• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Och så har tvångstänkarnas förlovade land - Österrike - passerat Sverige avseende andel döda i covid.

    Österrike intar nu plats 56 i Worldometers listning och kommer snart att passera omikrondrabbade Sydafrika på plats 55.

  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2021-12-23 17:04:19 följande:
    Du glömde visst

    "Forskarna flaggade dock för att landets unga medianålder, 27,6 år, kan ge utslag i hur allvarligt smittade har insjuknat. Som jämförelse har Storbritannien en medianålder på 40,5 år och Italien en medianålder på 47,3 år."

     


    Forskarna glömde viss att ålderstrukturen i Sydafrika var densamma före omikron. Vad man gör i Sydafrika är att man jämför med Sydafrika när man konstaterar att omikron hittills har gett lindrigare symptom än delta.

    Äppel-päronforskning i alla ära - men den är sällan relevantSkrattande
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-23 19:26:19 följande:
    I Sydafrika konstaterade man att omikron i normalfallet gett lindrigare symptom. Man konstaterade även att pga att smittsamheten var värre, lades många fler in på sjukhus (de gamla och svaga förstås). 
    Man får därför hoppas att det inte blir alltför mycket belastning nu på sjukvården i Sverige och i andra länder, för omikron kommer inte att drabba de sköra lindrigt nog. Eftersom det i många andra länder finns en större andel äldre än i Sydafrika, kommer ju effekten att bli större i andra länder. 
    Läste att belastningen på sjukhus i Sydafrika nu lättat, så de hoppas att det värsta är över, och det får man ju hoppas stämmer.
    Här är de inte beredda än att instämma i att mikronvarianten ger ett lindrigare sjukdomsförlopp. 
    Vaccinmotstånd och/eller  att man tror sig vara osårbar och/eller odödlig är här i Sverige i mångt och mycket en åldersrelaterad företeelse - det är väl därför de äldsta i betydligt större utsträckning har välkomnat möjligheten att få ett skydd mot sjukdomen än de yngre.

    Även om vaccinen inte ger lika starkt skydd mot smittan som man trodde så skyddar det i hög utsträckning mot allvarlig eller dödlig sjukdom. I Sydafrika däremot, så har man inte haft möjlighet att vaccinera i tillnärmelsevis samma omfattning som i Sverige. Inte desto mindre tycks dödligheten även för äldre minska kraftigt för omikronvarianten.
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-23 20:12:17 följande:

    Undrar hur många som blir smittade i Stockholm i dag.
    Kanske hade varit bättre att stänga allt. Köp på internet!
    Skönt för Steffe att han antagligen är mindre bevakad i dag och kan lugnt gå ut och köpa sina julklappar. 

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oW8xb7/trangt-i-klappjaktens-slutspurt-helt-fullproppat-pa-stan



    25 på Iva i Region Stockholm för närvarande, det lär säkert bli fler innan det vänder igen - men flertalet av dessa, kanske alla - har smittats av deltavarianten.

    176 som vårdas på sjukhus, en siffra som inte säger mig så mycket - men jag läste att det var lika många som vårdas för influensa på sjukhus, vilket kanske säger mig något.
  • FDFMGA

    Nu smittas fler globalt än någonsin tidigare under pandemin, samtidigt är det färre som dör än på över ett år.

    I Sydafrika upphör man med omedelbar verkan med smittspårningen, man gör bedömningen att alla redan har exponerats för viruset. I Storbritannien gör man bedömningen att en tiondel av Londons befolkning just nu är sjuka/bär på omikronvarianten.

    Är man inte eremit så kan man nog vara förvissad om att bli smittad - igen, för en del av oss. Själv har jag tron och förhoppningen att nästa covidvända för min egen del inte blir lika förbannat jobbig som den förra.

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2021-12-25 09:51:23 följande:
    Ja, det var inte roligt. Själv var jag inte i affärer efter julklappar, men jag ville ändå köpa julmaten i en fysisk affär. Och där var det tyvärr också alldeles för mycket folk. 
    Ja, tyvärr har ju det trådens kritiker kallar "trummandet på bongotrumman" börjat ge effekt. Det är klart att många insett att länder med stenhårda restriktioner inte klarar sig bättre undan än länder med betydligt mer liberala sådana.

    Problemet för oss här i Sverige är inte att många skiter i munskydden på bussen utan att de struntar i att hålla distans. Fortfarande gäller ju att sjukvården ska hinna med och även om omikron skulle vara betydligt snällare så kommer sjukvården att bli överbelastad om väldigt många är sjuka samtidigt.

    Det är bara att hoppas att omikron är mer än betydligt snällare.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-12-26 12:18:41 följande:

    Lustigt att folk inte förstår vikten av avstånd, och hur folk använder munskydd som en murbräcka genom folksamlingar.

    Nu kan jag inte svara på andra delar i landet, men dessa murbräckor ser jag mer sällan nu än innan.
    Och de få som har munskydd är mer vanligt de sköter det rätt, ja, i alla fall den delen jag kan se av deras användning.


    Nej, jag kan inte längre se någon skillnad i beteende mellan det fåtal som bär mask och vi som inte gör det. Vi är numer lika usla alla på att hålla distans.
    AndreaBD skrev 2021-12-26 13:14:58 följande:
    I kollektivtrafiken kan det förekomma att folk inte håller avstånd, ofta unga människor. Jo, att sjukvården måste hinna med är faktiskt väldigt viktigt. 

    Men problemet är också - det är svårt att säga hur många människor en stor affär "klarar av", dvs. vad händer om det finns flera hundra människor inne i en Maxi-stormarknad (som vi var inne på). Om då 10 % skulle ha en covid-infektion på gång och skulle kunna smitta (bara hypotetiskt), hur mycket virus finns det då i luften? Då spelar det inte heller så stor roll om man tar avstånd eller har mask, förutom om man kanske skulle råka komma nära nån som är smittad.

    Det är bara att hoppas att så pass många redan har fått sin tredje vaccindos alternativt varit sjuka i covid att trycket på sjukvården blir relativt lindrigt.

    För närvarande är det ungefär lika många som vårdas för influensa som covid på sjukhusen i Region Stockholm.
  • FDFMGA

    Okej. Det missade jag av någon anledning.


    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-27 00:27:10 följande:
    Klyban började skriva om bongotrummor när jag skrev om att jag hoppades att den högt smittosamma mikronvarianten inte skulle överbelasta vården. Förstår därför inte vad du menar. Det har inget att göra med om länder har många restriktioner eller inte. 
    Alla är väl överens om att hålla avstånd är det bästa. Kan man inte det, behövs munskydd. Så problemet är väl dels att folk inte håller avstånd samt att de inte använder munskydd när det inte går att hålla avstånd. 
    Naturligtvis hoppas man att den nya varianten inte blir något stort problem. 
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-27 10:21:06 följande:
    Ja, du gjorde visst det. Jag som dessutom citerade det åt dig i inlägg 18863. Skrattande
    Jag läste aldrig ditt inlägg.

    I den här tråden läser jag ganska selektivt, så vill du vara säker på att jag ska uppfatta någon av dina aspekter måste du adressera mig.

    Klybanologi intresserar mig inte särskilt, så den kategorin av inlägg tar jag endast del av mycket sporadiskt.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-27 10:50:33 följande:
    Visst, men om du läser selektivt så bör du kanske låta bli att kasta klybans bongotrummor på FGAM och mig. 

    Jag vet inte vad du avser med "klybanologi", men om det är någon sorts drift med att det skulle finnas någon läran om klyban så gällde den här saken alltså hans anklagelser om att FGAM och jag och någon till skulle "ha panik", "slå på bongotrummor", "tro att jorden går under" och liknande felaktigheter när allt vi skrev var samma som du skrev här ovan - att även om vi skulle ha sådan tur att omikron verkligen är en snällare variant kan den ändå på grund av hög smittsamhet orsaka tragedier och sådana har vi ju redan haft alltför många av. 
    Javisst, det var slarvigt av mig. Jag ber om ursäkt för det!
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2021-12-27 12:18:57 följande:
    Jo, det finns alltid fler med annat på IVA, och nog också på andra avdelningar. Det är klart, det är ju inte bra att det ökar samtidigt. 

    Jag håller faktiskt avstånd, särskilt när det är mycket smittspridning. Risken är ju betydligt större nu än vad det var för några månader sen. 

    Man får hoppas att inte allt för många skiter i tredje dosen, eftersom en del nu tycker att det inte verkar ge nåt. Men det gör det förstås - framför allt för de yngre. Men även några äldre. 
    Selektivitet kan vara lite missvisande ibland - åtminstone är det så att jag noterar de som tränger sig medan de som håller avstånd passerar förbi utan att jag direkt lägger märke till dem.

    Jag tror de allra flesta kommer att ta en tredje dos och av de som kommer att avstå finns det säkert en hel del som avstår med motiveringen att de haft covid och därför i praktiken redan fått tre "doser".
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin