Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Pehrmedh skrev 2023-09-13 21:05:29 följande:
    Allt är tydligen den SD-styrda regeringens fel.
    Sveriges Kommuner och Regioner, SKR estimerar att Regionerna kommer gå 28 miljarder i underskott nästa år. Om regeringen bara skjuter till 6 miljarder så blir det en katastrof.  På varje miljard så går det ca 2 000 vårdanställda så om underskottet riskerar att bli > 20 miljarder så riskerar tiotusentals anställda sina jobb i vården. 

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Digestive skrev 2023-09-13 21:19:59 följande:
    Jag letade efter ett diagram som sträckte sig bak till den tidsperiod som berördes, alltså hela vägen bakåt till minst 70-talets början. Lite svårt att få till det på ett diagram som sträcker sig bakåt till 2002 och det samma gäller tidigare diagram som jag har postat här och som jag annars kunde ha använt.

    "Trendkurvan"? Det var en trendlinje men jag reagerar mest på citationstecken.

    Ser du inte hur galant diagrammet följer trendlinjen? Det här är alltså data som har uppstått helt slumpartat (iallafall så som vi förstår fenomenet som vi kallar slump) men likväl går det att dra en så rak linje som korrelerar med exakt hela diagrammet, från tå till topp. Är inte det - för ett mänskligt intellekt - nästintill obehagligt märkligt?

    I trading-gruppen där mitt intresse för teknisk analys började så roade vi oss att göra sådant här med exempelvis Covid-statistik, antalet Google-sökningar på Bitcon med mera - alltihop med samma galanta resultat och om någon "satsade" på ett framtida utfall så var vinst och förlust ration likadan som om det hade handlat om aktier, priset på kyckling, priset på timmer, priset på guld, valutor och så vidare. Ingen som helst skillnad.

    Börjar man även använda verktyg som bygger på matematiska talserier som exempel Fibonacci-serien och andra talserier som återfinns och kan observeras i vårt Universum (Fibonacci-talet 1.618 är exempelvis spiralformen vi ser i galaxer, när vattnet rinner ner i avloppet och i spiralformade snäckskal, och kallas för det "Gyllene Snittet").

    Ja... då har jag mer än en gång fått ta en liggande paus. 🤯

    Aja, sorry för utsvävning.

    Jo du har ritat en trendlinje men gjort det baserat på en graf som visar i sammanhanget meningslösa data. Som jag förklarat så innehåller antal anmälningar ytterst osäkra data. Där ingår en hel del dödsfall som visar sig ha naturliga orsaker, där ingår dödsfall som visar sig bero på självmord, det finns exempel när samma dödsfall rapporterats dubbelt o.s.v. Dessutom kan du inte utesluta att policys för vilka anmälningar som registreras har förändrats över tid. 

    Om du vill förstå brottsutvecklingen bör du i ställer utgå från SCBs eller BRÅs statistik (dessa är tvättade från eventuella fel) och det hade gett en helt annan trendlinje än den som du ritade. 


    Kan du berätta vad det var som du ville förmedla med din trendlinje?


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Digestive skrev 2023-09-13 22:06:42 följande:
    Vad sådan här data återspeglar är helt ointressant för syftet så det spelar ingen roll vilket diagram jag använder. Kriterierna för att dra ett illustrerande streck är inte särskilt höga. Hade lika gärna kunnat göra ett diagram i Paint men utan faktisk data går tjusningen bort och det finns ingen anledning att tro att det jag försöker illustrera faktiskt finns ute i verkligheten också.

    Det står hyggligt tydligt vad syftet med diagrammet är och vad denna data återspeglar har aldrig nämnts, refererats till eller på något vis blivit använt i diskussionen. Jag kan koka ner det:

    Jag ville illustrera ett trendfenomen, trendfenomenet återfanns i aktuellt diagram - trendfenoment kan återfinnas i vilket diagram som helst, jag valde det här diagrammet när jag sprang på det och sökte på specifikt dödsskjutningar en längre tid.
    Du ville visa hur man ritar trendlinjer i tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna och att diagrammet som du valde inte var relevant för ämnet spelade ingen roll? :)
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Digestive skrev 2023-09-13 23:21:07 följande:
    Jag tror allt att du förstår men du kan alltid påpeka ut den tekniska skillnaden på vardera illustration:

    Blev det på något vis lättare att ta till sig hur en exponentiell trendutbrytning ser ut för att rubriken har texten "Totalt antal dödsskjutningar i Sverige" istället för "Dödsskjutningar i Sverige"?

    Diagrammet sträcker sig inte tillbaka till 70-talet men det var helt klart roligare att göra teknisk analys på:

    Samtliga termer går att söka på för närmare information och om intresse finns för någon. Bara den här kunskapen plus riskhantering will change your trading/investment game (1:3 i Risk:Reward-ratio brukar många använda som standard = du gör tre trades i tre olika assets och enbart en trade behöver nå sitt mål för att du ska slippa ta någon förlust och till och med kan hamna på plus - för att bjuda lite på det med).

    No financial advice.

    Den första trendlinje som du ritade indikerade 3 fall per 100 000 innevånare (oklart om du menade att det avsåg antal fall av dödligt våld eller antal fall av dödligt skjutvåld men oavsett vilket så hamnade din trendlinje flera hundra procent fel.

    Tittar vi på de trendlinjer som du nu hänvisar till och som landar kring 20 dödsskjutningar per år 2015 så motsvarar det "bara" 0,21 fall av dödsskjutningar per 100 000 innevånare.

     


    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Pehrmedh skrev 2023-09-13 23:24:10 följande:
    Men det har hänt ganska mycket sedan 2019.

    Det är inget klankrig i varken Danmark, Norge eller Finland.

    63 avrättades med skjutvapenvåld i Sverige förra året.

    2 i Finland, 4 i Danmark och 4 i Norge
    Varför byter du fokus och unantar alla andra typer av mord? Räknar du samman alla typer av dödligt våld så toppar Finland listan.
    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
  • KillBill
    Digestive skrev 2023-09-13 21:44:26 följande:
    KillBill skrev 2023-09-13 21:17:55 följande:
    Sveriges Kommuner och Regioner, SKR estimerar att Regionerna kommer gå 28 miljarder i underskott nästa år. Om regeringen bara skjuter till 6 miljarder så blir det en katastrof.  På varje miljard så går det ca 2 000 vårdanställda så om underskottet riskerar att bli > 20 miljarder så riskerar tiotusentals anställda sina jobb i vården. 
    Vad kan man göra när stora statslån vore förödande för inflationstakten? Är det verkligen klokt att riskera att SEK förlora ytterligare ~20% av sitt värde om inte mer? Är det klokt att utmana en sådan här ekonomisk mekanism överhuvudtaget i det här läget och när vi inte har någon som helst kontroll på den utan att bli bitna från andra hållet (alltså av skenade styrräntor)? Jag är väldigt osäker på om det är särskilt klokt men någon får väldigt gärna ha en klockren lösning, om vi säger så...

    Jag misstänker att Sverige och svensken kommer att få gå igenom en riktigt obekväm period som vi - med en vanan att ha en hyggligt hög standard - inte alls är vana vid.

    Många länder har fått känna av de senaste finanskriserna ända in till benmärgen och nu kan det även vara vår tur. Vi kom ut väldigt svaga ur pandemin med sämst tillväxt i EU.

    Någon gång vänder det dock och det kan ske plötsligare än man tror. 🤞

    Regeringen hade inte behövt sänka drivmedelsskatten. Effekten för konsumenten har bara varit några tiotals ören medan kostnaden för staten uppgår till 10 tals miljarder (om vi räknar med den straffskatt som EU kommer kräva av Sverige när utsläppen ökar). Den SD styrda regeringen hade inte heller behövt öka bidragen till de rika genom att höja både Rut och Rot bidragen från 50 000 kr till 74 000 kronor. 

    I svåra tider så bör regeringen hjälpa de som har det sämst. Hitintills har den SD styrda regeringens politik tvärtom mest gynnat rika i landets storstäder.  Att den SD-styrda regeringen ger mer pengar till de rika i stället för att ge den svenska sjukvården (som drabbats så hårt av inflationen) visar att den skiter i vanligt folk och skiter i den svenska välfärden. 


    www.expressen.se/ledare/har-ni-glomt-att-centern-inte-sitter-i-regeringen/

    Hellre Arga Andersson än Kassa Kristersson!
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna