smitta. 

    Som FHMs representant sa i tidigare länkad artikel, det är egentligen en fråga om språkbruk/semantik.

    Och verkligheten är inte alltid så enkel att de definitioner vi gör fångar in allt skeende i fyrkantiga boxar. Det finns gränsland - och diskussionen är väl i vilken omfattning aerosol som innehåller cov-sars2 torkar och uppför sig som luftburen smitta?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin