Ellen11 skrev 2018-06-22 18:26:50 följande:
Hej!
Vi är ett par på runt 30 år som står inför ett vägskäl kring IVF.
Kort bakgrund:
Vi får ofta många ägg, kört via ICSI och Calcium Ionophore men blir få befruktade.
Lång bakgrund:
Jag har PCOS, oregelbunden mens, och min man har lägre spermiekvalite.
Vi har gjort 8 IVF med följande resultat:
Inga ägg
17 ägg. ICSI på ett antal, men inget befruktat
9 ägg. ICSI på ett antal ägg men bara ett befruktat. Delade sig däremot inte vidare dag 2.
Inga ägg
25 ägg. ICSI på 24. 1 ägg befruktat, detta blev också insatt och ledde till en graviditet.
16 ägg. ICSI på 11, men inget befruktat
14 ägg. ICSI och Calcium Ionophore på 12 ägg. 4 ägg befruktade. 4 delade sig vidare.
1 ägg sattes in och 1 till frysen. Ingen graviditet.
Insättning av fryst embryo. Blev graviditet men tidigt missfall.
10 ägg. ICSI och Calcium Ionophore på 6, men inget befruktat.
Fråga:
Nu ser vi det som att vi har fyra val:
1. Testa igen på samma sätt
2. Byta klinik för att se om det kan gå bättre
3. Äggdonation
4. Spermiedonation
Några som haft liknande scenarion med ofta få ägg befruktade som kan ha några tips eller tankar?
Angående de 4 valen som du har skrivit upp, så kommer det från 1 januari att bli tillåtet i Sverige att använda BÅDE donerade spermier OCH donerade ägg samtidigt :
Lagförändring:
Blir tillåtet att utföra befruktningar där både ägg och spermier är doneradeRiksdagen har röstat igenom flera lagförändringar gällande assisterad befruktning. Snart får fler vårdinrättningar genomföra assisterad befruktning och ägg eller spermier behöver inte längre komma från någon av föräldrarna.
För att skaffa barn via assisterad befruktning måste i dag antingen ägg eller spermier komma från en av föräldrarna. Det har försvårat för infertila par som vill bli föräldrar.
Assisterad befruktning med donerade könsceller får i dag bara hanteras på universitetssjukhus och en privat klinik i Umeå. Det har medfört långa köer och framför allt försvårat för ensamstående kvinnor och samkönade par där båda är kvinnor.
Nya bestämmelser underlättar
Från och med den 1 januari 2019 kommer nya bestämmelser att börja gälla. Då blir det tillåtet att utföra assisterad befruktning där varken ägg eller spermier kommer från någon av föräldrarna. Fler vårdinrättningar kommer också få tillstånd att utföra assisterade befruktningar där donerade könsceller krävs.
Par och ensamstående kvinnor får möjlighet att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller.
Fler vårdinrättningar kommer också få utföra detta, vilket är en klar förbättring för alla som bor en bit från ett universitetssjukhus, säger socialminister Annika Strandhäll (S).
Assisterad befruktning utomlands
Riksdagen röstade också igenom lagförändringar som gäller assisterade befruktningar utomlands. I ett samkönat äktenskap, där båda är kvinnor, måste i dag kvinnan som inte burit barnet adoptera det. Så har det aldrig varit för heterosexuella par, utan där har fadern direkt blivit juridisk förälder. Men nu kommer samkönade par få samma rättigheter till föräldraskap.
Däremot kommer par som använder sig av en anonym donator fortfarande behöva genomgå en adoptionsprocess för att bli juridiska föräldrar, oavsett om det är ett samkönat eller heterosexuellt par.
Ändrad könstillhörighet
I och med den nya lagförändringen kommer även personer som ändrat könstillhörighet och får barn få större rättigheter. Om en man som ändrat sitt juridiska kön från kvinna till man föder barn ska han ses som far till barnet och en kvinna som bidrar med spermier ska ses som mor.
Det är bra att lagförändringarna gått igenom. Det kommer att hjälpa människor som är ofrivilligt barnlösa och är en efterlängtad modernisering, säger Annika Strandhäll.
www.svt.se/nyheter/inrikes/lagforandring-blir-tillatet-att-genomga-befruktning-med-enbart-donerade-konsceller