Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 15:06:41 följande:
    Där har du då fyra punkter som de flesta andra länder lyckats bättre i än Sverige.

    Skolor driver smittspridningen, det vet man i andra länder. Därför stänger man dom när spridningen blir för stor. Det har man gjort i nästan alla Europeiska länder under hösten. Och med gott resultat med tanke på att spridningsnivån minskat i hela västeuropa den senaste tiden. Sverige och Danmark är undantaget där det bara ökar.

    I Finland så kan man härldea tio procent av alla positiva tester till appen. Det får väl ses som att det lyckats då? Det är tio procent som man kanske annars skulle ha missat.

    Ingen begriper vad Sverige skulle ha legat för med angående kontaktsmitta? Tegnell har väl ännu inte erkänt att covid är luftburen, han tror ju det är en strikt droppsmitta fortfarande.

    Lockdownländerna har alla ett bättre läge än Sverige nu och vintern har bara börjat. Sverige har nu den sjätte högsta spridningen i hela världen. Av 198 länder.
    www.nytimes.com/interactive/2020/world/coronavirus-maps.html

    Vilka länder påstår det, att skolor skulle driva smittspridningen? Israel kanske, men där har det varit en ovanlig situation. Alla andra säger att det inte gör det. Tyskland säger så....  Men vi kan ju gå till WHO direkt: 


    "Children and schools are unlikely to be the main drivers of COVID-19 transmission, when community transmission is low and when appropriate mitigation measures are applied? ....

    Closure of schools should be considered only if there is no other alternative Ø More caution is necessary regarding secondary/high schools and older students compared to primary/elementary schools"

    www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/risk-comms-updates/update39-covid-and-schools.pdf

  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 15:06:41 följande:
    I Finland så kan man härldea tio procent av alla positiva tester till appen. Det får väl ses som att det lyckats då? Det är tio procent som man kanske annars skulle ha missat.

    Ingen begriper vad Sverige skulle ha legat för med angående kontaktsmitta? Tegnell har väl ännu inte erkänt att covid är luftburen, han tror ju det är en strikt droppsmitta fortfarande.

    Lockdownländerna har alla ett bättre läge än Sverige nu och vintern har bara börjat. Sverige har nu den sjätte högsta spridningen i hela världen. Av 198 länder.
    www.nytimes.com/interactive/2020/world/coronavirus-maps.html
    Och folk hade inte testat sig om de inte haft appen? Man testar sig väl för att man har symptom? Det är just för allt annat man skulle ha app - för att inte ens smittas, och för att kunna smittspåra. Inte för att visa om man själv är smittat. 

    Och för sätt att smitta så är Sverige helt överens med WHO (och det är man ju med allt annat också), men man har just tidigt koncentrerat sig mer på det som sprids genom luften, inte kontaktsmittning. Och det finns inga skillnader heller när det gäller luftburen smitta mellan WHO och Sverige. De är helt överens. Läs själv:

    www.who.int/news-room/commentaries/detail/transmission-of-sars-cov-2-implications-for-infection-prevention-precautions

    Lockdownländerna har inte alla ett bättre lägre än Sverige. Det gäller t.ex. Belgien, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, Ungern och ett flertal Balkan-länder har ett sämre läge. Jag går nu efter döda per 100.000 invånare. 

    Spridning? När då, den här veckan? Sverige har hög spridning nu, några andra länder hade hög spridning för några veckor sedan, vi ligger ju lite senare där.  Poängen är att alla måste orka hålla ut ungefär 6 månader till. Och befolkningarna i lockdown-länderna kommer inte att orka så mycket mer där. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 18:42:21 följande:
    Förstod du riktigt vad som stod där?
    Det står tydligt att skolor inte är  den huvudsakliga faktorn som driver smittan endast när samhällsspridningen är liten. När den är stor är skolorna en av dom värsta smittspridarna. Vad tycker du Sveriges spridning är nivåmässigt? Liten eller stor?

    Därför har i princip alla länder i Europa haft skolor stängda peridovis under hösten. Därför har Sverige också den högsta spridningen i västeuropa. Men man kan glädja sig med att Litauen och några krigshärjade länder på balkan har högre samhällssmitta. Annars är det tunnsått.

    Tegnell och Löfven har misslyckats. Dom får byta jobbKräks
    Jo, jag förstår. Men de har ändå uttryckt sig lite försiktigt där, de har ju inte heller sagt att skolor SKULLE vara drivande. Vilket du påstår. Och de säger ju också att det bara ska göras om inget annat hjälper. 

    Och framför allt är det också många negativa effekter, barn mår inte bra av det.
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 19:22:12 följande:
    Har du hört talas om presymptomatisk och asymptomatisk smitta? WHO uppskattar den till över 50%. Smittspårning kallas det. Därför har man en smittspårningsapp också.

    Sverige är nu inne på sin femtonde (15) raka vecka med ökad smittspridning och ett R-tal över 1. Det har ökat konstant. Tycker du det verkar som att Sveriges befolkning orkar bra?
    Och hur skulle appen veta att personen är smittad? 

    Att det har ökat, vet vi. Över 1 är inte bra, men det beror på hur mycket över 1. Hela Europa har en andra våg och vi är några veckor senare. Än så länge inte annorlunda än i resten av Europa. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-17 19:46:14 följande:
    Nu blev det fel, det du säger om appen. Appen kan inte förhindra någon att bli smittad. Och det går över huvudtaget inte att smittspåra med hjälp av appen, eftersom den inte berättar vare sig var eller när man eventuellt blev smittad. Det enda appen är till för är att varna om att man har befunnit sig i närheten av en person som senare konstaterades vara smittad.
    Okej. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 20:46:01 följande:
    Tror du verkligen att man kan skicka 22 miljoner SMS gratis? I Nordkorea funkar det säkert att staten tvingar till sig gratis tjänster, men detta är Sverige och kanske samma sak?
    JAG tror att mobilleverantörerna skulle kunna bidra lite, och att de gör det frivilligt. Man kan förstås inte tvinga dem. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-17 21:24:21 följande:
    När det inte är möjligt att ta till lockdown - då säger man att folk följer rekommendationerna bättre om de är frivilliga.

    När det inte finns skyddsutrustning - då säger man att den inte behövs.

    När det inte finns testkapacitet - då säger man att det inte är viktigt att veta vilka som är smittade.

    När det inte finns tillräckligt med smittspårare - då säger man att blir det effektivare om folk smittspårar själva.
    Har du upptäckt det först nu? Det är ju det som vi har undrat över från början. Varför säger de inte som det är? Pratade idag med några på jobbet om det, och min chef sa att de säkert inte vill visa sig svaga. Det hade jag inte riktigt tänkt på, men han har säkert rätt.

    Jag tycker ändå att det är dumt. Man kan inte ha lockdown - jag är inte 100 % övertygad om att man bör klara sig utan lockdown i Sverige. Kanske kunde man ha haft en kortare, kanske utan skolorna? Och sedan kunde man ha satsat på att smittspåra. Men vi kan ju inte göra det. 

    Så vi har inte mycket att välja på. Och ändå ska alla hålla på att kritisera och att tjata. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-17 21:58:20 följande:
    yle.fi/uutiset/3-11693391

    Yllättävä tulos? 86 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä elämäänsä ? 4 syytä, miksi pandemiakaan ei selätä suomalaista

    Överraskande resultat? 86 procent av finländarna är nöjda med sitt liv - 4 orsaker till att pandemin inte får finländarna på rygg

    Finländarna är över lag ett lyckligt folk. Vi tänker att det kunde ju alltid vara värre. Mindre stress, mera tid, och vi drar alla åt samma håll. Krisen påminner om vad som egentligen är viktigt.

    På alla nivåer i samhället har man sett en stor uppfinningsrikedom vad gäller att skapa positiva upplevelser trots att man inte kan träffas fysiskt. Man behöver inte försöka glömma bort pandemin, den får synas. Som här på den digitala självständighetsbalen på presidentens slott.

    https://fb.watch/2ekwjIgG9_/

    Och de finska råden inför julfirandet har en betydligt positivare ton än de svenska.

    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/fira-julen-i-ett-litet-gang-och-undvik-rusningstider-vi-har-listat-tips-for-ett-sakert-firande-under-helgdagarna
    Vad har det ens med ämnet att göra? Och det är verkligen inte trevligt att både du och den andra i Finland envisas med att bara skriva om att allt är bättre i Finland.  Det är bara väldigt märkligt och olämpligt beteende. Var nöjda då att ni har det så bra! 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-17 22:37:59 följande:
    Jo, de är enligt lag skyldiga att släppa igenom VMA, myndigheterna har säkert en egen SMS-gataway/server som de kör för dessa meddelanden. Operatörerna är också tvingade att slå på lokaliseringstjänster så att myndigheterna kan skicka VMA till telefoner som befinner sig i ett specifikt område eller att SOS alarm/112 kan hitta en telefons plats vid nödsamtal.
    Då så! 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin