• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Akidoki skrev 2021-02-19 07:45:09 följande:
    Där tankeförmågan slutar tar våldet vid.
    Javisst.

    Även i den här tråden har det ju funnits kritiker som ansett att det pågår ett folkmord samt att de skyldiga måste straffas.

    Man kan ju hoppas att moderatorerna sätter gränsen för vad som är befängt långt tidigare än så.

    En ganska vanlig uppfattning inom högerextremistiska kretsar är ju att det finns en avsiktlig plan som går ut på att det är bra för statskassan om de äldsta dör undan med lite strategisk hjälp.

    Lider man av den vanföreställningen så är det inte heller så svårt att förstå att reaktionerna urartar i hot och hat.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-19 16:39:46 följande:
    Högerextrema vill i allmänhet inte ha några restriktioner alls.
    Det stämmer säkert till stora delar ur ett globalt perspektiv, och kanske också i Finland - men i Sverige är de flesta högerpopulister, nationalister eller högerextremister för hårda restriktioner.

    Överhuvudtaget är de så kallade svärjevännerna väldigt Nordiskt orienterade - vilket är en delförklaring till att vissa blir så upprörda när man jämför Sverige med EU i stället för Norden.

    Kanske det är något slags stormaktskomplex som spökar, såväl Norge som Finland har ju varit en del av Sverige.


  • FDFMGA
    Akidoki skrev 2021-02-19 14:01:23 följande:
    Ja, jag skulle kalla den högerextremistiska uppfattningen för högst avsiktlig. Även om den sannerligen framstår som patologisk.
    Konspirationsteologi går nog ofta hand i hand med högerpopulism och konspirationsteologin är ju numer närmast epidemisk till sin natur.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-19 23:45:43 följande:
    Just den forskaren har inte bara presenterat fakta, utan han har också presenterat åsikter. Och han har haft lite svårt att hålla sina åsikter borta från sina vetenskapliga texter.

    onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apa.15371

    ?Opening up schools and kindergartens is unlikely to increase the transmission of COVID?19 to older people who need protection. Because children tend to have mild forms of the disease, if they infect other children this should not have an impact on the bigger picture of COVID?19 mortality.?

    www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools

    ?Consider if your own child ? had COVID-19,? he wrote. ?None of the kids will want to play with a child who has COVID-19, even if most kids will have no symptoms or only ?some fever and a cough.??

    Här blev det ännu tydligare vad han anser om barn och smittspridning.

    Dessutom är han inte helt ärlig, detta skrev han i sin vetenskapliga artikel:

    ?So far, there have been no reports of major COVID?19 outbreaks in Swedish schools (personal communication, Anders Tegnell, State Epidemiologist, Sweden, 12 May 2020).?

    Det är fullständigt självklart att man inte kan se utbrott i skolor om man inte testar barn. Som barnläkare borde han ha varit fullt medveten om detta.

    Han borde ha valt att antingen fungera som opinionsbildare eller som objektiv vetenskapsman. Att kombinera de här rollerna leder till att man förlorar sin trovärdighet.
    Jag har inte detaljstuderat hans forskning men även om så vore så skulle jag förmodligen inte vara tillräckligt insatt för att bedöma hur väl genomförda hans studier var.

    Jag tittade på hans slutsats i din första länk: Att det är osannolikt att öppna skolor påverkar dödligheten i samhället. Den tesen går väl ganska väl ihop aktuell forskning som visar att risken för lärare att bli allvarligt sjuka (Iva-vårdas) är betydlig lägre än för en jämförbar kontrollgrupp.

    Dessutom så anser jag att din tro på den objektiva forskaren är naiv och okunnig, i synnerhet mot bakgrund av att smittspridningen  i så hög utsträckning är relaterad till hur vi förhåller oss till varandra.

    Och oavsett om man är kritiker av den svenska modellen eller uppfattas som försvarare av densamma så är det tilltagande hatet och hotet som riktas mot personer man uppfattar som farliga för ens egen sanning en farsot som enligt mitt sätt att se är betydligt farligare än coronapandemin.

    Förr satt barbarerna isolerade på respektive dyngstack och skrek ut sitt hat relativt ohörda, men i och med internet har dyngstackarna kopplats ihop och då inte bara med varandra, utan de har också fått möjlighet att påverka anständiga människors liv och vardag i en helt annan utsträckning. Till exempel en örebroprofessor som väljer att aldrig mer forska kring pandemin på grund att dyngstackarnas hat och hot.

    För övrigt så är det mycket enkelt att kontrollera hur merparten av svenska nationalister, högerpopulister eller högerextremister resonerar kring Sveriges hantering av pandemin - det är bara att göra ett studiebesök bland dyngstackarna. Min gissning är att drevet just nu går mot personen som visade att överdödligheten i Sverige tillhör Europas lägre samt att Sverige även vid tidigare pandemier drabbats betydligt  hårdare än Norge, Finland och Island.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-20 10:27:57 följande:
    Jag är inte heller så insatt i epidemiologi att jag kan bedöma hans forskning, men eftersom han inte drar sig för att vilseleda på ett för alla helt uppenbart sätt, så anser jag att risken finns att han också väljer att presentera siffrorna på ett sätt som gynnar hans åsikter.

    skolvarlden.se/artiklar/studie-hogstadielarare-bland-de-varst-drabbade-yrkesgrupperna

    Här presenteras en undersökning som kommer fram till något helt annat än Ludvigsson angående lärarnas risk.

    www.fokus.se/2020/04/epidemiologen-om-den-svenska-strategin-kanske-nagra-fler-covid-19-fall-nu/

    ???Nyligen besökte en ung tjej akuten; hon grät av stress och oro för att hon inte fick vara i skolan. Det viktiga är inte att isolera gymnasieelever. Frågan är i vilken grad äldres risk att bli smittade minskar för att vi stänger gymnasieskolan??

    Ludvigssons åsikt kan sammanfattas så här:

    Jag ska acceptera att mitt barn smittas, och som lärare ska jag också acceptera att själv smittas. På det här sättet bidrar jag till de ungas välmående och till att någon annan inte blir arbetslös.

    Det här är samtidigt Sveriges åsikt. Finlands åsikt däremot är att ingen smittspridning i skolan är acceptabel. Om ett fall dyker upp sätts hela klassen i karantän.
    klyban skrev 2021-02-20 10:13:31 följande:

    Jag har lärt mig de vill alltid tvärtom mot vad den nuvarande styrande vill och om inte det är dom själva.

    För då är det bara inkompetens man ser typ trumpens.

    Annars är det inte svårt och räkna ut att pandemin följer de mallar de haft innan, som tex att Norge och Finland har mindre smittade även i andra pandemier.

    Det är inte att bagatellisera att berätta skolor inte är smittdrivande i samhället.

    Och det är här sen man kör på svart och vitt och berättar att kolla här en skola som blivit smittad, och sen tror alla skolor är smittdrivande.

    Det är ett extremt generalfel att säga så, för sanningen är inte inget och inte att det mycket smittdrivande i samhället.

    Och när en forskare kom fram till samma sak, så mordhotade man denna istället för utmana forskningen.

    Och sånt är rätt talande och med tanke på att vid mordhot berättar man att man är OINTRESSERAD av forskning och fakta.

    Och det är farligt för COVID-19, men och andra sidan de som mordhotar är helt ointresserad av att folk dör.

    De verkar faktiskt bli glada när smittade och döda ökar, vilket berättar att det dom säger inte ens stämmer, då de uppspelat och glada när det går sämre.

    Och nu när Eurostat och statistiska centralbyrån räknat ut att vi ligger väldigt lågt i Europa med antalet döda, så ställer man sig frågande till varför regeringen och Tegnell & co ska avgå.

    Och när det berättar vi lyckats bättre än större delen av övriga Europa.

    Det är nått och upprepa i hur bra det går i denna jämförelse.

    Som tur är så går det inte som i Ryssland, som missar räknat med flera hundratusen döda.

    Ja, men det gör inte skolor för smittdrivande i samhället.

    Det är viktig information att ta med här, som inte får glömmas av ens av någon anledning.


    Det är inte ?samhället? som smittas, blir inlagd på sjukhus, avlider, får långtidscovid eller MIS-C. Det är enskilda individer som drabbas, och var och en som drabbas gör det till 100%.

    Det borde myndigheter och tjänstemän komma ihåg, när de vägrar rekommendera åtgärder som har ?liten effekt på smittspridningen i samhället?.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-kande-till-symtomfri-smitta-agerade-6-manader-senare-nar-kurvan-okade/

    Finland har utgått ifrån att den symptomfria smittan existerar, och att den har så stor betydelse för smittspridningen att det lönar sig att försätta alla närkontakter i karantän och betala dem för att de sitter hemma. På en finsk pressträff för ett tag sedan sades att ca 25% av alla fall uppträder bland personer som redan sitter i karantän. De har alltså inte smittat någon alls. Du kan ju räkna på vad det kan ha för effekt på smittspridningen i samhället.
    Samhället består av enskilda individer och en stor del av den forskning som görs handlar om viruset i samhället, alltså det blir inte någon strikt naturvetenskaplig forskning, som med mycket god vilja möjligen kan påstås vara objektiv. Det är en orsak till att det nu finns en hel palett av forskningsresultat utifrån vilken var och en kan måla sin subjektiva bild av pandemin och dess konsekvenser.

    Så småningom kan man säkert bygga vidare på stockholmshistorikens infallsvinkel överdödlighet. Den faktorn i kombination med uppskattningar av hur den psykiska och fysiska ohälsan har förändrats tillsammans med andra psykologiska eller sociologiska parametrar blir kanske det bästa mått vi kan komma att få för hur pandemin drabbade länder som öppet redovisar detta.

    Att Sverige hittills tillhör de lindrigast drabbade länderna i Europa kan kanske vara en slags tröst för oss svenskar men den trösten är tveeggad i och med att det innebär att så många andra länder i Europa har drabbats hårdare.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2021-02-20 17:10:42 följande:
    Jo vi har förstått att du är en hejare på att snacka bort verkligheten med alla möjliga fantasifulla argument. Det har du gjort den tråden startade och dina argument är lika bisarra nu som då.

    Det är onekligen en intressant upplevelse att se förnekelse in action.
    Anonym (man) skrev 2021-02-20 15:43:53 följande:
    Klyban tillhör gruppen människor som kan stå upp till nästippen i vatten och ändå hävda att skeppet inte alls läcker som et såll Drömmer

    Mån 15 feb 18:11 #15198 +1

    Skärpning! Sluta upp med att bita varandra i fotknölarna. Diskutera ämnet och inte varandra.


    Vid eventuella frågor vänd dig till supporten: [email protected]
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-20 23:02:17 följande:
    Jag tror det är ett missförstånd där..(eller okunnigt dravel som du uttrycker det)

    Regionern och myndigheter har ett omfattande självstyre, men ska förhålla sig till de nationella uppdrag och regleringar som kommer från staten, dvs regering, riksdag och myndigheter.

    skr.se/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/kommunaltsjalvstyresastyrskommunenochregionen.380.html

    "Självstyrelsen innebär att kommuner och regioner har ett brett uppdrag och ansvarar för en rad uppgifter som rör välfärd och lokal och regional samhällsutveckling samtidigt som de ska upprätthålla väl fungerande demokratiska institutioner. De har ett stort handlingsutrymme, men styrs samtidigt av nationella uppdrag och statliga regleringar."
    Nu lyssnade jag inte på intervjun med Ygeman så jag vet inte vad han har sagt, men att regionerna hittills har prioriterat olika är ju uppenbart. Hur Region Stockholm har fördelat vaccindoserna vet jag heller inte - inte mer än att fördelningen inneburit att andelen vaccinerade bland de som mest behöver vaccin är betydligt lägre i Stockholm är i övriga regioner.

    I  dagens DN kan man läsa om Region Stockholms vaccinationsplan och där framgår det att man har för avsikt att sätta igång med allmän vaccination innan man är klar med riskgrupperna.

    Trist tycker jag som tror att vi kommer att få leva med ett föränderligt virus och därmed  vaccin som ständigt måste kalibreras för att vara verksamma och att vi till nästa höst huvudsakligen kommer att begränsa vaccinationen till riskgrupperna.

    Tänk för några tiotal år sen hade vi en oerhört framgångsrik och innovativ läkemedelsindustri i Sverige som sedan köptes upp av utländska intressen.

    Synd på så rara ärter, det hade inte varit helt fel med en inhemsk vaccinforskning och tillverkning.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-21 11:20:23 följande:
    Precis, som jag förstod det var det frågan om att andra än äldre prioriterats och frånvaron av en ny plan då du förutsättningarna med vaccinleveranser ändrats det hela handlade om.
    Okej, ja då förstår jag.

    Igår startade en regeringskritiker en tråd där hen menade att det är sossarnas fel att Anne Frank dog i Bergen-Belsen. Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå att man kan hävda att det är regeringens fel att Region Stockholm har prioriterat andra än äldre vid vaccination i långt större utsträckning än någon annan region.

    Själv funderar jag dock på om det kan vara en ny tillämpning av begreppet Värdebaserad vård som Region Stockholm köpte av den amerikanska konsultfirman Boston Consulting Group. Visserligen är väl syftet med Värdebaserad vård att klinikerna ska upphöra att fungera som självständiga enheter, de har ju varit små refuger för medicinsk kompetens som inte alltid låter sig integreras och underordnas flödesscheman. Något som ju måste få vilken pappersvändare som helst att rysa in i det innersta skrymslet i administrationssjälen.

    Alltså - man skulle ju kunna tänka sig en vaccinationsordning baserad på Värdebaserad vård där utgångspunkten är att de äldre inte har så mycket värde kvar i livet och att det därför är angelägnare att vaccinera personer med större värde än till exempel brukare som belastar hemtjänstens ekonomi.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-02-21 13:23:39 följande:
    Jo, en del har kanske uppfattningen att regeringen är allmäktig och andra vill att regeringar ska vara allsmäktiga.  Det är många som är vilse i såväl samtiden som historien bland 'regeringskritikerna'  - det beror nog inte i första hand på okunskap utan på 'värdebaserad kunskap'

    VBV var väl ett svar på missförhållanden på sjukvårdsmarknaden i USA om jag förstått det rätt - inte ett svar på hur sjukvårdsmarknaden i region Stockholm skulle förbättras.  Det verkar istället som att sjukvårdsmarknaden drivs in i det läge som VBV skulle mota bort  

    Regionens självstyre ger dem kanske möjlighet att prioritera vaccinationsordningen annorlunda och de konstanta ändrade förutsättningarna ställer krav som de nu verkar ha accepterat - de har nu kommit med en reviderad plan för vaccineringen, hur de kommer att hantera de mest sårbara och andra sårbara grupper är nog inte sista orden sagda om ännu.

     
    Ett sätt att mäta vård, eller att mäta vårdkvalitet som det säkert uttrycktes av BCG och av Region Stockholms ledning.

    Jag hade en hel del med Region Stockholm att göra på mitt förra jobb, såtillvida att vi vann en antal upphandlingar och hamnade i dilemmat att trots att vi levererade exakt det som beställts blev det fel i och med att beställarna hade en helt annan uppfattning om utförarnas behov än utförarna.

    VBV är ett av en hel mängd kontrollsystem som syftar till att leverera information till dem som inget begriper av verksamheten men önskar kontroll, alltså ett system som ger ökad kontroll men minskad förståelse.

    Angående pandemin så är det uppenbart att den har inneburit ett formidabelt uppsving för allsköns kverulanter


  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2021-02-21 14:43:44 följande:
    Men det har ju inget med just begreppet 'värdebaserad vård' att göra.

    "I korthet handlar värdebaserad vård om att via kvalitetsregister mäta hur vården lyckas utifrån patientens perspektiv ? upplevd smärta, tillstötta infektioner, antal sjukhusdagar och bemötande. Det ställs sedan i relation till kostnad och resursåtgång. Tanken är att det ska ge både billigare och bättre vård. Rent praktiskt krävs att vården är organiserad efter patientflöden, liknande den på många håll välkända modellen Lean."
    Ja, på CMB:ska låter allt bra (Corporate Management Bullshit. Nu ligger Boston Management Consultings produkt lite vid sidan om ämnet för den här tråden - men är du intresserad så ta del av kritikenGlad
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin