Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    KillBill skrev 2020-09-19 10:43:13 följande:

    Diagrammet nedan visar månatlig dödlighet per 1 miljon innevånare från år 1850 till idag och baseras på data från SCB.  

    Det är mycket tydligt att Covid 19 inte ens är i närheten av effekterna av Spanska sjukan och att Sverige vid fler tillfällen de senaste 20 åren har haft influensor med ungefär samma effekter som i år.

    Det är tydligt att den svenska strategin har varit rimlig och balanserad och att det andra länders agerande som bör ifrågasättas.


    Det är inte dödligheten som är problemet med covid-19, utan det att så många behöver sjukhusvård och till med intensivvård. Om du vill jämföra med influensornas effekter, så borde du hitta statistik på antalet vårddygn under influensaepidemier de senaste 20 åren jämfört med nu under covid-19 epidemin. Jag har inget minne av att jag någonsin tidigare skulle ha läst om överfulla intensivvårdsavdelningar.
  • Anonym (ABC)
    Aniiee skrev 2020-09-19 14:11:03 följande:
    Why not....

    Inte helt perfekt jämförelse, kanske, men jag plockade den "värsta" influensa-säsongen sedan 14/15 (för det var tidigaste säsongen de hade) och jämförde med corona och fann följade statistik:

    Corona på IVA (obs att vi räknar antal fall/vårdtillfällen, inte antalet människor, för båda sjukorna, vilket är lägre):
    Totalt antal fall hittills: 3594
    Vårdtid, mindre än 1 dag: 531 (eller 14,77%)
    Vårdtid, 1-3 dagar: 720 (eller 20%)
    Vårdtid, 4-10 dagar: 980 (eller 27,27%)
    Vårdtid, 11-30 dagar: 1064 (eller 29,6%)
    Vårdtid över 30 dagar: 229 (eller 6,37%)

    Influensa på IVA, säsong 17/18
    Totalt antal fall: 504
    Vårdtid, mindre än 1 dag: 95 (eller 18,85%)
    Vårdtid, 1-3 dagar: 197 (eller 39,09%)
    Vårdtid, 4-10 dagar: 109 (eller 21,63%)
    Vårdtid, 11-30 dagar: 73 (eller 14,48%)
    Vårdtid över 30 dagar: 10 (eller 1,98%)

    Tog med procentsatsen för tydlig-ish jämförelse. Detta var ju dock endast förhållandena för en säsong De andra rapporterade säsongerna kan säkert ha andra fördelningar i vårdtid på iva.

    Förresten, tog en titt på det där  jag skrev innom parentes och kom fram till detta:

    Corona
    Antal vårdtillfällen: 3594
    Antal individer: 2877

    Influensa 17/18
    Antal vårdtillfällen: 504
    Antal Individer: 451

    Vet inte vad det säger, men det säger kanske något.
    Antalet vårddygn enligt det minsta antalet dagar blir då 24.000 för covid-19 och 1.800 för influensa. Skillnaden blir alltså ännu större än om man bara ser till antalet fall.
    KillBill skrev 2020-09-19 16:26:06 följande:
    Jag skulle köpa ditt resonemang om platserna på landets intensivvårdsavdelningar tagit slut men nu gjorde det inte det. Därför var den svenska strategin korrekt.
    Det handlade inte om strategin, utan om jämförelsen mellan influensa och covid-19. Att bara räkna antalet döda räcker inte om man vill jämföra hur allvarliga epidemierna är.

  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-25 08:55:55 följande:

    Är ABC kvar i tråden. Här är ett svar på det som hon undrade, varför Sverige inte sätter hela familjer i karantän. Och jag tror hon har rätt där:

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJ1gl7/agnes-wold-sagar-forslaget-om-familjekarantan-hemma-forgaves


    www.google.fi/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/epidemiologen-smittspridningen-storre-i-hemmet-an-pa-arbetsplatsen

    20% i hushåll i allmänhet, men 40% om det handlar om vuxna i en parrelation, enligt Tove Fall.

    Visst, om man begränsar karantänen till familjemedlemmar, så kan ju effekten vara begränsad. I Finland sätts alla närkontakter i karantän. I en artikel från 23.9 sägs att av alla nya fall som konstaterats i mellersta Finland före det, hade 85 % varit hos människor som redan var i karantän, de har alltså inte spridit smittan vidare alls.

    yle.fi/uutiset/3-11559041

    I Nyland ser det inte lika bra ut, bara 16% av de smittade förra veckan visste var de hade blivit smittade.

    www.hbl.fi/artikel/smittan-sprider-sig-allt-snabbare-i-huvudstadskommunerna/

    Nu när alla länder har kunnat utöka sin testningskapacitet, så att man faktiskt vet var smittan finns, nu kan vi börja jämföra verkliga strategier. Alltså hur använder man den kunskap man får av testandet? Hurudana åtgärder sätter man in, och i vilka situationer gör man det?

    På tisdagens pressträff konstaterade Tegnell att han inte tror att smittan sprids bland ishockeyspelare på isen, och att man inte kan se att smitta skulle kunna kopplas till restauranger. I Finland har man en annan uppfattning, vilket jag tror beror på att smittspårningen sköts av myndigheterna här.

    En ishockeyhistoria:

    yle.fi/uutiset/3-11545431

    Fredagen den 4.9 spelade ishockeylaget Jukurit (S:t Michel) match mot HPK i Tavastehus, på lördagen mot KooKoo i Kouvola. På söndagen insjuknade en Jukurit-spelare i covid-19. När artikeln skrevs (16.9) var 22 spelare i Jukurit smittade, 16 personer i HPK och 9 i KooKoo. Smittan hade överförts under matcherna, de som insjuknade i KooKoo och HPK umgicks inte med Jukurits spelare utanför rinken.

    Om restauranger:

    www.hbl.fi/artikel/vasabladet-ytterligare-en-smittad-pa-pub-i-vasa/

    ?Under hela veckan har nio fall av coronasmitta rapporterats i Vasa. Alla utom ett av fallen kan alltså kopplas till krogen.?

    Följande text kan läsa på SVT.se idag

    En klustersmitta på omkring 100 fall på Island har kunnat spåras till två franska turister. Turisterna kom till Island i augusti och blev tillsagda att isolera sig efter att de testats positivt.

    - Jag har fått veta att det var svårt att få dem att följa instruktionerna. Jag kan inte säga mer, säger Islands chefsepidemiolog Þórólfur Guðnason, enligt isländska Visir.

    Smittan verkar framförallt ha spridit sig till besökarna på en pub och en restaurang i Reykjavik.

    Enligt Tegnell tar turister inte med sig smitta när de reser, och smittan sprids inte på restauranger. Har Tegnell fel, eller har de isländska smittspårarna fel?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-25 21:45:50 följande:

    Det som sas där var ju inte alls att effekten skulle vara begränsad, utan på sätt och vis MOTSATSEN, nämligen att man låter en massa människor stanna hemma i onödan. 

    Och allt annat förstår jag inte vad det skulle ha med det här att göra? 


    Vad menar du med MOTSATSEN? Att smittspridningen skulle öka av att man isolerar närkontakter?

    Det har att göra med strategin ?testa, spåra, isolera?. Den som Agnes Wold sågar, men som Tove Fall verkar förespråka. Med den strategin lär man sig samtidigt en hel del om hur viruset sprids.

    Sveriges Radios Vetenskapsradion frågar om Folkhälsomyndigheten vet var de flesta smittoklustren uppstår i Sverige.

    ? Vi har inte lärt oss så mycket där än. Vi har precis börjat med insamling av data.

    ...

    ? Vi vill gärna veta var de stora riskerna för spridning finns någonstans,
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-09-26 18:13:58 följande:

    Intressant snabbtest som Sverige hittat på, 2½h svar och inga "reagenskit" och om jag förstår rätt går göra helt själv och mycket tillförlitligt.

    Jag tror detta är rätt länk för beskrivning av detta test, annars får vi leta efter rätt länk.

    www.nature.com/articles/s41467-020-18611-5


    Både snabbtestet och det traditionella testet baserar sig på RT-PCR, där är det ingen skillnad. Och det är inte ett test man kan göra själv, laboratorieutrustning och -personal krävs. Skillnaden är att snabbtestet inte kräver att virusets RNA isoleras och renas (major bottleneck) före RT-PCR reaktionen, utan RT-PCR fungerar direkt på den upplösta och inaktiverade näsgeggan.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-25 22:59:47 följande:

    Med motsatsen menar jag att den artikeln som jag länkade till handlade om att 80 % av dem som stannade hemma, inte hade behövt stanna hemma. Du argumenterar för att ännu fler människor borde sättas i karantän. 

    Allt har ju med covid-19 att göra. Mer röd tråd kan jag inte se där. 


    Om man vill bryta smittkedjorna, så måste alla närkontakter sättas karantän. Onödigt? Tja, i Sverige tycker man det är onödigt, inte i Finland.

    Jämför med mammografi, 90 % av kvinnorna utsätter sig för strålning vartannat år helt i onödan, de får ju aldrig bröstcancer.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-27 07:58:30 följande:

    "En ny undersökning från det ansedda universitetet King?s College i London visar att enbart 18 procent av de som hade symptom som tydde på covid-19 valde att isolera sig hemmet för att undvika att smitta andra.".

    Det gäller britter men fenomenet lär ju knappast vara begränsat till Storbritannien - fenomenet lär ju också ha ett mycket starkt samband med det som renlärigt auktoritetstroende kallar asymptomatisk smittspridning.

    www.svd.se/coronatrotta-britter-badar-illa-infor-vintern


    svenska.yle.fi/artikel/2020/09/17/coronapositiv-praktikant-pa-vasa-centralsjukhus-en-i-personalen-har-smittats

    Här är ett exempel på asymptomatisk smitta. Eller presymptomatisk.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/coronavirussmitta-och-inkubationstid

    ?En smittbärande person kan dock sprida viruset vidare redan 1?2 dygn innan symtomen börjar. Även en symtomfri person kan smitta. Enligt WHO tyder nuvarande uppgifter på att de flesta infektionerna orsakas av personer med symptom.?

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

    ?Ja, smitta kan spridas både från personer med och utan symtom. Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel i jämförelse med smittspridningen från personer med symtom.?

    Auktoritetstroende, det var ett intressant ordval. Om man tror att myndigheternas information är korrekt, är man då auktoritetstroende? Och det är inte du? Vilka är dina källor då?

    Både svenska och finska myndigheter säger att personer utan symptom kan smitta. Skillnaden är den att Sverige inte bryr sig om att begränsa den andelen smitta, medan Finland försöker stoppa också den.

    Och även om man inte tror på presymptomatisk smitta alls (vilket du tydligen inte gör), så möjliggör Sveriges strategi att man får sina första symptom och börjar sprida stora mängder virus då man befinner sig någon annanstans än hemma. På jobbet, släktkalaset, nattklubben. Det är otaliga gånger som jag har åkt hemifrån på morgonen frisk, och kommit på hem på kvällen med feber eller förkylning.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-27 10:41:14 följande:

    Om den brittaska undersökningen stämmer och är representativ för länder där politikerna dikterat för medborgarna hur de ska förhålla sig och vilka straff som väntar dem som inte följer direktiven så är de en självklarhet för mig som skeptiker till auktoritära förhållningssätt att fråga mig hur stor andel av de 78 procent som beger sig ut trots att de känner symptom som kan tyda på covid-19 - hur stor andel av dessa som om det kommer fram att de smittat skulle hävda att de var asymptomatiska.

    Min gissning är att flertalet skulle göra detta.

    Ur mitt perspektiv finns det en fundamental skillnad mellan exempelvis Finlands och Storbritanniens smittskyddspolitik och Sveriges - och den skillnaden handlar inte om munskydd elelr inte, inte heller om synen på hur stor den verkliga asymptomatiska smittspridningen är - utan det handlar om hur ett lands ledare förhåller sig till folket - om man väljer att huvudsaktiken domptera eller att huvudsakligen motivera.


    Din tes är alltså att om det är obligatoriskt att stanna hemma om man smittad, så går en del ut i alla fall i ren protest, men om det hade varit frivilligt, så skulle de snällt ha stannat hemma?

    Det här tror jag är kulturberoende. Vissa kanske reagerar just så här. I grupper av människor där förtroendet för regering och myndigheter är svagt, så spelar det knappast någon roll om det är frivilligt eller obligatoriskt, folk gör som de vill i varje fall. Där förtroendet är starkt, så följer många rekommendationerna om det är frivilligt, och ännu flera om det är obligatoriskt. Jag själv till exempel. Det är inte obligatoriskt att använda munskydd om det inte är trångt, så jag gör det inte. Om det blir obligatoriskt, då använder jag.

    Dessutom är det visst så att de som protesterar mest högljutt anser att viruset är ofarligt, eller att man måste offra människoliv under pandemin, så jag kan inte tänka mig att frivillighet skulle göra de här människorna mindre benägna att sprida viruset.

    Frivilligheten lägger över ansvaret på varenda enskild aktör att göra upp en egen riskanalys och bedöma hur kraftiga åtgärder man har ekonomisk möjlighet att sätta in, medan myndighetsbeslut gör att åtgärderna blir lika för alla. T.ex. säger man att trängseln måste minskas i kollektivtrafiken och på restauranger. Men vilket företag går frivilligt med på att minska sina intäkter?

    I Sverige har frivilligheten gjort att människor i riskgrupperna har levt isolerade ända sedan pandemins början, medan alla andra har haft stor frihet att röra sig ute i samhället. Åtgärder som kraftigare begränsar sannolikt smittades rätt att röra sig ute i samhället gör att riskgrupperna samtidigt får lite större rörelseutrymme.

    Och det går att motivera samtidigt som man ?dompterar?. Finsk media är minst lika full av ?håll avstånd? uppmaningar som svensk. För den som följer med pandemins utveckling, är det fullständigt klart varför vissa beslut fattas.

    En annan historia om det här med frivillighet kontra tvång:

    I Finland gjordes alla studentexamensprov (utom modersmål) valbara för ganska många år sedan. De som förespråkade den här förändringen sade att intresset bland finnar för att studera och skriva provet i svenska skulle öka om det blev frivilligt. Det gjorde det inte, andelen finnar som skriver provet i svenska minskar hela tiden.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-27 10:41:14 följande:

    Om den brittaska undersökningen stämmer och är representativ för länder där politikerna dikterat för medborgarna hur de ska förhålla sig och vilka straff som väntar dem som inte följer direktiven så är de en självklarhet för mig som skeptiker till auktoritära förhållningssätt att fråga mig hur stor andel av de 78 procent som beger sig ut trots att de känner symptom som kan tyda på covid-19 - hur stor andel av dessa som om det kommer fram att de smittat skulle hävda att de var asymptomatiska.

    Min gissning är att flertalet skulle göra detta.

    Ur mitt perspektiv finns det en fundamental skillnad mellan exempelvis Finlands och Storbritanniens smittskyddspolitik och Sveriges - och den skillnaden handlar inte om munskydd elelr inte, inte heller om synen på hur stor den verkliga asymptomatiska smittspridningen är - utan det handlar om hur ett lands ledare förhåller sig till folket - om man väljer att huvudsaktiken domptera eller att huvudsakligen motivera.


    www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgL2wO/nya-coronaregler-for-aldreboenden-sagas

    Katrin Westlund tycker tvärt om att det finns behov av fler bindande regler.

    ? Följsamheten blir säkrare om det är ett bindande krav. Rekommendationer kan man välja om de ska uppfyllas eller inte. Och på det här området kan det bli väldigt allvarliga konsekvenser om arbetet inte sköts på rätt sätt, säger hon.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-27 12:28:58 följande:

    Jag är på väg ut just nu -  dock osmittad - men vill gärna svara på ditt första påstående, kan finnas mer att svara på men jag har bara läst dina första rader.

    Nej, det är inte min tes. Däremot så tror jag att frivillighet är mer effektivt än tvång, i synnerhet över ett längre tidsperspektiv.

    Om den brittiska undersökningen är korrekt, där bara 18 procent stananr hemma fast de känner möjliga symptom så är min uppfattning att åtminstone Sverige har betydligt högre andel av personer som stannar hemma - som är medvetna om att de utsätter människor för smittorisk om de beger sig ut när de har symptom som kan vara covid-19.

    Jag tror alltså att den svenska modellen är att föredra jämfört med de metoder som helt eller delvis har inspirerats av Kinas smittskyddspolitik.

    I länder som tillämpar tvångsmetoder växer också det folkliga motståndet mot tvånget - och tar sig inte sällan uttryck i ren galenskap, som att covid-19 är ett påhitt.

    I Sverige verkar den opinionen leva nästan helt i skymundan och de som har betydande invändningar mot vår startegi önskar knappast att det ska bli slappare utan motsatsen.

    Fundera gärna på den brittiska undersökningen och vad den säger om möjligheterna att begränsa smittspridningen.


    Vad menar du att borde göras för att få den där 82% att stanna hemma? Vet man ens varför de inte stannar hemma? För att de går miste om inkomst? För att ingen har informerat dem om hur smittan sprids? För att de inte tror på informationen? För att de är för dumma för att ta till sig informationen? För att jävlas? Det finns ju av dem i Sverige också, enligt vad som kom fram på en pressträff nyligen, någon borde undersöka fenomenet. Åtgärderna för råda bot på problemet beror ju på orsakerna till det.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin