• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-06-11 16:27:55 följande:
    Där har du kanske hittat den avgörande punkten! Om man först måste skapa en lag för specifika undantag (ett lag som generellt tillåter undantag gäller då säkert inte), så måste man ju göra det först, innan man kan beordra folk att göra si eller så under pandemin. 

    Det är klart att det är lite riskabelt om man får tolka brett. Det är så den tyska grundlagen ser ut (fast jag har inte läst mig in i den igen noggrant nu, så jag kan ha missat något där också ).  Dvs vad jag har sett så står det bara generellt att undantag kan förekomma med de måste vara nödvändiga och rimliga.
    Jag uppfattar att den tillfälliga pandemilagen är just en sådan lag som tillåter vissa begränsningar, liksom den tillfälliga lag som gällde förra våren.

    Lektorn som var citerad i de artiklar ni länkade till var som jag förstod det av samma uppfattning om den tillfälliga pandemilagen.  Det tog bara längre tid är en till två veckor att utforma lagen

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/dlJyLA/ny-pandemilag-gor-sverige-likt-andra

    "Stängda butiker, stopp för fest i bostadsrättsföreningens lokal och avstängda parker och stränder. Med förslagen i den nya pandemilagen får regeringen lockdownliknande verktyg som gör Sverige mer likt andra länder.

    Men ändå inte.


    Regeringen arbetar nu för att införa en tillfällig covid-19-lag som ska ge mer kraftfulla verktyg att stoppa smittspridningen än vad som finns i dag. Målet är att den ska träda i kraft den 15 mars och om möjligt tidigare än så, kanske redan i januari.


    – Om man utnyttjar lagens olika delar, så finns det väldigt stora möjligheter att göra åtgärder som kan liknas vid andra länders lockdown, säger Titti Mattsson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet.


    Det förutsätter att regeringen skulle slå till samtidigt med exempelvis nedstängningar av butiker, gym, museer, och campingar, stoppa kollektivtrafik och flyg, införa förbud mot att träffa mer än ett visst antal personer på allmän plats och förbjuda människor att vistas på vissa platser som parker och stränder. Alltså utnyttja lagens mest inskränkande möjligheter.


    Finns gränser

    Vissa åtgärder närmar sig det privata, som till exempel att studentfiranden och födelsedagsfester kan förbjudas i bostadsrättsföreningens gemensamma lokaler.


    – Men du kan inte stänga in någon i en bostad, det ser jag inga möjligheter till, om det inte rör sig om en smittad person och det görs enligt smittskyddslagen, säger Titti Mattsson.


    Så även om regeringen skulle använda lagens yttersta möjligheter på bred front, så kan den inte införa utegångsförbud, vilket flera EU-länder har gjort.


    Och regeringen kan heller inte förbjuda människor att resa och förflytta sig, även om det går att begränsa buss, tåg och flyg.


    – Vi har väldigt begränsade möjligheter att inskränka rörelsefriheten, som är grundlagsskyddad. Det är hela tiden en avgränsning vad som är proportionerligt, säger Titti Mattsson.


    Dessutom är frågan om regeringen ens vill använda de tuffare åtgärderna. Socialminister Lena Hallengren har flera gånger sagt att syftet med lagen inte främst är att stänga ned verksamheter.


    Hon bedömer i stället att de andra åtgärderna i lagen är mer användbara – att till exempel kunna begränsa öppettider och hur många personer som får vara på en buss eller i en butik. Något som inte går i dag,"

    www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/tillfallig-pandemilag-ger-fler-befogenheter-for-atgarder-om-smittskydd/

    "


    Covid-19-lagen Med den tillfälliga covid-19-lagen får regeringen, kommuner och statliga förvaltningsmyndigheter bättre möjligheter för mer träffsäkra regler, anpassade efter hur olika verksamheter ser ut.

    Den föreslagna covid-19-lagen är en ramlag, där riksdagen, om den antar lagen, tillfälligt ger regeringen befogenhet att i förordning besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som för närvarande är möjligt.

    I första hand handlar det om åtgärder som hindrar smittspridningen, utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert. Det kan konkret handla om begränsning av antal besökare, reglering av öppettider eller andra nödvändiga åtgärder för att förhindra att trängsel uppstår.

    Vid mycket allvarliga lägen behövs en möjlighet att kunna stänga ner verksamheter och begränsa folksamlingar på platser som allmänheten har tillträde till. Det är samtidigt viktigt att riksdagens inflytande värnas, och att sådana eventuella beslut underställs riksdagens prövning – inom en rimlig tid.

    Det blir också möjligt för regeringen eller myndigheterna att besluta om smittskyddsregler i flera verksamheter, som nu inte omfattas av bindande regler. Det handlar till exempel om gym, sportanläggningar, bibliotek, campingar, museer, djurparker, köpcentrum, butiker, serviceinrättningar som frisörsalonger, festlokaler och kollektivtrafik.

    Regeringen får också utökade möjligheter att begränsa människors användning av allmän plats. I propositionen föreslås att regeringen kan begränsa hur stora sällskap som får samlas på allmän plats. Det föreslås också att regeringen eller en kommun ska kunna införa förbud mot att vistas på en viss särskilt angiven plats. Det kan handla om badplatser, stadsparker eller liknande.

    Regeringen får även möjlighet att införa begränsningar när det gäller lokaler och utrymmen som hyrs ut för privata sammankomster, exempelvis festlokaler som hyrs ut på kommersiell grund, gemensamhetslokaler i hyres- och bostadsrättsfastigheter samt, föreningslokaler samt lokaler som tillhör universitet, högskolor och studentkårer.

    Regeringen föreslår att länsstyrelserna ska få tillsynsansvar. Om reglerna inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden: t.ex. stängning. Vid behov kan vite användas. Den som bryter mot föreskrifter som begränsar tillträde till allmän plats kan dömas till penningböter.

    Frågan om ekonomisk ersättning med anledning av förordningar som meddelas med stöd av den föreslagna lagen kommer att hanteras i samband med att sådana förordningar tas fram. Regeringen återkommer till riksdagen med förslag om ersättningar inom ramen för de rutiner som gäller för budgetprocessen. För de förordningar som enligt den tillfälliga covid-19-lagen ska underställas riksdagens prövning, ska regeringen redovisa en bedömning av ekonomiska konsekvenser för företag, löntagare eller andra aktörer i propositionen om underställning."

  • Padirac

    En fullständig lockdown  -vad detta nu egentligen är i fråga om samhällets och enskilda personers material-  och livsmedelsförsörjning tillsammans med arbetsplatser&resor - verkar dels inte ha haft en avgörande betydelse för smittotal eller dödstal om man tittar på läget i övriga Europa och dels inte gynna utan snarare missgynna övrig folkhälsa kanske speciellt för barn och kvinnor överlag.

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-12 15:33:59 följande:
    Genom lockdowns har det förstås blivit färre möten mellan människor, vilket innebär mindre smitta och färre döda. Länder som har haft lockdown har sett tydliga nergångar på antalet smittade vid varje lockdown. 
    Naturligtvis hade det gjort skillnad i Sverige också.
    Var menar du färre möten mellan människor hade skett  - där också smitta spridits i någon inte liten omfattning-  vid en lockdown i Sverige - om det nu funnits lagligt stöd för detta?

    Hur skulle denna lockdown du tänker dig ha set tut? Vilka funktioner i samhället skulle ha varit tillgängliga för befolkningen och på vilket sätt? Arbete och annan sysselsättning, livsmedel, transport, vård, utbildning - inte minst för de som går ut gymnasie och grundskola som måste ha slutbetyg och behörighet för att komma vidare i nästa steg i livet...
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-12 21:49:38 följande:

    Jag utgår ifrån hur lockdown sett ut i andra länder. 

    Stängda affärer etc utom livsmedelsaffärer, bensinstationer, apotek. 

    Distansundervisning för barn och distansjobb för företag där det funkar. Utegångsförbud efter klockan X. 

    Då hade naturligtvis färre möten mellan människor skett, och färre hade blivit smittade, och färre hade dött. Lockdown har funkat i andra länder, så varför skulle det inte ha fungerat i Sverige?  Detta sagt utan beaktning av pandemilag och möjligheter.


    Hur många smitttillfällen menar du skulle ha försvunnit om detta gjorts?

    Var och av vem har människor smittats enligt din uppfattning?

    Butiker, parker, badplatser, vinbarer... Ja du kan säkert rada upp var smittan spridits. Det är många i Sverige som följt rekommendationerna med att begränsa sitt sociala liv och att hålla distans i butiker osv.. sen finns det en minoritet som besökt vinbarer, afterski, efterfester. Den stora majoriteten har arbetat och umgåtts med de de bor med eller närmaste familjen och det är också vid dessa två specifika situationer och platser människor smittats - de som inte arbetar från hemmet av sina kollegor, i hemmet av anhöriga. Hur skulle den lockdown du beskriver ha kunnat stoppa den smittan? Dessa on/off lockdowns har uppenbarligen inte mer än temporärt minskat smitta och dödsfall så vitt jag kan se från de data som finns tillgängliga.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-12 23:18:43 följande:
    Enligt den statistik jag sett smittas de flesta i hemmet eller på jobbet. 
    En del har även smittats vid besök på affär etc. Så att stänga affärer ger också ett bidrag, även om det inte är det viktigaste.
    Min uppfattning är lika med vad som offentligt bekräftats, jag har inga egna teorier. 
    I lockdown länder har det även varit begränsat hur många gäster från andra hushåll man får ha hemma, typ 1, 2, 4 eller så. Detta har det ofta fuskats med, och detta har gett upphov till mera smitta. 
    Det finns statistik som visar att lockdown har haft stor effekt på antal smittade och döda. 
    Ja, det finns ju inte lagligt stöd för den typ av lockdown du kanske menar skulle ha gjort stor skillnad mot vad Sverige kunnat göra.

    on/off lockdowns och helt öppna samhällen verkar inte ha haft bättre verkan än de svenska åtgärderna som befolkningen i överväldigande majoritet hållit (med tanke hur lite vinterkräksjuka och influensa som spridits)
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-13 13:01:49 följande:
    Man tänker på alla i samhället, utom de äldsta. Så skulle jag tolka sådana ageranden som beskrivs här.

    www.expressen.se/kvallsposten/lakare-portade-.../

    Flera patienter med hemsjukvård i Lomma kommun har nekats sjukhusvård under pandemin.
    En läkare i Bjärred tog i våras beslut om detta, utan att berätta för patienter och anhöriga vilket är en skyldighet enligt Socialstyrelsens föreskrifter,

    Anser du att det här är acceptabelt? Du har vid flera tillfällen sagt att Sverige har lyckats till 100%. Håller du fast vid din uppfattning, även när sådana här uppgifter kommer ut?

    Själv kan jag tycka att det är lite märkligt att man anser det vara viktigt att följa lagen till punkt och pricka när man diskuterar unga människors rätt till rörelsefrihet, medan det är ok att bryta mot föreskrifterna när det gäller gamla människors rätt till vård.
    Så läkaren har inte följt myndigheternas föreskrifter, eller vårdgivaren kanske..

    Vem har och vem har inte skyddat de äldre i det enskilda fallet du tar upp? 

    Det finns fler liknande fall under pandemin då vårdgivare inte klarat av att ge den vård de är skyldiga att ge - i Stockholm var det under våren 2020 och i Skåne som hade mindre spridning under våren men en omfattande spridning under hösten 2020 och vinterns 2020/21.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-13 12:48:47 följande:
    Den enda smittspridning som det inte går att göra något åt är den som sker inom hushållet. Däremot går det att begränsa den smitta som kommer in i hushållet. Smitta på arbetsplatser går att begränsa genom att försätta exponerade anställda i karantän med smittbärarpeng. Samma sak med smitta i skolan och inom hobbyverksamhet. I alla de här verksamheterna vet man vilka som har varit närvarande, så alla exponerade går att spåra.

    På restaurangerna har man inga namnlistor, så en stor del av smittspridningen som sker där kommer att falla i kategorin okänd smittkälla. Följande siffror har smittspårningen i Finland tagit fram:

    Smitta i restaurangverksamhet, veckorna 1-7:
    78 tillfällen då minst 10 personer har exponerats.
    Sju smittkedjor med minst 10 smittade.
    Totalt 451 smittade.

    Helsingfors, veckorna 1-4:
    75 exponeringsttillfällen, 40 i matrestauranger, 35 i barer.
    Vid ett av dessa tillfällen blev 24 av 30 personer smittade, de kom från fem olika sällskap.

    En studentfest i på en restaurang i mellersta Finland ledde till minst 100 smittade.

    Enligt en artikel i Science som baserar sig på data från 41 länder kan man minska smittspridningen med 31% genom att stänga restauranger och annan verksamhet med hög risk för smittspridning. Effekten är ungefär lika stor som den man uppnår genom att stänga ner allt utom mataffärer och apotek.

    www.iltalehti.fi/koronavirus/a/6d573501-cd41-...
    Så arbetsplatser, hem, restuaranger och andra etablissemang tillsammans privata fester med ett större antal deltagare är det du säger driver smittspridningen.

    Det låter rimligt att tro att detta är sant.

     
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-06-15 15:15:32 följande:
    Tja, jag vare sig gillar eller ogillar din oro.

    Du kanske använder dig av gamla familjeliv, där ser man inte om inlägg blir gillade eller ogillade.

    Jag markerar inte inlägg med positiva eller negativa tummar. Du möts alltså med negativa tummar oavsett vad du skriver i den här tråden, men det är inte jag som ger dig dem.

    Jag har inte tumsättning som hobby - men det har förstått hänt någon gång att jag gett någon en tumme - men då för att jag gillat/ogillat inlägget, inte personen bakom inlägget.

    Men jag tror att du oroar dig i onödan för deltavarianten, tror det är så den kallas numera. Den verkar vara smittsammare, men inte farligare - och den kommer att komma nya varianter som tar över efter deltavarianten.

    Har du fått dina två vaccindoser, i synnerhet om det är mRNA-vaccin då fått, behöver du inte oroa dig.
    Så det öppna mobbandet har ersats av garderobsmobbing medelst tummande...

    Kririkerna behöver skärpa sina argument - någon pratade om sina slöa knivar och skedar tidigare, men det är inte dessa som behöver vässas  Solig
  • Padirac
    klyban skrev 2021-06-15 16:07:08 följande:

    Ahhhhhhh, tummar är inget jag ens tittar på, har aldrig sett ens EN ENDASTE tumme ned.
    Sorry för mitt missförstånd där!(var på ett helt annat ställe än dig)
    Och ja, använder bara gamla och pga alla buggar som var innan på nya, kanske blivit bättre idag?
    Skulle inte beskriva det som en större oro, utan mer som en nyfiken fråga och försöka bena ut vad som sker i framtiden.(Och förväntar mig att det blir nått fel där och när facit kommer.)


     


    Vilka var nu mRNA-vaccinen?
    Jag tar min andra bara antar det är pfizer också, men det får man väl reda nästa vecka när jag får dos två.
    Kommer du ihåg om det var mer eller mindre tillfälliga biverkningar på pfizers vaccin?
    För det jag hörde om astras var rätt hög feber första, och få andra och fått uppfattningen det skiljer sig en del mellan de olika vaccinen.


    Vet faktiskt inte ens om jag får samma vaccin denna gång som första, men det ska bli spännande och se.(får återkommer på den punkten.)


    Det är väl meningen att du ska få samma vaccin denna gång som du fick första gången, - om du inte fick astras och hör till de som inte längre ska ha astras

    Astra och Jansen och Sputnik - vectorvaccin

    Pfizer och Moderna  - mRNAvaccin

    www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/vaccin/utveckling-av-vaccin/olika-typer-av-vaccin

    reaktionen på vaccinen är väldigt olika från person till person men förväntat är olika grader av feber, frossa, huvudvärk ... 

    Jag har tid för dos 2 nästa vecka 
  • Padirac

    Mer nyheter om virusets spridning - under december 2019 i USA

    www.dn.se/varlden/studie-visar-att-coronaviruset-fanns-i-usa-tidigare-an-man-trott/

    "Det första bekräftade fallet av coronaviruset i USA rapporterades den 19 januari 2020. Men en ny analys av blodprover som tagits på 24.000 sjuka i delstaterna Illinois, Massachusetts, Mississippi, Pennsylvania och Wisconsin visar nu att sju personer uppvisade antikroppar så tidigt som den 7 och 8 januari 2020.

    Eftersom det tar omkring två veckor för kroppen att utveckla antikroppar efter det att en person smittats av viruset måste den ursprungliga smittan ha inträffat redan den sista veckan i december.

    ...

    Enligt studien, som också refereras av nyhetsbyrån Reuters, visar detta att smittan fanns på en rad håll i USA betydligt tidigare än forskarna tidigare trott. Dessutom fanns den på platser långt från de orter där smittspridningen sedan skulle få fäste."

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin