Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-12-18 09:00:23 följande:

    Vad sade de igår på Corona-special om att det inte sker någon, eller i alla fall mycket liten, smittspridning under flygresor? Vad hade det med att göra? Munskyddsanvändningen?


    Ventilationen. Den är mycket effektiv just i flygplan. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-18 08:15:51 följande:
    svenskfarmaci.se/apotek/apotekspersonal-larmar-om-kunder-med-covid-symtom/

    ? Jag har kolleger som insjuknat i covid-19 för att våra kunder inte anser att rekommendationerna gäller för apoteken. Folkhälsomyndigheten säger ju att man ?får? gå till apotek och matvaruaffär, och deras uppmaning att stanna hemma när man har symtom kan tolkas som att det inte gäller just dessa ställen, säger en receptarie.
    Jag är inte förvånad. :(   Om man känner sig krasslig.... man vill köpa medicin. Det är dit folk dras förstås. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-18 10:08:50 följande:
    Efter att jag läste att du gick till affären trots att du blivit bekräftad smittad så förvann all din trovärdighet.

    Det visar bara att Sveriges strategi är totalt misslyckad och att de som försvara den inte själva klarar att följa den. 
    Jaja.... EN miss. Förresten så var jag inte bekräftad smittad ännu då. Jag sköter mig noga annars. Ingen människa är perfekt, men man får göra så gott man kan. Det är ändå ganska lång tid också, så det finns lång tid att både göra rätt och fel.  
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-18 11:51:11 följande:
    På de tidiga pressträffarna pratades det lite om smittskyddslagen, FoHMs jurister mm och att det möjligen av de regionalt smittskyddsansvariga skulle kunna gå att stänga ner delar av ett kvarter, men enbart för de som var bekräftat smittade. Frånvaron av krislagar gör det svårt då befolkningen har omfattande fri- och rättigheter som smittskyddlagen inte får kränka. Den nya pandemilagen kommer säkerrt att adressera en del av dessa saker som försvårar smittskyddsprevention.

    Det är en unik situation i moderna tid som alla samhällen står inför, den unika Svenska modellen med självstyre och frånvaron av krislagar gör det inte lätt.
    Okej, så det måste finnas konkret anledning. Men hur kan man stänga ner delar av ett kvarter..... alla i den delen lär ju aldrig vara smittade samtidigt? 

    Jag har misstanken - har inte kollat det än - att det är på liknande sätt i Tyskland, och att man kan ha överskridit sina lagliga möjligheter också.... men... det måste ändå finnas mer att gå efter än i Sverige. Det förekommer ju att regeringar tar beslut och kollar först efteråt om de fick göra det.

    Det påminner mig alltid om flodkatastrofen i Hamburg för några årtionden sedan. Då var Helmut Schmidt, den senare förbundskanslern, borgmästare eller något sånt i Hamburg. Och han gjorde bara det som behövdes och brydde sig inte om lagarna, beordrade armén att hjälpa till (vilket han absolut inte fick göra). Eftersom det var lyckat, så fick han ju bara beröm för insatsen ändå.

    Men här är det inte så enkelt. Det är inte lika självklart vad som är rätt sak att göra. 
  • AndreaBD

    Kollade upp rättsläget i Tyskland. Sorry om jag är lite enkelspårig där, men syftet är att ha ett annat land med liknande förutsättningar (i alla fall politiskt) att jämföra med. Även den tyska grundlagen sas ju inte riktigt tillåta pandemi-åtgärder så som att stänga affärer och krogar, m.m., beordra folk att ha munskydd eller t.o.m. utegångsförbud som i Frankrike.

    Jag har hittat något intressant där. Den tyska grundlagen är väl i princip väldigt lik den svenska, MEN det finns ett tillägg att man kan inskränka människors grundläggande rättigheter om det finns en rimlig anledning. Dessutom måste det vara nödvändig. Alltså viktig anledning och nödvändigt för att det inte finns bra alternativ. Jag tycker egentligen att det vore en bra idé att ha ett sånt tillägg även i svensk grundlag. Även om det är flummigt och skulle kunna missbrukas. Men om det missbrukas, så säger folk ju ifrån. 

    Dessutom har de också gjort en himla massa ändringar i smittskyddslagen. 

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-18 15:05:12 följande:
    Då citerar jag återigen detta, där det står att lagstöd för lockdown skulle gå att fixa inom ett par veckor, om viljan fanns. 

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hej-29
    Men de behöver ändå en majoritet i riksdagen som röstar för detta. Och jag har för mig att de inte fick det i våras. Kommer inte ihåg exakt om det var ett annat lagförslag än den där kortfristiga lagen som sedan kom till och som skulle gälla 3 månader, men jag minns att andra partier var emot och att de inte kunde få igenom det som de ursprungligen skulle göra (eller så var det en massa diskussioner först och ändringar). 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 16:42:30 följande:
    Ventilationen? Jaha. Den har ju FHM förklarat som rätt oviktig. Där var ju hållningen mer: "Visst, vädra om ni vill - det är ju bra för hälsan på andra sätt." Ventilationen i publika miljöer och vikten av att se till att optimera den ryckte Tegnell bara på axlarna åt. 
    Jag är ingen expert på det området, men uppenbarligen är det en stor skillnad mellan ventilationen i flygplan jämfört med vanliga byggnader. Det är just i flygplan som det funkar så, det har jag hört flera gånger. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-18 18:21:58 följande:

    Tänk så det kan ändras. Nyligen trodde Tegnell att munskydd var farliga ... trots att majoriteten av vetenskapsmän sa och säger det motsatta. 
    Är det inte farligt nu, att munskydd rekommenderas?

    https://vetcov19.se/en/dokument/effekten-av-munskydd/

    https://www.expressen.se/nyheter/tegnell-sagar-munskydd-i-tysk-intervju-farligt/


    I Sverige har Folkhälsomyndighetens motstånd mot maskkrav bland annat handlat om att de som bär dem kan vaggas in i falsk trygghet och tappa vaksamheten i de sociala restriktionerna och hygienrutinerna. 


    ? I alla fall är det mycket farligt att tro att masker kan lösa vårt problem, säger Anders Tegnell i intervjun. 


    Nej, jag tänker inte förklara det för dig - annars säger du att jag dumförklarar dig, så jag utgår ifrån att du mycket väl vet att du förvrider det hela, att det inte är så. Så varför påstår du då osanningar?
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 21:48:42 följande:
    Kommissionen:

    Sverige har inte klarat av att värna de sköraste äldre under coronapandemin. Skulden läggs både på regeringen och tidigare regeringar, som under lång tid underlåtit att åtgärda bristerna i äldreomsorgen.


    Strategin att skydda de äldre har misslyckats, säger coronakommissionens ordförande Mats Melin.

    Citerat inlägg är försök till desinformation från klybans sida. 


    Det verkar dock vara så i ALLA länder där smittan har spritt sig. Jag har inte hört av ett enda undantag. Har hört exakt samma saker ifrån Tyskland, nämligen "vi har misslyckats med att skydda våra gamla och sköra".  Och det är samma sak i Belgien, i Storbritannien, i Italien också förstås. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin