• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Tow2Mater skrev 2020-08-14 18:59:03 följande:
    Nu ändrar sig Norge om smittsamheten hos barn, kommer Sverige att följa efter eller obstinat fortsätta hålla fast vid att barn inte smittar?

    "De norska hälsomyndigheterna lutar sig mot en rapport från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.


    Rapporten visar att barn med covid-19-symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra i samma grad som vuxna."

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/vandni.../


    Som klyban skriver nedan..
    klyban skrev 2020-08-14 19:44:55 följande:

    Det är trump som säger barn inte smittar, alla andra säger nått annat i vad jag kommer ihåg.
    Man säger att skolbarn inte bidrar med smittspridning i samma omfattning som andra grupper har jag för mig.


    Aldrig satt mig i hur de resonerar, men resonemanget kanske är att de blir mer till en homogen grupp.
    Men vad man däremot definitivt säger, det är att dessa barn inte kan missa skolan så länge då det får andra svåra konsekvenser.
    Det ska alltid handla om helhetsbilden, för fokuserar man på en punkt så är risken stor man skapar andra större problem istället.


     Ja, barn driver inte pandemin  - det är det som FHM sagt .. Men med ett ändrat läge kan det ju vara så att det förändras, det vet vi ingenting om nu.



  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2020-08-14 20:36:15 följande:
    Ok, Tegnell sa "sannolikheten är hög att barn smittar väldigt litet".
    Ok - jag tror dig.
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2020-08-14 18:59:03 följande:
    Nu ändrar sig Norge om smittsamheten hos barn, kommer Sverige att följa efter eller obstinat fortsätta hålla fast vid att barn inte smittar?

    "De norska hälsomyndigheterna lutar sig mot en rapport från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.


    Rapporten visar att barn med covid-19-symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra i samma grad som vuxna."

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/vandni.../


    Tow2Mater skrev 2020-08-14 20:36:15 följande:
    Ok, Tegnell sa "sannolikheten är hög att barn smittar väldigt litet".
    Padirac skrev 2020-08-14 20:59:22 följande:
    Ok - jag tror dig.
    och sen från artikeln du länkade till

    "ECDC-rapporten betonar att coronautbrott på skolor förekommer, men att få har registrerats. Rapporten varnar också för att skolutbrott kan vara svåra att upptäcka, skriver Dagbladet.

    – Barn har oftare mildare symptom på covid-19 än vuxna.


    Det kan bidra till att de smittar andra i mindre utsträckning, men det kan också göra det svårare att upptäcka infektion hos barn, säger Espen Nakstad till tidningen.


    Statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har inte velat stänga grundskolorna i Sverige eftersom smittrisken där anses låg.


    – Vi ser inga utbrott runt skolor, och vi ser nu att när länder börjar öppna upp nånting så öppnar de skolorna, sa han i maj."

    Artikeln du länkade till länkar vidare till en artikel i maj

    https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/ny-studie-barn-smittar-lika-mycket-som-vuxna/

    "Studien, som ännu inte publicerats och granskats, baseras på testresultat från personer i Berlin. 60 000 personer har testats och 3 700 har testats positivt för viruset.


    Forskarna har mätt förekomsten av virus i andningsorganen i olika åldersgrupper och kommit fram till att virusmängden inte skiljer sig åt nämnvärt mellan förskolebarn och äldre, även om barnen har mildare symtom.


    ”Baserat på resultaten, måste vi vara försiktiga kring obegränsat öppnande av skolor och förskolor i den nuvarande situationen. Barn skulle kunna vara lika smittsamma som vuxna.”, skriver virologen Christian Drosten och kollegerna vid universitetssjukhuset Charité i Berlin.


    Enligt WHO är det lika stor risk att barn och unga kan smittas, och att de kan sprida smittan vidare. Droppsmitta och kontaktsmitta med en sjuk person sprider smittan vidare, men det är inte vanligt att barn blir allvarligt sjuka, enligt Världshälsoorganisationen.


    Flera rapporter pekar på att barn inte är lika smittsamma som vuxna. I till exempel Australien har man kunnat se att 18 smittade elever och lärare i 15 olika skolor i New South Wales enbart kunde kopplas till två andra fall, samtidigt som 735 barn och 128 lärare hade varit i närheten av personerna.


    I veckan rapporterade The Guardian om en 9-årig pojke i Frankrike som smittades av viruset, men som inte spred det vidare till 172 personer man undersökt och som haft kontakt med pojken. Pojkens familj blev inte heller smittad."


     




  • Padirac

    Senaste veckans observationer..

    På VC bars handskar och visir av personal som arbetade nära vårdtagare

    På affären bars munskydd neddraget från näsan, mötte ett par med visir där ett visir var halvt uppskjutet i pannan så att munnen inte skyddades helt.. kanske för att minska imbildning vid den del av visiret som skulle suttit framför munnen..

    Det är bra att alla bidrar till att skydda sig och andra, men det är inte alls lätt att få till det rätt..

      

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-08-15 11:22:28 följande:
    Jo, men vad spelar det då för roll om det kallas för luftburen smitta eller aerosolsmitta eller droppsmitta? Syftet med att förklara vad som är vad var ju främst att det kan vara bra att inte bli allt för förvirrad om man t.ex. läser på om munskydd och hur det fungerar. Någon slags oro måste ju finnas bakom negativiteten och då vore det ju bra att ha så långt som möjligt klart för sig vad som är vad. Om man inte är orolig och litar på att FHM och regeringen gör rätt - då har man ju mindre behov av att vara insatt i detaljer. 
    Jag tror det är jätteviktigt att göra distinktioner och förtydliganden. Utan dessa går det inte att förhålla sig rationellt till verkligheten utan allt blandas ihop i en soppa av halvsanningar och ovetenskap. Distinktioner och  definitioner är inte verkligheten i sig, men ett sätt att göra verkligheten begriplig och för att hitta metoder för att systematisera tänkandet och undersökningar av verkligheten. 

    Även om det idag inte finns så mycket som tyder på att covid19 sprids som en luftburen smitta så finns det mycket som tyder på att covid19 sprids med aerosoler - under vissa omständigheter. 

    Aerosoler kan spridas i en begränsad omfattning över ett begränsat område med luftens hjälp. Luftfuktighet och temperatur påverkar aerosolers egenskaper och detta i sin tur påverkar hur mycket de kan spridas med luftens hjälp.

    Luftburen smitta kan spridas på ett större område med luftens hjälp och smittan kan komma från utandningsluft och kan komma från virus som ligger på huden iom kroppen utsöndring av svett och kan komma från hudflagor som lossnar.  

    Vad jag tror mig förstått är att cov-sars2 avaktiveras då lipidhöljet torkar  - så det klarar inte av att ligga aktivt i damm eller på andra föremål där det torkar. I aerosoldroppar torkar inte lipidhöljet, men då aerosolen torkar så avaktiveras så småning om cov-sars2-viruset.

    Som jag förstår det är det virusets egenskaper som avgör om det kan spridas utan aerosoler, Jag tror också att det finns gränsland där virus (och allt annat) hamnar mellan de olika definitioner vi sätter upp. Systematiseringen och tänkandet i kategorier som det medför hindrar oss inte från att  se att det finns saker som delvis är si och delvis är så. 

    Och med det sagt så kan aerosolspridning medföra att smitta sprids med luften men det betyder inte samma sak som det som vi kallar luftburen smitta.

    Sen återstår att vidare undersöka covid19s spridningsmekanismer  - kanske hittar man begränsad luftburen smitta, kanske hittar man att aerosolerna kan spridas mer än man trodde..  men utan distinktioner och definitioner blir allt väldigt mycket svårare att hantera och lära sig någonting om.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 13:52:25 följande:

    Jaha, så om du förklarar eller erbjuder att förklara självklara saker för mig, då är det vänligt, men om jag ironiskt skriver samma sak, då är det konfrontation, ok då vet jag det.

    Ursprunglig definition? Finns det någon nyare?

    Ja, det finns en definition och jag förstår inte varför du tror att jag har någon hemsnickrad variation.

    En gång till .... jag tror alla har förstått för månader sedan (om inte år sedan) att Luftburen Smitta inte är detsamma som en smitta som till viss del kan vara luftburen. COVID19 är inte Luftburen Smitta, men mycket tyder på att den även kan smitta med luftburna virus.

    Så trevligt för Klyban att du tycker han är en naturvetenskaplig expert!


    Ironi och sarkasm är inte samma sak.

    Tyvärr förstår inte alla det och en del försvarar otrevligheter med att de är ironiska.

    Själv kan jag vara både otrevlig och sarkastisk tillsammans med att vara ironisk och cynisk och inte minst nedlåtande. Så jag är inte bättre än någon annan.

    Men igen, som vi då kan vara överens om, aerosoler kan ha och har viss spridning med luften.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-08-15 14:29:53 följande:

    Jag syftade inte speciellt  på det inlägget, utan generellt på ditt sätt att diskutera här.

    Jo, det finns en ursprunglig definition och dina utläggningar är INTE kompatibla med den. "Nyare" finns bara i den bemärkelsen att inte alla är så noggranna utan använder begreppet lite slarvigt. Det är som om man använder "han"  istället för "honom" eller "dom" i stället för "de/dem" och hävdar att det är rätt. Folk gör så, men det betyder inte att det är rätt. 

    Din förklaring säger ingenting och är inte rätt heller. Helt luftburen smitta är inte samma sak som delvis luftburen???  Kanske finns det något mellanting som Padirac säger, men det är fortfarande bara en teori. Och det är alltid klokt att förstå hur det är i vanlig fall innan man ger sig in på undantag, som KAN finnas.

    Och vad 17 är "luftburna virus"? Det är väl inte någon skillnad på viruset! 


    Här finns faktiskt en förklaring till vad som skiljer virus som sprids med droppsmitta och virus som sprids med luften.

    Det är som ingen kanske blir förvånad över virusets ytterhölje

    www.pureeffectsweden.com/sv/2020/04/vad-ar-skillnaden-mellan-virus-och-mikroorganismer/

    "Virus kan vara mycket motståndskraftiga ? i synnerhet de nakna virus som omger sig med vad som liknar kraftiga skyddsplåtar av upprepade, geometriska enheter. Ikosaeder är en vanlig virusform. Denna typ av yttre egenskaper ger virus förmågan att vara luftburna och mycket smittsamma (mässling) eller motstå handsprit (vinterkräksjukan).

    Höljevirus omges av ett yttre lipidlager som till stor del består av fett. Dessa virus har avknoppats från sin värdcell och vid det tillfället tillägnat sig en bit av dess cellmembran. Men då ett virus omger sig med livets egenskaper blir det också mycket mer känsligt. Ett höljevirus sprids främst genom droppsmitta och kan inte överleva länge utanför kroppen."

    Och en liten parentes , lyssnade på språket i P1 nyligen där de sa att formen dom istället för de/dem är en äldre mer ursprunglig form som lever kvar i finlandssvenska och talspråk.

    Tror det var den här sverigesradio.se/avsnitt/1502087

    Åter till coronaviruset.. det har ett lipidhölje.. det är alltså.. ja inte anpassat för att vara luftburet utan kräver en värd.. pekar helt och hållet på droppsmitta per definition
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-15 14:49:30 följande:

    Då kanske det är bäst att skippa terminologin, eftersom det verkar vara omöjligt nå konsensus, och i stället fundera på saken ur ett praktiskt perspektiv. Viruset beter ju sig på sitt eget artspecifika sätt oberoende av vad man vill kalla det.

    Om en covid-smittad person hostar i hissen, kliver ur, och jag kliver in i den en minut senare, kan jag bli smittad då? Hur länge hålls alltså virusdropparna i luften förrän de landar på hissgolvet?

    Om restauranggästerna vid bordet 2,5 m bort sitter och hostar, kan jag bli smittad då? Hur långt kan alltså virusdropparna förflytta sig förrän de landar på restaurangens golv?


    Beror på temperatur, luftfuktighet, ventilation och en del andra faktorer som hur mycket virus den smittade bär på... Finns säkert mer..
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-08-15 16:02:30 följande:
    Intressant. Men hur kommer det sig att övriga corona-virus är luftburna? Har de inget hölje? De står ju på listan som PJ länkade till. 
    Verkligen en bra fråga.

    Andra källor säger att vanliga corona förkylningsvirus sprids med droppar, aerosoler eller kontakt med smittade saker och sedan sina egna slemhinnor.

    Så att listan innehåller coronavirus som luftburen smitta förvånar mig med tanke på höljet och det som förklarats i länken jag gav tidigare.   Detta går att gräva mer i.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin