Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-05-16 22:16:15 följande:
    Jag är övertygad om att misstag och felbedömningar har gjorts i alla länder. En trovärdig regering/myndighet borde kunna lista de beslut som med facit i hand borde ha sett annorlunda ut. Att i efterhand hävda att alla beslut har varit rätt innebär att man anser att priset var värt att betala.
    Det kan de säkert göra - om några år. Det är ännu lite tidigt att veta säkert. Och det är det som de har sagt också.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-16 23:04:44 följande:
    Du ska inte jämföra Sveriges våg 2 med andra länders våg 2, utan med Sveriges våg 1.

    Sverige hade inte lockdown under våg 1. Under våg 2 tog man till strängare restriktioner än under våg 1, men fick en lika stor smittspridning i alla fall. Du kan inte skylla på avsaknad av tester eller skyddsutrustning. Vad skyller du på?

    De flesta länder hade lockdown under våg 1, medan man försökte hålla samhället öppet under våg 2. Naturligtvis blev smittspridningen större då.
    Men om du jämför Sveriges våg 2 med Sveriges våg 1, så smittades ju många fler i andra vågen. Så varför blev smittspridningen större med strängare restriktioner? 
  • AndreaBD
    Anonym (ej sosse) skrev 2021-05-17 04:12:48 följande:
    Självklart överallt, men varför går det så långsamt i SVerige? I vilken ordning borde vaccineringen ske? Det har betydelse för hur många som dör.
    Om du har sett på nyheter - man har ju sagt att man kan vaccinera hur många som helst snabbt. Det beror bara på tillgång av vaccin! Vaccinet fördelas dels till EU, som delar upp det till länderna och även till andra delar av världen. Astra Zeneca verkade ju ha svårt att leverera det som de har lovat, andra kanske inte har lovat mer än vad de klarar av. Men det är främst produktionen av vaccinet som tar tid. 

    Och ordningen tycker jag är helt rätt. Först dem gamla och sjukvårdspersonal. Riskgrupper bör man också ta hänsyn till, men man märker att det är svårt, och jag är inte förvånad. Det måste vara svårt att sortera om enskilda individer till en tidigare tidspunkt, när man har miljoner att vaccinera.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-17 21:30:07 följande:
    www.expressen.se/debatt/en-ny-forodande-vag-av-smitta-hotar-gor-ratt-nu/

    Men så här stod det tills nyligen på svenska Folkhälsomyndighetens hemsida:


    Fråga: ?Hur ska vi bete oss när någon i hushållet är sjuk i misstänkt eller konstaterad covid 19??:


    Svar: ?Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har symtom kan de göra som vanligt och gå till förskola, skola eller jobb men samtidigt vara särskilt uppmärksamma på tillkomst av symtom och då vara hemma.?


    Det är ju inte samma sak. De sa ju inte att det inte skulle finnas asymptomatisk smitta. Poängen där är ju en helt annan. Antagligen det här att barn inte driver smittspridningen. 
  • AndreaBD
    Anonym (KB) skrev 2021-05-17 19:20:18 följande:
    Hur vet du att många fler smittades i våg 2 när vi knappt hade någon testkapacitet under våg 1?

    Jag förstår inte heller hur vi kan ha så stor samhällssmitta, så många är det väl inte som går till jobbet med symtom? Eller går på fest?

    Fattar ärligt talat inte hur vi kan ha så mycket smitta som vi har. 

    Eller kan det vara så att barn faktiskt driver smittan mer än man sa i början, eller att personer som ännu inte utvecklat symtom är mer smittsamma än vad forskningen hittills visat?

    Det lär väl visa sig med tiden.
    Om vi hade haft ett jättestort mörkertal under första vågen, dvs. om det hade varit flera hundratusen mer än vad vi vet om, då hade vi märkt det på många olika sätt även utan tester. T.ex. så skulle fler människor ha antikroppar. Överdödligheten skulle ha varit högre. Om jag minns rätt  - vi har haft det tidigare i diskussionen - så var det knappt någon överdödlighet under förra våren. Och det var ju så i alla länder, att andra vågen var mycket värre. Även i Italien - man trodde inte det var möjligt.

    Hur kan vi ha så hög smitta? Det är ju det som flera här säger - det verkar inte spela så stor roll om man har väldigt restriktiva åtgärder eller lite mera moderata. Vi vet fortfarande inte riktigt vad som hjälper och även om en del experter i några andra länder låtsas att de vet exakt hur det utvecklas... jag säger, de vet INTE. Virus är luriga. Och det här viruset är ändå ganska smittsamt. Det är inte så ovanligt att det tar några år tills man förstår sig på en ny sjukdom. Man försöker förstås lära sig så snabbt som möjligt, men ibland behövs det ju tid, för att se vissa utvecklingar.

    Det där med hur smittsamma barn är och även asymptomatisk smitta - det är bra exempel på sånt som man inte vet så säkert än för att man inte har kunnat observera det tillräckligt än. Man kan bara anta att det fungerar på liknande sätt som liknande virus. Och studier som man kan göra snabbt.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-17 23:57:48 följande:
    Man fick också gå till jobbet. T.ex. ett äldreboende. Det här gällde vuxna.

    www.nyteknik.se/samhalle/delade-meningar-om-symptomfri-smitta-6992840

    ?Men Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att trots att en del studier talar för att även symtomfria personer kan smitta rör det sig om en så liten andel av all smitta att det inte är viktigt för spridningen.?
    Jo, men det var ju på en tid då vi inte kunde testa så många. Dvs. man var visst medveten om att det i värsta fall kan bli smitta, men man försökte reducera risken så långt det går. Också genom skyddsutrustning. Om man har så få smittade som Finland hade - DÅ kan man göra så att alla får stanna hemma. I Sverige var det redan så utspritt att man hade haft en stor del av befolkningen hemma om man hade gjort så. Det hade ju inte fungerat. Att de inte trodde att den risken fanns, tror jag inte ett dugg på.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-05-18 13:54:51 följande:

    Om du ska hävda Andrea har fel, så måste du vara saklig i din kritik och berätta vad som är.
    Nu när du glömemr det så drar vi slutsatsen att de inte alls var nått som var bestämt av AndreaBD.

    SÅ vad med FHM är det som du anser att Andrea bestämmer är rätt eller inte.
    Eller kanske du inte är medveten att mycket som kommer FHM är av fakta, forskning och saklighet med en röd tråd för uppnå konsensus?


    Inget att bry sig om.... Jag tycker i alla fall att det står för något att de - FHM -  aldrig rakt ut har sagt att det inte skulle finnas asymptomatisk smitta, eller att det inte skulle förekomma att folk smittar innan de får symptom. Samtidigt ville man väl inte gå ut allt för öppet med allt som inte finns och inte går att fixa så snabbt.

    Och vi har ju också, under hela pandemin, sett, att FHM inte "godkänner" sånt som inte är säkert bevisat. Ett vetenskapligt korrekt sätt, egentligen. Att det sedan kan vara lite riskabelt under en pandemi, det kan man förstås diskutera. 
  • AndreaBD
    Anonym (KB) skrev 2021-05-18 20:27:08 följande:
    Vi måste ha respekt för att det är ett helt nytt virus har FoHM sagt flera ggr när de fått kritiska frågor av journalister.. Ja, just därför borde de kanske varit mer ödmjuka och anammat försiktighetsprincipen när det varit möjligt. Tycker jag. 
    FHM har också förklarat att man inte kan veta helt säkert VAD som är försiktigt, när man inte är helt säker på hur viruset beter sig.

    Sedan har man förstås också problemet att man inte hade tillräckligt med material, förra våren alltså, och uppenbarligen inte ville erkänna det allt för tydligt.

    Dessutom är det ju så att alla genomgripande åtgärder som påverkar folk har ju några slags konsekvenser. Människor mår inte bara dåligt av sjukdomen, de mår också dåligt av den sociala isolationen och framför allt om man skulle hålla barn hemma från skolan så skulle det ha allvarliga följder för barnens framtid. Det finns många delar i det. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-05-19 11:50:45 följande:
    "...och uppenbarligen inte ville erkänna det allt för tydligt."

    Så hur kommer det sig att du tycker dig ha rätt att göra sådana tolkningar och återge dem som sanning medan du förefaller tycka att andra inte ska ha samma rätt att framföra hur man uppfattar vad som sägs och vad man tycker är uppenbart? Har du någon särskild kanal rätt in i FHM:s olika mötesrum eller hur går det till? För om det inte är så att du på allvar vet något mer än vi andra så tycker jag verkligen att det är dags för dig att antingen sluta komma med uttalanden som det jag citerade eller avstå från att "rätta" andra i deras tolkningar och uppfattningar av vad som har gjort och inte och varför!
    I det här fallet var det ju väldigt uppenbart eftersom det kom ju fram lite i taget på presskonferenserna. Att man inte hade materialet - munskydd eller tester, och likaså att man inte kunde beordra någon lockdown eller liknande - inget av det erkändes under våren 2020. Sedan under hösten - när bristerna var fixade, då sa man som det var.

    Nej, jag återger faktiskt bara faktan här. Av någon anledning ville man inte erkänna hur det var i våras. Sedan under hösten gjorde man det. 

    Och jag har INTE rättat andra, förutom om faktan var fel. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin