stolt pappa skrev 2016-08-03 08:59:55 följande:
Tack för alla svar!
Det är självklart att hon vill åt underhållsbidraget (och andra socialbidrag för vår son) och att det är därför hon vill ha boendet.
Jag har pratat med FK igen och denna handläggare säger att bara jag avstår från jobbet och umgås med barnet under min arbetstid så kan jag söka föräldrapenning, vad gäller helger så måste jag umgås med barnet även då.
Vi har varit hos familjerätten ett par vändor i våras men varje gång mina barns mor inte blev nöjd så sa hon att vi får gå till tingsrätten och mötet har avslutats då tingsrättsbeslut står högre.
Jag skulle gärna dra detta och mycket annat till tingsrätten men har redan drunknat i advokatskostnader, eftersom vi bodde tillsammans när vi blandade in advokaterna så kan jag inte använda hemförsäkringen för att täcka del av kostnaden och jag har ekonomiskt sett redan betalt en halv ny mindre bil till advokaten, vågar inte ens tänka på vad det skulle kosta att dra det hela vägen till rätten. Javisst det gäller mina barn så kostnad borde inte vara en fråga men jag har inte kunnat spara undan en krona till barnen det senaste halvåret och vill inte hamna i någon skuldfälla pga detta. Sedan det lugnat sig med advokater så har jag kunnat lägga undan bra med pengar till barnen och åkt på djurparker osv under semestern.
Om jag förstått det rätt så har jag rätt att KRÄVA föräldraledighet fram till barnet fyllt 18 månader om jag säger till 2 månader i förväg. När barnet fyllt 18 månader kan jag inte längre kräva föräldraledigt utan det är en överenskommelse med min chef.
Nästa steg blir att boka ett möte med familjerätten igen för att diskutera detaljerna kring föräldraledigheten, exempelvis jag hämtar sonen på morgonen och hon hämtar honom från mig på kvällen och hur vi gör med vår dotter som bor växelvist mellan oss under tiden osv.. Kan vi inte nå en överenskommelse så får jag helt enkelt skjuta på föräldraledigheten och mina barns mor får lösa situationen med arbete och socialbidrag på egen hand.
Vad gäller föräldraledighet efter 18 månader är rätten densamma om du tar ut fp. Dvs före 18 mån har du rätt att vara ledig oavsett fp men efter 18 mån är fp ett krav:
3 § 2. Hel ledighet för en förälder tills barnet blivit 18 månader eller, under förutsättning att föräldern då har hel föräldrapenning, för tid därefter (hel ledighet med eller utan föräldrapenning, 5 §).
5 § En förälder har rätt att vara helt ledig för vård av barn
till dess barnet är 18 månader. En arbetstagare som har
adopterat ett barn eller tagit emot ett barn i avsikt att
adoptera det har rätt att vara helt ledig i 18 månader från
den tidpunkt då arbetstagaren fick barnet i sin vård. Arbetstagarens rätt till sådan ledighet upphör dock när
barnet har fyllt åtta år eller vid den senare tidpunkt då
barnet har avslutat det första skolåret. Vid adoption av
arbetstagarens makes barn eller av eget barn har
arbetstagaren inte rätt till ledighet utöver vad som skulle
ha gällt om adoptionen inte hade skett.
En förälder har därutöver rätt att vara helt ledig medan
föräldern får hel föräldrapenning enligt 12 kap. socialförsäkringsbalken. Lag (2014:948).