Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2021-05-12 16:40:14 följande:

    Finns det så många akupunktörer i Sverige?


     


    Undrar varför det är så svårt och förstå vad ett luftburet patogen är, och vad som är en droppburen patogen.


    Jag är inte riktigt säker hur många som finns, men jag tror inte heller att alla skulle behandlas med samma metod. Kanske passar det några, tänkte jag.

    Jo, jag vet, du tycker att det inte är så svårt, men många människor tycker nog att det inte är så enkelt heller.
  • AndreaBD
    Anonym (KB) skrev 2021-05-14 22:37:32 följande:
    Menar du att munskydd inte hjälper?
    Varför är det då obligatoriskt på varenda vårdinrättning? Så fort du ska in på vårdcentralen eller hos tandläkaren så blir du tilldelad ett munskydd. 
    Varför, om det inte har någon effekt mot smittspridning? 
    Har du hört talas om bakterier?  De är också betydligt större än virus. 
  • AndreaBD
    Anonym (KB) skrev 2021-05-15 18:52:55 följande:
    Vad jag vill ha sagt?

    Jag konstaterade bara att man blir tilldelad ett munskydd hos folktandvården så fort man kommer in i väntrummet. En sköterska kommer och delar ut och man ska ha det på så länge man vistas i väntrummet. För att minska smittspridning av covid.

    Men du menar att det är pga bakterier dom helt plötsligt börjat dela ut munskydd på folktandvården?

    Uppenbarligen har regionen gjort en bedömning att munskydd kan förhindra smittspridning av covid i deras lokaler.
    Vet inte vad Tegnell och FoHM anser om det, vet du?
    Det är klart, det kan ju minska virusmängden som kommer ut i luften eller så kommer de inte så långt som de annars skulle göra. Poängen var ju mer att det inte ger ett säkert skydd. Det är inte så att man kan lita på att man inte blir smittad då. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-05-16 10:20:39 följande:

    Får känslan av att personen inte har ett intresse att nå fram till ett svar.


    Tror du att FHM har ändrat sig om munskydd?
    För jag har inte hört nått annat.


    Nej, de har inte ändrat sig. De tycker att det kanske kan göra viss nytta i vissa situationer, men att folk hellre borde fokusera på att hålla avstånd för att det gör mer nytta. Och det kan jag bara hålla med om. 
  • AndreaBD
    Anonym (ej sosse) skrev 2021-05-16 10:35:27 följande:
    Smittan var ett faktum sen länge ute i världen och det var allmänt känt. Att smittan skulle ha nått landet för ett av världens mest resande folk var ingen vågad gissning. Regeringens uppgift är att kunna klura ut hur man ska agera trots att man inte sitter på all fakta. Det misslyckades grovt.

    När det pågår en pandemi sitter man väl inte och väntar på bevis? Man agerar. Hur svårt ska det vara?

    1. Man sitter inte och väntar på leverans när människor dör. Man agerar för att få leverans.
    2. Israel med lika många medborgare som oss har sen länge fått ned smittspridningen till en försumbar nivå.
    3. Vi har i inget styre i Sverige. Visste du det?
    1. Menar du med agerar att man ska köra över alla andra och skita i om andra länder inte får? Det skulle inte ens vara en bra idé här. Hela världen måste ju bli av med det. Och vi är med i EU och man har fördelat vaccinet i EU. Du menar då att vi ska bryta avtal och köra vårt eget race (vilket inte skulle göra nytta här).

    2. Så enkelt är det inte. Israel har haft stora problem under pandemin. Folk har inte alls hållit sig till några restriktioner där och de har haft en gigantisk smittutveckling. De har övervakat människor med mobil-app - något som man verkligen inte får göra här. Och de är förstås inte heller i något sammanhang så som vi i EU. De får klara sig själva. Visst, de har sitt vaccin (som säkert inte var så frivilligt där), men de måste ju ha gjort avkall på en massa andra saker och det lär ta dem många år att komma tillbaka till ett normalt liv. Det finns alltid nackdelar.... 

    3. Du menar ingen diktatur. Visserligen. Vi har en demokrati. 
  • AndreaBD
    Anonym (KB) skrev 2021-05-16 11:17:42 följande:
    Är det bakterier i väntrummet hos tandläkaren??
    Okej, jag trodde du menade generellt, i sjukvården, även före pandemin. Men om vi pratar just nu under pandemin så är det förstås pga covid, men det är väl mer av en "det-kan-inte-skada-attityd". Man vill väl inte höra sedan att man har missat något. Kanske t.o.m. för att lugna folk, som ju allt mer vill ha något mer som man kan göra. Och visst, det är ett fysiskt hinder som kan minska mängden av virus eller stoppa upp det lite så att det inte sprider sig så mycket - visst. Samtidigt tycker jag att FHM har rätt i att det finns risk att folk då tycker det är okej att komma lite närmare folk igen. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-05-16 11:10:24 följande:
    FoHM tillstår nu att munskydd åtminstone har liten till medel effekt. 
    Om de nu bedömer att munskydd kan ha medel effekt (vad nu det är), är det ju ofattbart att de inte listar det bland sina standardråd för hur man undviker smittan, och nedan tycker de inte att detta medelgoda skydd ska användas brett och generellt.
    Ett medelgott skydd borde alltså kunna förhindra en hel del smitta, vilket rimligtvis borde uppmuntras. Vill man ha ett helt säkert skydd, stannar man hemma, vilket inte riktigt funkar tex om man behöver en tandläkare. 
    Bra exempel nedan på förvirrande budskap, munskydd är antagligen väldigt bra, men det är inte motiverat att använda det utom i undantagsfall. 

    Enligt den europeiska smittskyddsmyndighetens kunskapssammanställning ger munskyddsanvändning i samhället en liten till medel effekt på smittspridningen och man betonar samtidigt att det saknas kvalitativa studier för att kunna göra en mer omfattande värdering. Sammantaget bedömer myndigheten att det finns vissa situationer då munskydd tillsammans med övriga åtgärder kan vara av värde för att dämpa smittspridningen av covid-19 men en bred och generell användning av munskydd i samhället är inte motiverad.
    Synd bara att vanligt folk inte kommer att tolka detta rätt, eller hur? Om man i studier, under speciella omständigheter testar något, så är det ju ofta ganska långt ifrån vardagssituationer. Och det har FHM också nyligen förklarat på pressträff. Det som man har testat fram i speciella miljöer motsvarar inte verkligheten! 

    Texten som du citerar där är ju ganska tydlig, tycker jag. Och vettig. Varför skulle vi t.ex springa med munskydd ute - vilket man har gjort i Tyskland, på vissa större gator. Måste folk trängas på shopping-gator? Jo, jag vet att det var såna gator i min föra hemstad. Det stod alltså vissa gator i tidningen och på nätet där man fick ha munskydd. Varför handlar folk inte på nätet istället, kan de inte det i Tyskland? För såna idiotiska saker har man då munskydd. Och sen stänger de alla affärer igen för att det är hög smittspridning. Då tycker jag fortfarande att det är vettigare i Sverige.

    Vart är det nytta med munskydd då? På kollektivtrafiken - där har jag haft det redan innan det rekommenderas och eventuellt i affärer. Och folk som jobba i såna jobb där man inte kan undvika nära kontakt med människor. Skolbarn i princip också, men det kan vara för tufft för barn och för opraktiskt.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-05-16 11:37:09 följande:
    Va? Folk i allmänhet har hållit sig till restriktionerna, vaccin har varit och är frivilligt, ja de har haft lockdown och deras app samlar mer info än i många andra länder, men övervakat var väl att ta i. Varför skulle det ta Israel många år att komma tillbaka till ett normalt liv, på vad baserar du det?
    Jag har en bekant i Israel som berättade i flera omgångar att folk struntar i restriktioner i Israel - de ortodoxa judarna motarbetar de delvis, palestinierna och även en stor del va judarna litar inte på regeringen, det har varit demonstrationer mot restriktionerna, men framför allt tycker folk det är nästan otänkbart att inte få umgås och då gör de det ändå. Det blir bröllopsfester med flera hundra gäster och liknande. Det är vad jag har hört från någon som bor där.

    Vad jag baserar det på att det kommer att ta tid för dem? Helt enkelt att de måste ha satsat alla resurser på denna enorma vaccinationskampanjen och att annat måste ha lidit. Vårdskuld, ekonomin har också lidit mycket, flera lockdowns och hur mycket personal har man fått ta till för att fixa detta? Kanske militärer iofs. Tur att de kanske är klara nu då, för nu behöver de ju militärerna igen också. 

    Det skulle förvåna mig om man inte åtminstone får ta till lite press för att få folk att vaccinera sig. det börjar väl med dem ortodoxa som inte vill göra det. 
  • AndreaBD
    Anonym (ej sosse) skrev 2021-05-16 13:31:37 följande:
    Det stämmer att Israel haft stora problem. Dock är facit att de inte ens har hälften av vår dödlighet, vilket sätter regeringens misslyckande i proportion.

    Man kan fundera över vad regeringen kunnat gjort för att argumentera för att vaccinera mest där smittspridningen är störst = Sverige och en del andra länder. Inte meningsfullt vaccinera där smittan inte finns, eller så är det just det. Man borde kanske lyssna på de lärde.
    Det är sant, de har inte ens hälften av vår dödlighet. Men varför har de då lika många smittade??? De har ju inte lyckats bättre, faktiskt, om de har lika många smittade. Att färre av dessa dog - då kan man ju undra, vad sjukvården har gjort annorlunda, så att färre av dem sjuka dog.

    Men antagligen är det bara fråga om ålder. Israel kan ha en yngre befolkning. Olika kulturer har också olika sätt att umgås och olika sätt att ta hand om sina gamla. Allt detta kan ju bidra, och det kan vara svårt att förutse att just något sånt skulle göra stor skillnad.

    Folk måste vaccineras ÖVERALLT. Det finns inga andra möjliga alternativ, det är ganska enkelt.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-16 22:02:34 följande:
    Man kunde ha låtit bli att säga till folk att personer utan symptom inte är smittsamma, och att det därför går bra att jobba tills man får symptom. Det skulle inte ha krävts en statskupp för detta.
    Det har man ALDRIG sagt. Man har bara diskuterat HUR smittsamma och hur många dagar innan symptomen börjar.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin