Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-10-16 14:30:42 följande:

    Förstod det var nått sånt, men aldrig stött på det.
    I sammanhanget det var presenterat så var det en no brainer.


    Som sagt, jag var inte medveten om att det finns på svenska. Kanske har jag sagt det förut och folk har inte påpekat. :)  
  • AndreaBD
    Anonym (Anonym i riskgrupp) skrev 2020-10-16 16:23:18 följande:

    Jag är sjuk nu. Hjälp!  Jag kommer dö :( 


    Du är seriös, eller? I så fall, se till att du märker om det blir värre. Då måste du komma till sjukhus. Det kan ju hända efter en vecka eller så. Var inte för orolig, läkarna har ju lärt sig en hel del om behandling. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-16 22:54:10 följande:
    Bla här (och i andra inlägg) påstås att Sverige har haft mer rätt än andra länder, och nu börjar utländska experter intressera sig för den svenska strategin, innan visste de inte bättre. 
    Finns även tidigare inlägg (utan länkar) om hur beundrad den svenska strategin är utomlands. 
    Med länken jag la upp nyligen ville jag demonstrera att jag tror inte alls på den teorin.
    Jaha? Det var väl då bara ett svar på att någon skrev att Sverige har haft helt fel??? Annars tror jag visserligen personligen att Sverige gör rätt, men jag skulle inte hålla på att bidra till någon som helst tävling mellan olika länder. Det är också väldigt olika situationer i olika länder. Så jag ger mig inte in på den nivån. 
  • AndreaBD
    Anonym (Anonym i riskgrupp) skrev 2020-10-16 17:31:31 följande:
    Jag är seriös. Om jag för andnöd kommer jag ringa 112 självfallet. 
    :(
    Se till att ha någon god vän eller släkting som kan bråka med vården ifall de inte gör allt som de borde göra!  Och det kan vara en bra idé att åka in för lite mindre. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-16 23:25:08 följande:
    Ditt inlägg var bara ett av inläggen (minns inte vilka som skrev de tidigare) som påstod att andra länder nu vill lära sig av Sverige och göra likadant. Att andra länders experter nu har svängt, insett att Sverige haft rätt och de har gjort fel. 

    Jag tycker det är storhetsvansinne, och har inte märkt någon sådan tendens i andra länder, där de börjar med fler och fler påbud om munskydd, tidigt eller helt stängda restauranger etc. tvärt emot Sveriges strategi.

    Det är inte fråga om någon tävling, det är fråga om att jag tycker att det är fel att låtsas som om hela världen plötsligt vill anamma Sveriges metoder, när det saknas grund för detta antagande.

    Naturligtvis är det olika situationer i olika länder, det bevistar ingen. Men, en proppfull buss i Stockholm i coronatider är inte så olik en proppfull buss i Paris i coronatider. Människor står nära varandra, vilket lätt kan leda till smitta. I de länder folk bär munskydd blir smittan något mindre i bussen (hur mycket mindre vet nog ingen precis, men naturligtvis hjälper munskydd något, och varje fall som kan undvikas är bra). 

    Det är inte fråga om någon tävling, annat än tävlingen mellan coronavirus och människor. Målet med tävlingen är förlora så få som möjligt på sitt lag. 
    Att det absolut finns folk i andra länder som tycker att Sverige har en poäng där - det har varit så hela tiden, det har jag gett många länkar om och att det ÖKAR när smittan ökar snabbt i hela Europa och Sverige ligger ganska bra till - då är det väl självklart att intresset ökar?! Och om man inte lever under en sten, eller medvetet ignorerar det, så har man väl också sett tecken på det.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-17 14:14:47 följande:
    Jag har stött på vetenskapliga texter där man diskuterar möjligheten att munskydd minskar risken för att insjukna i en allvarlig form av covid-19. Mekanismen skulle vara den att en mindre dos virus i de övre luftvägarna aktiverar ?acquired? immunresponsen som hinner stoppa smittan i tid, medan en stor dos virus rakt ner i lungorna aktiverar ?innate? immuniteten, som sedan kan ställa till med problem. Om det här stämmer, så kommer man inte att se någon effekt på antalet smittade, däremot på antalet inlagda på sjukhus. Länken till artikeln finns i något av mina tidigare inlägg.

    Att stifta nya lagar är en del av strategin. Om ikraftvarande lagstiftning inte fungerar med tanke på det praktiska arbetet för att begränsa smittspridningen, då skriver man om lagarna.
    DET är definitivt intressant. Det är därför jag har mask i kollektivtrafiken. Det är inte säkert än, men det är ganska sannolikt att det kan vara så, och då gör ju en mask nytta. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-18 15:03:59 följande:
    Visst finns det folk i andra länder som tycker Sverige har gjort rätt.
    När det gäller experter och politiker däremot, är det väldigt få som håller med. De tittar snarare på vad Danmark har gjort och gör, och även Finland och Norge. Läste just en artikel i dag om vissa faktorer i danska samhället som spelar en roll, men även om hur strategin hjälper att bekämpa smittan. 
    Tro det eller ej, jag lever inte under en sten, men har sett få utländska experter på sista tiden som hyllar den svenska strategin. 
    Om du ÄNDRAR frågeställningen i efterhand så kanske det ser ut som om jag överdrev. Men vi pratade inte om experter eller att någon skulle "hylla" den svenska strategin. Jag tycker personligen inte att man ska hylla någon strategi, eftersom man inte vet före efteråt vad som var rätt. Och vi kan inte ens förvänta oss att experterna vet det helt säkert. 

    Politiker har förresten ingen större trovärdighet i den frågan. De har ingen expertkunskap och man får tyvärr räkna med att de tar politiska beslut. Så som Danmark faktiskt har gjort. De har nämligen erkänt det själva. 

    Sedan finns det ju väldigt många experter i världen, och de tycker väldigt olika. Jag har hört många som åtminstone har varit INTRESSERADE och inte förkastade det - och det var ju DET vi diskuterade.
  • AndreaBD

    Jag lyssnade på en 20-minuters intervju med Lothar Wiehler, vd på Robert-Koch-Institut i Tyskland (det är de som är istället för FHM i Tyskland).

    Han fick frågan vad han tror varför Tyskland klarade sig bättre än andra europeiska länder hittills, och han sa att han dels tror att tyskarna litar på sina myndigheter och håller sig till rekommendationerna, åtminstone ungefär 80 % av befolkningen. Och även att man satsat på relativt moderata åtgärder, att man ju inte hade haft en riktig lockdown, vilket också gjorde att folk inte blev så desperata, en reaktion som man ser t.ex. i Frankrike. Han förklarade också att man i Tyskland egentligen kör med rekommendationer, vilket folk har lättare att acceptera, men han skulle ändå tycka att man kan skapa dem juridiska förutsättningar för att kunna köra med lagar där och kunna bötfälla/straffa folk som inte håller sig till dem.

    Där var jag överraskad, för jag trodde att Tyskland hade den möjligheten. Men enligt honom kör Tyskland med rekommendationer och har inte haft en lockdown. Det kan ju vara så att de kör via någon smittskyddslag eller att det där med masker i affärer och i kollektivtrafiken bygger på någon överenskommelser med dessa. 

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-18 16:14:04 följande:
    Jag har hört flera reportrar fråga Tegnell om hur stor smittspridningen ska vara innan man inför ytterligare restriktioner, men det har aldrig kommit något svar. Har man inga planer, eller vill man inte berätta hur planerna ser ut?
    Det vägrar Tysklands experter också att svara på. Samtliga. Det är nämligen inte den enda faktorn som bör vara avgörande. Man bör helst titta på helheten. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-18 17:33:04 följande:
    I Finland är det inte bara smittans omfattning som avgör, utan också andelen positiva prov, hur stor del av fallen som har känd smittkälla, och hur stort trycket på sjukvården är. Begränsningarna införs lokalt. Just nu är det Vasa som har stängt ner, efter att varit uppe i över 300 fall per 100.000 invånare på 14 dagar.

    Som medborgare tycker jag att en synnerligen relevant fråga är: Hur illa ska det bli innan man inför ytterligare restriktioner? Den som bor i Finland har fått ett svar på den frågan.

    Du säger att FHM har väl utarbetade planer. Känner du till dem? I vilket skede kommer man att börja tillämpa dem? Tror du att man kommer att tillåta lika stor smittspridning som på våren? Det sägs ju att den strategin var lyckad, då kanske man inte kommer att ändra på något alls?
    Jag skulle inte vilja ha det så! Det bör hellre vara mer flexibelt, man måste se på helheten. Dvs. det finns många faktorer som påverkar.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin