• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 22:12:31 följande:
    Jag hörde själv Tegnell säga just precis så här, och reagerade med stor förvåning. Till SvD:s reporter har han kanske formulerat sig på ett annat sätt, efter att ha insett hur fel det blev.

    Om man råds att stanna hemma, så går man ut och träffar andra? Var det inte så att svenskar är bra på att följa rekommendationer?

    Ditt citat är dessutom ett perfekt exempel på det jag precis skrev, nämligen svårigheterna med att ge korrekt information. Man förklarar att eftersom folk kommer att bryta mot rekommendationerna, som egentligen borde se ut så här, så väljer man att inte ge sådana rekommendationer alls.
    Du kommer ihåg att den svenska smittskyddslagen - och inte heller den tillfälliga pandemilagen -  inte kan förbjuda ej smittade människor från att röra sig i samhället som till exempel apotek och affärer. Jag kommer ihåg att du själv påpekat just detta.

    Det har med tanke på att andra säsongssmittor som inte spridits i någon omfattning alls varit så att människor i Sverige har förljt rekommendationerna väl.  Att detta som du tar upp sägs den 7e mars 2020 - 5 dagar innan WHO deklarerar covid-19-smittan som en pandemi med efterförljande råd - ska du lämpligen sätta in i sammanhanget,
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 22:24:38 följande:
    Det viktiga är knappast vilken kategori lagen tillhör. Resultat är vad som räknas. Fast det är klart, ibland undrar man om vissa tycker paragrafrytteri är viktigare än människors liv.

    FHM var onödigt långsamma rakt över hela linjen. De har i princip bara förvärrat pandemin.


    Jasså, idag igen...  

    Självklart måste myndigheterna följa lagarna - eller kanske inte enligt dig... hur som helst har Sverige klarat sig förhållandevis bättre -  trots ett stort antal döda med och av covid19  - jämfört med länder som tillämpat de principer du tycker att Sverige skulle tillämpat. 

    Jag tror inte alls att det är resultatet som är viktigt för alla i tråden, utan det är politiseringen möjligheten att skylla på någon, till exempel Tegnell eller Löfven.. nyligen bekräftades det av delar av kritikerklustret att den som inte är mot regeringen är för regeringen - att försöka hålla en saklig och relevant nivå på debatten var inte alls av intresse..
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 22:31:46 följande:
    Det var covid-19 som skulle tryckas bort. Då måste man ta till åtgärder som hjälper mot just precis covid-19.
    Att vara finsk eller norsk verkar vara de enda åtgärden som fungerar med tanke på smittläget det senaste året i världen Skål
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-07 22:34:21 följande:
    De jag känner som blivit smittade har blivit det på jobbet, i vården, eller av sina barn. Inte lätt att veta exakt var och när man blev smittad tänker jag, därför tror jag heller inte man med säkerhet man kan säga att t ex kollektivtrafiken är smittsäker. Många måste ju åka längre sträckor varje dag, och vissa turer är det mer folk på.
    Jag tycker det låter helt osannolikt att så många i Sverige skulle gå till jobb och skola med hosta, halsont eller feber, så jag begriper inte hur vi kan ha så enormt stor smittspridning som vi haft hela hösten/vintern/våren... Vilka är det som sprider smittan undrar man? 

    Ah självklart är de låsta till smittskyddslagen och måste arbeta evidensbaserat, dvs de kommer alltid ligga steget efter. För det tar väl ett tag och samla och analysera data också. Suck, inte konstigt att vi lyckats så dåligt jämfört med våra grannländer.

    Ok, jag fattar att munskydd inte kan ersätta social distans, jag menar munskydd som ett komplement när det inte går att hålla avstånd. 
    om du kollar på alla de länkar som ABC lägger in och refererar till så kommer du att märka att man i Finland - enligt deras egen statsepidemiolog Mika Salminen - har haft samma typ av åtgärder som i Sverige att tillgå och att det gäller för alla i hela världen - jag kanske inte för Kina som enligt uppgift svetsade igen dörrar för befolkning.. -  det Mika Salminen säger skiljer mellan Sverige och Finland är två huvudsakliga saker: Finland fick in smittan senare än Svergie och Finland hade vid den tidpunkten redan satt in åtgärder.  Finland har krislagar och krislager vilket Sverige inte har och inte hade.  

    ABC hittar många bra länkar som besvarar mycket av de frågeställningar som är uppe i tråden - ofta besvarar de just de frågeställningar ABC själv har vid ett senare tillfälle.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 22:40:05 följande:
    Rekommendation, talade jag om. Den svenska smittskyddslagen säger alltså att man inte får ge rekommendationer som folk inte kommer att följa.
    Det var ett statment  - har du nåra belägg för detta?

    Eller berättar du mer om någonting annat än smittskyddslagen
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 22:40:05 följande:
    Rekommendation, talade jag om. Den svenska smittskyddslagen säger alltså att man inte får ge rekommendationer som folk inte kommer att följa.
    Jag tycker att du ska läsa smittskyddslagen igen - det verkar som att en del missats
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 22:57:09 följande:
    Finland har förbjudit exponerade individer, både barn och vuxna, att röra sig ute bland folk sedan pandemins start. Det har inneburit att 20-30% av alla nya fall upptäcks bland personer som redan sitter i karantän.

    I över ett halvt år uppmanade Sverige exponerade individer att gå till jobb och skola.
    Aha.. du har nu kommit på att Sverige inte är Finland och att Finland inte är Sverige - varken i fråga om initial och efterföljande smittspridning och inte heller i fråga om lagar.

    ÄntligenHjärta
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 23:03:42 följande:
    eller åtgärder. Dem glömde du.
    Nejdå, Mika Salminen säger att alla har samma åtgärder till sitt förfogande - och du och jag vet att Sverige genom sin smittskyddslag (!) och frånvaro av en civil krislag inte har möjlighet att isolera människor hur som helst, dessutom var smittan så omfattande förra våren så att om samma åtgärder satts in som i Finland skulle vård och övriga samhällstjänster tillsammans med försörjning av livsmedel och annat material och stora delar av näringslivet ha satts ur spel. Då hade vi sett höga dödstal,  av covid19 men inte bara av covid19

    Men detta verkar du inte förstå trots att jag berättat detta tidigare - det finns tidigare i tråden länkat till detta.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 23:01:17 följande:
    Smittskyddslagen är ditt motargument mot allt - då blir det så här tokigt ibland.
    Ja, det blir tokigt då du argumeneterar för Finlands storhet och glömmer att Sverige inte är Finland och att Finland inte är Sverige 
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 23:04:52 följande:
    Det spelar ingen roll hur grundlagen ser ut så länge regeringen är tafatt.

    En regering som är så efterbliven att den inte kan regera landet. Och ännu värre dess medlöpare som hejar på när regeringen ingenting gör.
    Har du varit med och dömt de nordiska statsministrarna till fängelse?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin