• Matildalinea

    Rädsla att föda stort barn

    Vill bara skriva av mig lite.. ber redan nu om ursäkt för den långa texten och hoppas att det är någon som kanske orkar läsa..

    Som rubriken visar har jag rädsla för att mitt barn i magen skall vara större. Och jag vet att större inte alltid betyder svårare förlossning eller komplikationer, detta är bara något som jag är rädd för och har varit väldigt öppen med närjag har samtalat med min bm.. jag har alltid känt att hon förstår hur jag har känt mig. Jag är idag i v 36+5 och frågade idag min bm hur det fungerade med hinnsvepning, om detta är något man kan få testa om någon vecka för att se om det sätter igång, alltså när jag har kommit in i v 37+. Då säger hon till mig att det är absolut inget man gör förrän man gått 40 hela veckor om äns då. Och sen säger hon att man ska helst gå hela 40 veckor oavsett, då frågar jag hur det kommer sig eftersom bebis ör klar i v 37+0 och då borde det vara okej att testa, fungerar det inte så är inte bebis redo att komma ut. Har inte bett om igpngsättning med dropp eller snitt.. men hon menar att bebis ör klar i v 38+0? Och säger att jag måste ha missuppfattat den bm jag pratade med i helgen nör jag va inne på akut mottagning för gravida/precis förlösta, den bm sa nämligen att det gör absolut inget att bebis kommer nu då jag ända går in i v 38 nu på torsdag (37+0) klart det är bäst att stanna inne tills torsdag men annars inga problem alls. Och min bm idag utrycker istället att det absolut inte ska komma någon bebis nu för det är för tidigt och jag ?ser önda ut? som jag har ett bäcken som klarar av ett större barn..

    anledningen till att jag ör rädd och tror det kan bli ett större barn är för det första är pappan till barnet väldigt stor, föddes 2 veckor tidigt och vägde 5 kg.. vi har diabetes i släkten på min sida, jag gjorde göukosbelastning som visade på gränsen (hon glömde av mig i 20 min så kan likagärna visat att jag har grav diabetes..) vi gjorde tul på akuten i slutet av feb och då visade det på 17% större än normalt för den dagen samt att min mage nu har rusat iväg och ligger över kurvan..

    Är jag ensam om denna rädsla, hur har ni gjort och hur har eran bm hanterat detta, har ni fått hjälp eller är det bara för mig att försöka jobba med denna rädslan och hoppas på att barnet inte blir stort och att jag kanske inte gör över tiden ändå ..? Könner mig så nedstämd efter detta besöket :(

  • Svar på tråden Rädsla att föda stort barn
  • Frenja07
    Aniara II skrev 2019-04-24 19:29:32 följande:

    Har för mig att den tidigare gränsen för vad som räknas som för tidigt född var allt före 38+0 men att man flyttat det en vecka, kanske för att barn födda i 37+ normalt inte behöver kuvös etc.

    Det är flera som skriver om att spricka och få skador mm. Det är vanligare att få svåra skador om man är bedövad för då känner man inte ifall något är på väg att brista. Du har bättre kontroll över kroppen också obedövad. Själv körde jag bara lustgas och det gick bra, fick en light grad 2-skada för att barnet inte roterade som det skulle (modekakan var i vägen) men det var läkt på en månad. När jag kände att det började spricka sade jag åt bm att göra det där greppet vad-det-nu-heter sedan vågade jag ta i på riktigt. Smärtan var det sista jag tänkte på, fokus låg på att få ut ungen välbehållen. Dessutom är man så pumpad på adrenalin och andra naturliga smärtstillande hormoner. Jag var förvånad över att det inte gjorde mer ont faktiskt. Gick en profylaxkurs innan som var till stor hjälp.


    Moderkakan låg i vägen så barnet kunde inte rotera? Tror du har missuppfattat grovt här.
  • Matildalinea
    nernu skrev 2019-04-24 12:04:33 följande:

    Lyssna på podcasten vattnet går avsnitt 37. En kvinna som var livrädd innan och som sprack mycket. Men det är verkligen en positiv berättelse. Det är inte farligt att spricka. Det är inget man känner och sjukvården är faktiskt väldigt bra trots allt som står i tidningarna.


    Förstår att jag antagligen kommer spricka oavsett, det är ofta svårt att undvika, rädslan är att få större förlossningsskador och att kanske spricka från a till ö.. men tack för tipset, ska kolla in den poden :)
  • Aniara II
    Körsbärsdalen skrev 2019-04-24 20:29:08 följande:

    Många har lättare att hålla igen när barnmorskan säger till när de är bedövade, kontra när ingen bedövning finns och därför krystar ändå för att det ska gå snabbare (ökad risk att spricka). Det går inte att säga att ena sättet är mycket säkrare för att slippa sprickor än det andra.

    För övrigt skulle jag gärna se dina källor om ökad risk för npf om man föds i vecka 37-38 och ökad chans för hög IQ om man föds nära inpå överburen.


    Det har jag aldrig påstått heller. Men att det är vanligare med svåra skador vid bedövning är ingen nyhet.

    Googla på ex. "longer gestation higher iq", det finns hur mycket som helst. Ja det finns ett samband och det går åt båda hållen.

    Jag har inga direkta källor (men kan kanske finns på nätet) ang. större adhd-risk redan i v.37+, nämnde bara att jag känner till två fall. Men det är väl ganska logiskt att risken är större ju tidigare man är född. Att hjärnan utvecklas under hela graviditeten är fakta - det är därför huvudet brukar vara större i proportion till kroppen på barn som gått över tiden.

    Om man nu skulle föda tidigt skulle det ev. gå att mildra "skadan" om man äter extra omega 3 och helammar. Då kanske hjärnans utveckling kommer ikapp. Bara en teori jag har.
  • Phalaenopsis

    Min dotter förväntades väga 4,6 kg och jag tjatade till mig planerat snitt. Vi gjorde TUL för att min man vägde över 5 kg. Var inte direkt imponerad av gynekologen: "För det mesta går det ju bra." "Du menar att 30 % av kvinnorna som föder barn på mer än 4,5 kg får bestående men?"

    Jag skulle själv som läkare aldrig låtit bli att operera på de premisserna, men eftersom inte förlossningsskador vid vaginala förlossningar inte räknas som vårdskador så gills de liksom inte. Vid snitt däremot räknas minsta infektion som vårdskada.

    Ja, och när hon kom ut vägde hon 4,0 kg, hade ett rätt stort huvud och jag var ute i löpspåret efter två veckor.  Glad

  • Aniara II
    Frenja07 skrev 2019-04-24 22:51:41 följande:

    Moderkakan låg i vägen så barnet kunde inte rotera? Tror du har missuppfattat grovt här.


    Nej det är du som har missuppfattat. Moderkakan kan sitta på olika ställen i livmodern, långt in, över öppningen eller i framvägg exempelvis. När barnet ska ut genom passagen måste det rotera så att ansiktet pekar in mot moderns kropp. Om moderkakan är fäst där så tar det stopp. Fråga en förlossningsläkare/bm om du inte tror på det.
  • Frenja07
    Aniara II skrev 2019-04-24 23:37:48 följande:

    Nej det är du som har missuppfattat. Moderkakan kan sitta på olika ställen i livmodern, långt in, över öppningen eller i framvägg exempelvis. När barnet ska ut genom passagen måste det rotera så att ansiktet pekar in mot moderns kropp. Om moderkakan är fäst där så tar det stopp. Fråga en förlossningsläkare/bm om du inte tror på det.


    :) nu är det så att jag har jobbar inom obstetriken i massor av år och jag är väl medveten om att placenta kan sitta på olika ställen. Placenta sitter ALDRIG så till att barnet inte kan rotera tredje rotationen. Sitter den så nära öppningen blir det planerat sectio då det är förenat med mycket stora blödningsrisker.

    Dessutom behöver inte barnet rotera till framstupa läge (så att ansiktet pekar in mot moderns kropp) utan många barn föds vidöppna.

    Många barn gör dessutom inte heller den sista rotationen av olika anledningar, tex att förlossningen fortskrider väldigt snabbt. Det har däremot absolut inte med placentas läge att göra.
  • Frenja07
    Aniara II skrev 2019-04-24 23:37:48 följande:

    Nej det är du som har missuppfattat. Moderkakan kan sitta på olika ställen i livmodern, långt in, över öppningen eller i framvägg exempelvis. När barnet ska ut genom passagen måste det rotera så att ansiktet pekar in mot moderns kropp. Om moderkakan är fäst där så tar det stopp. Fråga en förlossningsläkare/bm om du inte tror på det.


    Du talar även om att du brast pga att barnet inte roterade som det skulle. Det gjorde inte den fjärde och sista rotationen utan föddes tittades nedåt vilket är ganska vanligt och medför större risk för bristning. Men samtidigt skriver du att det är vid tredje rotationen som moderkakan kan vara i vägen och barnet inte kan rotera som det ska. Du har missuppfattat :).
  • närkommertrean
    Matildalinea skrev 2019-04-24 22:45:42 följande:

    Hej och tack för att du delar med dig ! Usch så hemskt när man inte blir tagen på allvar och så ska det absolut inte vara.. Hoppas att allt gått bra med läkning efter och skönt att du nu har en bm som lyssnar på dig!

    Jag har nu lyckats få till mig ett tul som jag skall göra imorgon, jag börjar där så får vi se, har dock hört att det är svårare att uppskatta vikt på större barn. Undra om det brukar uppskattas fel åt mindre eller större hållet ... aja hur som hoppas jag det går bra imorgon och att jag kanske kan få lie vägledning av läkaren som gör tul


    Jag har läkt väldigt bra och fått hjälp av både specialistläkare och fysioterapet även om det har tagit tid. Det jobbiga har varit att behöva kämpa så mycket för att få rätt hjälp. Att själv sitta hemma och googla fram information och skriva egenremiss för att få hjälp. Har man problem efter en förlossning, speciellt om man fått en så stor förlossningsskada, borde det vara en självklarhet att vården hjälper till med sånt kan jag tycka och inte bara kikar in mellan benen och lägger den klassiska kommentaren "det ser så fint ut" när de inte har någon aning om hur det ser ut på insidan! Men i det stora hela, jag har bestående men och kommer aldrig bli helt bra men jag har ändå fått bra hjälp och läkt bra. Det är viktigt att veta i sammanhanget. Att en stor förlossningsskada inte per automatik innebär att man t ex bajsar på sig var och varannan dag resten av livet. Precis som det är viktigt att veta att ett stort barn inte automatiskt innebär att man får en stor förlossningsskada. Det är så mycket som spelar in!

    Den här graviditeten har jag en helt fantastisk bm som tar min oro på största allvar och som jobbar utifrån att en undersökning för mycket är bättre än en för lite. Jag får dessutom samtal på spec mvc för att planera förlossningen och diskutera alternativ men det beror ju i första hand på att jag fött ett barn över 4,5 kg och då är det numera rutin att man får det, iaf i Stockholm.

    Bra att du får ett nytt tul! Hoppas du känner dig lugnare efter det. Det de sa till mig när jag födde mitt senaste barn var att om huvudet är stort är sannolikheten att resten av barnet också är stort större. Om huvudet är litet är det 50/50 om resten av barnet är stort eller litet. Men det är svårt att veta vem man ska lita på, alla verkar ju få olika information! När min kompis gjorde tul mätte de även höftbenet (tror jag hon sa) men bebisen hade tydligen svår att ligga stilla så mätningen blev inte superbra vilket påverkade resultatet. Barnet beräknades väga 2900 g men vägde sedan 3500 g när hon föddes ett par dagar senare men det var i v 36 så hon var ju stor för tiden visade det sig. Det är svårt det där med viktuppskattning men jag tror ändå men ska utgå ifrån att den är rätt (+/- några 100 g) även om det såklart finns de som har extrem otur. Hur som helst, lycka till på tul!
  • Körsbärsdalen
    Aniara II skrev 2019-04-24 23:28:33 följande:

    Det har jag aldrig påstått heller. Men att det är vanligare med svåra skador vid bedövning är ingen nyhet.

    Googla på ex. "longer gestation higher iq", det finns hur mycket som helst. Ja det finns ett samband och det går åt båda hållen.

    Jag har inga direkta källor (men kan kanske finns på nätet) ang. större adhd-risk redan i v.37+, nämnde bara att jag känner till två fall. Men det är väl ganska logiskt att risken är större ju tidigare man är född. Att hjärnan utvecklas under hela graviditeten är fakta - det är därför huvudet brukar vara större i proportion till kroppen på barn som gått över tiden.

    Om man nu skulle föda tidigt skulle det ev. gå att mildra "skadan" om man äter extra omega 3 och helammar. Då kanske hjärnans utveckling kommer ikapp. Bara en teori jag har.


    Okej, egna hypoteser och anekdotisk bevisföring m.a.o.
  • Aniara II
    Körsbärsdalen skrev 2019-04-25 07:23:29 följande:

    Okej, egna hypoteser och anekdotisk bevisföring m.a.o.


    Varför skulle jag lägga ner en massa tid på att ta fram "bevis" när du likaväl kan googla fram det själv?

    Men ok jag ska curla dig, här har du en: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4244187/

    Och här kan du läsa om barnets utveckling under vecka 38: www.babyhjalp.se/gravid-vecka-for-vecka/gravid-vecka-38/

    Där står bla "Barnet fortsätter att lägga på sig fett och det sker finjusteringar i hjärna och nervsystem".

    Idag räknas barn som är födda före v.37 som för tidiga och har då en ökad risk för både det ena och andra. Jag skrev att jag känner en som är född 37+0 och har en typ av adhd. Varför skulle några minuter eller timmar göra någon skillnad? Våga tänk själv och don't kill the messenger.
Svar på tråden Rädsla att föda stort barn