Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-07-14 17:04:49 följande:

    Ja, jag har också sett presskonferensen. Och tänkte då också att det säkert finns folk som kommer att misstolka. Poängen är ju att de vill att folk HELLRE ska hålla avstånd, eller stanna hemma helt, än att sätta på sig en mask och ge sig mitt in i folkmassorna igen. 

    Säger man att man kan gå ut med mask, så kommer folk att tolka att det är lika säkert som att hålla avstånd. Och det är det inte. Förresten så har de ju också förklarat vad WHO säger och att de har samma inställning som WHO.

    När det gäller frågan om äldrevården.... folk som jobbar inom det har väl alltid mask? Och helst också visir. Menade de inte snarare om man som anhörig gör något sånt? 


    Lyssna en gång till, 48:30 och framåt. Frågan gällde uttryckligen personal inom hemtjänst och på äldreboenden.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (.) skrev 2020-07-17 22:21:12 följande:

    Har du lust att länka till studier av experter som visar att munskydd hindrar en massa smitta i verkligheten, inte bara i laboratoriemiljö? Jag menar, tex studier där man jämför två orter, likvärdiga till befolkningstäthet och initial smitta, där man på ena orten beordrat munskydd till 100% för alla invånare vid kontakt med andra människor och på andra orten har man haft fritt val, eller inte munskydd alls. Hur många blev smittade? Vilken typ av munskydd användes? Eller menar du att man haft friska frivilliga som vistats i olika rum med sjuka personer med olika slags munskydd, samt utan munskydd, så kollar man hur många som blev smittade efter en viss tid? Vilka studier har gjorts? Finns det några randomiserade kontrollerade studier?

    Ja, det tyder på att munskydd kan hindra en viss del smittsamma droppar att spridas, men, hindrar det smitta i praktiken? De flesta artiklar bygger på väldigt massa antaganden om att "det borde vara så". Ett lagkrav på tex att alla i Sverige nu måste bära munskydd (Alltid ute? När man inte kan hålla avstånd? Skall munskydden åka av och på?), när vi samtidigt har stadigt minskad smitta skulle mest troligt inte göra varken till eller från (ja, det är en gissning från mitt håll)."Det verkar vara bekräftat att..." Jag har mest sett studier där de "antar att så kan vara fallet". Kan du länka till en studie som faktiskt bekräftar asymptomatisk smitta (förutom studier som bygger på enstaka anekdotiska fall där man ev kan anta att personen inte vill erkänna symtom)?


    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7314132/

    Asymptomatic transmission during the COVID-19 pandemic and implications for public health strategies
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-07-18 09:19:40 följande:

    Ahahhahahahha ^^

    Vi behöver bevis som är säkrare än att jorden kretsar runt solen innan vi kan acceptera några som helst riskminimeringsåtgärder som skulle kunna rädda liv i en kris :D

    Om Sverige hamnar i krig: "finns inte tillräckligt med bevis för att hjälmar skyddar soldater från att bli dödade".

    Själv har jag också delat en rad andra studier kring masker och skulle kunna göra det igen, men tänker nog inte göra det. Istället, en artikel om attityder i förändring:

    www.bbc.com/news/world-53394525

    Förändringen märks faktiskt även här redan nu (inte minst inom vården, som sagt), men naturligtvis inte på grund av myndigheternas linje utan snarare trots den.


    Svenska myndigheter verkar inte rekommendera munskydd ens för personal inom åldringsvården. Det enda man kan hitta om munskydd är följande:

    www.socialstyrelsen.se/coronavirus-covid-19/stod-till-personal-inom-socialtjansten/

    Personligskyddsutrustning är den utrustning arbetstagare har på sig för sin egen säkerhet. Det finns olika typer av skyddsutrustning. Vid skydd mot smitta kan det exempelvis handla om skyddsglasögon, visir, skyddsrock, munskydd och andningsskydd. Skyddsåtgärder, som den personliga skyddsutrustningen, ska utgå från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation.

    Personalen behöver alltså inte använda munskydd för att skydda klienterna. Trots att Folkhälsomyndigheten i sina formuleringar medger att det finns en liten risk för smittsam personal.

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/r/rekommendationer-for-handlaggning/

    Smittsamheten vid covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet, även om man bara får knappt märkbara (eller inga) symtom. Virusnivåerna korrelerar inte till graden av symtom. Smitta har i undantagsfall visats kunna förekomma innan första symtom.

    I Finland tar man inga risker alls:

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/sjukdomar-och-bekampning/sjukdomar-och-sjukdomsalstrare-a-o/coronaviruset-covid-19/bekampning-av-coronavirussmitta-inom-hemservicen

    Använd ett kirurgiskt mun- och nässkydd eller en visir som täcker ansiktet för att skydda klienterna i nära kontakt. Om det inte finns sådana, använd en tygmask som kan tvättas eller som är avsedd för engångsbruk. Rengöringsanvisningar för visiret finns i lådans högra kant.

    * Ansiktsmask i tyg används endast en gång. Den ska tvättas i ett 90-graders tvättprogram eller förstöras efter användning.

    * Om masken tvättas i en temperatur under 90 grader, ska förtvätt med desinficerande tvättmedel användas.  Ytterligare information finns på

    * Arbetshälsoinstitutets webbplats
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-07-18 11:59:38 följande:

    Enligt många forskare så är nyttan av munskydd (för andra än vårdpersonal) begränsad. De Svenska, Finska, Norska och Danska rekommendationerna (från respektive lands folkhälsomyndighet) är ytterst lika och det är inte så att Sverige avviker från våra nordiska grannländer.

    omni.se/finsk-utredning-vinsten-med-munskydd-ar-obetydlig/a/3Jybdd


    Jodå, Sveriges linje avviker åtminstone från Finlands, i och med att svensk personal inom hemtjänst och äldreomsorg INTE rekommenderas använda munskydd för att skydda klienterna. Se mitt inlägg ovan.

    Men i och med att äldre inte erbjuds sjukhusvård (eller har man ändrat på det nu?) så påverkas ju inte sjukhusens vårdkapaciteten alls av att gamla smittas.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-07-18 11:59:38 följande:

    Enligt många forskare så är nyttan av munskydd (för andra än vårdpersonal) begränsad. De Svenska, Finska, Norska och Danska rekommendationerna (från respektive lands folkhälsomyndighet) är ytterst lika och det är inte så att Sverige avviker från våra nordiska grannländer.

    omni.se/finsk-utredning-vinsten-med-munskydd-ar-obetydlig/a/3Jybdd


    Skillnaden i hur man förhåller sig till presymptomatisk smitta är också anmärkningsvärd. Finland sätter närkontakter till konstaterat smittade i 14 dagars karantän. Sverige uppmanar alla att leva som vanligt tills symptom uppkommer.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-07-18 12:36:15 följande:

    Leva som vanligt är _inte_ att beskriva verkligheten så som den är för det stora antalet personer i Sverige 


    Som vanligt = Likadant som alla andra i samhället, enligt gällande rekommendationer.

    Karantän innebär att man inte får gå ut. Det är inte att leva som vanligt, som alla andra.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-07-18 13:06:24 följande:

    Också? Vad menar du med det? Förstod du inte vad jag skrev?


    Om jag förstod dig rätt, så menar du att munskydd kan göra nytta inom vården för att förhindra bäraren från att ovetande sprida smitta. Det tror de finska myndigheterna också. Men inte de svenska.

    Så nyttan av munskydd och karantän är två saker som finska och svenska experter har olika uppfattning om. Därav ?också?.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-07-18 14:08:52 följande:

    Den Svenska folkhälsomyndigheten rekommenderar användandet av andningsskydd i vården när lokal riskbedömning visar att ett arbetsmoment innebär smittorisk för Covid 19.


    Ja, den rekommendationen finns, för att skydda personalen. Men det verkar inte finnas någon motsvarighet till Finlands generella

    ?Använd ett kirurgiskt mun- och nässkydd eller en visir som täcker ansiktet för att SKYDDA KLIENTERNA i nära kontakt.?

    På en presskonferens frågades om personal inom äldreomsorg och hemtjänst bör använda munskydd för att skydda personer i riskgrupper. Svaret var att man ska undvika närkontakt ansikte mot ansikte. Inte ett Ja.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-07-18 13:50:35 följande:

    Nä, det uppmanar dom inte alls faktiskt, utan man uppmanar till tex och främst socialdistansering.

    Inte heller kan man gå till fotbollsmatcher eller teater och andra ställen som kan tänka sig samla massor av människor.

    Så nej, dom uppmanar inte alls att leva som vanligt, inte ens i närheten.


    Jag upprepar mig:

    Som vanligt = Likadant som alla andra i samhället, enligt gällande rekommendationer.

    Karantän innebär att man inte får gå ut. Det är inte att leva som vanligt, som alla andra.

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

    Hur ska vi bete oss när någon i hushållet är sjuk i misstänkt eller konstaterad covid-19?

    Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har symtom kan de göra som vanligt och gå till förskola, skola eller jobb men samtidigt vara särskilt uppmärksamma på tillkomst av symtom och då vara hemma.

    Du får gärna länka till någon sida som säger att närkontakter till en konstaterat smittad ska bete sig på något speciellt sätt, att t.ex. restaurangbesök ska undvikas om en familjemedlem är sjuk i covid-19.

    Förutom beordrad karantän har vi i Finland också något som kallas Frivillig karantän. Det gäller om man har rest t.ex. i Sverige. Då får man gå på jobb och till mataffären, men allt annat ska undvikas. Den karantänen kostar inget för samhället.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (.) skrev 2020-07-18 13:33:53 följande:

    Vad är din tanke gällande finansiering av att hålla hela familjer i karantän upp till 14 dagar? Skall man som frisk anhörig få sjukpenning (upp till 80% av lönen)? Eller skall hela inkomstbortfallet ersättas? Kanske man skall vara hemma med minimal ersättning? Hur många arbetsföra handlar det om, som inte kommer betala skatt utan få bidrag denna tid?


    Kanske man i Sverige har räknat ut att det blir billigare i längden att använda pengarna på vård av insjuknade än på att förebygga smitta. I Finland har man tydligen kommit fram till att det lönar sig att hålla folk friska. Och alla som blir satta i karantän får ju inte ersättning, om man har möjlighet att jobba på distans så löper både lön och skatter som vanligt under karantänstiden.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin