• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-04 14:45:26 följande:
    www.sciencedirect.com/science/article/pii/S23...
    Superspreaders are critical infectious resources in multiple infectious diseases. They can be asymptomatic or present mild symptoms but can transmit pathogens to susceptible populations, leading to severe symptoms, and even death.

    Early identification of this population is extremely important to inhibit the spread of infectious diseases. Right now, the whole global world is suffering from a devastating infectious disease caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). In this article, a superspreader cluster event in coronavirus disease 2019 (COVID-19) was identified by tracking contacting histories of infected patients.
    This cluster was found to be originated from an asymptomatic SARS-CoV-2 carrier, which resulted in 13 secondary cases getting infected. All the secondary patients presented with non-typical symptoms of COVID-19, such as fever, dry cough, and myalgia, one of which died of respiratory failure at the end. 
    Märkligt - i ordets riktiga betydelse - att de symptom som under pandemins första tid angavs som typiska för covid19 i denna text anges som non-typical

    "All the secondary patients presented with non-typical symptoms of COVID-19, such as fever, dry cough, and myalgia,"
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-05 10:36:24 följande:
    Också Karin Tegmark Wisell uttalade sig om smittspårningsappar på den senaste pressträffen, enligt henne finns det problem med integriteten.

    Hur kan vara möjligt att hela FHM är ovetande om hur den finska appen är uppbyggd? De påstår ju sig vara i kontakt med myndigheterna i andra länder?
    Här beskrivs en del möjliga problem

    threatpost.com/google-apple-contact-tracing-system-cyberattacks/155287/
  • Padirac
    Anonym (sant) skrev 2020-09-05 11:19:18 följande:
    Ja, de som nu evenuellt får smittan en andra gång tycks ju dessutom inte alls ha symptom.
    De som fått smittan en andra gång verkar ha råkat på en annan variant av viruset - och de har haft milda symptom.   Frågan är hur mycket dessa smittar andra om social distansering upprätthålls. 
  • Padirac
    Anonym (sant) skrev 2020-09-05 11:30:19 följande:
    Hur mycket de smittar har jag ingen aning om, men en av de nämnda hade inga symptom alls som jag förstod, han som smittats av en ny variant av c19? 
    Jag vet inte vilken person du refererar till,men jag läste om en person som först smittat av den i Wuhan ursprungliga variationen av sarscov2-viruset, för att vid ett tillfälle ganska nyligen smittats av den i europa (och andra världsdelar)  vanligaste variationen D614G.  Personen hade vid fösta tillfället lindriga symptom och vid andra tillfället små men noterbara symptom.

    Var det kanske i Singapore personen bodde? 

    Hur mycket en person smittar beror på två, eller tre då, olika saker, hur mycket virus har personen i kroppen, hur mycket virus ger personen ifrån sig genom att skrika, sjunga, dela glas eller visselpipor,  kladda i mun och näsa och pilla på saker som andra tar i - och vilken social distans personen kan hålla i närheten av andra, dvs hur mycket eller lite personen vistas i trängsel i i utrymmen med långt luftombyte 
  • Padirac
    Anonym (sant) skrev 2020-09-05 11:51:32 följande:

    Ja, Singapore stämmer.
    Det finns också i media en liknande historia om en återinfekterad person i Hongkong där uppgifterna går isär om symptom den andra gången.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-09-05 15:08:46 följande:
    Jag har för mig att Konkurrensverket blev inblandat.

    Nu kanske jag är lite fördomsfull - men det är inte så att jag förknippar Aleris med kvalitet.

    Hursomhelst så vore det kanske värt att överväga för- och nackdelar med en smittspårningsapp på frivillig grund som i Finland.
    Det pratades om konkurrensverket, men vart det tog vägen vet jag inte. Det är kanske inte klart.

    6,4 miljoner kostade det. Hur långt Aleris kom vet jag inte heller. Men det verkar som att det var ett undermåligt eller ej ändamålsenligt beställningsunderlag för vad FHm ansåg vara användbart.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/oklar-framtid-for-havererade-coronaappen

    "”Corona-appen” var ett digitalt verktyg där man skulle kunna testa sig själv genom att svara på ett antal frågor. "

    " i det här fallet gjordes ingen ordentlig upphandling, utan en direktupphandling som nu granskas av Konkurrensverket. Då motiverades det med att det var nödvändigt att få den här appen på plats eftersom den var nödvändig för människors liv och hälsa. Kvarstår den bedömningen idag?

    – Det var den bedömning vi gjorde då. Vi bedömde att det var brådskande och viktigt att dra på stort och snabbt. Det måste prövas utifrån den situation som rådde då och inte den bedömning som görs nu. I och med att Folkhälsomyndigheten säger att behovet inte längre föreligger så litar jag på den bedömningen. Så då är väl svaret på den frågan då nej, egentligen, säger säger Svante Werger på MSB."

  • Padirac
    Anonym (Hm) skrev 2020-09-07 17:19:27 följande:
    Är det fritt fram att resa och hälsa på vänner i London nu?
    De lokala vännerna menar att det är som vanligt och att de rest själva till Italien i somras.
    Just nu är inte så mycker som vanligt skulle jag säga.

    UD avråder

    www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/a--andringar-av-avradan-fran-icke-nodvandiga-resor-till-alla-lander/

    "Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:
    Från och med den 27 augusti hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Bulgarien, Nederländerna och Rumänien.

    (UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.)

    För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet[1] samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 9 september 2020.

    För samtliga länder som inte omfattas av punkt 1 eller punkt 2 ovan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 15 november 2020.

    [1] Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen, Malta, Slovenien och Slovakien"


  • Padirac
    klyban skrev 2020-09-07 12:22:30 följande:

    Det är ingen hållning man presenterar där, utan som myndighet förklarar sin expertis.
    Även måste man också förstå att expertis av denna arten hanterar bevis, och de saknades.
    Sen den beklagliga att lugna där man är för vaga.


    Dock drar man en del felaktiga slutsatser av denna MSB enkät, det är bara hypotetiskta frågor.
    Vad vi inte visste då att vi redan hade en bred samhällsspridning, som inte syntes än.


     



    AndreaBD skrev 2020-09-07 17:33:35 följande:
    Precis. När de inte har något nytt så drar de upp såna småsaker. Om man tittar på när och hur och varför, så är det ju inget konstigt. 

    Och även om det skulle vara så att MSB hade rätt och FHM hade fel - det var ju ett läge där man inte visste än och bara kunde gissa....
    Jag tror att det är lätt att missförstå och misstolka vad FHM ansvarar för och vad de svarar på i frågorna MSB skickade ut.

    Frågorna gäller organisationens beredskap och verksamhetsområdets beredskap.  FHM svarar till exempel att de själva och smittskyddsorganisationen i Sverige är uthålliga, de är inte heller inom sitt verksamhetsområde påverkade av bristvaror - eftersom det är någonting som vårdgivare använder och någonting de ansvarar för.

    Om smittskyddsorganisationen behöver förstärkas och breddas för att nå ut närmare vårdgivare är delvis en annan fråga som kanske kommer fram i coronakommissionens arbete.



  • Padirac
    Anonym (Hm) skrev 2020-09-07 17:46:01 följande:
    Vad menas med hävs avrådan?
    Det betyder att avrådan inte längre gäller, dvs UD ser inga problem med att du kan resa till dessa länder.

    Det är fler olika saker som följer på en avrådan från UD, om du reser till länder trots avrådan kan det vara så att alla alla försäkringar inte gäller eller att UD inte hjälper dig om du råkar ut för någonting eller om någonting händer i landet du rest till som gör det svårt eller omöjligt för dig att fortsätta vistas i landet.

    Att resa trots UDs avrådan kan alltså skapa stora personliga problem för dig.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin