Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (realist) skrev 2020-12-16 07:37:38 följande:
    Tur vi har dig som kan informera oss att FHMs siffror är fel. Covidstatistik.se använder FHMs siffror rakt av men presenterar dom på ett begripligt sätt. FHM presenterar siffror tisdag till fredag.

    Men du kör med C19 du. Då kan man bland annat läsa på den sidan att : 
    Vem ligger bakom siten?

    Sidan drivs och underhålls av ett gäng IT-människor och skapades för att effektivt kunna samla in data från olika källor och presentera detta på ett enkelt sätt."

    Det låter inte så seriöst.  Du kanske borde sluta anklaga andra för att föra fram desinformation när du inte accepterar den av myndigheterna framförda statistiken utan hellre länkar till statistik av "ett gäng IT-människor"?


    Jaja... jag har ju numera hunnit kolla alla dessa sidor och det verkar ju ändå stämma, men det var lite förvirrande för att alla hade olika antal dagar och det såg ut som 5 dagar på c19. Bara för att det är några frivilliga som ställer upp och gör en översiktlig sida, så behöver ju inte den vara oseriös heller. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-12-16 12:00:48 följande:
    Klart att det är oförsvarbart att tro att det inte kommer komma än andra våg och därmed skita i att förbereda sig för det och göra om samma korkade misstag man gjorde under första vågen.

    Att ursäkta bort det med att man "inte kan förutsäga framtiden" funkade kanske första gången, även om man där var väldigt sen med allt. Med det duger absolut inte denna gång när man mycket väl visste att det förmodligen skulle komma en andra våg.

    FHM och regeringen hade alla möjligheter att förbereda sig för en andra våg och det sket man i och JA sådan arrogans och inkompetens ÄR oförsvarbart för det kostar en massa folk livet i onödan.
    Sorry, men det var bara .....weird. Om någon säger att de tror en sak men inte är säkra så är det deras fel sen om folk får för sig att det säkert blir så? 

    Det kan du inte förvänta dig av någon! Det finns säkert - enklare -. sammanhang där man kan förväntas vara säker på saker om man jobbar med det. Men det är ju självklart att man inte kunde veta det här.

    Det finns inte EN expert i världen som kunde vara säker hur det skulle bli under hösten.
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-12-16 14:14:18 följande:
    Försökte hitta linken, tror det var en av de två, la dit dem.
    Tack, vad snällt. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-12-16 15:36:14 följande:

    SVT1 Paneldiskussion Medias roll och professionens ansvar under pandemin(Arrangör:Svenska läkaresällskapen)
    www.svtplay.se/video/27268029/forum/forum-16-dec-08-00
    Startar 1:00:55 in.


    Detta skulle flera här ha nytta av att titta på och mer än en gång, det är en makalös sågning av lekmän som inte förstår vad de diskuterar och även de med akademiska titlar.


    Väldigt bra! Jag var positivt överraskad där - trots att jag inte förväntade mig något dåligt. Men det var helt enkelt mycket hög kvalité på det. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-16 21:34:48 följande:
    Om strategin är misslyckad (eller inte) är betyder inte att den inte är best practice  - förankrat i kunskap från tidigare pandemier utarbetat av WHO, CDC, ECDC och andra länders smittskydd  - för okända smittor som inte kan hindras. Du måste skilja på dessa saker och inte blanda ihop fakta med dina känslor och tankar eller värderingar. 
    Precis - han borde lyssna på den där debatten som Kyban länkade till. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-16 21:50:29 följande:
    I slutet av sommaren hade Sverige låg smittspridning. Då kunde man ha satt igång en effektiv testa-smittspåra-isolera strategi. Varför gjorde man inte det?

    Och du såg tydligen inte på coronakommissionens rapport. Den visade tydliga grafer på förhållandet mellan smittspridningen i samhället och dödligheten bland äldre i olika länder. Ett tydligt samband.
    Det GJORDE man. Det är där du tänker fel. Men även om man gör det, så kan man missa något någonstans. Och om det då sprider sig i någon superspreader-event, så kan man få en stor smittspridning igen snabbt. Också genom folk som kommer ifrån utlandet förstås. 

    Jag såg bara en sammanfattning i nyheterna. Finns det på nätet, eller på youtube, eller? 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-16 22:30:41 följande:
    De virus som kom med alpresenärerna var borta efter ett antal veckor, det är känns genom de smittspårningar och tetser som gjorts, istället hittades andra varianter som inte kom från alpresenärers muterade virus. Att det fanns en stor allmän spridning i samhället med virus från USA, UK, Frankrika, Spanien är ett faktum.

    Jag rekommenderar också dig att läsa smittskyddslagen så kanske du kan komma med relevant kritik sedan.
    Och nu har vi ju också fått veta att viruset spriddes på en konferens i Boston till deltagare från olika länder och smittan definitivt kom till Sverige även på det sättet i början av mars. 

    www.dn.se/varlden/studie-hundratusentals-covidfall-kan-kopplas-till-en-lakemedelskonferens-i-usa/
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-16 23:10:09 följande:
    Om det är proppfullt ska du gå hem. 
    Precis! Hur vet han att det är fullt? Själv har jag inte varit på Drottninggatan eller i liknande områden mitt i stan på flera månader. Därför vet jag inte heller hur det ser ut där. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-12-16 22:51:01 följande:
    Hur var det med kommissionen då, AndreaBD? Vad sade de angående den höga allmänna smittspridningen? Så här sade du:

    "Det är äldrevården själva som påstår att det är pga allmän hög smittspridning som de får in det. Men de gjorde ju en utredning nu hur det har gått så långt, och där kom de fram till motsatt resultat"
    Jo, det var på nyheterna som de sa det. I så fall sa de fel? Alltså de sa att kommissionen tyckte att äldrevården har (haft) dåliga rutiner. Någon chef inom äldrevården höll emot att det inte alls berodde på deras rutiner, utan på den allmänna smittspridningen. Vem har rätt?  Jag skulle i alla fall gissa på att äldrevården själv har större anledningen att skylla på något annat.

    Jag tittar gärna närmare på vad kommissionen sa, men jag litade på det som sas på nyheterna. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-16 23:22:55 följande:
    Kommissionen sade att det inte var tillräckligt bra hantering på äldrevården, att det var alla regeringar 10-tals år tillbaks och äldreboendenas organisation, utbildningsnivå och personalstyrka som bär skulden för de många dödsfallen.

    De anser att det är ett systemfel med andra ord.
    Och då skulle jag ändå säga att äldrevården i Sverige har varit bland dem bästa, en gång i tiden. Sedan har man snålat och det har varit ont om pengar, ont om personal. Det var dock inte så konstigt eftersom det är väldigt dyrt med hemtjänst. De allra flesta länder har inte ens försökt skapa ett sånt system, utan då är det anhöriga som får ta en stor del. Eller äldreboende, och då oftast också personalsnålt.

    Men en pandemi gör då att man ser att man har gjort nödlösningar, för att det inte ska bli för dyrt. Jag tror inte alls att det bara är att optimera några rutiner. Det är för lite personal och tyvärr så är det inte det enda område där Sverige har skapat något väldigt bra, men sedan inte har haft råd med att finansiera det i längden. Förskolor är bättre och mer personaltäta än i resten av Europa. Jag kan bara rekommendera att göra studiebesök hos någon förskola i Tyskland eller England. Det är bedrövligt. Men i Sverige har man försökt hålla den höga standarden, men har fått snåla in överallt som det går. Och det gör att det fungerar någorlunda i vanlig fall, men under en pandemi fungerar det inte bra då. Och det gäller även andra områden - personliga assistenter till handikappade, m.m. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin