Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Fruktansvärd ökning av antalet covidsmittade i GB och FR. Nyliga studier i GB tyder på att det är mycket mindre risk att hamna på sjukhus av omikronvarianten, men båda länderna är ändå oroliga för hur sjukvården kommer att belastas framöver pga smittoökningen. De hoppas på det bästa men slår ändå på sina bongotrummor. 

    https://www.cnbc.com/2021/12/27/covid-uk-pm-boris-johnson-to-assess-latest-omicron-data.html
    https://english.alarabiya.net/coronavirus/2021/12/27/France-weighs-new-COVID-19-restrictions-in-omicron-fight

  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2021-12-27 16:12:19 följande:

    ja, vi hört detta om Omikron länge nu, visst är fakta trevligt än att slå på en bongotrumma och ropa MUTATION utan ens reflekterat vad mutationen står för.


    Och ja, Omikron delar en del egenskaper med den historiska faktan om när en pandemi slutar och Omikron liknar ett sådan mutation.


    Sen återstår ju det om det verkligen är så också, för jag gör inte som du och förekommer fakta genom påstå så är det.
    Men kanske vi ska prata om ett smittosäkert besök hos urmakaren istället, och den irrelevansen idag, för det visar sig att sådan politisk agenda är viktigare än ämnet i sig och saklighet.


    Ja tänk att hälsovårdsmyndigheterna i GB och FR utan att reflektera ropar mutation och slår på bongotrummor, för att förbereda sig för en eventuell överbelastning av sjukvården, i stället för att inte reagera alls och invänta och se vad som händer. Så udda. 
    Om du vill tjata vidare om Steffe och hans klocka kanske du kan titta ett år tillbaka i tråden och läsa, i stället för att älta detta igen. Ditt virriga, obegripliga babbel om politisk agenda verkar inte mattas av tydligen.  
  • FuckGoggleAskMe
    Pope Joan II skrev 2021-12-28 15:58:44 följande:
    www.dn.se/sverige/omikronvarianten-pa-vag-dominera-i-stockholm/

    "Vi har en ökande samhällsspridning och omikron bedöms utgöra en kontinuerligt ökande del av denna. Vi ser också en ökande belastning på sjukvården. Läget ser mer eller mindre likadant ut i hela Sverige, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett uttalande."

    Verkar gå fort nu. 
    Ja usch, verkar bli en massa fall och många hamnar på sjukhus, precis som i FR, GB, DE, NL, BE, AT osv. Vet inte vilka länder som klassificeras som högriskländer i USA, men nu räknas tydligen Sverige in också. Very high risk. Sjukvårdspersonalen håller ju redan på att gå under efter en lång, ansträngande tid, usch.  

    https://www.reuters.com/world/us/us-cdc-raises-covid-19-travel-warnings-malta-moldova-sweden-argentina-2021-12-28/
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2021-12-29 09:19:51 följande:
    Samma nyhet kan ju presenteras lite olika beroende på vilket perspektiv man har.

    Exempelvis kan den om att USA klassar Sverige som ett högriskland presenteras enbart så, den kan också kompletteras med upplysningen att Sverige var sist ut med att klassas som högriskland, med undantag för Albanien. 

    Man skulle ju också lugnt kunna utgå från att smittspridningen är högre i USA än i Sverige så om en amerikan vill minska risken för att bli smittad kan hen ju resa till Sverige, vilket iofs ökar risken för smittspridning i Sverige.
    Eftersom det varit värre smittspridning i många andra europeiska länder än i Sverige på sista tiden, skulle man kunna ha perspektivet att de flesta som läser här inser att dessa andra länder antagligen redan är bedömda som högriskländer eller också antar man att folk inte har en aning om sambandet mellan klassificeringen och utvecklingen av smittspridningen.

    Ett tänkbart perspektiv är att tycka att det är sorgligt att situationen verkar förvärras även i Sverige nu och att även andra länders experter bedömer att smittorisken är högre.    
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2021-12-29 15:22:51 följande:
    Eftersom länder i så olika utsträckning testar och smittspårar är egentligen smittspridningen så som den redovisas ett uselt mått, jämfört med andel som ligger på sjukhus eller vårdas på Iva eller ännu hellre andel som dör i covid - men för det sistnämnda finns det ju en besvärande eftersläpning.

    Apropå besvärande så haglade det kommentarer om att Sverige snart skulle vara värst drabbat i världen i den här tråden för ett år sen eller så, visserligen främst från personen som skapar nya nick på FL lika ofta som andra byter strumpor.

    Jag tycker inte att det är fel att skapa sig ett perspektiv, t ex genom att konstatera att Sverige är betydligt mindre hårt drabbat av covid än EU-genomsnittet.

    För övrigt så hade Mikael Niemi ett "Vinterprat" i P1 idag. Han berättade om den mobbning och råa kultur som var förhärskande i norrländska skolor på 1970-talet. Och så berättade han om en ny elev, en plugghäst som dessutom hälsade på lärarna, och därtill artigt. Plugghästen skulle märkas och skolans värsta slagskämpe tog sig an uppgiften. Det slutade med att skolans värsta slagskämpe fick vårdas hemma.

    Plugghästen blev senare det finaste man kan bli, berättade Niemi - smittskyddsläkare.

    Jag undrar om det är han som är smittskyddsläkare i Norrbotten, Anders Nystedt.
    Apropå perspektiv kanske man ska konstatera att det låter osannolikt, men inte helt otänkbart, att Niemi känner till hur skolkulturen såg ut i hela Norrland. Detta skulle kunna presenteras såsom att det rörde sig om Niemis hemtrakter i Norrland, eftersom det inte borde antas att folk skulle dra den slutsatsen själva.
    Fast Niemi kanske har omfattande kännedom om hur det var i byskolorna i Härjedalen osv, vad vet jag?
    För övrigt håller jag med Klyban, vad har detta med COVID19 att göra? 
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2021-12-29 16:48:38 följande:
    Inget alls - mer än möjligen att Niemi ansåg att smittskyddsläkare är något av det finaste man kan bli.

    För övrigt används "för övrigt"  som en markering för att man avser att avvika från ämnet.

    För övrigt anser jag att det finns bättre sätt att skrika än att göra det med versaler, men skriftspråk är ju inte så lätt att hantera stundtalsSkrattande

    www.mediesprak.fi/spr%C3%A5kkolumnen-coronaviruset-och-covid-19-%C3%A4r-tv%C3%A5-olika-saker
    För övrigt, aha, så min autokorrektfunktion skriker alltså åt mig? Så ohyfsat, måste få hen att sluta med det. 
  • FuckGoggleAskMe
    Tow2Mater skrev 2021-12-29 19:50:12 följande:
    Och nu säger ju Tegnell "När det är på det här viset kommer det att fortsätta" och "man behöver inte ställa in (nyårs) firandet. Om alla som kommer dit är vaccinerade, om ingen kommer dit med minsta symtom är inte riskerna så stora". (Aftonbladet)

    Så det sprids nu i hemmen (i motsats till arbetsplatser och skolor), och det kommer tydligen att fortsätta, men ingen stor risk om man inte har symptom .... hmm....
    Ja det finns lite motsägande info. Även vaccinerade kan bli smittade och smitta. Fira nyår med andra personer går bra om alla är vaccinerade. Åka in till Sverige från ett annat land går inte bra om man bara är vaccinerad, det krävs ett nytaget test dessutom. Osv.

    I en del länder finns det olika regler om hur många personer man får bjuda in hemma, och de reglerna kan variera beroende på om det är en helgdag eller inte, om personerna tillhör samma familj eller inte, om de är vaccinerade eller inte ? det ger ibland också ett förvirrat budskap, även om det är klara riktlinjer att följa.
    Vid ett par tillfällen här gick barnen i skolan (med munskydd etc) men man fick inte ha fler än två gäster hemma. Min son fick dock ha fler än två klasskompisar här, för de satt ju ändå i samma klassrum hela dagarna utan munskydd. Själv höll jag mig förstås undan då, kramade ingen kompis eller var i närheten. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-30 20:25:53 följande:
    Läs vad du själv har skrivit, och tänk efter:

    ?detta är grunden för det fortsatta arbetet med pandemin.?

    Hur tror du att det går med det fortsatta arbetet, om grunden är fel?

    ?Jag misstänker en som abc tror att man ställer prognoser, och sen gör man inget mer.?

    Det skulle ha blivit mera rätt med ?klyban? i den här meningen. Till skillnad från dig förstår jag att det får konsekvenser, om antalet svårt sjuka patienter blir mycket större än det man har förberett sig på.

    Citat ur artikeln jag länkade till:

    ?Och beräkningarna som skulle ge vården möjlighet att förbereda sig visade för få patienter.

    Regeringen gav myndigheterna i uppdrag att förbereda sig efter dessa scenarier.  

     

    Bland annat Läkemedelsverket som skrev att ett ökat behov av läkemedel därmed kommer att vara regionalt och troligen inte drabba hela riket samtidigt.?

    Det jag inte har klart för mig är varför det blev så fel.
    Inkompetens? Hybris? 

    Här gör de förstås också modeller och beräkningar på trolig utveckling, naturligtvis har de ingen spåkula, men lika fel blir det inte. 

    Dessutom fastställer de värden som leder till vissa åtgärder. X antal smittade inom x dagar, x antal inläggningar på sjukhus etc, innebär en i förväg fastställd beredskapsnivå inom sjukvården, som alltså justeras efter vad som händer och strävan är där att ligga ett steg före, och i tveksamma situationer är man benägna att hellre ha för hög beredskap än för låg. Men så kanske FoHM också jobbar? Jag vet inte. 

    Dessa värden ligger också till grund för när skolor och affärer stänger, stora folksamlingar förbjuds, munskydd används och liknande restriktioner, även om hur just skolorna sköts även påverkas av hur höga smittosiffrorna är i viss ålderskategori. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin