• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-05 20:52:15 följande:
    Det är varken fråga om enskilda personers frihet eller rättighet när det gäller att bevista melodifestivalen, och som det står i smittskyddslagen i utdragen jag citerar ovan, finns möjligheter till preventiva åtgärder. 
    Att ta det säkra före det osäkra är del av den bedömning som FoHM skulle kunna göra inom ramen för sitt uppdrag, helt i linje med befintliga lagar och de uppdrag de har. 
    Du har rekommenderat ett antal gånger att jag läser smittskyddslagen - jag rekommenderar att du läser den och ramverket för FoHMs verksamhet, och försöker att förstå vad de egentligen innebär. Ta gärna av dig Sglasögonen innan du läser. 
    Hahaah... det är för skönt... de som inte håller med dig har Sglasögon.. hahahaha.. 

    sen klagas det på att du anklagas för att sprida desinformamtion och jämförs med SDhögern... ta mig tusan nu läggs korten på bordet... du skriver altså politiserade inlägg, det är därför de inte kan bemötas med saklighet och argument. Sånt funkar väl inte på vinbaren Skål 

    Jag har förresten ytterligare ett land förutom Österrike och Ungern där medborgarna borde skämmas för sitt lands nazistika sympatier före och under andra världskriget. Om du gissar på Finland så gissar du rätt   
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-05 20:58:46 följande:
    Ser att du har många frågor. Har tyvärr inte tid (eller lust) att hjälpa dig med dessa, jag rekommenderar att du läser smittskyddslagen, och om du anstränger dig lite, märker du nog att du hittar svaren på dina frågor där. Lycka till!
    Jag har ju redan redogjort för dessa frågors svar tidigare i tråden - men du trodde kanske att dessa svar var en politisk manifestation och inte en lagtext
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-05 20:54:23 följande:
    De som inte förstår dem är ännu tråkigare
    De som inte klarar av att få sina skämt nedplockade utan att grina är mest tråkiga Solig
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-05 21:07:03 följande:
    Men det håller ju inte om det kommer en ännu smittsammare pandemi, ett land som är bakbundet pga juridik  och därmed  inte kan skydda sina egna medborgare annat än att vädja och ta till fjuttiga åtgärder.

    Norge, Finland och Danmark lyckas ju skydda sina medborgare på ett bra sätt med försiktighetsprincipen, och de är ju inga diktaturer direkt. De har verktyg att ta till, vilket måste kännas tryggt i kris. Till skiillnad mot Sverige som lyst rött sedan våren 2020.
    Precis, det håller inte utan civila krislagar, våra grannländer har civila krislagar

    och det behövs ingen diktatur för att införa civilia krislagar trots att det är just detta som påstås i en granntråd Tomte
  • Padirac
    Aniiee skrev 2021-06-05 21:12:08 följande:
    Var ett tag sen jag var härinne.

    NÅgon som har koll internationellt?
    Någon som vet vad som händer med Peru? De verkar ha skrivit upp sina dödstal med över 100k döda.
    Välkommen tillbaks, dina sammaställningar är saknade

    Det enda jag hört om Peru är att de har det svårt..
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-05 20:35:01 följande:
    För alla som älskar hänvisningar till smittskyddslagen, kopierar jag här in vissa bitar, som visar att regionens smittskyddsläkare kunde ha stoppat melodifestivalen eftersom det skulle varit en förebyggande åtgärd och att regeringen eller FoHM kunde meddelat ytterligare föreskrifter som krävs för skydd mot smitta, dvs rekommenderat att inte ha stora folksamlingar och ställa in melodifestivalen. 

    Kapitel 6
    2 §   I smittskyddsläkarens uppgifter ingår att
       1. se till att allmänheten har tillgång till den information som behövs för att var och en skall kunna skydda sig mot smittsamma sjukdomar,
       2. ge råd och anvisningar om smittskyddsåtgärder för grupper som är särskilt utsatta för smittrisk,
       3. se till att förebyggande åtgärder vidtas,
       4. stödja behandlande läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal samt andra som är verksamma inom smittskyddet i arbetet mot smittsamma sjukdomar och när det behövs ge råd om lämpliga åtgärder,
       5. följa upp anmälningar om inträffade sjukdomsfall och se till att behövliga åtgärder vidtas för att finna smittkällan och personer som kan ha utsatts för smittrisk samt att ändamålsenliga råd och förhållningsregler ges till dem som kan ha smittats,
       6. bevaka att de som bär på en smittsam sjukdom får det stöd eller den vård som påkallas av sjukdomen eller smittrisken,
       7. följa att vårdgivare vidtar de åtgärder som krävs för att förebygga smittspridning, samt
       8. fortlöpande följa smittskyddsläget i området.
    Lag (2006:194).

    Kapitel 9
    4 §   Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela de ytterligare föreskrifter som krävs för ett ändamålsenligt smittskydd samt till skydd för enskilda.
    1 kap. Allmänna bestämmelser
    ... Allmänna riktlinjer för smittskyddet

    4 §   Smittskyddsåtgärder skall bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och får inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa.
    Åtgärderna skall vidtas med respekt för alla människors lika värde och enskildas integritet.


    När åtgärder rör barn skall det särskilt beaktas vad hänsynen till barnets bästa kräver.


    Åtgärder som den enskilde motsätter sig får vidtas endast om inga andra möjligheter står till buds.


    5 §   Insatser inom smittskyddet skall vara av god kvalitet.


    Den som är verksam inom smittskyddet skall ha kompetens och erfarenhet som är lämplig för uppgiften.


    6 §   Den som är verksam inom smittskyddet skall värna både om skyddet för osmittade och om dem som bär på en smittsam sjukdom. De smittade skall få det stöd och den vård som behövs från smittskyddssynpunkt.


    ...

    2 kap. Förebyggande åtgärder och anmälan av sjukdomsfall

     


    Den enskildes skyldighet att förebygga smittspridning

    1 §   Var och en skall genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.


    2 §   Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en smittsam sjukdom är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk.


    Den som vet att han eller hon bär på en allmänfarlig sjukdom är skyldig att lämna information om smittan till andra människor som han eller hon kommer i sådan kontakt med att beaktansvärd risk för smittoöverföring kan uppkomma.


     


    Information om förebyggande åtgärder

    3 §   Regionen, och under regionen smittskyddsläkaren, ska se till att allmänheten har tillgång till den information och de råd som behövs för att var och en ska kunna skydda sig mot smitta som kan hota liv eller hälsa.


    Läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal som är verksamma inom smittskyddet ska vid behov upplysa patienter om åtgärder för att förebygga smittsamma sjukdomar. Lag (2019:915).

    ..


    3 kap. Utredning av sjukdomsfall

    ...


    Extraordinära smittskyddsåtgärder

    8 §   Om det finns skäl att misstänka att någon som anländer till Sverige har smittats av en samhällsfarlig sjukdom, får smittskyddsläkaren besluta att denne samt andra personer som anländer med samma transportmedel ska genomgå hälsokontroll på platsen för inresan.


    Om det i ett visst geografiskt område skett utbrott av en samhällsfarlig sjukdom får Folkhälsomyndigheten besluta att personer som anländer till Sverige från detta område samt andra personer som anländer med samma transportmedel ska genomgå hälsokontroll på platsen för inresan.


    Hälsokontroll enligt första och andra styckena får inte vara förenad med frihetsberövande eller innefatta provtagning eller annan åtgärd som innebär kroppsligt ingrepp.


    Smittskyddsläkaren ska verkställa Folkhälsomyndighetens beslut enligt andra stycket. Lag (2014:1549).


    ...


    5 kap. Isolering

     


    Förutsättningar för isolering

    1 §   Den som bär på en allmänfarlig sjukdom får isoleras om
       1. det av omständigheterna klart framgår att den enskilde inte är beredd eller i stånd att frivilligt underkasta sig de åtgärder som krävs för att förebygga eller så långt som möjligt minska risken för smittspridning, eller
       2. det finns grundad anledning anta att den enskilde inte följer de förhållningsregler som har beslutats.


    Beslut om isolering får meddelas endast om det finns en påtaglig risk för att andra människor kan smittas.


    2 §   Förvaltningsrätten beslutar i fråga om isolering enligt 1 § efter ansökan av smittskyddsläkaren. Till ansökan skall smittskyddsläkaren foga en utredning om den enskildes situation och behov samt om vidtagna och erbjudna åtgärder. Utredningen skall också innehålla en individuell vårdplan som visar vilka insatser som behövs för att tillgodose den enskildes behov av vård eller stöd för att minska risken för smittspridning och på vilket sätt sådana insatser kan tillhandahållas.
    Lag (2009:840).


    3 §   Om någon bär på eller misstänks bära på en allmänfarlig sjukdom och genom sitt beteende utsätter någon annan för omedelbar risk att smittas får smittskyddsläkaren besluta om tillfällig isolering. Ett sådant beslut förfaller om det inte senast inom fyra dagar underställs förvaltningsrätten.


    Tillfällig isolering som fastställts av förvaltningsrätten får bestå i högst två veckor, räknat från den dag beslutet verkställdes. Lag (2009:840).


    4 §   Isolering enligt 1 eller 3 § ska ske på en vårdinrättning som drivs av en region. Lag (2019:915).


    5 §   Isolering enligt 1 § får bestå i högst tre månader, räknat från den dag beslutet verkställdes. I denna tid inräknas inte tillfällig isolering.


    Efter ansökan av smittskyddsläkaren får förvaltningsrätten, om det finns särskilda skäl, besluta om fortsatt isolering. Sådant beslut får avse högst sex månader åt gången, räknat från prövningstillfället.



  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-05 21:23:43 följande:
    Jag vet att det inte verkar funka med tillfällig lock down juridiskt i Sverige, men jag fattar inte att vissa så tvärsäkert slår fast att det ändå inte hade förändrat något.  Och så drar de upp andra länder som haft lock down som det minsann gått ännu sämre för än oss. 
    Det verkar hos dessa människor bara finns två ytterligheter, Lock down ELLER råd och rekommendationer om avstånd, jobba hemma, tvätta händerna osv. Båda måste ju flyta parallellt!

    Precis, ingen vet om en tillfällig lock down hade minskat smittan, men det borde iaf inte ha kunnat bli värre om vi samtidigt följt FoHM råd och rekommendationer. 
    Det verkar som att utomhussässongen - när denna nu infaller i olika delar av världen  - är en starkt bidragande orsak till minskad smittspridning, och tvärt om verkar inomhussässongen vara en starkt bidragande orsak till ökad smittspridning..  I vissa delar av världen är man inomhus på sommaren och i andra delar av världen är man utomhus på sommaren,

    Så en lockdown där familjer - hur de nu ser ut i fråga om gemsamhet och storlek - under en tid om fler veckor är inlåsta hemma förutom då de befinner sig på sin arbetsplats kan mycket väl bidraga till ökad smitta. Se på de familjer med generationsboende som bor i trånga lägenheter, de har smittats i högre omfattning än andra grupper..

    Det ka vill säga är att det inte är så enkelt som det kan se ut.. 

    Sen så var det ju det där emd att det i Sverige saknas såväl civila krislagar som lagligt stöd för lockdown -  så sett r det perspektivet så ser jag diskussionen om att det skullegenomförts/varitbättre/enannanregeringskulle/osv.. en eller flera lockdowns i Sverige ser jag som helt och hållet ointressant då det är en kontrafaktiskt diskussion, den har ingenting med verkligheten att göra.. det fäktandet mot väderkvarnar drivs av någonting annat av dessa debattörer
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-05 21:31:32 följande:
    Har du något hopp om att vi kommer få civila krislagar efter den här resan? Och att de även kommer att tillämpas liknande så som våra grannländer har gjort?
    Eller ska man bli tvungen att flytta till ett grannland för att kunna känna sig trygg nästa gång en pandemi slår till? 

    Tyst
    Jag tror att det på kort sikt är svårt att få politisk majoritet för denna fråga, det är säkerligen en mångårig process om den skulle få stöd i riksdagen - just nu tittas det väl på ad-hoclösningar ang försörjning av mediciner och internationella avtal för att säkerställa tillgpng till medicintekniskt material.. sen läste jag någonting om att det pratades om en central funktion för krisledning eller kanske samordning av krisledning.

    Du kanske följt med KUs utfrågningar och där har det pratas en del om ansvarsprincipen, dvs att det är den som i vanliga fall ansvarar för verksamheten - vad denna nu månde vara - som också har ansvaret för verksamheten vid kris.
  • Padirac
    Anonym (haha) skrev 2021-06-05 21:46:33 följande:
    Och det är väl redan faktabaserat helt totalt klargjort att det beror på deras fallenhet för munskydd??
    Om du menar att de skulle tro att munskydd ersätter social distansering så kan det ligga någonting i det du skriver..

    En av ABCs utmärkta länkar visade på munskyddens inte obefintliga men mycket begränsade skydd mot smitta... 
  • Padirac
    Anonym (haha) skrev 2021-06-05 22:03:21 följande:
    Varför skulle de tro det?? Är de mindre vetande? Förda bakom det vetenskapliga ljuset? Är de kanske inte socialdemokrater, eller vad menar du???
    Aha.. du tror att munskydd eller inte munskydd är en politisk manifestation?

    Det har jag nog sett, men det har varit högerpopulister som vägrat munskydd som en politiks handling.  Var det inet så att det användes mycket munskydd i Peru  - så menar du att de är eller inte är socialdemokrater...

    Hur det hänger ihop med Perus valkårs politiska sympatier och deras användade eller inte användande av munskydd ungår mig..

    Däremot verkar såväl socialkonservativa vänsterpopulister som högerpopulister gå hem.. 

    en.wikipedia.org/wiki/2021_Peruvian_general_election
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin