Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-09-03 10:30:33 följande:

    Det har varit så i andra länder och jag utgår ifrån att man har undersökt om svenskarna är villiga att ladda ner den appen. Socialstyrelsen gör ju enkäter hela tiden. 

    Nej, jag är inte heller nojig och jag skulle också använda en sån app. Men om man vet att inte tillräckligt många kommer att göra det, då kan man ju fundera på om det då inte är slöseri på pengar. 


    Klart att svenskarna är negativt inställda, när FHM säger att en app är en dålig idé. Det är lite synd bara att FHM kommer med vilseledande påståenden.

    Har du läst artikeln om appen som jag länkade till?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-03 22:32:06 följande:

    Men det är ju det vanliga! Nu trodde jag det var något nytt som du ville att jag skulle läsa. Men just en sån app är ju det som många länder har eller funderar på att ha. Det har sagts att det skulle kunna vara lagliga problem eller att det kan vara risker med integritet ÄNDÅ. Du måste också tänka på att det kan hackas, eller så kan det bli fel i appen.


    Det finns olika typer av smittspårningsappar. Det finns ingenting i den finska appen som en hackare skulle kunna använda mot användaren. Läs den här texten, plus den jag länkade till tidigare, så kommer du att förstå.

    www.hbl.fi/artikel/coronablinkern-har-respekt-for-anvandarens-integritet/
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-09-03 23:36:50 följande:

    Bra fråga, men de som vill göra brott kan säkerligen ha nytt av att veta vart folk är, den går inte förbise som en motivation att hacka.


    Det finns ingenting i den finska appen som talar om var någon är.

    Du kunde också ha nytta av att läsa artiklarna jag länkade till, man märker att du inte känner till hur appen fungerar.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-04 06:40:55 följande:

    Du har alltså aldrig läst dina egna inlägg som ju så gott som alltid präglas av obefintligt samband mellan innehåll och form

    Jag kan försöka hjälpa dig denna gång. Jag påstod inte att asymptomatisk smittspridning inte existerar, jag påstod att det måste vara omöjligt att mäta dess omfattning.

    Mitt argument för detta var att man inte kan ta ett påstående för givet - t ex om att man inte kände några symptom innan man exempelvis begav sig till ett hallelujamöte till munskyddens lov och råkade smitta ner varenda munskyddd man kramade under maskeradaktiviteterna.


    Ur ett praktisk perspektiv har det ingen betydelse om asymptomatisk smitta faktiskt innebär bokstavligen just precis det, eller om personen ifråga trots allt hade någon liten känning någonstans i kroppen. Stress, sinnesstämningar, trötthet, olika kroniska symptom, allt det påverkar hur bra man lyckas uppfatta kroppens signaler.

    En person som uppfattar sig som symptomfri är ute bland folk och bidrar till att smittan sprids. Det är den verklighet man måste förhålla sig till då man planerar olika åtgärder som ska minska smittspridningen. Sen kan man diskutera sig blå om huruvida asymptomatiska smittspridning existerar eller inte, verkligheten är vad den är ändå.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-09-04 17:18:10 följande:

    Det är ju mitt ansvar att leta fram en viss undersökning. Jag hör nästan varenda gång på presskonferenserna att socialstyrelsen att det har gjorts nån enkät igen. Så jag säger - det finns säkert en undersökning om det också. Poängen är ju: Om man är intresserad av det i detalj, så får man väl gå in på socialstyrelsens sida och kolla om man hittar något sånt. Jag känner inte behov att kolla det i detalj. Jag utgår ifrån att de skulle göra det om det var en bra idé. 

    Det är förstås mycket möjligt att flera orsaker kommer ihop här. Och jag tror att det finns gott om folk som är misstänksamma mot allt som kan innebära "spårning". Även om det är anonymt. Folk tror ju på mycket mer långsökta konspirationsteorier. 


    Också Karin Tegmark Wisell uttalade sig om smittspårningsappar på den senaste pressträffen, enligt henne finns det problem med integriteten.

    Hur kan vara möjligt att hela FHM är ovetande om hur den finska appen är uppbyggd? De påstår ju sig vara i kontakt med myndigheterna i andra länder?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-09-05 11:21:32 följande:

    Här beskrivs en del möjliga problem

    threatpost.com/google-apple-contact-tracing-system-cyberattacks/155287/


    ?Anyone who passes by a ?bad? beacon would log the RPIDs

    Det räcker inte med att passera för att koden ska delas ut, man ska ha varit nära varandra en längre tid.

    Linking together multiple RPID pings could expose users? daily routines,

    Koderna byts väldigt ofta, hur får man då ihop en daglig rutin för någon med att samla upp dem?

    not try to centralize the decentralized model that Apple and Google have presented ? which keeps users? data on their devices.

    Koderna min telefon samlar upp finns bara på min telefon.

    ?Also, developers shouldn?t share any data over the internet beyond what is absolutely necessary: Just uploading diagnosis keys when an infected user chooses to do so,? they wrote.

    Just så här fungerar den finska appen.

    Developers also should exercise transparency with their users about what data the app is collecting,

    Den finska appen har öppen källkod. Det är ingen idé för mig att leta reda på den och gå igenom den, jag förstår ändå inget av den. Jag hörde en intervju med en tidigare kritiskt inställd professionell hackare som sedan gick igenom källkoden, och därefter ändrade åsikt.

    collect users? geographic locations

    Det gör den inte.

    Vad har jag missat?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-06 13:42:10 följande:

    - I dag följer alla länder i Europa mer eller mindre metoden från den svenska modellen ? men ingen skulle erkänna det. Det är inte politiskt korrekt. Nästan alla har kritiserat den svenska strategin och kallat den omänsklig och ett misslyckande. Man kan inte vända om nu, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève samt chef för Institute of Global Health.

    www.svd.se/revanschen--idag-foljer-alla-sveriges-strategi

    En sanning med modifikation eller snarare en överdrift. Inte desto mindre kan man notera att förnuftet så smått börjar ta allt större plats på populismens, nationalismens och panikens bekostnad.


    Jag kan inte läsa artikeln, så jag vet inte hur missvisande eller sanningsenlig den är gällande innehållet. Exakt på vilket område är det som man menar att omvärlden nu tar efter Sverige?

    Är det virusexperterna eller artikelskribenten som har missförstått omvärlden? Här kan man i vilket fall som helst se resultatet av de svenska myndigheternas arbete med att noggrant undvika att informera sakligt om andras länders metoder och strategier.

    Man (Finland) stängde inte ner för att nedstängningen i sig skulle vara strategin, utan för att köpa sig tid så att man skulle kunna bygga upp sin strategi utan att allt för många skulle behöva dö i onödan innan man har allt på plats. Men det är ju möjligt att vissa länder nu har gett upp alla kostnadskrävande metoder och bara förlitar sig på avstånd och handtvätt, och på det sättet tar efter Sverige?

    I tidigare inlägg har jag räknat upp en hel del detaljer som skiljer sig åt mellan Finland och Sverige i hur man hanterar pandemin, och man kan verkligen inte säga att Finland skulle göra som Sverige. Generellt sett kan man se att Sverige satsar väldigt mycket på att räkna på och möta immuniteten i befolkningen, medan Finland satsar på att så få som möjligt ska smittas.

    Visst, det kan ju hända att också Finland i något skede tvingas ge upp och låta smittan gå igenom befolkningen, men där är vi inte ännu.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-05 20:07:46 följande:

    "Barnsjukdomar som vi vanligtvis vaccinerar emot, sexuella övergrepp, våld i hemmen, brist på läkemedel, farliga födslar och aborter, fattigdom och hunger. Allt det här har redan ökat, och kommer att öka ännu mer som en konsekvens av världens reaktion på pandemin. De effekter som alla restriktioner har, nationellt och internationellt, är mycket farligare för världen än sjukdomen i sig"

    Ingen nyhet årecis att pangdemin kommer att orsaka långt fler döda och göra betydligt större skada än pandemin någonsin kommer att göra.

    www.dn.se/varlden/epidemiolog-fler-dodsfall-av-pandemins-konsekvenser-an-av-covid-19/


    Det stämmer säkert. Men kringeffekter blir det ju oberoende av om man stänger ner samhället eller inte. Var tanken här att inga andra än covid-19 patienterna själva skulle ha råkat illa ut, ifall man inte hade infört restriktioner?

    Typen av samhälle man lever i har ju också en viss betydelse för vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vi kan sitta hemma i en månad och få pengar på kontot och maten levererad till dörren under den tiden, medan folk som lever i slumområden måste ut och skaffa mat och vatten varenda dag.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-09-07 22:47:17 följande:

    En artikel där det svenska smittspåringssystemet beskrivs och jämförs med det mer auktoritärt fungerande smittspårningssystem man har i många andra länder.

    - När vi ringer så har de flesta redan kontaktat de berörda personerna. Vi erbjuder oss att ringa kontakterna om de inte vill, men nästan alla vill göra det själva, säger en smittspårare i Region Västerbotten.

    www.svd.se/smittsparare-nastan-alla-vill-spara-sjalva


    Än en gång en artikel jag inte kommer åt. ?Auktoritärt? är definitivt fel ord i det här sammanhanget. Privatpersoner kan omöjligen ha koll på hur många andra som har smittats på samma restaurang som man själv besökte, men det har man på en smittspårningsenhet.

    Det finns absolut inget som hindrar att en smittad finländare själv ringer upp varenda en som man har haft kontakt med. Det kan till och med underlätta för smittspårarna, i och med att de berörda personerna redan vet om att de har blivit exponerade när de blir kontaktade av smittspårarna och försatta i karantän.

    Eftersom Sverige inte använder sig av karantän för närkontakter, och inte stänger ställen som visar sig vara smitthärdar, och inte har något behov av att försöka ringa in smittan och slå ner den, så spelar det ingen roll om man lyckas koppla ihop olika smittkedjor eller inte, och därför räcker det med att de smittade själva ringer runt.

    Och på tal om auktoritär, man kan granska det begreppet ur en helt annan synvinkel också:

    Jag har sett en och annan uttala sig om att det absolut inte är lämpligt att göra mera för att bromsa smittan än vad FHM har rekommenderat. Flera än en reporter har också bett Tegnell säga om det ska vara 1 meters avstånd eller 2 meters avstånd, eftersom det är så förvirrande för folk när det står olika på olika ställen. Och hur omfattande instruktioner har man riktigt tänkt färdigställa för 70-plussare förrän man kan säga till dem att de får komma ut i samhället, när det kan ske först i oktober? Det här om något är väl att vara beroende av auktoriteter?
  • Anonym (ABC)
    Farsanbalou skrev 2020-09-08 14:20:04 följande:

    Jo det är det. Faktum är att Sveriges strategi att inte fullt stänga ned och följa riktlinjer är precis vad andra länder nu anammar. Sen att vissa inte utåt vill erkänna att de hade fel är en annan sak. För i ärlighetens namn vet vi först EFTER pandemin vad som var rätt och vad som var fel.

    Men till och med WHO har gått ut och sagt att Sveriges hantering är den mest  hållbara.

    Men lev i dunklet du. Alla har rätt till olika åsikter.


    Det du inte får läsa om i svensk press är alla de åtgärder olika länder har vidtagit för att få det öppna samhället att fungera. Mycket av det som finns på plats i Finland nu har ni inte alls i Sverige. Det enda du är medveten om är det som syns på bilder, dvs folk ute i vimlet.

    Så nej, Finland följer inte Sveriges strategi.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin