• haft samma

    Dottern ska komma och gå

    Här är en söndagsdiskussion igång. Varit tillsammans 5 år. Vi kom men ett barn var. Han och dotter på 10 snart 11 år. Jag med son 8 år. Allt har funkat bra och vi har en familj på 4 plus hund och mysig stämning. Min relation med dottern är fin och vice versa. Igår var sambon på svensexa och hans dotter ville vara hos mamma pga att lillebror där fyllde 5. Inga konstigheter. Sambon skulle hämta henne nu innan lunch men hon hade börjat baka hos mamma så hon ville stanna en stund till. Inga konstigheter. Vi sätter oss på balkongen och han utbrister lyckligt: ja tänk hon börjar bli så stor! Snart kommer hon kunna komma och gå precis som hon vill.. att det inte finns några ?pappaveckor? eller ?mammaveckor?... Jag svarar : Så vill inte jag ha det? Jag tycker det låter jätte rörigt... Han : Vad är det för något problem med det? Hon är väl välkommen när hon vill? Jag: Ja, men det blir ju stökigt för vi kan ju inte planera? Han: Hon får ju inte komma om vi planerat något? Jag: men ibland kanske man bara vill vara spontan eller ha en barnfri helt oplanerad? Han : Jasså ok så då ska vi säga till henne att du får inte komma för ****** vill ligga på soffan och chilla. Sonen har ingen möjlighet att vara flexibel med veckorna då hans pappa jobbar 7 nätter/ledig 7 nätter.. Min sambo nu säger att jag är självisk och bara vill ha barnen på mina villkor.. men det är ju inte mina det är såhär vi haft det och bestämt med alla runt omkring ( hennes mamma och sambo och mitt ex och hans sambo) Jag tycker inte att barnen ska komma och gå som dom vill. Jag tycker varannan vecka är en bra ök. Självklart får hon åka dit om det är kalas någon helg eller om dom ska på något att hon kan komma hit med fick panik när han tycker att hon ska komma och gå som hon vill. Jag hade sett fram emot en söndag ihop hela familjen men nu är hon kvar hos mamma och vi är sura på varandra. Sonen sitter på rummet och kollar på film och vi tjafsar på balkongen. Har jag fel?! Han tycker verkligen att jag är heeeeelt dum i huvudet som tycker såhär.. och talade om det tydligt.

  • Svar på tråden Dottern ska komma och gå
  • olof 45

    1) Alla barn ska alltid få KÄNNA sig välkomna i båda hemmen - respekteras där osv. Denna känsla kräver verkligen itne nödvändigtvis att barnen får dyka upp när som helst de vill.

    2) föräldrarna ska också respekteras, och om dessa är människor som trivs bäst med förutsägbarhet, så ska väl detta respekteras? Det kan gälla många praktiska frågor: Vad ska finnas i kylskåpet? Finns det skäl till att komma hem tidigt och inte ta en öl medkollegorna? Om jag vill ta med en kompis hem för fotboll och öl, kommer det finnas utrymme för det? Kommer det vara rörigt hemma ikväll, eller kan jag se fram emot att "chilla"? Kommer exet bli sur för att hon lagat barnets favoriträtt och denne inte dök upp för att hen valde andra hemmet men glömde meddela henne?

    3) Svängdörr kan eventuellt fungera för föräldrar som inte är av den planerande typen, och som har samma veckorutin för matinköp osv alla veckor. 

    4) Även i det fall att man är bekväm med att snubbla över ett barn hemma som man inte förväntade sig att se just den dagen, öppnar det upp för popularitetstävlingar med exet. Barnen kommer att vara mest hos vem? Där den har mest leksaker? Får minst tjat om läxor? Får godare mat? Får vara uppe längre på kvällen? Ush för att behöva tävlaom barnets gunst.

    Så jag röstar för TS. Att få barn att känna sig älskade och respekterade är en sak. Ett fungerande vardagsliv för alla parter är en helt annan. 

  • Anonym (Beth)
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-04 12:29:27 följande:

    Men du mixar de praktiska problemen med en grundinställning.


    Det kanske är du som utgår ifrån att alla som ser praktiska problem har problem med grundinställning? Vilket i sig innebär att det är du som har fel grundinställning.
  • Tom Araya
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-04 12:29:27 följande:
    Men du mixar de praktiska problemen med en grundinställning.

    Att låta barnen spela ut föräldrarna mot varandra bör inte tillåtas. Att de drar hem kompisar till ett tomt hus för att röja är inte heller acceptabelt men det är väl inte som att det är tillåtet oavsett var barnen råkar bo just nu? Om barnet sedan tydligt visar att det missbrukar möjligheten att ha fri tillgång till båda sina hem så får man ju ta det där och då, precis som om de missbrukar rätten till att ha mobiltelefon eller gå fritt sålänge de kommer hem en viss tid etc.
    Som sagt, jag anser inte det är ett behov som står över möjliga nackdelar.
    Skulle behovet uppstå som står starkare, kan man ta ställning till det då.
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-04 12:29:27 följande:
    Att en ny partner inte ska tvingas ta ett ansvar den inte vill är självklart men inte heller en del av grundfrågan.
    Det är definitivt en del av grundfrågan då det är en bonusförälder som startat tråden med sina frågor i ämnet.
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-04 12:29:27 följande:
    Men att i princip abdikera som förälder varannan vecka och sätta en gräns att barnet inte är välkommet i hemmet varannan vecka låter för mig kallt.
    Det handlar inte om att barnen inte är eller ska vara välkomna utan om var de huvudsakligen ska vistas och bo. Undantag kan alltid göras om behov uppstår, men jag ser inte skäl till att undantag för det delade umgänget ska göras till regel, helt på barnens villkor. De vuxna (föräldrar med partner/bonusföräldrar) har också ett liv och även deras möjligheter och friheter måste få ha en viss prioritet.
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-04 12:29:27 följande:
    Tänk dig själv att du veckopendlar till jobb och din partner har inställningen att du inte är välkommen eller tillåten att komma hem till det gemensamma boendet i veckorna.
    Ditt exempel är inte jämförbart. I TS fall saknar inte barnet eget hem att alltid vara välkommen i.

    Ska du ha ett jämförbart exempel så vore det i så fall ett vuxet par med varsin bostad, där man gör upp att man bor med sina barn i den egna bostaden varannan vecka och tillsammans utan barn i ena bostaden varannan vecka.
    Anonym (Ingen skillnad) skrev 2019-06-04 12:29:27 följande:
    Ett barn(som är tillräckligt stort för att sköta och transportera sig själv, som inte missbrukar rätten, som inte kräver att andra börjar anpassa sin vardag och som följer alla familjens normala regler) är ovälkommen och portad från sitt eget hem (kanske till och med båda) varannan vecka måste känna sig ganska rotlöst. Jag skulle själv aldrig må bra i en sådan situation där jag var en evig gäst och inte hade fri tillgång till mitt hem som en bas.
    Det är knappast att inte ständigt ha två hem att växla mellan som de själva vill som skulle göra barn rotlösa.
    Jag är själv uppväxt som skilsmässobarn med endast ett hem och det gav snarare motsatt effekt.








  • Tom Araya

    Jag tänker lite så här också:

    Vad får barnet att vilja komma hit en dag under en vecka då barnet normalt sett skulle bo hos sin andra förälder?

    Är det av skäl jag vill ska kunna användas för att inte vara hos och umgås med den andra föräldern?

  • Anonym (Ingen skillnad)
    Tom Araya skrev 2019-06-04 16:38:37 följande:

    Som sagt, jag anser inte det är ett behov som står över möjliga nackdelar.

    Skulle behovet uppstå som står starkare, kan man ta ställning till det då.Det är definitivt en del av grundfrågan då det är en bonusförälder som startat tråden med sina frågor i ämnet.Det handlar inte om att barnen inte är eller ska vara välkomna utan om var de huvudsakligen ska vistas och bo. Undantag kan alltid göras om behov uppstår, men jag ser inte skäl till att undantag för det delade umgänget ska göras till regel, helt på barnens villkor. De vuxna (föräldrar med partner/bonusföräldrar) har också ett liv och även deras möjligheter och friheter måste få ha en viss prioritet.Ditt exempel är inte jämförbart. I TS fall saknar inte barnet eget hem att alltid vara välkommen i.

    Ska du ha ett jämförbart exempel så vore det i så fall ett vuxet par med varsin bostad, där man gör upp att man bor med sina barn i den egna bostaden varannan vecka och tillsammans utan barn i ena bostaden varannan vecka.Det är knappast att inte ständigt ha två hem att växla mellan som de själva vill som skulle göra barn rotlösa.

    Jag är själv uppväxt som skilsmässobarn med endast ett hem och det gav snarare motsatt effekt.


    Veckopendlar du är det implicerat att du har en bostad på den andra orten. Så jo jämförbart.

    Att det kräver vissa praktiska hänsynstaganden till andra i familjen är också ett naturligt grundkrav. Men det är ju inte annorlunda än för de vuxna, bestämmer jag mig för att gå ut och äta efter jobbet så informerar jag och okejar detta, samma gäller för barn. Kan de inte ta det ansvaret så är de inte mogna nog för den självkontrollen

    Och anledningen att det inte är en del av grundfrågan(längre) huruvida partnern ska t ingas ta ansvar för barnet på annan tid är för att alla i tråden oavsett sida redan mer eller mindre enhetligt instämt I det. Därför inte mycket till sakfråga
  • Anonym (Beth)
    Pope Joan II skrev 2019-06-03 20:08:44 följande:

    Och om mamman har en partner som resonerar likadant så är det bara för ungjävlarna att ställa sig på gatan med sina lusiga mössor i händerna. Rätt ska vara rätt!

    Ja, jösses så illa det är ställt med en del...


    "Bara för ungjävlarna att ställa sig på gatan med sina lusiga mössor i händerna". Ja, det gäller att vara målande. Kanske en aning överdrivet?
  • Brumma

    Bara läst TS.

    Nej jag tycker inte du är dum i huvudet..

    Båda alternativen kan funka, dvs vv eller "öppna dörrar", MEN då måste det funka för alla inblandade. Även när man öppnar mer och låter barnen komma o gå utanför överenskommelsen anser jag att det bör checkas av med BÅDA familjerna först.

    Dels kan man ha ngt inplanerat, dels vet jag av erfarenhet att det lätt kan utnyttjas som "jag har bråkat med mamma så nu ska jag sticka till pappa", eller ännu värre, att det äldre barnet säger att "jag sover hos mamma" till pappa o tvärtom till mamman och inte dyker upp hos ngn av dem..

  • legomum
    Tom Araya skrev 2019-06-04 16:41:54 följande:

    Jag tänker lite så här också:

    Vad får barnet att vilja komma hit en dag under en vecka då barnet normalt sett skulle bo hos sin andra förälder?

    Är det av skäl jag vill ska kunna användas för att inte vara hos och umgås med den andra föräldern?


    Tror att det kan vara så enkelt som att ett barn kan sakna den andre föräldern oavsett ålder.
    Mao det behöver inte vara pest och pina hos den andre föräldern som gör att barnet/ungdomen vill över till den andre föräldern ett tag.
  • Tom Araya
    legomum skrev 2019-06-04 23:28:39 följande:
    Tror att det kan vara så enkelt som att ett barn kan sakna den andre föräldern oavsett ålder.
    Mao det behöver inte vara pest och pina hos den andre föräldern som gör att barnet/ungdomen vill över till den andre föräldern ett tag.
    För mig är det overkligt att hinna sakna en förälder så mycket på bara några dagar som man annars har lika mycket umgänge med som med den andra.
  • Xenia

    Om man saknar den andra föräldern, räcker det inte at ringa då? Det handlar ju inte om ett litet barn som kan uppleva en vecka som jättelång.

Svar på tråden Dottern ska komma och gå