• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-02-12 23:49:49 följande:
    Vad tycker du om klybans ?vi alla? då? Också gulligt? Lättförstått?
    Det är mycket i den här tråden som redan varit uppe för diskussion men anonyms innovativa sätt att utvidga betydelsen av begreppet vi har inte diskuterats. Möjligen skulle man kunna kalla den "vi-ni-varianten.

    Påminner mig om en händelse för längesen - en klasskompis fick frågan vad "Veni, vidi, vici" betyder och svarade "Jag kom, jag såg, jag seglade"

    Det är mycket möjligt att anonym hissat seglen och fört ut "oss" och diskussionen på djupare vatten än klyban och alla andra som använder "vi" i stället för "jag" mäktat med.
    Anonym (Hola)
    Visa endast
    Padirac skrev 2021-02-12 18:33:45 följande:

    Det är svårt att införa tvång med lagstiftningen vi har  - jag har uppfattat det som att det inte är möjligt med den tillfälliga pandemilagen heller.


    Var det intentionen när ni skrev den eller blev det fel?
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-02-13 10:00:13 följande:
    Inget svar är också ett svar. Anonym (Hola) kanske ville föra upp diskussionen på en abstraktionsnivå som till och med en kognitionsguide skulle uppfatta om inte hens förtjusning i att spegla sig totalt bländat hen. 

    Men vad vet jag, som en helt annan mormor än min brukade säga.
    Även en inställd spelning är en spelning, som Ulf Lundell påstås ha sagt.

    Det finns egentligen ingen anledning att trampa runt i cirklar, som de som påstås ha slagit ihjäl Arkimedes kunde ha sagt.

    Visst noterade jag att du ansåg att klyban tagit sig för med att försöka bestämma vem som får skriva i den här tråden - mina associationer gick till trådens inledning  och andra personer än klyban som mer explicit gav uttryck för viljan att begränsa ett öppet forum - men jag lät det stanna vid en association.

    Jag tror att vi alla har en tendens att vara lite mer överseende med sådant vi ogillar under vissa omständigheter - men jag har redan skrivit vad jag tycker om klybans metod att "via".

    Jag gissar att det i hans fall till skillnad från för anonymerna inte är ett sätt att gömma sitt jag bakom ett vi utan snarare att försöka expropriera andras åsikter men även att retas lite.

    Jag ser det inte som att klyban och jag - eller padirac och jag eller Andrea och jag - ligger särskilt nära varandra sett till åsikter om pandemin och vad som borde göras eller vad som har gjorts.

    Men den sortens annars rätt tydliga skillnader brukar inte uppfattas ur ett "vi och dom"-perspektiv.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-02-13 10:46:00 följande:
    Nej, det tycker jag mig också ha sett att ni inte gör. 

    Jag är mycket väl medveten om vad jag själv skrev - och vad jag mer än en gång har skrivit (och tyckt och fortfarande tycker) - att jag ställde mig frågande till vad personer som inte redovisade en särskilt kritisk, eller alls kritisk, inställning till Sveriges handhavande av pandemin hade för ärenden i den tråd jag startat. Men som du är väl medveten om vann jag ju inget gehör för den inställningen och inte heller har min önskan om vad den här tråden skulle få vara ett utrymme för respekterats varför jag tvingades acceptera att det moderatorerna som på gott och ont bestämmer här. 

    Med det i åtanke så tycker jag förstås att det är riktigt förjävligt när klyban tar sig för att försöka utvisa skribenter som FGAM och ABC ur tråden samt att han därtill försöker göra gällande vad ämnet är vilket jag väl torde veta bättre eftersom tråden är startad av mig. Av samma anledning kommer jag att anmäla den sortens inlägg från honom - jag kunde inte bestämma över min egen tråd, alltså kan inte heller han bestämma över min tråd. 

    Ämnet för tråden är inte explicit Covid-19 - ämnet för tråden är kritik mot Sveriges handhavande av pandemin. 
    Vi har inte riktigt samma syn på innebörden av ett öppet forum.

    Jag ser inget hinder för mig att delta i den är tråden även om jag inte betraktar mig som en kritiker inom samma åsiktsgenre som t ex anonym i den här tråden.

    Jag skulle heller inte av hänsyn till trådskaparens intentioner tveka att delta i en tråd där andra åsiktsriktningar som är mig främmande vill kunna mötas utan att ifrågasättas.

    Vill man enbart konsumera homogeniserad bokstavssoppa gör man lämpligen det i en sluten grupp.

    Jag såg att anonym skrev att den här tråden har kapats av personer som är trogna den svenska strategin - som jag ser det en symptomatisk reaktion från den som har problem med andra åsikter än den egna. Räknar man nick, inklusive anonyma sådana, i den här tråden så skulle jag gissa att det finns mångdubbelt fler kritiker än kritiker av kritiken - men har man en tendens till jagsvaghet så kan ett enda litet ifrågasättande upplevas som man blivit kränkt av hela världenGlad
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2021-02-13 12:01:53 följande:
    Det var motsägelsefullt. Ja, rent av perplexerande.
    Jo, men så är kotterier heller inte min grej.

    Om anonym startar en tråd där hen uttrycker önskemålet att tråden enbart är avsett för dem som anser att Tegnell bör åtalas för folkmord så kommer jag inte att respektera det heller.

    Vill man enbart möta likasinnade får man hålla sig till garderobenGlad
    Anonym (realist) skrev 2021-02-13 10:32:55 följande:
    FHM har konstant från börjat förlöjligat munskyddsanvändning och andra effektiva åtgärder. Nu har man fått det resultat man fått på grund av FHMs attityd.

    Tegnell och folkhälsomyndigheten har orsakat tiotusen onödiga dödsfall och bör åtalas och straffas för det brott emot mänskligheten som dom är skyldiga till. 


  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-02-13 12:13:53 följande:
    Och en del har riktigt svårt att vara raka med vilka det är som avses med påståenden om jagsvaghet och annat i samma stil. Det är inte lätt när det är svårt, sade han som gömde sig bakom sin mormor. 
    Åh, min gamla mormor var en fascinerande och mycket klok person - jag har nog internaliserat en hel del av hennes sätt att se på omvärlden.

    Visst, hon var redan gammal när jag var mycket ung - men även äldre kvinnor kan ha mycket att lära små pojkar eller småflickor också för den delen

    Att respektera äldre betraktar jag inte som jagsvagt - till skillnad från att vara obenägen att möta andra åsikter än de egna.

    Tänk förresten så mycket som hänt i Sverige sen min gamla mormor föddes som statarunge. Undrar om trådens anonymer ens har hört talas om statarsystemet.
  • FDFMGA
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-13 12:23:55 följande:
    Vem/vilka tycker du ska ställas till svars för alla tusentals som dött i onödan då?
    Jag tycker det är obehagligt med anonyms befängda anklagelser.

    Och jag hoppas att hens föräldrar skulle ställa hen till svars och bildligt beskrivet ta hen i örat om de fick kännedom om hur hen beter sig.

    Däremot ställer jag inte trådens kritiker till svars för hens beteende.

  • FDFMGA
    pyssel skrev 2021-02-13 12:49:14 följande:
    Jag hoppas föräldrar till pojkar och män som trakasserar kvinnor gör betydligt mer än att ta dem i örat. En örondragning skulle dock vara på sin plats för supportrarna till trakasserierna som häckar (inbördes och bokstavligt) i tråden.
    Jag tror inte att anonym är kvinna.

    Angående konflikten kring klyban så är det min uppfattning att ju fler det är som angriper en enskild person desto mer förfelat blir syftet - utom möjligen för de som uppnått flockimmunitet gentemot varje tillstymmelse till personlig ryggrad.

    Angående kvinnor och män så hoppas jag att vi ska gå mot ökad jämställdhet, att det ska bli allt mindre vanligt att män trakasserar kvinnor enkom för att de är kvinnor samt att vissa kvinnor lättar på offerkorsetten och vågar stå för sina åsikter som människor.


  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-13 19:46:03 följande:
    Ja, jag har tex två protégés på jobbet som jag ofta är stolt över. Smarta, trevliga individer som jag har lärt massor, och jag blir stolt när jag ser att de kommer ihåg lärdomarna och kan anpassa dem i nya situationer, och att de utvecklas och blir uppskattade av kollegor. Jag tar inte åt mig äran för att det går bra, det beror på deras egna kvaliteter, men eftersom jag lagt mycken tid på dem och gillar dem, gläds jag åt deras framgångar och känner mig stolt över dem. Blir även stolt över min son ibland på liknande sätt. Du kanske skulle pröva det där med att vara stolt över någon, någon gång? 
    För övrigt är jag ingen hen, utan en hon. 
    Hmm, jag är stolt över mina barn men knappast över folk jag utbildat i jobbet. Inte heller är jag stolt över de lyckade rekryteringar jag gjort men å andra sidan skäms jag inte för de mindre lyckade.

    Fast folk kan visst vara stolta över lite olika saker. Jag är inte ens stolt över att jag aldrig pysslat med mobbning, det är liksom en självklarhet.
  • FDFMGA
    Faile skrev 2021-02-13 23:26:45 följande:
    Det här måste ju vara bland det konstigaste jag läst på länge. Jag håller med dig om att kvinnor ska sluta trakasseras enkom för att de är kvinnor. Kritiserad kan man bli, och då pga sina åsikter och inget annat. 

    Men vad menar du med att kvinnor inte står för sina åsikter som människor? Vad är vi, aliens, katter eller vad? Naturligtvis står jag för mina åsikter som kvinna OCH som människa. Att jag ( bla ) ibland påpekar ojämnställdhet har inget med min mänsklighet att göra, utan är fortfarande mina åsikter som kvinna och människa. 
    Jag har inte sett några exempel på att kvinnliga debattörer trakasserats i den här tråden på grund av sitt kön.

    Däremot har jag sett exempel på debattörer som borde veta bättre och som dessutom har förutsättningar att debattera utan att göra kvinnlighet till ett handikapp göra just detta.

    Men du eller någon annan kan gärna ta fram exempel på hur kvinnor trakasseras i tråden enkom för att de är kvinnor - som jag ser det är det åsikter som möts.

    Eftersträvar man jämställdhet är det oerhört kontraproduktivt att se kvinnlighet som en handikappads vapen, analogt med att rasism i samhället stärks av att det finns ett fåtal invandrare som skriker rasism om de blir behandlade precis som vi alla blir.


  • FDFMGA
    pyssel skrev 2021-02-13 22:13:03 följande:
    Om det ska bli allt mindre vanligt behövs givetvis att det som sker i tråden blir mindre vanligt - Att män backar upp män som trakasserar, antingen genom att klä den trakasserande i offerkofta eller att bagatellisera hans attacker.
    Du och Påven Johanna känner er trakasserade av en person.

    Efter vad jag har förstått är konflikten mångårig och det är betydligt mer troligt att den bottnar i skilda åsikter än i skilda kön.

    Jag har sett några exempel på sexism i den är tråden - men då enbart från det man lite slarvigt kan kalla "kritikerna" - har du några exempel på sexism eller kvinnoförakt från de man lite slarvigt skulle kunna kalla icke-kritikerna?


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin