Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    sextiotalist skrev 2019-05-01 12:16:09 följande:
    För hon gör inget fel. Hon brinner för något. Jag delar inte alltid hennes åsikter, men jag anser att hon har rätten framföra dessa.
    Kritisera hennes åsikter, men som person. Nej
    Hon är de facto en makthavare, oaktat att hon bara är 16 år och gärna framställer sig som än yngre. Makthavare måste få kritiseras. Oavsett kön och ålder.

    Med det skrivet så är det nog inte så mycket flickan i sig det handlar om som propaganda-apparaten och konsensus-eliten KRING henne som upprör.
  • Flash Gordon

    Den norska nobelkommittén har nog bättre förstånd och smak än att ge henne Fredspriset. Det är trots allt ett lite nyktrare land än Sverige.

    Priset skall enligt statuterna gå till den som " hafva gjort menskligheten den största nytta" och mig veterligt har flickan inte gjort mänskligheten någon som helst nytta, ännu.

    Att få träffa Bono och prata på en EU-konferens räknas inte som "att göra nytta" i den bemärkelse kommittén tidigare definierat det och jag tror inte de ändrar inriktning på priset.


  • Flash Gordon
    Postman skrev 2019-05-01 12:45:11 följande:
    Klart hon har rätten att framföra sina åsikter men framför man dessa offentligt så får man också ta att man kan bli kritiserad, inget konstigt alls.

    Varför skulle man inte få kritisera henne som person? Varför skulle just hon vara undantagen när alla andra i offentligheten kritiseras för sin person idag?
    För att hon är ett baaaaarn.

    Det bästa tricket i boken. Putta fram ett baaaarn och ingen får säga emot.

    .
    Trump däremot, han är en vit, (övre) medelålders man. Då går det bra att referera till hans person som någon med en orange hudfärg och ful frisyr.
  • Flash Gordon
    lövet2 skrev 2019-04-26 21:23:10 följande:
    Ja, hon förtjänar absolut fredspriset. Det är länge sedan priset bara delades ut till folk som jobbat enbart för fred på jorden. I många år har priset snarare delats ut till sådana som försökt göra världen till en bättre plats (även om vissa pristagare är väldigt tveksamma val i det hänseendet). Greta jobbar hårt för att göra välden bättre, och hon vore ett bra val.
    Tvärtom. Det är väldigt sällsynt med pristagare som inte på ena eller andra sättet jobbar för fred.

    Senaste som inte motiverades på det sättet var Al Gore 2007 som då ansågs vara någon som spred information om klimatfrågan.
  • Flash Gordon
    K Kalle skrev 2019-05-02 09:56:40 följande:
    Ändå var de nära att ge Hitler Nobels fredspris - precis innan andra världskriget. Tur de hann ändra sig.
    Nä, de var aldrig nära att ge Hitler fredspriset. Myten om Hitler och fredspriset lever vidare i all önsklig välmåga.

    Det var en socialdemokratisk politiker i Sverige som nominerade Hitler 1939 (innan kriget bröt ut). Det var ett ironiskt grepp som svar på att Chamberlain hade nominerats året innan för sin förhandling med just Hitler, Peace in our Time och allt det där ...

    .
    Här kan du läsa själva nomineringen:
    http://runeberg.org/tiden/1939/0134.html

    .
    Det BORDE framgå rätt tydligt av hur den är skriven att den är ironisk.
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-02 10:17:54 följande:
    Att ha en konstruktiv diskussion om hennes uttalande är väl ingen som säger något om alls.
    Men däremot kritisera hennes person och att hon ger uppmärksamhet åt de klimatförändringar som ändå pågår.
    Denna unga kvinna väcker trots allt något. Hon blir lyssnad på. Om hon får ett antal personer att tänka en gång till innan de gör ett val, så har hon faktiskt nått långt.
    Och oavsett om man är klimathysteriker eller klimatförnekare (eller någonstans däremellan) så går det inte att undvika att vår jord har ändliga resurser av mycket det vi använder idag.
    Självklart påverkar våra val klimatet (tillsammans med andra faktorer också), även en liten fjäril påverkar klimatet i någon riktning.

    Antingen är det fel att kritisera person både när det gäller Trump OCH Greta, eller så är det OK.

    Man kan inte få det ena utan att behöva ta det andra.
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-02 10:39:52 följande:
    Nu har ju Trump blivit kritiserad bl.a för sina handlingar och uttalande. Men jag tycker det inte är OK att driva med hans utseende.

    Men jag tycker det finns en signifikant skillnad. Greta har faktiskt aldrig varit oförskämd, varit elak och det är en skillnad att (även om jag inte gillar det oavsett vem man ironiserar över) kritisera en vuxen person som själv är duktig på att mangla andra, än en ung person som inte är elak någonstans.
    Utöver detta så anser jag att man ska vara än mer återhållsam med kritik mot unga personer och endast påpeka det som är direkt olämpligt och om det behövs för att de ska göra bättre val.
    Ja, och Greta blir kritiserad för sina handlingar och uttalanden. De är trots allt mer än lovligt korkade och tomma mellan varven.
    -

    Trump är vuxen och han är hård. Han spelar spelet tillbaka som han bemöts.

    Greta är skörare. Hon är ett barn med en diagnos. Desto större skäl då kan man tycka att hennes föräldrar skyddar henne från uppmärksamheten. Istället gör de tvärtom.

    Man måste förstå att om de spelar Gretas kort rätt så är hon snart ekonomiskt oberoende för resten av livet. Den publicitet hennes team skapar kring henne nu generar miljoner i intäkter till henne och familjen. Greta kan ägna de närmaste tio åren åt att bara åka runt och hålla föredrag för 100000 kr styck och sedan behöver hon inte göra ett dugg till i hela sitt liv.

    .
    Det sista du skriver beskriver exakt vad det handlar om: "Utöver detta så anser jag att man ska vara än mer återhållsam med kritik mot unga personer"

    Skicka fram ett baaarn och "man måste var mer återhållsam".

    Så, alltså kan ingen vinna över ett barn för ingen får kritisera vad barnet gör, eller snarare i detta fall, används till. Världens bästa trick!
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-02 11:04:02 följande:
    Du vet väl om att de inte behåller några pengar, utan allt överskott går till olika organisationer.

    Alltså, jag håller med om att föräldrarna borde skydda Greta. Men det finns inget försvar för de personerna som spyr ut sitt hat över henne.

    Det enda jag sett är att hon en gång skänkt prispengar till någon organisation.

    Men värdet ligger ju i att senare, år efter år, kunna åka runt och ta betalt av allt från företag till stora konferenser till organisationer och politiska partier. Hur mycket tror du inte varumärkets värde höjdes när hon nominerades till Nobels fredspris?

    Hade hon bara velat jobba för klimatet finns det andra sätt, mer konkreta, än att sätta en autistisk 16-åring i medias blickfång.
    .

    Nu talade vi om "kritisera henne som person". Inte "spy ut hat".
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2019-05-02 11:16:59 följande:
    Men vad är det i hennes person som man ska kritisera? Och vad är syftet med att kritisera?
    Ska hon sluta brinna för vad hon tror på?
    Ska hon knipa?
    Ska hon säga till de som gillar henne att sluta gilla henne?
    Exakt vad gör hon för fel?
    Hon är ett barn med ett barns begreppsförmåga - på gott och ont. Hon har inte koll på området hon talar om. De enda svar hon lämnar är "vi måste lyssna på forskarna" coh "jorden går under". Ingenting konkret. Hon (eller snarare de bakom henne) utnyttjar det faktum att hon är ett baaaarn.

    Så nu har jag kritiserat henne som person.

    Syftet med att kritisera en MAKTHAVARE är bland annat att förnuftiga säger ifrån när MAKTHAVAREN gör något knasigt.

    .
    Men återigen. Det är inte så mycket Greta som industrin bakom som skaver.

    OCH det faktum att så många rakt av, utan att tänka efter, köper det hon säger.
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?