Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-10-27 10:19:05 följande:

    Ja, det var ju ingen stor överraskning att man skulle återfinna inte mindre än tre Ullaredsbesökare i den här tråden. 

    Ekot rapporterar om stor trängsel på bussarna i Uppsala. Det är ju olyckligt om de nya skärpta rekommendationerna inte får genomslag där. Men det kan ju förstås också vara så att media överdriver och ljuger - märkligt bara att de alltid gör det åt just det hållet. Det har vad jag förstår inte funnits anledning att misstänka vare sig dem eller för all del myndigheterna för foul play när det rapporteras om hur fint folk sköter sig och mycket annat. Vet inte vem det är i tråden som brukar tjata om bekräftelsejäv?


    Vilka tre? Har jag missat något? 

    I Stockholm har det ibland också varit lite väl mycket folk i bussar, tunnelbana, pendeltåg. Men vad ska folk göra om de måste till jobbet? Min man väntade på nästa tåg, man ser till att gå på där det inte är så mycket folk, och vi har haft mask hela hösten också. 

    Ofta är det ju skolbarnen (-ungdomar) som glömmer bort att hålla avstånd. Nästan alltid, och oftast just tonåringar. Det kanske är just på min sträcka som det är en del skolbarn, men det är det jag ser. Alla andra sätter sig på varannan plats, annars står de. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-10-27 15:58:14 följande:

    Efter att ha läst i en annan tråd om att det tydligen finns människor som drar på sig en ansiktsmask och går och handlar mat fast de har symptom och har testat sig för Covid-19 så vill jag nog faktiskt be att få hålla med herrar FDFMGA och klyban m.fl om att det uppenbarligen är så att maskbärare tycks vara mer hänsynslösa än andra.


    Jaja, det är typiskt igen! Jag har varit super-försiktig och kan vara så gott som säker på att inte ha smittat någon. Du har själv förstås inte handlat  vid förkylningssymptom under hela pandemin? Skulle förvåna mig! 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-10-28 17:34:36 följande:

    Tegmark Wisell säger nu i en radiointervju att svenska folket har en skyldighet att testa sig vid symptom, det har jag inte hört FHM säga tidigare. 


    Ja... vi får hoppas att det finns kapaciteter och att de testade får resultat innan de är friska igen. Det tar tyvärr tid. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-29 00:14:34 följande:
    Det jag hörde idag var inte medvetna lögner, utan okunniga människor som inte förstod vad de diskuterade. Varken reportern eller den som blev intervjuad.

    De flesta lögnerna jag har sett handlar om den dramatiska ökningen av smittan i andra länder jämfört med de låga nivåerna i Sverige.
    Om man manipulerar bilder, t.ex. "krymper" längden av en buss så att det ska se  ut att vara för mycket folk, så är det definitivt medvetet gjort! Och det är nog inte omedvetet gjort heller om man publicerar bilder ifrån ETT ställe som är fullt med folk och ger intrycket att det är så överallt. 

    Det som du skriver - både det om folk som inte förstår eller om lögner om ökning i andra länder - låter så pass osannolika och obekanta att jag skulle vilja ha källa på det. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-29 13:03:34 följande:
    Studio DN 27.10. Det konstateras att man bara kan spåra 50 % av fallen i Helsingfors. ?Hur väljer man det?? frågar reportern. I svaret svamlas det om koderna till smittspårningsappen. Ingendera av dem hade alltså någon som helst koll på hur smittspårningen i Finland fungerar. Då borde man kanske inte diskutera saken offentligt heller.

    Norge har varit mycket i rubrikerna, man får det att låta som om det går dåligt i Norge. I själva verket är smittspridningen tre gånger högre i Sverige än i Norge just nu. Skillnaden är den att Norge reagerar i ett mycket tidigare skede än Sverige, i Sverige låter man smittan stiga till högre nivåer innan man vidtar åtgärder.
    Ditt första exempel - där förstår jag inte riktigt att det skulle vara journalisten som inte har koll, utan det verkar mer att du inte gillar om man diskuterar något som inte är helt säker. 

    Intressant dock att Finland redan nu bara klarar att spåra 50 % av fallen. Då kanske du börjar förstå lite grann varför det inte gick att göra i Sverige i våras. 

    Att kvällstidningar skriver så att det låter mer allvarligt än vad det är, det är ett välbekant, daglig, fenomen. I regel brukar de då inte ens ljuga utan det vanliga är ju att de har en ganska extrem titel, men att man sedan i artikeln kan läsa att hur det verkligen är. 
  • AndreaBD

    I nuläget tar det minst två dagar att få ta ett test och sedan tar det 2 - 7 dagar tills man får resultat! Först var det 2 - 3  dagar, sedan 2 - 5 dagar.....
    Jag förstår ju att de har mycket att göra, men det vore förstås bättre om folk visste det lite snabbare.

    Jag kommer inte att gå till jobbet på måndag - har haft symptom sedan i lördags. De säger att man ska stanna hemma en vecka + 2 dagar. Eller generellt en vecka och sedan vara symptomfri i 2 dagar. 

    Är det någon som har hittat mer exakt information om hur länge man bör hålla sig hemma, för att inte smitta någon? Jag menar, det känns som om det i många fall inte räcker. Om man nu känner sig dåligt så stannar man nog hemma längre ändå. Men jag undrar hur det är om det har gått 1 1/2 eller 2 veckor - om man då kan gå tillbaka till jobbet. Det kan ju också vara svårt att säga om symptom är helt borta om man mest är trött och har huvudvärk - framför allt tröttheten kan man ju ha kvar länge. 

  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-10-29 14:05:14 följande:
    Är det inte två dagar utan symptom? Detta var ju uppe då Åkesson kom tillbaks till riksdagen...

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

    "Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet. Stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit feberfri i två dagar och tydligt känna dig bättre för att anses vara smittfri.

    Har du vårdats på sjukhus tar det längre tid att bli smittfri och har du som symtomfri provtagits kan du bedömas som smittfri först sju dagar efter positivt prov, om du inte insjuknar."


    Ja, det var det jag menade också. Kanske uttryckte jag mig lite krångligt. Jag räknar inte riktigt med att vara symptomfri efter den obligatoriska veckan, så man får väl då vänta tills man känner sig helt bra + två dagar till. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-29 15:32:15 följande:
    Det var bara Helsingfors. I många andra delar av landet kan man spåra 80%.
    Ja, oavsett, Finland kan i alla fall inte längre smittspåra, så man ser ju att det inte ens krävs så många fall för att det ska bli omöjligt. Anders Tegnell menade idag att vi hade 10 gånger så mycket smittspridning i våras än vad vi har nu. Helt uteslutet att smittspåra i det läget. Tyskland kan inte inte heller smittspåra numera. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-29 17:46:42 följande:
    Nja, 80% anses faktiskt vara en bra siffra.

    Jag tror du missförstår. Du måste skilja mellan HINNA smittspåra och KUNNA smittspåra. I Finland hinner man än så länge med, det gör man inte i Tyskland. Men man har aldrig någonsin kunnat spåra smittkällan i vartenda fall. Att man kan spåra 80% betyder att av 100 nya fall, så vet man varifrån smittan kom i 80 i fallen. Spårar ?framåt? gör man naturligtvis för alla 100.
    Okej, jag missförstod. I Tyskland är det i alla fall så att man inte hinner med längre. Trots att de ju hade satt värnpliktiga på att hjälpa till. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-10-29 18:42:11 följande:
    Mm. :-/ Och ödmjukheten uteblir helt. Tegnell svarade en utländsk reporter idag att han inte alls höll med om att vi är på samma bana som resten av Europa. Vi har en mycket långsammare ökning och betydligt lägre dödstal. Vad han inte nämnde är att vi ligger veckor efter de andra och med den explosiva ökning som uppträder nu så har åtminstone jag svårt att tro att vi skulle klara oss något bättre. 
    Den utländska reportern var också väldigt otrevlig, tycker jag. Bara av den anledningen var det rimligt att svara så. Och just brittiska medierna är ju på honom upprepade gånger om samma saker och ofta otrevligt. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin