Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-11-20 09:00:37 följande:

    Apropå något helt annat: Andaktsstund på Södersjukhuset där tron på munskyddens magiska effekt är så stark att man blandar covidsjuka med icke-sjuka. men de covidsjuka får ett munskydd i receptionen.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/x3lVnG/patienter-slar-larm-coronasjuka-blandas-med-andra-pa-akuten


    Så himla dumt! Säger chefen "än så länge har vi inte smittspridning på akuten". Nej, det men det blir det om man inte är försiktig.  
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-20 09:17:55 följande:

    Apropå tankarna här i tråden att covid-19 inte är en klustersmitta.

    sverigesradio.se/artikel/7603892


    Undrar vad som är den avgörande faktorn att det sprids så mycket vid vissa tillfällen. Dålig luft? Eller var det sångaren som hade det och det sprids mer när man sjunger?
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-20 10:31:38 följande:
    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/coronavirussmitta-och-inkubationstid

    ?Luftburen smitta har observerats i inomhusutrymmen med dålig ventilation. I vissa fall hade den insjuknade personen dessutom andats kraftigt, till exempel sjungit, skrikit eller talat med hög röst.?

    I Finland har det talats mycket om att risken för smittspridning är högre när den smittade sjunger eller skriker.

    Eftersom FHM inte riktigt vill kännas vid vare sig presymptomatisk eller luftburen smittspridning, så är det förståeligt att just den här risken inte har lyfts fram i Sverige.
    Det var en bra länk, många intressanta punkter där.  Det står ju att det sprids speciellt mycket när man sjunger och när man skriker/pratar högt. När det är hög musik som här har man ju båda delarna. Folk i publiken lär ju prata lite med varandra och måste då överrösta musiken.

    Det här kan förklara varför FHM tycker att man inte ska fokusera så mycket på att symptomfria skulle kunna smitta andra:

    "Även en symtomfri person kan smitta. Enligt WHO tyder nuvarande uppgifter på att de flesta infektionerna orsakas av personer med symptom."

    Vill man minska smittan - och det är redan utspritt i samhället - så riktar man ju in sig på de största smittoriskerna.

    Luftburen är som sagt inte samma som aerosol, det har vi ju diskuterat mycket. 2 meters avstånd brukar räcka. Även där är det ju fråga om att fokusera på hur det är i regel, inte på några få undantag (och den här situationen är ju ett undantag). Det kan man göra i en situation då man bara har mycket få fall, men inte när det är utbredd spridning.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-20 11:13:41 följande:

    Ja, det är nog många som funderar på varför några få procent av de smittade är extremt smittsamma. Den första superspridaren jag känner till, han som blev det första kända fallet i Italien, smittade ju ner folk oavsett i vilka miljöer han mötte dem - så utifrån detta exempel tycks det ju vara personrelaterat.
    I Tyskland, Robert-Koch-Institutet, säger man motsatsen - att det inte är personerna utan eventen som är super-spreader.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-11-20 13:41:39 följande:
    Kanske sanningen ligger däremellan, att en superspridare sprider desto mer vid ett event där folk är relativt tätt packade under en längre tid och där luftväxlingen är usel, t ex inomhus.

    Om institutet hade rätt så borde i stort sett varje event bli ett superspridarevent - för nog finns det nästan alltid någon som är smittad där. Jag tror det behövs en superspridare också.
    Så kan det vara. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-11-20 14:56:17 följande:

    Det låter nästan som om mat eller dryck var kontaminerat på den festen på Öland och med tanke att alla blev smittade utom de immuna.

    Det krävs nog en hel del att inte smitta sina familjemedlemmar.
    Man man kan ju göra en del med maten och bara har varmt mat, men med en toa kan det var jobbigt och speciellt om man är 3-4-5 i familjen eller mer.


    Och sen är den stora frågan, klarar familjemedlemmar stanna på sin palts, det låter som att man inte skulle klara ens om man verkligen ville.
    Ett hus kanske, lägenhet inte så mycket känns det som.


     


    Hade ni kraftiga symtomer alla COVID-19 eller var det mer av det diffusa slaget?


    Jag trodde att man inte kunde få det genom mat eller dryck? Eller finns det undantag? 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-11-20 22:30:20 följande:

    Det finns slemhinnor på vägen, och sen har man händer.
    Det vore intressant och veta vad som smittade 100%.


    Men kanske nått vi aldrig får ett riktigt svar på.
    Kan ju vara toaletter och annat som man hade gemensamt som är orsaken.
    Eller kanske bara alldeles för trångt.


    Det kanske räcker att det är flera som sjunger och övriga, dvs. publiken kanske delvis sjunger med, eller så försöker de prata lite med varandra - ganska högt för att överrösta musiken. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-11-20 22:51:04 följande:
    Serveringspersonal som var nära gäster, bandmedlemmarna som sjöng.. vem vet. Det var i början av pandemin en engelsman som beskylldes för att vara superspridare om du kommer ihåg, han som var i alperna och all over the place. Eller hon som hörde till den där församlingen i Korea..

    Det verkar räcka med att någon som är väldigt smittsam finns nära andra människor under mer än en kortare tid, men vi vet ju inte vad som utspelade sig på evenemanget.
    Kanske hade de också "allsång" i Alperna på afterski, i Ischl t.ex.  ;)
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-22 12:33:49 följande:

    OECD sågar Sverige vid fotknölarna. Regering och FHM totalt misslyckade.


    Belägg? Källa? 
  • AndreaBD

    "Ibland undrar jag om debatten varit annorlunda om inte viruset börjat i Kina. Där använde regeringen lockdown och extremt repressiva åtgärder för att få stopp på det. Som kommunistpartiet alltid gör oavsett problem.


    När viruset spreds verkar den frikostiga kinesiska synen på auktoritära metoder också smitta. Över hela världen blev svaret repression, tvång och hårda tag. Kina blev förebild också i fria länder. Men har det fungerat? Ärligt talat inte särskilt bra, folk dör som flugor nästan överallt."


    www.aftonbladet.se/ledare/a/yRlGVr/att-lyssna-pa-tegnell-om-munskydd-ar-inte-dumt

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin