• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-12-21 15:47:38 följande:
    Ja, det är obegripligt att det plötsligt blev så bråttom - obegripligt om man inte väger in behovet av symbolpolitik och effekterna av panikungar.
    Flockpanik verkar vara strategin för dagen.  
  • Padirac
    KillBill skrev 2020-12-21 19:55:18 följande:

     


    Intressant jämförelse mellan Tyskland (som av många hyllats som ett föredöme i att bekämpa Covid 19) och Sverige. Hitintills i höst ser man ingen större skillnad avseende antal dödsfall. Tyskland har bland annat krav på obligatoriskt munskydd i offentliga miljöer men det ser inte ut att hitintills ha minskat dödsfallen.


    I tråden har det lyfts att munskyddsfrågan handlar om att Tegnell inte vill framstå på det sätt kritikerna menar att han ska framstå, att det handlar om att Tegnell ska visa att han bryr sig, hur Sverige framställs i utländsk media och en del andra liknande saker - sakfrågan i hur effektiva munskydden är har inte varit den viktigaste frågan för de kritiker som varit munskyddsivrare.

    Precis som du skriver är smittspridningen betydligt mer komplex än att enbart vara en fråga om lockdowns och munskydd, men det har inte varit det viktiga  - utan hur Sverige framställs och hur Tegnell för sig har tillsammans med kritik mot en enskild skribent har dominerat debatten i tråden.  Sakfrågan har varit underordnad kritiserandet i sig.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-21 21:15:46 följande:
    Där fanns en länk. Du läste inte till slut. Poängen med citat var inte drive-in testningen, utan det att Björn Olsen påstod sig inte veta varför Sverige inte ville smittspåra ordentligt.
    Jodå, jag läste hela artikeln och då förstog jag att du hade citerat text från den utan citationstecken.

    Jag gjorde ett kort referat av hela artiken för att jag ansåg att du inte gjorde texten rätvisa genom att plocka ut en enskild del och försöka göra en ensidig poäng.

    Den ensidiga poäng du ville lyfta innehåller en premiss som jag är säker på att du plockat upp, men jag är inte säker på att du förstår att premissen inte givet är en sanning. Hittar du den premissen? Det räcker med ett enda ord du behöver hitta, orded definierar själva frågan.  Det är inte svårt att hitta. 

    Sen.. Om BO säger att han inte förstår smittspårningen tycker jag att vi ska tro på honom. Han förstår inte. OK, no problem. Det kan ju bero på att han inte är smittskyddsläkare utan är det en del kallar medicinare och forskar på hur virus och andra smittämnen smittar och sprids från djur till människor,  Han är kanske världen främsta expert på fågelinfluensa. Är det då möjligt att BO kan massor om en sak men inte förstår en annan sak?

    Om jag säger så här; tror du att varje expert på hur frön gror i detalj i olika typer av mark också är expert på hur invasiva arter ska hejdas fån att breda ut sig och hur parkslide utrotas?  Ja menar, han är ju expert på hur vissa växter förökar sig - hur svårt kan det vara för en expert egentligen?

    Det finns alltså tre olika saker i den poäng du ville göra av artikeln som jag med all rätt ifrågasätter. 

    Så, har du hittat den där premissen i påståendet du ville gör en poäng av och vet du varför jag mycket väl förstår vilken poäng du vill göra men påstår att du intehar belägg för den poängen iom att presmissen är falsk? 
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-21 21:35:51 följande:
    Det ska också sägas att det helt saknas relevanta bevis för att munskydden skulle vara oeffektiva.
    Munskyddens eventuella effekt har i en inte föraktfull del av tråden kommit att handla om hur Tegnell för sig och framstår för vissa kritiker. 

    Munksyddsfrågan har också kommit till 'you're damned if you do and damned if you don't' avseende Tegnells hållning för en del kritiker.

    Tegnell själv säger väl att munskydd har såväl olika effekt som funktion i olika sammanhang. 
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-22 18:05:25 följande:
    Grundläggande för en någorlunda trovärdig analys är att man förstås inte kan bortse från de förhållanden i Peru jag räknat upp för dig. Men du ignorerar glatt de fakta som inte passar din tes. Väldigt oseriös och ovetenskaplig hållning du ger prov på här. Ett mkt talande exempel på att din tes intresserar dig mer än vilket underlag som finns och sprider de tänkbara förklaringarna "som en solfjäder". Hur kan du missa det?

    Hej pyssel, 

    Har du några tankar om vilka förhållanden i Sverige som påverkar såväl smittspridning som dödsfall?  

    Jag är uppriktigt intresserad att veta hur du tänker om vad som kan ha påverkat pandemins förlopp i Sverige.

    Hoppas på ett utförligt svar i tråden

    Vänliga hälsningar

  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-22 18:08:13 följande:
    Ja, det är pinsamt. Sverige har nästan lika många dödsfall som Peru per miljon trots att Peru har gått igenom andra vågen och Sverige inte verkar ha peakat ens.

    Så du erkänner alltså att Sverige kommer att drabbas mycket hårdare än Peru?

    En krigsdrabbad diktatur och ett u-land som Peru verkar klara sig bättre än Sverige.

    Avsätt TegnellSkrikandes
    Det är bra om du lär dig skillnaden mellan de olika villkoren för uppdrag och anställniung en förtroendevald, en utsedd generaldirektör och en anställd.

    Denna okunskap tillsammans med en del desinforamtion skadar trovärdigheten i din kritik
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-22 18:57:02 följande:
    Hej Padirac, jag tänker att det finns experter som gör lite olika analyser av det som skett och sker i Sverige, vilka jag läser med intresse när jag hinner. Liksom det finns folk, långt mer kunniga än jag om både Peru och pandemier, som lyfter fram de förhållanden de anser påverkat den stora smittspridningen i Peru. Det finns som sagt "folk till allt". Jag tar det som en komplimang dock, om än en lite udda sådan, att du är så intresserad av hypoteser från lilla mig, endast grundat på att jag ifrågasätter Klybans tunnelseende i Perufrågan. Något Tegnellhat kan ju nämligen inte härledas till just mig, även om jag ställer mig kritisk till ett antal ansvariga i allt från upphandlingar till rekommendationer.
    smile1.gif
    Hej pyssel,

    Tack för dina tankar om Peru och att specialisterna som jag är säker på vet mer än du, jag och alla andra i tråden. 

    Jag frågar dig uppriktigt om du tror att några av de hypoteser specialister ställt för smittspridningen i Peru på något sätt i någon mening skulle kunna likna de orsaker till smittspridning som finns i Sverige?

    Hoppas på du har möjlighet att ge ett långt utvecklande svar här i tråden

    Vänliga hälsningar
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-22 19:39:25 följande:
    Varför fortsätter du posta samma sak gång på gång.

    Regeringen kan göra en massa saker och det finns inga landsting.

    Du får nog ändra dig till 38% eftersom Stockholm gör ett mycket bättre jobb än resten av landet.

    Det är regeringen som gett gymen dessa direktiv.
    Från dagens DN - en ny pandemilag kan ge regeringen omfattande möjligheter att begränsa betydligt mer än allmäna sammankomster

    www.dn.se/sverige/det-nya-coronaviruset-folj-utvecklingen-live/

    "Pandemilag på riksdagens bord 4 januari


    Regeringen vill få tuffare verktyg från den 15 januari för att kunna stänga och begränsa butiker, gym och kollektivtrafik. Planen är att en proposition ska läggas på riksdagens bord direkt efter nyårshelgen.


    – Det är ambitionen att lägga en lagstiftningsproposition i riksdagen om pandemilagen, eller delar av pandemilagen, den 4 januari. Det kan jag bekräfta, säger socialminister Lena Hallengren (S).


    Regeringens målsättning är att den nya tillfälliga pandemilagen ska kunna träda i kraft den 15 januari.


    Enligt den preliminära plan som riksdagen arbetar efter kommer regeringen lämna över lagförslaget den 4 januari, så att riksdagen den 8 januari kan debattera och besluta om förslaget.


    Det innebär att riksdagen måste bryta julledigheten, vilket inte har skett sedan tsunamikatastrofen 2004.


    Just nu är det slutspurt för drygt hundra remissinstanser, som ska lämna synpunkter på det förslag till lag som är ute på remiss. Deadline är den 23 december.


    I mellandagarna väntas lagrådet ge sina synpunkter på den tillfälliga pandemilagen.


    Med den nya tillfälliga pandemilagen kan regeringen till exempel besluta om nedstängningar av butiker, gym, museer, och campingar, stoppa kollektivtrafik och flyg, införa förbud mot att träffa mer än ett visst antal personer på allmän plats och förbjuda människor att vistas på vissa platser som parker och stränder.


    Men det finns också möjlighet att göra mindre ingripande åtgärder som att begränsa öppettider och hur många personer"

  • Padirac
    pyssel skrev 2020-12-22 22:19:50 följande:
    Det där honungslent raljanta när du är på krigsstigen i både egna och andras ärenden klär dig inte. Jag saknar det ohöljt griniga som är mer rakt på och med lite kantig ironi. Hoppas du har möjlighet att hitta tillbaka till din stil, eller ska jag kanske säga "språkdräkt" smile1.gif
    Hej pyssel

    Tack för just ditt ditt raka och direkta tilltal till mig.

    Det är inte alltid vi människor kan ge det andra behöver mest, oavsett det är förståelse eller ruffighet och någon annan att bråka med.

    Jag kan inte lova att jag alltid kan vara den griniga du saknar. Jag kan inte ens lova att jag alltid kan försöka.

    Det är lätt att färgas av sin egen sinnesstämning då man läser ett brev och många nyanser kan både förvinna och tillkomma.

    Jag hoppas att du kan hitta i alla fall det minsta av någonting som kan uppröra dig i de här raderna.

    Vänlig hälsning
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-22 23:25:59 följande:
    Nu har du spårat ur riktigt ordentligt. Den ursprungliga frågan var: Varför inte använda sig av karantän i Sverige? Svaret enligt experterna i den här tråden: Smittskyddslagen i sin bokstavliga formulering strider mot grundlagen.

    Samtidigt existerar det någon annan orsak som den som inte bor i Sverige inte kan förstå, och som experterna i den här tråden inte har lyckats formulera på ett begripligt sätt. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, sägs det.

    Några intressanta texter med anknytning till temat:

    rattsakuten.se/smittskyddslagen-och-coronavir.../

    Vad som kan göras med stöd i lag är att försätta smittade, eller de som utsatts för smitta, i karantän.

    Den här svenska juristbyrån har fått hela smittskyddslagen om bakfoten?

    www.expressen.se/nyheter/faran-om-mutationen-...-/

    Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog, anser att vi måste stoppa den nya mutationen med alla medel. Hon förespråkar krav på karantän för inresande från Storbritannien för att stoppa smittan från att spridas.

    Trots att hon har varit statsepidemiolog vet hon alltså inte att karantän strider mot grundlagen?

    www.gp.se/debatt/vi-kan-fortfarande-byta-stra...

    Regeringen har givit FHM mandat att begränsa anmälningsplikten för COVID-19.

    Varför skulle man vilja begränsa anmälningsplikten? Det ju blir ju svårare att bekämpa viruset då. Men det förklarar ju varför man inte har något intresse av de exponerade, om man anser att inte ens alla smittade behöver följas upp.
    Nejnej, smittskyddslagen strider inte mot grundlagen, det är därför smittskyddslagen har begränsade möjligheter att användas för tvingande karatän under annat än under specifika villkor. Det är detta som gör att myndigheteroch regering kommer med rekommendationer istället för med en del verktyg som finns i alla andra länder.

    Det är en rad uppfattningar du ger uttryck för som bygger på en mint sagt apart förståelse av allt som skrivits i denna tråd och i media. 

    Du söker efter bevis för, eller i alla fall påstår, att regeringen inte vill minska smittan, inte vill testa och du använder då allt annat än direkta källors uttaladen i media som belägg för dessa tankar.

    Jag är inte alls säker på att någon kan känna till allt och vara expert på allt  - därför har FoHM jurister de kan fråga påsamma sätt som vilken verksamhet som helst får lov att fråga jurister om än det ena än det andra som rör ändrad verksamhet eller specifika händelser för och inom en organisation.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin