• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 14:49:00 följande:
    Nej, det är det inte. Det finns ingen sån paragraf. Varför ljuger du? Fram med lagrummet som begränsar regeringen från att lagstifta om vilka näringsgrenar och brancher som ska vara tillåtna. Eller hävdar du att förbuden emot bordellverksamhet och drogförsäljning inte är grundlagsenliga.

    Du har ju inte ens läst grundkurserna i juridik vilket är tydligt i hur du argumenterar. Vet inte ens var du ska hitta lagarna utan länkar till skolarbeten...

    Där har du regeringsformen anno 1974. kap 2, 17 § 
    "Begränsningar i rätten att driva näring eller utöva yrke får införas endast för att skydda angelägna allmänna intressen och aldrig i syfte enbart att ekonomiskt gynna vissa personer eller företag."
    lagen.nu/1974:152#K2P17S1

    Tycker du att bekämpa en pandemi kan ses som ett exempel på att skydda angelägna almänna intressen? Eller vad tycker du? Hur tror du paragrafen ska tolkas?
    Se där, där är ju kap 2 §17  som tas upp i de länkar jag gett dig.

    Avsätt Tegnell, Mussolini, näringsförbud.. nu lägger du till bordeller och droghandel i litanian med osakligheter.

    Vem annan än du påstår eller insinuerar att någon tror att all typ av verksamhet är tillåten enligt lag och att det har med näringsförbud att göra.

    Pratar du alltså nu inte om näringsförbud utan om vilken typ av näringsverksamhet som är tillåten i enlighet med andra lagar?  På vilka grunder skulle regeringen idag med hjälp av näringsförbud kunna förbjuda restauranger och butiker? Jag tror inte du vet vad näringsförbud betder och innebär.

    Den röda tråden i argumentationen du presterar är ett sönderfransat garn utspritt i skogen till Hans och Greta att föröka följa hem...   Totalt osammanhängade resonemang, men tillför faktiskt någonting till disussionen. Desinformation och alternativa fakta och ännu mer osaklighet.

    Ranten om att avsätta Tegnell var faktsikt mer begripligt än detta om näringsförbud och bordeller. 
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-12-28 14:59:19 följande:
    Låter snarare som byråkrati av sovjetiska proportioner.

    Kaos och inget ansvar nånstans är visst kännetecknande för ett U-land.

    Nåväl. Hoppas den nya krislagen kommer iaf att resultera i ett mer styrbart land. Det blir iaf en positiv grej som denna pandemi har gett oss.

    Go Stefan!
    Ja, det behövs en krislag, den som debatterades för lite mer än 10 år sedan fick ju inte stöd i riksdagen, för mycket stålar som skulle änvändas till annat helt enkelt. Det som då såg ut som en gratislunch betalas nu med människors liv.
  • Padirac
    Dr Nail skrev 2020-12-28 14:59:19 följande:
    Låter snarare som byråkrati av sovjetiska proportioner.

    Kaos och inget ansvar nånstans är visst kännetecknande för ett U-land.

    Nåväl. Hoppas den nya krislagen kommer iaf att resultera i ett mer styrbart land. Det blir iaf en positiv grej som denna pandemi har gett oss.

    Go Stefan!
    Sovjets byråkrati var centraliserad om jag förstår det rätt, i Sveriges fall är den en långtgående decentralisering och ett omfattande självstyre. 
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 15:24:26 följande:
    Sluta slingra dig. Svara på frågan. Det där är det enda som nämns i grundlagen om näringsfrihet. En enda paragraf. Kan du förklara hur den ska tolkas juridiskt? På vilket sätt går det inte att stänga ner krog och restaurangverksamhet och endast tillåta takeway som det gjordes i övriga Europa baserat på den paragrafen?

    Erkänn istället att du hade fel och att det inte finns några grundlagsstridigheter i att begränsa restauranger, gym och andra privata aktörers verksamhet.

    Du läser väl själv att begränsingar FÅR INFÖRAS. Får införas står det. Så länge som det kan motiveras med att det skyddar det allmänna intresset. Vilket kan vara att bekämpa en pandemi och minimera lidandet och förlusterna.

    "Begränsningar i rätten att driva näring eller utöva yrke får införas endast för att skydda angelägna allmänna intresse"
    Så nu är det inte längre näringsförbud du pratar om - vem är det som slingrar sig egentligen?

    Varför leker du whack-a-mole med dina argument?
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 15:29:33 följande:
    Nu kommer det troligen att vara vilseledande siffror i de flesta länder över hela julen så man får nog vänta med att dra några slutsatser tills en vecka efter nyår. Det är nog svårt att få ihop tillräcklig personal och testningen är nog nått som nedprioriteras.

    Sverige kommer aldrig att hamna under 10 000 antagligen är man nästan där redan men eftersläpningen är stor.
    Jag tror att eftersläpningen är längre än veckan efter nyår, det tar säkert in på andra halvan av januari innan året kan summeras.

    Överdödlighet kan vara ett bättre mått på resultatet av förlorade liv till följd av pandemin - intressanta grafer och resonemang om överdödlighet hittas här emanuelkarlsten.se/antalet-doda-2020-hittills-ett-tiotal-over-snittet-per-dag/ och är för långa att citera enskilda stycken ur.
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 15:41:38 följande:
    Ok. Du kan alltså inte svara. Det var väntat. 

    Sluta uttala dig om juridik när det är uppenbart att du inte ens har grundläggande kunskaper inom området.
    Jag skulle säga att de inlägg som presterats hittills med 'avgå, avsätt, mussolini, näringsförbud'  vida understiger det jag presterat i fråga om kunskaper inom lag och rätt - och det säger en hel del.

    Du får gärna redogöra för vad du menade med 'näringsförbud' som du drog igång dessa mindre givade inlägg med.
  • Padirac

    Med 1,6 promilles dödlighet och andel smittade 70 -100% av befolkningen är förväntade dödstal 10-16000 personer.

    Nu kanske inte 1,6 promilles dödlighet är aktuellt idag, man jag har för mig att det var det tal som var beräkat tidigt i pandemin, om det var den kinesiska varianten av viruset med lägre smittbarhet kommer jag inte ihåg tyvärr.

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-28 16:07:30 följande:
    Jag skulle tro att den lagen griper där någon BÖRJAR driva en verksamhet, eller där det diskuteras om någon kan behålla sin legitimation (t.ex. läkare). Där tittar man kanske på personens lämplighet? 

    Nu är jag inte insatt i såna lagar, men jag skulle tro att just näringsförbud och de slags lagarna som du har citerat och länkat till här är till för att avgöra om en viss person får driva näring eller utöva ett yrke, men INTE om man kan stänga en verksamhet pga en pandemi. 
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 16:57:40 följande:
    Så regleringen av öppethållstiderna och den nya planerade pandeminlagen bryter emot grundlagen? Intressant.
    Vad får dig att tro detta? Har du hittat nya 'underförstådda' betydelser liksom det du trodde om 'näringsförbud'?
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-28 17:03:31 följande:
    Nej det kan det inte.
    Vill man se på covid-döda så är det dödligheten i covid man ska se på. Inte överdödligheten. Förnekare brukar använda det och flytta ut tidsramen så långt det går. När det inte räcker med ett år för att bekräfta sin förkastliga människosyn så drar man ut det på tio år. Bara man flyttar målstolparna tillräckligt så kan man få det att se ut som att det inte  existerat nån pandemi. Man kan förneka förintelsen på samma sätt, genom att låta den undersökta tidsperioden bli tillräckligt lång.

    VidrigtKräksKräksKräks
    Om jag kommer ihåg rätt så var inte Mussolini så imponerad av nazisternas rasideologi och brott mot mäskligheten,

    Jag håller med dig vidrigheten i att förneka förintelsen, det är i vissa länder olagligt, men inte i Sverige vad jag vet.

    Jag tror dóck att en liknelse mellan statistik på överdödlighet och förintelseförnekelse är way of track och det brukar vaar SDsvansen och vurmarna som vill projicera nazismens vidrigheter på andra för att förminska sin egen ideologis historias vidrigheter. Jag kan inte för mitt liv begripa varför dutar till deras argumentationeteknik då den inet bara förminskar nazimens och nazisternas brott mot mänskligehten..

    Vidrigt, ja alltihopDöd  
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin