• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 20:54:06 följande:
    Ja, vaccinerade som har symptom behöver testa sig nu, men från 1 november ändras detta till att de inte behöver det, som Padirac uttryckt ovan med 2000 ord. Han är bra på att citera. 
    jag klistade in texten i word - 665 ord



  • Padirac
    klyban skrev 2021-10-23 21:00:17 följande:

    Vissa kommer dra in de som inte har förmågan att bilda antikroppar nog, eller är så sköra att de inte klarar den allra minsta infektion.
    Och ta detta som en konfirmering att säga "kolla farligt än....".
    En del verkar ha svårt och greppa tanken bakom denna omväxling inser man när man läst en del ovan.


    Jag bara antar de drar dessa slutsatser vem som belastar vården främst, och att de vaccinerade inte belastar värden speciellt mycket längre.


    Sen sure, de som inte klarar av att bilda antikroppar och inte heller klarar den allra minsta infektion, de kommer dö även som vaccinerade.
    Detta är nått man vetat om i rätt många decennier nu, för jag vet att en del kommer använda det som ett argument för nått.
    Och när det egentligen bara är vad som brukar ske med vissa äldre och riskgrupper som har immunproblem och bilda antikroppar.

    Och att inte ta tester på en grupp som inte belastar sjukvården speciellt, det är ju ett sätt och avveckla FHM uppdrag på en grupp som kan inte faller under deras befogenheter längre.
    Sen om det är lite för tidigt, precis rätt, ja, det får vi se, men jag bara antar att FHM tar sitt beslut delvis efter de sett vem som belastar sjukvården nu.


    Ja, jag tänker att det är lite svartvitt tänkande att fokusera på siffrorna i antalet testade då det inte handlar om antal test utan om antalet allvarligt sjuka och döda som vården ska klara av att hantera i ett läge då vaccinerade inte driver smittspridning.

    Jag tänker också att sättet kritiken mot FoHM förs fram  - tex som att det är 'märkligt' istället för att utveckla kritiken i sak om någonting man inte delar FoHMs bedömning av - är ett sätt att undvika diskussioner om sakförhållanden och istället spela på osakliga värdeomdömen.
  • Padirac
    Drottningen1970 skrev 2021-10-23 21:13:16 följande:
    Detta är ett diskussionsforum. Du berättar hur du uppfattar att det ligger till och jag berättar hur jag uppfattar hur det ligger till. Du kan inte heller presentera några bevis på din egen tro på att politik etc inte har någon bäring i sammanhanget. Att du avkräver mig detta och raljerar över min uppfattning är bara ett sätt att tysta någon som inte delar din övertygelse.
    Jag uppfattar det som att den som säger att en självständig myndighets interna arbete driva av politiska äverväganden pga ett kommande val har mer att lägga fram än den som säger att en självständig myndighets interna arbete inte styrs av att ett kommande val.  

    Om du menar att denna uppfattning är att försöka tysta dig så måste jag undra om det inte är så att det är du som försöker tysta mig Solig

    Det finns tydligen en del som tror att diskussion och debatt och att lägga fram argument är ett sätt att någon försöker tysta andra - oftats hör jag detta från helt andra personer i helt andra sammanhang - iofs brukar dessa personer komma med ogrundade 'misstankar' och försvara dessa med att ingen han bevis för att det inte är sant.  Samma typ av resonemang som Trump och Co drev om Hillary och Comet Ping Pong - en tragisk historia på många sätt.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 23:02:02 följande:
    Om det är mig du syftar på, så har jag skrivit precis vad jag tycker är märkligt, dvs presenterat sakförhållanden. 
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 15:22:53 följande:
    Enligt senaste snilleblixten från FoHM rekommenderas det alltså att man som regel inte behöver testa sig om man är fullvaccinerad men får symptom på COVID19. Man ska vara hemma tills man känner sig bättre och varit feberfri ett dygn, dvs som man bör göra vid förkylning. Jag skulle ju ha förväntat mig att rekommendationerna skulle skilja sig från förkylning och COVID19. 

    Och en glasklar rekommendation, man behöver som regel inte testa sig. Ingen info om när man trots allt ska testa sig, så alla får väl gissa sig till vad som ska göras och förvirringen fortsätter, som det brukar gå till efter deras rekommendationer. 

    Andra länder uppmanar folk att testa sig, men Sverige uppmanar till att inte testa sig. Mycket märkligt. 
    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/det-har-galler-fran-den-1-november/

    "Den 1 november ändras rekommendationerna till vuxna och barn om att stanna hemma vid symtom.

    Då ändras också rekommendationerna om vem som ska testa sig och när.


    Syftet med rekommendationerna är att undvika spridning av covid-19 men även luftvägsinfektioner som RS-virus och influensa. De ska också skydda de personer som har störst risk för allvarlig sjukdom.


    De förändringar som genomfördes den 29 september gäller fortfarande. Då togs bland annat begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar bort.


    Nya rekommendationer från 1 november om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

    Utöver det som står nedan kan regioner och kommuner utforma lokala rutiner med stöd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


    Rekommendationer till barn i förskoleåldern samt till alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret

    Följande rekommendationer gäller för barn som inte börjat skolan samt alla fullvaccinerade och de som haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret:


    De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla. De behöver som regel inte testa sig för covid-19.

    De som stannat hemma kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de


    varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

    I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.


    Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, fritidsaktiviteter och arbete.


    Rekommendationer till alla vuxna, unga och barn från förskoleklass och äldre, som inte är fullvaccinerade

    Följande rekommendationer gäller alla från förskoleklass (från cirka 6 år) och äldre som inte är fullvaccinerade:


    De bör stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion. Tecken på en luftvägsinfektion kan till exempel vara halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla. De bör testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

    De som är ovaccinerade och testat negativt för covid-19 (inte bär på sjukdomen) kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de


    varit feberfria ett dygn och känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom.

    I de allra flesta fall innebär det att de behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.


    Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, aktiviteter och arbete.


    Detta gäller för personer som testat positivt för covid-19 (bär på sjukdomen)

    De som testat positivt ska stanna hemma och följa förhållningsreglerna för den som är smittad av covid-19 (länk). Detta ändras inte den 1 november.


    Covid-19, patientinformation och förhållningsregler (Smittskyddsläkarföreningen.se)Öppna detta dokument med ReadSpeaker docReader


    De kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om de


    stannat hemma minst sju dygn från när symtomen började varit feberfria de två senaste dygnen känner sig friska, även om de fortfarande har vissa luftvägssymtom. Nya rekommendationer från 1 november om testning

    Utöver det som står nedan kan regioner och kommuner utforma lokala rutiner med stöd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


    Dessa personer rekommenderas testning Alla barn från förskoleklass och äldre (från cirka 6 år), ungdomar och vuxna som inte är fullvaccinerade eller haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret och har symtom som kan vara tecken på covid-19.
    Om viruset och sjukdomen Ovaccinerade personer rekommenderas även fortsatt testning efter resa till land utanför Norden, även om de inte har några symtom. De som har haft bekräftad covid-19 under det senaste halvåret samt barn under sex års ålder undantas. Dessutom rekommenderas dessa grupper testning vid symtom även om de är fullvaccinerade: Personer som bor på SÄBO eller har hemtjänst. Äldre omsorgstagare på LSS-boenden. Personer som behöver vård eller behandling för symtom på covid-19. Hälso- och sjukvårdspersonal. Omsorgspersonal på SÄBO eller hemtjänst samt personal på LSS-boenden. Personer som får symtom efter resa i land utanför Norden.

    I smittspårningar är testningen mer omfattande, både av fullvaccinerade och av de som är ovaccinerade, se vidare i Vägledningen för smittspårning av covid-19.


    Dessa personer rekommenderas inte testning från 1 november

    Dessa grupper rekommenderas att stanna hemma om de får symtom men behöver från 1 november inte testa sig:


    Barn, unga och vuxna som är fullvaccinerade eller har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna och som inte ingår i någon av grupperna ovan. Barn som inte börjat skolan (under cirka sex år). Bakgrund till förändringarna

    Åtgärderna mot covid-19 ska inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa. De ska också ta hänsyn till barns bästa. En ökad vaccinationstäckning ger en minskad risk för allvarlig sjuklighet och smittspridning till och från fullvaccinerade personer. Därmed kan rekommendationerna anpassas så att fullvaccinerade generellt inte behöver testa sig vid symtom.


    En rad grupper rekommenderas fortfarande testning till exempel på grund av att de är ovaccinerade, att de löper högre risk om de smittas eller för att de vistas nära äldre personer i riskgrupp.


    Folkhälsomyndighetens allmänna råd ändrades den 29 september

    Dessa allmänna råd gäller även efter den 1 november.


    Skydda andra mot risk för smitta av covid-19

    Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor.


    Förhindra spridning av covid-19

    Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.


    Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:


    hålla avstånd till andra människor. särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

    Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.


    Rekommendation till alla som reser in i Sverige

    Rekommendationen för de 6 år och äldre som inte är fullvaccinerade eller haft bekräftad covid-19 de senaste 6 månaderna om att testa sig för covid-19 vid inresa i Sverige oavsett om man har symtom har förlängts och gäller till och med den 31 december.


    Information till skolor och förskolor

    Från och med 29 september 2021 upphörde de föreskrifter och allmänna råd om covid-19 som riktade sig till verksamheter. Det inkluderar även skolverksamheter som förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och andra skolformer.


    Information om vad som gäller för skolverksamheterna


    Information till verksamheter om åtgärder mot covid-19

    Framöver behöver verksamheter och individer utgå från sitt generella ansvar för att motverka spridning av smittsamma sjukdomar.


    Information till verksamheter om åtgärder mot covid-19


    Information till personal inom vård och omsorg samt kliniska laboratorier

    Rekommendationer som kan användas som ett komplement till gällande föreskrifter och lokalt utarbetade riktlinjer gäller även efter den 29 september: Information till personal inom vård och omsorg samt kliniska laboratorier angående covid-19


    Smittspårning av covid-19

    Det är fortsatt viktigt med smittspårning och förhållningsregler till personer i hushåll där någon har covid-19.


    Rekommendationer och vägledning om det gäller till och med den 31 oktober: Smittspårning av covid-19.


    En uppdaterad vägledning kommer att publiceras till den 1 november.


    Information till arbetsgivare

    Även framöver har arbetsgivare ett generellt ansvar att motverka spridning av smittsamma sjukdomar på arbetsplatsen.


    Information till arbetsgivare


    Information om hälsoskyddstillsyn

    Informationen om hur hälsoskyddstillsynen kan förebygga och minska risken för spridning av smittor som exempelvis covid-19 har uppdaterades den 29 september.


    Information om miljö- och hälsoskyddstillsyn


    Föreskrifter, rekommendationer och råd som togs bort den 29 september Rekommendationen att om möjligt arbeta hemma Rekommendation att avstå förvärvsarbete utanför hemmet för vissa riskgrupper för covid-19 Tidigare föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra spridning av covid-19 (HSLF-FS 2020:12) som gällt sedan april 2020 Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar (HSLF-FS 2021:2) Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen (HSLF-FS 2020:37) Läs mer Rekommendationer till allmänheten om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion (nyhet 2021-10-14) Uppdaterade rekommendationer om testning (nyhet 2021-10-14)"
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 23:32:25 följande:
    Grattis. Eller vad?
    Vad vill du ha sagt med alla dessa citat som alla kan ändå läsa utan att du klistrar in dem här?
    Tack, eller vad?

    Solig
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 23:44:48 följande:
    Missade du frågan, eller vill du inte svara?
    Oftast är skälet till att citera dels att referera till ett inlägg och sedan ge någon sorts referens till den kommentar jag gör till det citerade inlägget. Ibland kan jag tro att citerad text räcker för att väcka en tanke 

    Kanske har du andra skäl till att citera - alla är vi olika och om du vill får du berätta vad du ville med att citera mitt inlägg med texten '1349 ord' och fråga vad jag vill med alla dessa citat som alla ändå kan läsa Solig

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-24 01:03:19 följande:
    Så snällt att du ger mig tillåtelse att berätta varför jag citerade ditt inlägg. Jag väntade på tillåtelse från just dig. Jag gjorde det eftersom det är brukligt i detta forum att citera inlägg man svarar på. Synd att detta hittills undgått dig. 
    Varför du tror att dina långa citat från 3e parter är så viktiga får väl förbli ett mysterium.  
    Ja, jag brukar vara snäll sägs det, men långt ifrån alltid.

    På ett publikt forum är det tillåtet att citera alla inlägg i öppna trådar - du behöver inte min tillåtelse, det var väl lite klumpigt uttryckt att på detta sätt be dig berätta om just skälet till att citera '1349 ord' - men det verkar du ha gjort utan att jag behövde förklara vad jag menade.Solig

    Jag tror det undgick dig att jag i inlägget du just citerade beskrev att att jag citerade inlägg jag svarar på - men jag kanske helt enkelt inte förstod vad jag skrev eller gjorde då jag både skrev och gjorde just detta. Drömmer

    Jag skrev också varför jag citerade från 3e part, men att jag tror att dessa är viktiga vet jag inte hur du kommit fram till.  Jag tor verkligen inte att särskilt mycket i dessa trådar är viktiga. Med det inte sagt att de kan ha ett värde i trådarna, det kan vara en förklaring eller en fråga eller kanke bara ett underhållningsvärde - men viktigt.. nä det tror jag inte, inte för mig.

    Kanske är tråden viktigare för dig än för mig - jag vet inte.
    Padirac skrev 2021-10-24 00:33:40 följande:
    Oftast är skälet till att citera dels att referera till ett inlägg och sedan ge någon sorts referens till den kommentar jag gör till det citerade inlägget. Ibland kan jag tro att citerad text räcker för att väcka en tanke 

    Kanske har du andra skäl till att citera - alla är vi olika och om du vill får du berätta vad du ville med att citera mitt inlägg med texten '1349 ord' och fråga vad jag vill med alla dessa citat som alla ändå kan läsa Solig

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 19:30:06 följande:

    Vet inte direkt om FoHMs synpunker är någon upplevelse, och jag är inte förståndshandikappad så jag förstår skriven text. Men så snällt att du gör dig till talesman för FoHM, och så bra att du förstår precis hur de tänker, och svarar på frågor. 

    Däremot tycker jag deras förklaring är dålig. Underligt att de kallar testning av vaccinerade för en långtgående åtgärd. Fara för människors hälsa föreligger när vaccinerade som smittats för smittan vidare. Det borde vara det bästa för barn att få en korrekt diagnos. Vaccinationer innebär naturligtvis en minskad risk för allvarlig sjukdom och smittspridning, men en minskad risk är inte detsamma som avsaknad av risk att drabbas av svår sjukdom, svåra efterdyningar och död. 

    Eftersom du gillar när jag drar in andra länders pandemihantering, påpekar jag också att i många länder delar de ut gratis självtester till höger och vänster, och uppmanar alla att testa sig vid symptom. Det är något som Sverige borde snegla på och ta efter. 


    Rätta mig om jag har fel, förstår jag dig rätt om du skriver att _förklaringen_ är dålig men egentligen avser att skriva att _motiveringen_ är dålig.

    Det är kanske de här betydelseglidningarna som uppstår i kommentarerna som gör att du känner dig idiotförklarad då enkla saker förklaras igen på ett enkelt sätt.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-24 11:45:13 följande:
    Det är bland annat inlägg som ditt ovan, som jag får spader av.
    Vissa andra skribenter i denna tråd använder betydelsehalkningar som påminner om Bambi på hal is och kvaddar totalt, men det verkar du inte bry dig om. 

    Jag tycker att anledningen till teststoppet är dåligt förklarat, förklaringen är undermålig och oklar. Ett exempel jag gav är att det verkar som om de tycker att testning är en långtgående åtgärd, vilket är märkligt.

    Det som kan utläsas beträffande motiven, tyder på att även motiveringen är skral. Eller också är det bara väldigt dåligt förklarat. 

    Vad sägs om att skriva något om sakfrågan i stället för att omtolka mina inlägg och försöka rättfärdiga dina mästrande förklaringar, frågor och kommentarer? 
    OK, så du tycker att någonting är dåligt förklarat betydet det inte att du inte förstått förklaringen utan att du helt enkelt anser att förklaringen är undermålig och att du trots den dåliga förklaringen ändå anser dig ha förstått motiveringen eller inte förstått motiveringen?

    Det är hur förklaringen av teststoppet formuleras och presenteras som är det du kritiserar? Eller är det personerna som enligt din åsikt ger de undermåliga formuleringarna du kritiserar? 

    Jag frågar och frågade för att jag försökte förstå vad som är skälet till att du som du säger får spader då inlägg med din kritik får repliker. Finns det enligt din uppfattning någon typ av replik (bpde aseende innehåll och form) som inte skulle ge dig spader?

    Hur skulle debatten om förlaring, kommunikation och motiv för det kommande partiella teststoppet kunna se ut  - enligt din uppfattning - för att inte ge dig spader? På vilket sätt tänker du att den som inte anser att förklaring, kommunikation och motiv för det kommande partiella teststoppet är undermåling skulle replikera på ett bra sätt då du berättar om att du uppfattar förklaringen undermålig. 

    Det är en uppriktig fråga för att om möjligt kunna bidra till ett bättre debattklimat i replikeringen.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin