• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Kanske inte så initierat - men inte desto mindre ett intressant brittiskt perspektiv på svensk pandemihantering:

    "Tegnell sa nej till nedstängning eftersom det saknades vetenskapliga bevis för att det vore effektivt: det är det uppenbara. Men det krävdes ursvensk tjurskallighet för att hålla fast vid evidensen (och den ursprungliga pandemistrategin) när alla andra länder gjorde helt om. För de som har varit skeptiska till nedstängning, inte bara i Storbritannien utan över hela världen, är Tegnell en rationalitetens hjälte i en i övrigt galen värld.".

    www.svd.se/svenskarna-det-gatfulla-folket

  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2021-09-23 13:09:34 följande:
    Finns det någon slutsats i artikeln? Eller något ställningstagande överhuvudtaget? Tycker de att Sverige gjorde fel då, eller vad kommer de fram till? 
    Ja, slutsatsen är väl denna. Artikeln är för övrigt skriven av The Spectators chefredaktör och avspeglar väl det faktum att Sverige har vunnit i anseende internationellt tack vara vårt sätt att hantera pandemin. Alltså fjärran från de skildringar vi fått ta del av i den här tråden då Vinbarens vänner haft möteSkrattande

    Storbritannien har nu slagit fast att det inte blir några fler nedstängningar. Utifrån egna samtal med regeringsföreträdare vet jag att Sverige har påverkat detta beslut. Om nedstängningarna var ett globalt experiment, utgjorde Sverige en kontrollgrupp, och gav ett antal såväl goda som dåliga erfarenheter. Den svenska exceptionalismen har gett världen oerhört värdefulla lärdomar.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-09-23 11:02:22 följande:

    Denna dödar flera hundra sidors diskussion och från spottade på strategin, och nu tittar man med en förundran på den samma.
    Dock så började det tungt, då vi hade en tidig och bred initial smitta innan strategin kom på plats och som sedan dess varit på plats i olika nivåer.


     


    På jobbet kommer dom inte lyfta restriktionerna 29:e, utan kommer avvakta nån månad till.


    Det är ju bara en persons åsikter. Jag betvivlar att den här trådens kritikerkluster ändrar uppfattning på grund av detta - eller överhuvudtaget.

    Men Sverige anses ju vara ett av de länder som hanterat pandemin bäst. Medan vi här i tråden har ju kunnat läsa att Sveriges internationella anseende är förstört.

    Det påminner lite om när FL:s KDSD:are förklarar att Sverige rykte är draget i smutsen på grund av vår invandringspolitik. Inte heller det stämmer.

    Sverige har ett mycket högt anseende internationell, enligt undersökningar. Det hindrar ju inte att exempelvis Vinbarens vänner har en annan uppfattning.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2021-09-23 13:39:03 följande:
    Jo, det var ju något som vi kunde tänka oss från början - att resten av världen är glad att någon kan var kontrollgrupp då.

    Men dessutom har England fler smittade och fler döda hittills än Sverige. Så de kan inte riktigt påstå att det har funkat bättre så som de har gjort. En sak som förvånar mig lite är att de verkar titta på saker så ytligt och ändra sig radikalt då och då. T.ex. så skulle Boris ha flockimmunitet precis som Sverige.  Vilket redan var lite missförstått. Sedan sa hans egna experter att det skulle ge många döda. Då svängde han helt. Och man märker liksom att han inte riktigt förstår, och inte heller tänker långsiktigt. Jag säger inte att Stefan Löven skulle förstå bättre, men han gör i alla fall inte misstaget att uttala sig i media innan han har fattat några viktiga punkter.  
    Det är väl du som inte kan läsa SvD.

    Det är annars en av teserna i artikeln att FHM varit konsekventa och till skillnad från exempelvis Storbritannien förmått hålla en rak och tydlig linje grundat på epidemiologisk kunskap.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2021-09-23 14:37:33 följande:
    Ja, det är svårt att säga om det är rätt tänkt eller inte. Får väl vänta på lite mera officiella undersökningar av saken. 
    Tja, om du jämför Sverige och Storbritannien så kanske den största skillnaden är att politiker i Sverige i hög utsträckning har förlitat sig på experter medan politiker i Storbritannien har förlitat sig på politiker.

    Det innebär ju förstås inte att politiker nödvändigtvis fattar felaktiga beslut eller att experter alltid har rätt.

    Men Boris Johnsons agerande under pandemin kan ju knappast beskrivas som konsekvent eller rationellt.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-23 14:58:51 följande:

    Efter en snabbtitt på nätet, tyckte jag det var svårt att hitta utländska hyllningar av den svenska strategin ? har nog kollat på fel ställe ?.

    https://www.businessinsider.com/sweden-covid-no-lockdown-strategy-failed-higher-death-rate-2021-8?international=true&r=US&IR=T

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wmh3.449


    Jag antar att det var mitt inlägg du kommenterade.

    Jag syftade inte på vad enskilda skribenter tycker utan på Sveriges renommé, alltså vad folk tyckerSkrattande

    Sverige klättrar i rankingen över de länder som anses ha hanterat coronapandemin bäst. Av 60 länder placerar sig Sverige på sjunde plats - när 60.000 personer från 20 länder har tillfrågats om sin syn på hur olika nationer hanterat pandemin

    Detta enligt Nation Brands Index (NBI), som  är en studie som mäter styrkan i olika nationers varumärken och hur väl länderna hanterar viktiga globala frågor.

    Solig

  • FDFMGA
    Anonym (Anonym i riskgrupp) skrev 2021-09-23 17:33:21 följande:

    Har ni tagit vaccin än? :(
    Jag har inte vågar, och har skjutit upp flera gånger. Andra gånger har jag skjutit upp pga. Symptom.

    Vet inte om jag vågar. Jag har redan så mycket problem med mitt hjärta och mina lungor, är rädd att det kan bli värre av vaccinering.


    Med stor sannolikhet är risken för dig oerhört mycket större om du inte vaccinerar dig - men om du har hjärt- och lungproblem så har du väl redan kontakt med sjukvården.

    Jag tror att det är bättre att fråga din läkare utifrån hens kunskaper om dina problem än att ställa frågan på ett internetforum.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-23 21:12:05 följande:
    Eftersom jag bl.a. länkade till artiklar om forskning som påvisade hur dåligt Sveriges strategi fungerat, syftade inte jag heller till vad enskilda skribenter anser. 
    Okej. ja, man kan säkert välja ut personer med en viss åsikt och därefter påstå något om anseende.

    Kanske något för opinionsinstituten att ta efter. Förresten så var det för några år sen ett sådant som ringde upp min dåvarande på uppdrag av KD. Frågeställningen hon fick ta ställning till var hur hon bedömde KD-ledaren Alf Svenssons insatser. Hon fick tre alternativ. Samtliga positiva omdömen.

    Man skulle ju kunna tänka sig en liknande undersökning avseende Tegnell - men där samtliga alternativ är negativaGlad

    Nåväl. Sverige fick ett högt betyg avseende hur vi hanterat pandemin i en undersökning där 60.000 slumpmässigt utvalda personer i 20 länder tillfrågats.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-24 11:01:16 följande:
    Så nu avfärdar du forskare och forskningsresultat som personer med en viss åsikt? Vad folk känner inför ett visst land är väl kul att veta, men mycket mindre betydelsefullt än forskning som visar att landet fick mycket höga dödstal pga underlig strategi. 
    Vad gäller frågan om huruvida varumärket Sverige skadats eller inte av vårt sätt att hantera pandemin så är varken den forskning som skett här i tråden bland Vinbarens vänner eller seriös epidemiologisk forskning relevant.

    Men det vore mig främmande att avfärda en opinionsforskare som kunde påvisa att Sverigebilden internationellt har lidit skada, men nu tycks det ju snarare förhållandet vara det motsattaSolig

    Visst minns jag att du ett flertal gånger skrivit att folk i allmänhet har fått en mycket mer negativ bild av Sverige. Men med all respekt för dina upplevelser - jag har större tilltro till de 60.000 från 20 olika länder som tillfrågats än för dina betraktelser.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-24 15:14:31 följande:
    Du började skriva om att Sverige strategi anses som en av de bästa, och sen framkom att du menar att dessa slumpvist utplockade människor ser positivt på varumärket Sverige. Ok. Själv bryr jag mig mer om vad forskarna och experterna säger, och jag inte sett någon forskning som visar att Sveriges strategi var bra, utan tvärtom.

    Och du har helt rätt, när jag skrivit att jag pratat med många som haft en negativ bild av Sveriges pandemihantering, har jag inte menat att jag pratat med runt 60 000 personer eller gjort någon slags undersökning. Skönt att du förstått det korrekt, min bekantskapskrets är faktiskt inte riktigt så stor. Jag tror inte heller att min bekantskapskrets är representativ för folk i allmänhet, som du verkar ha fått för dig att jag påstått. 
    Nej, jag länkade till en artikel i SvD i ett inlägg.

    I ett annat inlägg så beskrev jag att Sverige rankas som sjunde bästa land att hantera pandemin i en internationell undersökning omfattande 60.000 människor.

    Här i tråden har jag läst hur man på Vinbaren förklarat att folk skyr svenskar som pesten på grund av Sveriges befängda pandemihantering.

    Vinbarens vänner i all ära - men jag tror att man ska det som sägs där med en skopa salt.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin