• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Och så har ännu ett europeiskt land passerat Sverige - och då inte enbart avseende överdödlighet utan också rapporterad andel döda i covid.

    Landet är Slovakien - utegångsförbudens, munskyddstvångens och de hårda restriktionernas Mecka.

    Här i Sverige tycks Region Stockholms symbolpolitiska besparingsåtgärder få förväntat effekt - mer trängsel i kollektivtrafiken. 

    En from förhoppning vore att det enbart är personer som inte tillhör någon riskgrupp som börjat trängas - men tyvärr är det nog inte så.

  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-25 22:55:57 följande:
    Så, ett påstående om uttalanden utan källa - som kanske inte heller går att hitta på nätet

    Idag har AT på pressträffen besvarat en liknande fråga från Expressens reporter

    Jag tror inte jag behöver transkribera fråga och svar, men det är helt olikt det som påstås att AT säger - var ifrån  kommer påståendet om att AT säger att munskydd är PR?

    Det är verkligen intressant ... mycket intressant ...
    Tja, transkribering eller inte - jag är övertygad om att Tegnell behärskar svenska i sådan utsträckning att han vet skillnaden på bestämd och obestämd form.

    "Den kan öka medvetenheten om att vi befinner oss i en pandemin, men det är inte den effektmässigt viktigaste åtgärden"
  • FDFMGA
    Akidoki skrev 2021-02-26 11:07:20 följande:
    Jag uttrycker mitt yttersta stöd till dem som tvingas knyta näven i byxfickan medans maktens stövelslickare (eller något liknande) ifrågasätter rätten att likt ett vettvilligt drev låta hatet skölja över en utpekad tjänsteman som har fräckheten att vara expert och gör sitt arbete på ett annat sätt än vad vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin i efterhand med facit i hand tycker att de borde ha gjort.

    KÄMPA mot maktens stövelslickare!
    Pojkboksromantik är en överskattad genre och dessutom ett tacksamt mål för satir.
  • FDFMGA
    Faile skrev 2021-02-27 00:11:25 följande:

    Hos oss har man börjat använda munskydd för cirka 2 månader sedan. Läget har varit lugnt med några få smittade utspritt bland vuxna till och från, men nu har det blivit en explosion av smittade på väldigt kort tid, bland barn. De enda som inte bär munskydd. 
    För mig rätt intressant eftersom virus, som vi vet, inte vill döda utan föröka sig. Och när munskydd började användas av alla över 15 år har nu smittan för första gången spridit sig bland barn istället. 


    Aha, de finska virusen är rackarns intelligenta - när finländarna tar till den ultimata virusbekämpningsmetoden så inser virusen genast att de måste söka sig till barnen. innan gav de sig enbart på de vuxna.

    intressant med finländsk spetsforskning, man lär sig alltid något nyttGlad
  • FDFMGA
    Anonym (felix) skrev 2021-02-26 21:23:48 följande:

    Varför detta raljerande över att ett land som Slovakiet, ett land i mitteuropa med oändligt mycket sämre förutsättningar, som är sammanklämt på en tiondels av Sveriges yta, som halvdelen av Sveriges BNP, som har blivit misshandlat av kommunism i årtionden, med sjukvård från sovjet tiden, som saknar trygghetssystem som gör det möjligt för folk att stanna hemma, har klarat sig sämre än Sverige ( än så länge).

    Mår du bättre av det eller tycker du att Sverige numera är en sådan medelmåtta att vi inte längre skall jämföra oss med andra nordiska länder utan att vår naturliga placering är bland fd. öststater i mitt europa?
    Tja, Slovakien tillhör de länder som haft och har de hårdaste restriktionerna i Europa, och de har också en mycket hög överdödlighet.

    Visst, Slovakien är bara ett av Europas många länder - men även sett till överdödlighet i hela Europa tillhör ju Sverige de lindrigast drabbade länderna.

    Det gläder mig naturligtvis inte att pandemin drabbat så många europeiska länder så hårt.

    Det är inte därför jag jämför - eller menar du att de som deltar i NM i coronabekämpning gläds åt att Sverige har drabbats hårdare än Finland och Norge.
  • FDFMGA
    Faile skrev 2021-02-27 01:32:18 följande:
    Nja, snarare empirisk upplevelse och reflektion. 
    Spännande funderingar du har.

    Det skulle betyda mycket för andra länder om man kunde påvisa varför den finländska munskyddsanvändningen utgör ett fullständigt skydd mot viruset medan munskyddsanvändning i andra länder inte ar någon tydligt påvisbar effekt överhuvudtaget.

    Att de finländska virusen när de hindras av munskydd från att smitta vuxna i stället ger sig på barn är däremot märkligt. Tror du att det har uppstått en finländsk mutation, alltså en mutation som i första hand smittar barn eller har du några andra spännande teorier.
  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2021-02-27 17:40:53 följande:
    Det har visats effekter i andra länder, bara Sverige som vägrat ta det till sig.

    t ex

    www.ucsf.edu/news/2020/06/417906/still-confused-about-masks-heres-science-behind-how-face-masks-prevent
    Nja, maskeraden har ett negativt symbolvärde såtillvida att den bidrar till ett psykologiskt klimat som sänker ribban mot trängsel.

    Tja, det är åtminstone min uppfattning mot bakgrund av att det inte är möjligt att mäta maskeradeffekter annat än indirekt och då på ett sådant sätt kausaliteten är omöjlig att bedöma.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 18:51:24 följande:
    Alla åtgärder som minskar antalet kontakter mellan en smittad och en osmittad person fungerar mot viruset. Jag kan inte läsa artikeln, så jag vet inte vad som är oklart i den frågan.
    Jag är inte troende så mig kan du inte övertyga - förmodligen kan du heller inte övertyga Atle Fretheim, forskningschef vid Folkehelseinstituttet i Norge.

    Artikeln du inte kan läsa är en intervju med honom där han beklagar att det inte finns evidens för sådant de troende tror på.

    Har du förresten gjort samma observationer som den andra finländska tråddeltagaren - att när de vuxna tog till munskydd så bestämde sig viruset för att ge sig på barnen i stället?
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-28 20:12:36 följande:
    Vad är det du inte tror på? Att viruset existerar?
    Visst existerar viruset - att jag inte är troende innebär t ex att jag anser munskyddens eventuella positiva eller negativa effekt obevisad.

    Så här uttrycks det i DN:s intervju med forskningschefen vid norska Folkhälsomyndigheten:

    "I ett år har länder använt sig av olika medel för att minska spridningen av det nya coronaviruset. Ändå vet vi väldigt lite om hur väl olika åtgärder faktiskt fungerar eftersom det inte har gjorts ordentliga studier".
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin