• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (KB) skrev 2021-06-06 22:58:58 följande:
    Tänker på all smitta som flödade in i Sverige fr o m jan-feb 2020 och framåt, utan att vi kunde göra någonting. Alla människor som rörde sig fritt efter att de landat i Sverige, de gick till jobbet, besökte gamlingar, umgicks som vanligt och gick på melodifestivalfinalen och andra publika event och spred smitta. Det var inte tal om någon karantän för inresande, eller annat säkerhetstänk.

    Oavsett hur lagutrymmet och bristen på beredskapslager ser ut, så tycker jag man har rätt att känna frustration och tycka att Sverige har lyckats dåligt i pandemin jämfört med exempelvis våra grannländer.
     
    Det är klart att du får känna frustration och tycka att Sverige har lyckats dåligt,

    men är det rimligt att kritisera Sverige för någonting som ingen kände till vid tillfället och för att Sverige agerade enligt de lagar och förordningar som vi har?  

    Dagen efter WHOs larm den 31januari då det finns 98 kända sjukdomsfall utanför Kina begär FoHM att covid19 skall klassas och hanteras som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, formellt beslut fattas 1 dag senare och med det kan smitta av covid19 hanteras enligt de lagar som då finns fr allmönfarliga och samhällsfarliga sjudomar.  

    WHOs datum

    On 31 December 2019, WHO was informed of cases of pneumonia of unknown cause in Wuhan City, China. A novel coronavirus was identified as the cause by Chinese authorities on 7 January 2020 and was temporarily named ?2019-nCoV?.


    Coronaviruses (CoV) are a large family of viruses that cause illness ranging from the common cold to more severe diseases. A novel coronavirus (nCoV) is a new strain that has not been previously identified in humans. The new virus was subsequently named the ?COVID-19 virus?.


    On 30 January 2020, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Director-General declared the novel coronavirus outbreak a public health emergency of international concern (PHEIC), WHO's highest level of alarm. At that time there were 98 cases and no deaths in 18 countries outside China.


    On 11 March 2020, the rapid increase in the number of cases outside China led the WHO Director-General to announce that the outbreak could be characterized as a pandemic. By then more than 118 000 cases had been reported in 114 countries, and 4291 deaths had been recorded.


    By mid-March 2020, the WHO European Region had become the epicentre of the epidemic, reporting over 40% of globally confirmed cases. As of 28 April 2020, 63% of global mortality from the virus was from the Region."

    Sveriges datum:
    "I en hemställan, som inkom till Socialdepartementet den 31 januari 2020 föreslog Folkhälsomyndigheten att smittskyddslagens (2004:168) bestämmelser om allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar skulle göras tillämpliga på sjukdomen covid-19, orsakad av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 (tidigare kallad infektion med 2019-nCoV). Folkhälsomyndighetens hemställan finns i bilaga 1Den 31 januari 2020 höll Socialdepartementet ett remissmöte för att inhämta synpunkter från myndigheter, bolag och organisationer på Folkhälsomyndighetens hemställan. En förteckning över deltagarna vid remissmötet och de remissinstanser som lämnade skriftliga synpunkter finns i bilaga 2. Minnesanteckningar från mötet och de skriftliga synpunkterna finns tillgängliga i Socialdepartementet (S2020/00480/FS). Med stöd av 9 kap. 2 § smittskyddslagen beslutade regeringen den 1 februari 2020 om en förordning som innebar att bestämmelserna i samma lag om sådana allmänfarliga sjukdomar som anges i bilaga 1 och sådana samhällsfarliga sjukdomar som anges i bilaga 2 till lagen skulle tillämpas på covid-19. Förordningen trädde i kraft den 2 februari 2020 (se förordningen [2020:20] om att bestämmelserna i smittskyddslagen [2004:168] om allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar ska tillämpas på infektion med 2019-nCoV). Föreskrifter som har meddelats med stöd av 9 kap. 2 § smittskyddslagen ska snarast underställas riksdagens prövning. Folkhälsomyndighetens hemställan har remissbehandlats. En förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 3. En sammanställning av remissvaren finns tillgänglig i Socialdepartementet (S2020/00498/FS). Vidare bjöd Socialdepartementet den 14 februari 2020 in remissinstanserna till ett remissmöte för att inhämta synpunkter på Folkhälsomyndighetens hemställan. Då inga remissinstanser anmälde sig till mötet ställdes detta in. Det lagförslag som läggs fram i propositionen, som innebär att covid-19 anges vara en allmänfarlig och en samhällsfarlig sjukdom, är författningstekniskt och även i övrigt av sådan beskaffenhet att Lagrådets hörande skulle sakna betydelse. Lagrådets yttrande har därför inte inhämtats."


    Vad anser du att sveriges regering och myndigheter borde ha gjort innan de visste om att smittan fanns och innan WHOs larm kom?  Vad anser du att sveriges regering och myndigheter kunde ha gjort med tanke på de lagar som finns och den förvaltningsmodell sverige har?

    Anser du att det du tycker borde ha gjorts stämmer överens med det du anser var möjligt med de lagar och den förvaltningsmodell som Sverige har?
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-06 22:58:58 följande:
    Tänker på all smitta som flödade in i Sverige fr o m jan-feb 2020 och framåt, utan att vi kunde göra någonting. Alla människor som rörde sig fritt efter att de landat i Sverige, de gick till jobbet, besökte gamlingar, umgicks som vanligt och gick på melodifestivalfinalen och andra publika event och spred smitta. Det var inte tal om någon karantän för inresande, eller annat säkerhetstänk.

    Oavsett hur lagutrymmet och bristen på beredskapslager ser ut, så tycker jag man har rätt att känna frustration och tycka att Sverige har lyckats dåligt i pandemin jämfört med exempelvis våra grannländer.
     
    Smittan fanns troligen i Sverige redan i december 

    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/06/viruset-kan-ha-funnits-i-dalarna-redan-i-december/

    Ett stort antal personer hos min arbetsgivare smittades efter en italienresa i skiftet november/december 2019 av en sjukdom som startad med torrhosta, hög feber, en del fick lunginflammation och var ordentligt sjuka mer än 2 veckor. Ingen av dessa personer har smittats under pandemin, men många andra hos min arbetsgivare som inte var sjuka efter italienresan har fått diagnosen covid19 under pandemin. Igen vet förståss vad vi smittades av.
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:32:33 följande:
    Jodå jag var på plats och minns mycket väl när Tegnell sade att smittan aldrig skulle nå Sverige och rekommenderade folk att åka på sportlov.

    Fast nu har vi ju en "pandemilag" och det behövdes inga grundlagsändringar för att genomföra den. Så du säger ju mot dig själv.

    Sen är det otroligt löjligt att skylla regeringens tafatthet på oppositionen.


    Så du var på plats och kommer ihåg enskilda brottstycken av Tegnells rapportering av vad som var känt vid just detta tillfälle. Kanske kommer du ihåg mer saker från pressträffarna..  När inföll förresten sportlovet som Tegnell pratade om? Före eller efter 11 mars då covid19 klasades som en pandemi?

    En civil krislag är betydligt mer omfattande än den tillfälliga pandemilagen  - men å andra sidan skriker skrikhögern i en granntråd om att den tillfälliga pandemilagen är att införa diktatur.. den tillfälliga pandemilagen begränsar inte människors grundläggande fri- och rättigheter .. men ändå Tomte

    Jag vet inte om du tror att en minoritesregering - vilket Sverige haft större delen av de senaste 100 åren - kan genomföra grunlagsändringar på egen hand utan att ha majoriteten av riksdagens ledamöter med sig.  Begriper du vad riksdagen och regeringen är och gör ?

    Det är däremot löjligt att tro att redovisade av fakta är att skylla på oppositione.. det är som jag uppfattar det enbart kritikerklustret i tråden som skyller på andra, regeringen, statsministern, statsepidemiologen, enskilda tråddeltagare..  Själv har jag återkommande pekat på att den politiserade kritiken bortser från verkligheten i fråga om förvaltning och lagar.   Hur kan du får detta till att skylla på oppositionen?



     
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:37:27 följande:
    Eller så hade man bara rekommenderat alla resenärer att sätta sig i 7 dagars karantän efter hemkomst. Hade kunnat rädda en hel del liv.
    Har du läst smittskyddslagen? 

    Vet du vilka rekommendationer som gavs till de som reste från platser med känd smitta?

    Är svaret nej och nej?
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:34:59 följande:
    Då får man väl skapa en sådan lag. Hur svårt ska det vara?


    Hur svårt är det att ändra grundlagen? Hur lång tid tar det?

    Vet du någonting om detta överhuvudtaget? 
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-06 23:39:42 följande:
    Men det är ju det som är frustrationen, att vi var så illa rustade och inte kunde göra någonting. Vi kunde uppenbarligen bara se på hur smittan spred sig över världen och här hemma, medan grannländerna tog till allt från stängda gränser och karantän till lock downs.

    Jag hade ingen aning om att vi inte hade civila krislagar innan pandemin kom, det har jag blivit varse nu. Men politikerna borde väl ha fattat för längesen att en civil krislag hade varit smart att ha, men det har du ju berättat att man inte prioriterade. Inget parti tyckte det var nödvändigt med en sån lag. Det är väl frustrerande om något? 
    Jodå, det fanns enskilda partier som tyckte det var bra med en sån lag, men inte en majoritet av partier

    Frågan om den civila krislagen har varit uppe i media, så det behöver inte okänt för allmänheten

    Det är tråkigt att de som sprider desinformation i tråden försöker få bort de verkliga förutsättningarna från ljuset, utan en god förståelse över hur det fungerar kan ingen relevant kritik ges och inga verkliga förbättringar kan göras.

    Tyvärr finns det ju också partieldare som verkar vara tappade och inte känner till den 'organisation' de är valda att styra och förvalt -eller så är det det politiska spelet med att anklaga varandra och de andra för att ta hem billiga poäng (och på köpet föra väljarna bakom ljuset)
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:54:47 följande:
    Jag är inte så sugen på att ha en efterbliven regering. Sitter och väntar på att WHO ska klassa ett uppenbart hot som en pandemi. En apa kunde ju inse att detta var en felbedömning och kanske framförallt en väldigt onödig risk att ta.

    Jag är inte ute efter grundlagsändringar. Jag är ute efter åtgärder som gör skillnad för smittspridningen. Där har regeringen misslyckats. Om man som regering inte kan göra sitt jobb så borde man givetvis avgå.

    Du verkar inte begripa vad regering/riksdag är. Åtminstone slänger du ur dig påståenden om vad du påstår att andra inte vet. Rel,ativt töntigt skulle jag säga.

    Sluta skyll på oppositionen så ska jag sluta skriva att du gör det. Du skrev de facto om mannen som är vuxen i rummet. Vad har han med detta att göra? Han är bara obetydlig opposition. När ska regeringen agera?
    Jag förstår på det du skriver att du redan tidigt förstod allt detta{#emotions_dlg.flower}

    Du har alltså inte läst smittskyddslagen - och vet ingenting om svensk förvalning och övruga lagar - det är klart att den som inget vet tycker att allt är enkelt, inte behövs det majoritet i riksdagen, inte behöver staten följa lagarna, inte behöver staten garantera befolkningens grundläggande fri- och rättiheter...

    Det funkar inte så,, trots att du kanske vill att det ska funka så
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:55:48 följande:
    Du verkar vara den som är nöjd med resultetet.
    Menar du att den som vet hur det funkar är nöjd och den som inte är nöjd inte bryr sig om hur det funkar i Sverige?

    På vilket sätt skull ett missnöje med resultatet förändra lagar och förvaltningsmodell så att det skulle ha fungerat annorlunda än det gör?
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:47:50 följande:
    Ska regeringen bedriva omvärldsbevakning eller ska man sitta och vänta på WHO innan man reagerar?
    ja du.. vilka i regeringen ägnar sig eller ska ägna sig åt pmvärldsbevakning i fråga om smittsamma sjukdomar? 

    Du har alltså _inte_ läst smittskyddslagen utan vill att regeringen ska var lite crazy frifräsare, lagar .. inte gäller det för oss i regeringen

    Inser du att det du skriver inte har någon som helst förankring i verkligheten i det svenska samhället?
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 00:32:16 följande:
    Det var inte svårt att se var detta var på väg när det begav sig. Många företag reagerade snabbt och skickade hem sin personal, vilket säkerligen räddat livet på en del av personalstyrkan.

    Sen är det ju som så att om regeringen inte ens kan komma överens med sitt eget regeringsunderlag om vilka lagar som krävs för att rädda liv så borde man helt enkelt avgå till förmån för en kompetent regering.


    Ja, jag säger då det Obestämd
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 23:54:47 följande:
    Jag är inte så sugen på att ha en efterbliven regering. Sitter och väntar på att WHO ska klassa ett uppenbart hot som en pandemi. En apa kunde ju inse att detta var en felbedömning och kanske framförallt en väldigt onödig risk att ta.

    Jag är inte ute efter grundlagsändringar. Jag är ute efter åtgärder som gör skillnad för smittspridningen. Där har regeringen misslyckats. Om man som regering inte kan göra sitt jobb så borde man givetvis avgå.

    Du verkar inte begripa vad regering/riksdag är. Åtminstone slänger du ur dig påståenden om vad du påstår att andra inte vet. Rel,ativt töntigt skulle jag säga.

    Sluta skyll på oppositionen så ska jag sluta skriva att du gör det. Du skrev de facto om mannen som är vuxen i rummet. Vad har han med detta att göra? Han är bara obetydlig opposition. När ska regeringen agera?
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 00:32:16 följande:
    Det var inte svårt att se var detta var på väg när det begav sig. Många företag reagerade snabbt och skickade hem sin personal, vilket säkerligen räddat livet på en del av personalstyrkan.

    Sen är det ju som så att om regeringen inte ens kan komma överens med sitt eget regeringsunderlag om vilka lagar som krävs för att rädda liv så borde man helt enkelt avgå till förmån för en kompetent regering.


    När menar du att företagen skickade hem sina anställda?   Kan du sätta det datumet i relation till de datum jag specat tidigare?

    Jag vet precis när vi började arbeta hemifrån.. det var inte i november 19 om jag säger så
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-06 21:10:12 följande:
    Man kunde ha börjat redan November 2019 eftersom det potentiella hotet redan då var känt och att nåt sådant här förr eller senare skulle komma att ske.

    När det är jävligt bråttom p.g.a att det gäller tusentals människors liv så brukar man kunna skynda på processer. Men administratörerna måste ju kunna få sitta och vända papper, det är också viktigt.


    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 00:32:16 följande:
    Det var inte svårt att se var detta var på väg när det begav sig. Många företag reagerade snabbt och skickade hem sin personal, vilket säkerligen räddat livet på en del av personalstyrkan.

    Sen är det ju som så att om regeringen inte ens kan komma överens med sitt eget regeringsunderlag om vilka lagar som krävs för att rädda liv så borde man helt enkelt avgå till förmån för en kompetent regering.


    Jag uppfattar det som att regeeringen kommit överens med riksdganes majoritet om den tillfälliga pandemilagen.  Att ändra inte grundlagen var det en annan regering som lyckades komma övers om med en majoritet i riksdagen - de kanske var kompetenta på något sätt där, men att de räddade liv.. de vete fan Drömmer

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin