• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-11-25 10:28:55 följande:
    Det låter ju bra. 
    Ja, om vaccinens effektivitet och varaktighet inte avviker alltför mycket från immunförsvarets egna försvar mot viruset så kanske sjukdomen för en relativt undanskymd tillvaro om något år, åtminstone här hos oss i västvärlden.
  • FDFMGA

    En av populismens främsta drivkrafter är ju för övrigt behovet av att tillsammans med likasinnade beskriva en endimensionell verklighet (eller möjligen tvådimensionell) och från den beskrivningen hitta enstaka syndabockar.

    Här något helt annat, Annie Lööf som upprörs men är konstruktiv

    www.svd.se/annie-loof-om-ivo-rapporten-en-tragedi

  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-11-25 16:42:25 följande:
    Nja, mångfalden har i detta fall visat sig vara väldigt dumt för de blir svårt att få igenom snabba förändringar när alla pekar finger på alla och skyller ifrån sig. Dessutom blir den sk mångfalden och kvalitén väldigt ojämnt fördelat i landet och virus skiter ju i gränser och smittas ändå. För de gamlingar som fick självdö i äldreboenden utan att ens få ett läkarutlåtande ter nog sig den sk mångfalden som ganska värdelös.

    Japp finns mycket som kan vara besvärligt, men det är väl kanske oxå så man kan skilja mellan handlingskraft och handlingsförlamning. De handlingskraftiga hittar sätt att komma runt hindren oavsett hur svåra de är och handlingsförlamade sitter med tummen i röven och inte gör något för att det är ju svårt juh...

    Med mångfald syftade jag på en mångfald av samhällsbeskrivningar, allt från enkla kvällstidningsrubriker till komplexa lagtexter. Det är väl därför det egentligen inte finns någon konstruktiv dialog dig och Padirac emellan, ni befinner er på helt olika nivåer. Du borde kanske testa att lyfta blicken från Aftonbladets braskande rubriker.

    Men visst är en decentraliserad demokrati som Sverige oerhört mycket mer sårbar för en pandemi än totalitära stater som Kina och Vietnam. Jag har för mig att Kina har tre döda per miljon invånare, dvs en tvåhundradel av Sveriges dödlighet.

    Det innebär inte att Kina bör vara någon förebild för Sverige i synen på hur man kan förbereda sig på bästa sätt inför nästa pandemi, som förmodligen inte alls kommer att vara så relativt sett beskedlig som covid-19.

    I Belgien som kanske är det värsta drabbade landet i världen,åtminstone av dem vars statistik man hyfsat kan lita på, har nu 1,3 promille av befolkningen dött av coronarelaterade orsaker och de allra flesta av dessa var redan innan sjuka och mycket gamla.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-11-25 18:22:18 följande:
    Jag förstod det men jag ser inte upprabblande av hinder som mångfald utan snarare som att stoppa huvudet i sanden.

    Japp. decentraliseringen av vården precis som skolan som var en förutsättning för efterkommande privatisering var ingen bra idé har det visat sig. Visst några blev nog väldigt rika men för allmänheten fick det en ganska bitter eftersmak. Många fina ord och finslipad yta men ganska tom på insidan när man sonderat lite djupare.

    Ja, kina är nog ingen förebild för Sverige, men vi är heller ingen förebild för någon. Eller jo kanske en förebild för hur man INTE ska göra :)

    Ja Belgien är ett exempel, men Norge och Finland är nog bättre exempel att jämföra med eftersom de liknar oss mycket mer än Belgien.
    Jo, jag har förstått att du anser att grundlagarna och den svenska decentraliserade verkligheten är krafs som man kan bortse från.

    Nej, jag anser inte att Norge och Finland liknar Sverige, det är mer relevant att jämföra med länder som kulturellt och politiskt mer påminner om Sverige.
  • FDFMGA
    CarolusRex skrev 2020-11-25 18:47:18 följande:
    Vilka länder påminner kulturellt mer om Sverige än Norge och Finland?

    Det skulle vara nått MENA-land då?
    Såg att du fått respons för din synpunkt att de länder som kulturellt mest liknar Sverige återfinns i Mellanöstern och Nordafrika - en synpunkt som även brukar få respons i trådar där SD-klustret putsar varandras egon.

    Själv är jag av motsatt uppfattning och anser att resultaten World Values Survey mycket väl beskriver hur svenskars syn på nationalism, sekularism, individens roll i samhället, auktoritetstro med mera gör att vi klassas som världens mest extrema land och att våra kulturella motpoler ofta återfinns i Mellanöstern.

    Pangdemismen låter sig väl egentligen inte klassas utifrån WWS-kategorierna men vore jag tvungen att placera in den skulle jag förmodligen peta dit den någonstans mellan Egypten och Iran, det vill säga strax till höger om Uganda.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-11-26 19:05:48 följande:

    Var faktiskt positivt överraska här och idag, och att julhandeln inte visar sig som den brukar.
    Då jag var ute en sväng och köpte feberskydd till min termometer.
    I normala fall så brukar det vara som högtrafik en fredagseftermiddag vid denna tiden av året.


     


    Vi kommer troligen ställa in julfirandet tillsammans i år, men vi tar beslut ca andra veckan i December, dock finns inget som tyder på att det är ett bra val att fira jul då.
    Har redan planerat att åka ut med mat till morsan och farsan, mat som ska in i ugn och mat som ska värmas till minst 70 grader.


     


    Tror det blir en bra jul, men dock fundamentalt annorlunda.


    Det var också mitt intryck efter att ha spenderat några timmar i Stockholms innerstad.

    Det som annars slog mig var att andelen som bär munskydd har ökat markant, visserligen från låga nivåer - men ändå. Jag tror att nästan var tionde person jag såg hade munskydd.
  • FDFMGA
    CarolusRex skrev 2020-11-26 19:15:44 följande:
    Ok, så du tycker alltså att Egypten och Iran är mera lik Sverige än Norge och Finland och det är dom två länderna man bör jämföra sig med?

    Det var intressant men Sverige har klarat sig sämre än båda när det gäller Covid. Iran har misslyckats och har 553döda/miljon. Egypten har 64döda/miljon. Varför tror du Sverige har klarat sig sämre än båda dessa länder du vill jämföra med?

    Uganda som var din tredje preferens för ett liknande land som Sverige har fyra döda per miljon. Sverige ligger högt på 654döda/miljon men tur i oturen har herr Tegnell lovat att det inte blir nån andra våg.
    Nej, du behöver nog läsa mitt inlägg några gånger till.

    Fokusera gärna på vad jag skrev om motpoler - det kan varaen ledtråd.Skrattande

    Lycka till!
  • FDFMGA
    CarolusRex skrev 2020-11-26 19:45:38 följande:
    Du svarade inte på frågan varför dessa länder har klarat sig bättre? Vilka länder tycker du att man ska jämföra Sverige med när det gäller covid då? Ska man alltid anpassa sig och endast göra jämförelser med länder som gjort bort sig ännu mera än Sverige?
    Jag är inte säker på att de länder du kallade Mena-länder har klarat sig bättre en Sverige. Jag betvivlar att det är så många länder i Mellanöstern och Nordafrika som redovisar en tillförlitlig statistik.

    Jag tror du gått lite vilse när du menar att Sverige kulturellt står närmast de länder du kallar Menaländer

    Ta gärna en titt på WVS - vem vet det kanske går upp en talgdank för dig dåSolig
  • FDFMGA
    CarolusRex skrev 2020-11-26 20:01:23 följande:
    Så du menar att andra länder framförallt MENA-länder är mycket sämre än Sverige på att föra statistik och rent av ljuger om den?

    På vilka vetenskapliga grunder dömer du ut andra länders statistik? Det låter ganska fördomsfullt. Lite rasistiskt faktiskt. Är det inte du som brukar fördöma SDare för sånt? Ytterst märkligt inlägg av dig.
    Tänk att du alltid ska vifta med rasistkortet.

    Du kanske kan få ditt kluster att följa med på enresa till länder som Eritrea, Jemen, Venezuela, Kambodja och Zimbabwe för studier i hur dessa länder har lyckats bemästra pandemin och dess dödliga effekter så att Norge och Finland framstår som rena katastrofzoner. Med munskydd på kan det bli ett resekluster för de mest häpnadsväckande insikter. Visserligen kan det vara lite svårt att resa nu, men spetsforskning kan vara värd sina risker.

    Du får ju också möjlighet att förmedla dina upptäckter om ett Sverige kulturellt står närmast Menaländerna samt att Sverige myglar med statistiken och döljer antalet döda genom att bokföra dödsfall på den faktiska dödsdagenGlad
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-11-26 19:15:20 följande:

    Munskydd har INTE ökat nått nästan här och sen senaste höjningen.
    Svår och se att det ens när 5% användande av munskydd, troligtvis mer mot 1-2% MAX.


     


    Affären jag gick till var nog den tommaste jag sett, men det brukar den vara vid denna tid av någon anledning(staples).
    Hade också beställt, så slapp gå i affären.


    Udda att det är så svårt och hitta feberskydd fysiskt, var ett apotek utanför stan och en i stan.
    Och beställa på nätet blir ju dyrt som faan, pga frakt.(mot vad de kostar då)


    Okej.

    Här i Stockholm så kan man se en markant skillnad. Inte heller upplever jag att det trängs mer i affärerna nu än tidigare, snarare tvärtom. Med ett undantag idag, en klädaffär som var rena kaoset. Jag förbannade min glömska när jag såg alla Black Fridayskyltar och en för tät kö som sträckte sig genom hela affären.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin