Inlägg från: nihka |Visa alla inlägg
  • nihka

    Amerikanska valet - Vem ser du helst som president av dessa?

    Konstatera skrev 2016-11-22 15:42:00 följande:
    Det du säger är att ingen amerikansk president haft ett brett folkligt stöd.
    I alla fall inte i modern tid. Och Trump är inget undantag.
  • nihka
    Konstatera skrev 2016-11-22 16:46:18 följande:

    Ok. Men varför tjatar du om folklighet då? Det är uppenbarligen inte särskilt applicerbart på USA. Irrelevant!

    Trump vann valet. Folket (dvs det folk som faktiskt röstade) har sagt sitt. De valde Trump. Huruvida han har ett brett folkligt stöd eller inte enligt nhikas definition är totalt ointressant.

    Det är dags att acceptera detta faktum.
    Det är ju bl a du som tjatar om att Trump skulle ha ett brett folkligt stöd och bara för att det inte stämmer enligt någon definition så blir det ju inte irrelevant. 

    Du tar det som vanligt inte särskilt bra när du har fel.
  • nihka
    Konstatera skrev 2016-11-22 16:48:30 följande:
    Precis ... MEN Trump vann valet.

    Ert sätt att förvrida fakta påminner mig lite om kristna fundamentalister som ifrågasätter vetenskap.
    Ja, han vann valet. Och kan kommer bli president. Ser du någon som ifrågasätter det. Men det betyder inte att han har ett brett folkligt stöd som somliga vill göra gällande. Möjligen framkallar Trump starkare känslor hos båda sidor - mer älskad av fler av de som stödjer honom och mer hatad av fler som inte stödjer honom än många av hans föregångare - vilket knappast är kännetecknade för "folklig". 
  • nihka
    Turandot skrev 2016-11-22 17:22:43 följande:
    Man kan ju inte heller stirra sig blind bara på valresultatet. Vissa presidenter - och där var Reagan ett bra exempel - har ju vunnit folkets kärlek EFTER valet, UNDER sin tid som president. Alltså även kärlek från sådana som röstade på motståndarsidan. 
    Visst kan sympatier skifta när väl personer sitter på plats. Min poäng var mer att USA inte är ett land där någon brukar ta hem en jordskredseger utan det brukar bli ganska jämnt.
  • nihka
    Konstatera skrev 2016-11-22 17:31:02 följande:
    Jag håller inte med om att jag tjatar om detta. Det är du som gjort en poäng av detta. Nämligen att om och om påpeka att Trump bara fick 25% av rösterna. Jag påpekar enkom att det är ganska bra siffror, med amerikanska mått mätt.

    Han har ett brett folkligt stöd. Många olika kulturer och grupper av människor som röstade på Trump. Bättre siffror än de flesta andra amerikanska presidenter. Det är just bredden som möjliggjorde att han kunde vinna över Clinton.
    Men det gör du ju. Du fortsätter till och med i samma inlägg som du säger att du inte tjatar om det folkliga stödet att tjata om det folkliga stödet 

    Att Trumps röster räckte till en seger beror på att USA har majoritetsval. I ett system med proportionella val hade segern gått till Clinton. Och varken den ena eller andra hade haft ett brett folkligt stöd över den andra för det.
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2016-11-22 17:44:54 följande:
    Trumps approval rating:

    http://dailycaller.com/2016/11/21/trumps-approval-rating-at-an-all-time-high-in-new-poll/

    46% för

    46% emot

    8% obekräftat.

    För Obama är det 53-46-1. Efter åtta år med honom som president.

    Trump är alltså redan i princip ikapp var Obama står idag och då har han inte ens börjat ta tag i de grundläggande problemen.

    Folk uppskattatr dessuto det sätt på vilket han hanterar övergången mellan honom och Obama.

    19% säger att det är den bästa någonsin medan 34 tycker att den är "likvärdig" med de bästa.

    Just för att han har hela kongressen med sig i åtmnstone två år har han alla möjligheter i världen att bli en president som får någonting gjort coh det skule vara en stor skillnad mot idag och förmodligen ge honom höga popularitetssiffror.
    Trump har inte gjort något mer än snacka. En jämförelse är knappast relevant. Efter 8 år och en del svåra beslut har Obama fler med sig än emot sig och det handlar om samma människor som uttalat sig om Trump. Amerika tycks föredra Obama före Trump.

    Bara för att republikanerna är i majoritet senaten och representanthuset innebär inte att alla republikaner kommer stödja Trump i alla frågor, men visst kommer han få lättare än Obama haft.
  • nihka
    FDFMGA skrev 2016-11-22 18:06:51 följande:
    Isolationism innebär inte att ekonomin expanderar. 

    Det som framförallt har inneburit att jobb har försvunnit är den rationalisering den tekniska utvecklingen har inneburit och där är vi bara i början - nya yrkesgrupper kommer att ersättas av datoriserade lösningar i en allt snabbare takt.

    Folket som röstat på Trump är säkert i hög utsträckning personer som vill tro på lögnen att han kan göra USA stort igen. Men han varken kan eller vill förbjuda industrierna att rationalisera. 

    Eller tror du att han kommer att komma ut som nyfascist, nysocialist, nykorporativist eller nykommunist och kräva att den fria företagsamheten ska vara underordnad samhällsnyttan och proklamera fyraårsplaner inspirerad av gamla Sovjet.

    USA har inte ekonomi att isolera sig mot omvärlden och omvärlden och självklart kommer omvärlden att möta handelshinder med samma metoder. 

    För några 100 år sedan brukade marxister lite föraktfullt tala om ett trasproletariat, personer som av olika skäl inte platsade i arbetslivet.

    Den moderna kapitalismen håller på att skapa ett nytt och enormt omfattande trasproletariat, personer som inte förmår anpassa sig till ett föränderligt arbetsliv.

    Högerpopulismen i USA liksom högerpopulismen i Europa är ett symptom på detta och budskapet är att skulden ligger hos utlänningarna och de som tillåtit dem att ta över.

    Vad Trump kommer att lyckas med är att få de så kallade tigerekonomierna och Kina att växa sig allt starkare allteftersom de tar över USA:s roll som världsekonomiskt centrum.
    Trump kan inte vrida tillbaka klockan. Det är anpassa och utvecklas eller dö som gäller även för amerikanska stater på efterkälken.
  • nihka
    Turandot skrev 2016-11-22 18:41:02 följande:
    För övrigt har du direkt FEL, eftersom bilden som Eric Trump twittrade ut på röstsedeln där han kryssat för sin far, gick över hela världen...
    Ja, det stämmer. Jag kommer ihåg den händelsen. Han bröt mot lagen där. Vet du hur han gjorde för att registrera sig trots att tiden hade löpt ut?

    Blev du något klokare på varför det skiljer så mycket i valdeltagande mellan USA och Sverige?
  • nihka
    Turandot skrev 2016-11-22 18:39:18 följande:
    VILL man rösta, så ser man nog till att göra det... ursäkter, ursäkter! Dessutom ifrågasätter jag detta i artikeln du länkade till:

     
    Miljoner fråntas rösträtten
    6,1 miljoner amerikaner är fråntagna sin rösträtt på grund av att de begått ett brott. I Florida gäller det en av fyra afroamerikanska män.

    SVT verkar vilja ha det till, att problemet här är att de svarta brottslingarna inte får rösta. Och inte att de svarta i så hög grad är - brottslingar..? :-O
    Fast deras system ÄR krångligare. Det kan du inte komma ifrån.

    Artikeln talar bara om hur det ser ut. Man fråntas sin rösträtt om man fälls för brott. I några stater på livstid och i andra tillfälligt. Så är det inte i Sverige.
Svar på tråden Amerikanska valet - Vem ser du helst som president av dessa?