• FDFMGA
    AndreaBD skrev 2021-12-11 20:41:29 följande:
    Nu minns jag inte exakt om det var Sara Byfors eller kanske statsministern som sa rakt ut att man inte vill avslöja det för tidigt om det nu inte är så farligt, för att man verkligen vill att folk ska fortsätta vara försiktiga. Eller om det nu rent av var tyska kanslern? Minns inte som sagt vem, men jag vet att jag har hört det av någon i ledande position. 
    Givetvis - och det gäller ju inte bara FHM och vår regeringar, utan också alla andra länders motsvarighet till FHM och deras regeringar.

    Men det är intressant att de mutationer som slagit igenom i omikronvarianten innebär att den mer påminner om ett vanligt coronaförkylningsvirus.

    Förmodligen inte med omikron - men förr eller senare kommer vi att få en covidvariant som är mycket smittsam men också mycket beskedlig sett till hur sjuka de som smittas blir.

    Jag tycker mig minnas att du varit sjuk i covid, liksom jag - det sjukdomsperioden var definitivt inte banal, inte för mig åtminstone.
  • FDFMGA

    www.dn.se/vetenskap/forskare-alla-kommer-att-fa-covid-forr-eller-senare/

    Ingen kioskvältare precis, men ändå en läsvärd artikel som man med fördel kan kombinera med att kontrollera hur omikronvarianten hittills har drabbat Sydafrika, det vill säga lindrigt sett till antalet smittade i relation till allvarligt sjuka och döda.

    Dödstalen i Sydafrika ligger på nivåer som närmar sig de lägsta under hela pandemin - men det faktum att det först är någon vecka efter insjuknandet som de som drabbas hårt blir allvarligt sjuka innebär förstås att exempelvis FHM inte kan gå ut och säga att omikron generellt ger lindrigare sjukdom än delta.

    Själv hoppas jag att omikron slår ut delta.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-13 21:04:02 följande:

    Tur att pretentiösa fjantar som överskattar både sitt intellekt och sin betydelse inte bestämmer vad andra får kritisera och inte. 


    Där satte du huvudet i spiken, som en av FL:s Sverigevänner brukade skriva när hen kommenterade sina egna inlägg om pk-etablissemanget bristande intelligens.

    Jag kan inte annat än instämma - här i tråden har det till och med glunkats om att man inte borde få kritisera kritikerklustrets argumentSkrattande

    Men skämt åsido - i de mer tydligt politiska trådar jag brukar läsa så är intelligensargumentet ett av de allra vanligaste, det brukar kunna sammanfattas med "Du är dum som kritiserar mig". Och det finns nästan alltid någon bänkgranne som kan trösta den som fått sina argument kritiseradeSolig
  • FDFMGA

    Hmm, hur ska man kunna veta vilken sorts munskydd folk använder med mindre än att man närstuderar dem - vilket kanske inte är så lämpligt. Jag tycker man ska respektera rädslan hos de få som använder munskydd och hålla avstånd till dem och flytta sig om de tränger sig på i tron att de är skyddade.

    Själv har jag några som jag plockade till mig när jag besökte veterinärkliniken där det var munskyddstvång - men de är rätt simpla, vilket inte spelar någon som helst roll för min del eftersom jag inte är troende.

    Hursomhelst så har inte smittspridningen avvikit nämnvärt om man jämför Sverige med länder där folk tvingats maskera sig.

  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-15 22:16:07 följande:
    Du är inte troende? Du menar att du inte tror på vetenskapliga studier?

    Jag betvivlar inte att det finns munskyddsanvändare som är rädda och som tror sig vara skyddade. Jag tror ändå att majoriteten av användarna vet hur de fungerar:

    De minskar smittspridning från bäraren. De skyddar inte bäraren från att smittas.

    Är det du själv som har missförstått saken, eller utgår du ifrån att majoriteten av svenskarna inte förstår vad munskydden har för funktion?

    Munskydd använder man för att minska på smittspridningen från sig själv, ifall man skulle vara smittad utan att veta om det. Om man vill skydda sig själv mot smitta, då använder man FFP2.

    Varför sprids smitta trots obligatoriska munskydd ute i samhället? Du kan inte tänka dig någon annan förklaring än att munskydd inte fungerar?
    Nej, jag är inte troende - men det har inte hindrat mig från att ta del av dina och andras vittnesbörd om munskyddens skyddande effekt och munskydd är ju också ett av trådens mest diskuterade ämnen.

    Ja, det handlar om tro eftersom det inte är möjligt att jämföra två i övrigt likvärdiga grupper där munskydd eller inte är den enda faktor som skiljer grupperna emellan.

    Ja, jag kan förstå att införande av munskyddstvång var en lockande åtgärd för vilsna politiker som vill visa handlingskraft - men det var som att kissa i byxorna det kändes varmt och skönt initialt men det kom surt efteråt.

    Jag tycker det är synd att FHM övergav linjen att munskyddstvång inte ska vara en del av myndigheternas rekommendationer. Att FHM gav efter för regeringens? påtryckningar och rekommenderade munskydd i kollektivtrafiken innebär att vi har en rekommendation som det stora flertalet fullständigt struntar i, något som givetvis innebär att viljan att följa rekommendationer som verkligen motverkar smittspridning påverkas negativt.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-16 09:18:14 följande:
    Vet man något om munskydd så behöver man heller inte, som föreslagits av någon annan här i tråden, befinna sig på särskilt nära håll för att kunna se vilket det är som används. 
    Så kan det säkert vara.

    Man brukar ju bli duktig på sådant man är intresserad av, men i den mån munskydd fortfarande intresserar mig så handlar det om i vilken frekvens de bärs och hur de bärs.

    Men det finns ju folk till allt och var och en får väl bli salig på sin fason.

    Förhoppningsvis visar sig omikron vara så pass snäll men också smittsam att man om någon månad kan lätta på restiktionerna.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-16 09:50:44 följande:
    Det kan finnas många olika anledningar till varför man har kunskap om diverse saker. 

    I det långa loppet kan omikron eller någon kommande variant givetvis och förhoppningsvis visa sig vara eller bli en harmlös förkylning men förstå att om vansinnigt många människor blir sjuka samtidigt så skapar det oändligt många problem. Många kommer dessutom att bli allvarligt sjuka även av en snäll variant med vårdskador och dödsfall som följd av det. Det är därför ECDC och andra menar att det är nödvändigt att införa restriktioner och att bara vaccineringarna inte kommer att räcka. 

    Till ytter mera visso är det fortfarande för tidigt att avfärda omikron som snäll. 
    Vad som sannolikt håller på att hända är att en smittsammare och snällare variant av ett virus håller på att slå ut den tidigare dominerande varianten som är betydligt dödligare.

    Ser man till Sverige och smittspridning så kan man med fördel se till förekomsten av vinterkräksjuka och influensa - när vi var förhållandevis duktiga på att hålla avstånd så fanns det i princip inte någon som smittades av dessa sjukdomar. Så håller vi bara distans till andra så dämpas spridningstakten väsentligt, tja inte om man är en norsk expert och räknar exponentiellt av födsel och ohejdad vana, då blir det snabbt 300.000 nya fall i Norge per dag Skrattande

    Men visst, ännu är det för tidigt att konstatera att omikron ger en betydligt lindrigare sjukdom, men en hel del tyder på detta och då inte enbart att mutationerna har inneburit att viruset strukturellt påminner mer om ett vanligt coronaförkylningsvirus.

    Ja, många kommer att dö även om omikron skulle visa sig vara betydligt snällare. Men sådant har hittills i mänsklighetens historia tillhört en del av livet, är man tillräckligt försvagad så räcker det med en för oss andra banal förkylning för att man ska dö.

    Förhoppningsvis kan 2022 bli det år då man övergår till att enbart vaccinera riskgrupperna, då man slänger vaccinpassen och återgår till att inse att den som är gammal och sjuk kan komma att dö.

    Miljontals av de barn som fick avbryta sin skolgång på grund av ogenomtänkta restriktioner kommer inte att komma tillbaka, de barn som svultit ihjäl kommer inte att återuppstå.

    Det är synd att det inte finns ett vaccin mot panikreaktioner.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin