• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 00:41:43 följande:

    Man kan väl säga att det är vanligt att förändring/förbättring kommer ur att man tycker att "detta måste vi kunna göra bättre".

    Man kan nog säga att jag är lösningsorienterad. Jag kan runda hörn, krypa under eller hoppa över hinder. Om det handlar om att rädda liv så är det värt det. Ibland blir det tvärstopp och då får man ta en annan väg. Den tillfälliga pandemilagen är ju ett pragmatiskt och bra exempel, synd bara att det gick så infernaliskt långsamt.

    Det blir lite löjligt när du ska förklara för mig hur det funkar i Sverige. När vi nu står här med en tillfällig pandemilag så kan vi torrt konstatera jag såg möjligheter som du inte såg.


    Ja, det blir mer än lite löjligt skulle jag säga.

    Det du torrt konstaterar menar jag är en villfarelse då jag uppfattar skillnaden på andra sätt. Du pratar om börvärden, jag pratar om ärvärden, du tycker att ett lag är dåligt om det förlorar, jag tycker att ett lag som förlorar inte lyckats med sitt spel, du tycker att ett visst lag är dåligt, jag tycker att vilket lag som helst som spelar dålig är dåligt och som spelar bra är bra, du tycker att du är lösningsorienterad, jag tycker att du mest av allt politiserar, du tror att alla andra politiserar, jag tror att olika personer gör olika saker vid olika tillfällen ..
  • Padirac
    Anonym (Agera) skrev 2021-06-07 00:51:28 följande:

    c:a 10:e Mars skickade en del företag hem sina anställda. C:a 9 månader innan regeringen vaknade och fick till en tillfällig pandemilag.

    Visst är det bra att man kunde driva igenom en tillfällig pandemilag. Att ändra grundlagen var inte nödvändigt, trots ditt jiddrande.


    Vet du bör FoHM rekommenderade att man skulle arbeta från hemmet om möjligt? Om du tror att det var 9 månader efter den 10e mars så tror du fel.

    Den tillfälliga pandemilagen är ingen civil kris lag.. herregud vad det verkar vara svårt att ta till dig fakta
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-06-07 14:43:09 följande:
    Pandemilagen bryter uppenbarligen mot grundlagen. 

    www.2000tv.se/artiklar/?id=1063

    och mot dem mänskliga rättigheterna. Så hur kommer vi runt det? Vill man verkligen kasta bort såna säkerhetsåtgärder mot diktatur och barbari? Senast gång något land (i Västeuropa) gjorde det fick de Hitler. 

    Förresten, jag har sagt det förut, men du var nog inte med i debatten då - Tysklands grundlag är väldigt lik den svenska. Enda skillnaden är att man har byggt in undantag där.  Det står nämligen att man får bryta mot det när det är nödvändigt och dessutom måste det vara skäligt. Det är lite lurigt, men det är ett sätt. Därför FÅR Tyskland ha lockdown, och Sverige får inte. 
    Just denna publikation skulle jag inte alls lita på i fråga om någonting.

    Men visst är det som du skriver - att Sverige inte har några undantag för civila kriser utan bara för krig och krigsliknande tillstånd
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-06-07 14:49:10 följande:
    Äh ja.... men man vet aldrig vad som kommer efter. Regeringen har alltså brutit mot grundlagen nu. Visserligen, om de ändå skulle göra det, så hade de kunnat göra det tidigare, kan  man tycka. Men de tar väl en risk när de gör något som faktiskt är olagligt. 
    Den som står bakom siten med den falska informationen du hittat är konspirationsteoretiker som kopplar ihop covid med 5G-master, säljer 'snake oil' som skydd mot covid mm..  Tydligen har personen bakom siten deltagit som en ''domare i en internationell tribunal" där de dömt alla nordiska statsministrar till 10 års fängelse och Elon Musk till 25 år fängelse, vidare bedrägerier med att AndersTegnell och FoHM skulle rekommendera kollodialt silver mot covid, erbjudit sina tjänster till regeringen och FoHM för att lösa covidfrågan - f*n vet om han inte varit på vinbaren också, det finns ju en del samstämmighet där kan det tyckas Drömmer
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-06-07 18:00:06 följande:
    okej.
    Här är tjommens scam med kolloidalt silver och AT...

    www.svt.se/nyheter/inrikes/statsepidemiologen-pastas-erkanna-att-kolloidalt-silver-fungerar-mot-coronaviruset-men-ar-det-sant

    "En man som arbetar för ett företag som säljer kolloidalt silver ringer upp Tegnell och ställer frågor om ebola, och det verkar som att Tegnell säger att kolloidalt silver ”fungerar på de flesta virus”.

    Den inspelade intervjun används nu som bevis för att coronaviruset kan bekämpas med hjälp av kolloidalt silver, och sprids i sociala medier – särskilt i sammanhang där alternativmedicin diskuteras."

  • Padirac
    Anonym (haha) skrev 2021-06-07 10:03:20 följande:

    Så varför sade han att smittan inte skulle nå Sverige då? Det gjorde den ju bevisligen! 

    Ren desinformation att påstå att folkhälsomyndigheten, eller för den delen läkare, endast skulle yttra sig om sådant som är bevisat. 


    Desinformation är att medvetet sprida falska eller vilseledande information på ett planerat sätt för att påverka vissa personer.

    Att sakna kännedom om saker och därför sprida falsk information är någonting annat. Tråden innehåller så vitt jag kan se båda delarna där det återkommande på ett medvetet sätt förvanskas och förfalskas information.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 21:02:52 följande:
    Folkhälsomyndigheten står fast i sin bedömning att även de som varit i norra Italien eller Iran kan gå till sina arbetsplatser om de inte känner av några symtom. Det är nämligen enklare att smittspåra när människor lever sina liv som vanligt, enligt Tegnell.

    Det första i raden av många märkliga uttalanden.

    omni.se/tegnell-medger-miss-i-virusbedomning-...
    Allt kan ju vara märkligt om det citeras utan kontext - som vanligt blir det lite galet då inte sammanhangen förstås

    Från SVD som omni refererar till

    "Statsepidemiologen Anders Tegnell sade i en SvD-intervju på lördagen att det är lättare att ha kontroll över situationen om befolkningen agerar som vanligt. Om Folkhälsomyndigheten skulle råda alla som har varit i norra Italien att stanna hemma vore risken i stället att de träffar personer utanför arbetet, och att de kontakterna kan vara svårare att spåra."

    Lördagen är i detta fall den 7e mars 2020..   från en tidigare länk från WHO

    "On 11 March 2020, the rapid increase in the number of cases outside China led the WHO Director-General to announce that the outbreak could be characterized as a pandemic. By then more than 118 000 cases had been reported in 114 countries, and 4291 deaths had been recorded."

    Vad hände i övrigt i covid-sverige vid den tiden?
    sv.wikipedia.org/wiki/Coronavirusutbrottet_2020%E2%80%932021_i_Sverige

    "Den första inhemska smittspridningen i Sverige som inte kunnat smittspåras konstaterades hos två patienter som hade sökt vård i Stockholm 6 mars.[16][17] Den 10 mars höjdes nivån till mycket hög.[18] Det första dödsfallet inträffade den 11 mars i Stockholm.[19] Den 26 mars meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att Stockholms län – men ännu inte landet som helhet – kan ha nått det som inom epidemiologi kallas dag noll, det vill säga den dag när antalet allvarligt sjuka börjar öka mycket snabbt"

    Behöver jag förklara utförligare eller räcker tidslinjerna för att ge dig kontexten till uttalandet?

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-07 21:27:35 följande:
    Ja mycket märkligt!
    På min arbetsplats och många andra ställen, var man inte välkommen tillbaka till jobbet efter sportlovet i slutet av februari, om man varit i norra Italien. Karantän i 14 dagar var obligatorisk. Även i slutet av mars var det fritt fram att åka från smitthärden i Italien till Sverige, utan andra rekommendationer att om man var sjuk, skulle man stanna hemma. 
    För övrigt borde en smittspårning vara betydligt enklare om man varit i karantän än om man sprungit på stan. Hur tänkte han där?
    Gå till källan så kanske det är begripligt - eller inte Solig

    Från SVD som omni refererar till

    "Statsepidemiologen Anders Tegnell sade i en SvD-intervju på lördagen att det är lättare att ha kontroll över situationen om befolkningen agerar som vanligt. Om Folkhälsomyndigheten skulle råda alla som har varit i norra Italien att stanna hemma vore risken i stället att de träffar personer utanför arbetet, och att de kontakterna kan vara svårare att spåra."
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-07 21:15:01 följande:
    Eftersom man har en så usel lagstiftning, att man inte via den har möjlighet att skydda befolkningen från smitta, så har man i stället en skyldighet att informera korrekt, så att varje individ får möjlighet att göra sin egen riskbedömning och agera utifrån den.

    Redan tidigt i pandemin kom rapporter om att man smittar innan symptom. På den faktan grundar sig Finlands beslut att försätta alla närkontakter i karantän. Vad säger Sverige? Nej, man smittar väldigt lite och väldigt sällan innan symptom.

    Aerosolsmitta som sprider sig över 2 meter? Den finns i många andra länder, men inte i Sverige.

    Smitta via ytor? Den vet man nu att är obetydlig, men i Sverige är det till och med viktigare med rena händer än med munskydd.

    Man ser till hela folkhälsan, är ett återkommande argument. I Sverige innebär det att en stor grupp i samhället tvingas utsätta sig för smittan därför att det är fördelaktigt för hela befolkningen. Jag tänker på lärarna. Lärarna inte bara tvingas på jobb, man har dessutom från myndighetshåll ställt sig negativ till åtgärder som munskydd och snabbtester, men det populära falsk trygghet argumentet. Att prioritera vaccinering för lärare gick inte heller. För att inte tala om det vanvettiga i att aktivt uppmana barn från familjer med bekräftad covid-19 att gå till skolan, vilket man gjorde i många månader.

    Varför är det så här? Någon lag som skulle förbjuda FHM att ta till sig och informera om data och rapporter från andra länder, det finns inte. FHM vill ha en viss nivå på smittspridningen? Nej, nej, man gör ju allt man kan för att stoppa den! Då återstår bara alternativet inkompetens. Eftersom man inte har förmågan att informera på ett sätt som folket kan ta till sig, så har man valt den enkla vägen: Risken är väldigt liten.
    Med tanke på i vilken omfattnig andra mycket smittsamma sjukdomar trycktes bort genom den följsamhet till de rekommendationer FoHM gett under dryga året som gått så har den större delen av befolkningen tagit till sig det FoHm sagt, om det beror på den svenska befolkningens exceptionella intelligens för att förstå FoHM som saknar förmåga att informera begripligt eller om det beror på att FoHM har informerat begripligt tror jag är ganske enkelt att avgöra Solig
  • Padirac
    Anonym (KB) skrev 2021-06-07 21:58:49 följande:
    Jag delar din frustration.
    Jag är en person som alltid agerar utifrån säkerhetstänk, så jag känner mig inte trygg med FoHM som jag tycker tonat ned risker och agerat saktfärdigt ända sedan start.
    Hela tiden har deras svar varit att de följer läget, läser data, avvaktar, följer utvecklingen noga, kollar lite till data, och avvaktar lite till. Rätt åtgärd vid rätt tidpunkt har det hetat.
    Vet inte varför, om de helt enkelt är bakbundna av att allt måste grundas på evidens. Man chansar inte åt det säkra hållet, utan väntar med åtgärder till läget är så allvarligt så en åtgärd måste till (dvs först när siffror kommit så det finns data )

    Tvätta händerna ja... fattar inte heller hur det kan vara viktigare än munskydd när avstånd inte går att hållas. FoHM verkar kunna välja den evidens som stödjer deras totala motvilja till munskydd. Men som sagt, det finns antagligen inget lagutrymme att tvinga på människor munskydd ändå. Redan från start har de ju sagt till oss att mnuskydd blir en falsk trygghet och att vi inte kan använda dem korrekt, och att de ändå inte skyddar. Så det är ju inte konstigt att så få använder dem.

    Jag tror också att asymtomatiska personer smittar i högre omfattning än vad som sägs, samt att barn sprider och har spridit smittan i hög omfattning sedan den mer smittsamma brittiska varianten kom.
    Annars fattar jag inte hur vi kan ha så enorm smittspridning här i Sverige eftersom de största smittplatserna är jobbet och hemmet. Det betyder ju i så fall att MASSA människor är på jobbet trots symtom??? Var blir folk smittade liksom, och av vem??? 
    Det jag känner som blivit smittade har blivit smittade på sin arbetsplats eller då de besökt 'vinbaren'

    Dessa personer har ibland och har ibland inte smittat de som de bor med och bor nära med.

    Enligt smittskyddslagen måste FoHM arbeta evidensbaserat - rätt uppfattat.

    ABC har länkat till en utmärkt artikel i El Pais - samma artikel verkar finnas översatt till svenska på aftonbladet bakom betalvägg - där det redogörs för munskyddens påvra skyddseffekt om personer trängs under en längre tid.  Klicka på visa endast sp hittar du säkert artikeln i El Pais.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin