Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    KillBill skrev 2018-04-21 11:22:06 följande:
    Du är helt ute och cyklar. Problemet när det gäller tjänstepensionerna är att antal pensionärer (som ska ha pengar från systemet) ökar snabbare än arbetskraften (som ska betala in pengar till systemet). Utan invandring skulle pengar till utbetalning till dagens och framtidens pensioner minska vilket skulle leda till att behovet att öka pensionsåldern blev ännu högre.
    Hur tänkte du nu? Hur många som blir pensionärer hänger i högre grad på befolkningsökningen än vad tillskottet av arbetskraft gör. Arbetskraftsinvandring är det enda som skulle kunna ändra på det.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-21 21:04:53 följande:
    Du missförstår. Jag pratar om finansieringen av tjänstepensionssystemet. Systemet är så konstruerat så att om antalet pensionärer ökar snabbare än arbetskraften så uppstår en obalans som leder till underfinansiering och då slår bromsen till med sänkta pensioner som följd. Därför är det positivt för tjänstepensionerna att arbetskraften har ökar som den har gjort de senaste åren.
    Antalet människor som  blir pensionärer varje år ökar om befolkningsökningstakten ökar. Om man ska kompensera det med invandring måste den invandringen snabbt nå minst lika hög, helst högre sysselsättningsgrad än för infödda svenskar.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-22 10:01:02 följande:

    Teoretiskt så är det självklart så att Sverige hade tagit emot 160 tusen pensionärer 2015 så hade Sverige inte kunnat öka arbetskraften från denna grupp men nu var det tvärtom och de flesta som flydde till Sverige är 2015 var yngre.  Under den senaste 10-årsperioden så har den svenska arbetskraften ökat med ca 570 000 personer och det hade inte skett utan invandring/befolkningsökning.


    Födelsetalen brukar ligga runt 100 000 per år, så 570 000 ökad arbetskraft (nåväl, i alla fall potentiell, framtida arbetskraft) på 10 år är fullt möjligt utan invandring.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-22 12:30:06 följande:

    Har du inkluderat de drygt 100 tusen personer som varje år blir pensionärer i din kalkyl?  Om det föds 100 tusen barn om året så är det inte tillräckligt för att öka arbetskraften om lika många går i pension.


    Har du någon källa på att antalet pensionärer ökar i den takten?
    Enligt statistik från SCB från 2005 ökade antalet pensionärer mellan 1994 och 2004 med endast en procent. Enligt den prognosen skulle antalet pensionärer 2014 ha ökat med 327 000 från 2004.
    Dessutom avlider det närmare 100 000 per år, av vilka man kan anta rätt stor andel utgörs av pensionärer.
    KillBill skrev 2018-04-22 12:30:06 följande:

    En ökning av arbetskraften förutsätter dessutom inte bara att det finns människor som kan arbeta utan också att efterfrågan (på jobb) ökar och det är det som befolkningsökningen leder till (befolkningsökningen leder till behov av mer personal i vård, skola, omsorg, detaljhandeln, livsmedelssektorn o.s.v.)


    Sysselsättningsgraden är för låg hos invandrade för att ge någon positiv effekt i detta, istället leder de till ett större behov av investeringar och arbetskraft till de områden du nämner.



  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-04-22 17:07:34 följande:

     


    Tom, jag tror att du gör en tankevurpa. Om det föds 100 000 barn per år (som efter 18 år kan ingå i arbetskraften) och 100 000 personer går i pension varje år så kommer det antal individer som potentiellt sett kan ingå i arbetskraften vara konstant.


    Jag undrar var siffran på 100 000 nya pensionärer varje år kommer ifrån, för den stämmer inte med någon statistik jag tittat på?!
    KillBill skrev 2018-04-22 17:07:34 följande:

     Vad menar du? Vi pratar det svenska tjänstepensionssystemet. Den svenska befolkningen har ökat med ca 1 miljon människor de senaste 10 åren. Detta beror framförallt på invandringen. Befolkningsökningen har resulterat i ett ökat behov av arbetskraft t.ex. när det gäller pedagoger, vårdpersonal, poliser, personal i detaljhandeln och personal i livsmedelssektorn. Detta har bidragit till att arbetskraften har ökat med 570 000 personer och detta har stabiliserat det svenska tjänstepensionssystemet. Utan invandring och ökad arbetskraft hade problemen i tjänstepensionsystemet varit större.


    Tom Araya skrev 2018-04-22 15:47:19 följande:
    Sysselsättningsgraden är för låg hos invandrade för att ge någon positiv effekt i detta, istället leder de till ett större behov av investeringar och arbetskraft till de områden du nämner.
    Vad menar du? Vi pratar det svenska tjänstepensionssystemet. Den svenska befolkningen har ökat med ca 1 miljon människor de senaste 10 åren. Detta beror framförallt på invandringen. Befolkningsökningen har resulterat i ett ökat behov av arbetskraft t.ex. när det gäller pedagoger, vårdpersonal, poliser, personal i detaljhandeln och personal i livsmedelssektorn. Detta har bidragit till att arbetskraften har ökat med 570 000 personer och detta har stabiliserat det svenska tjänstepensionssystemet. Utan invandring och ökad arbetskraft hade problemen i tjänstepensionsystemet varit störr
     De som inte jobbar ska ju också försörjas och det är inte en ökning av den delen som ger några positiva effekter. Tvärt om leder det till brister både i statskassan och i de verksamheter som saknar personal, om en befolkningsökning leder till ett större behov av arbetskraft, som den ökade befolkningen samtidigt inte fyller.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2018-05-31 21:59:25 följande:

    Jag gillar Ruist.  Siffran är nog inte heller långt ifrån hans tidigare uträkningar. Det var intressant att lyssna på debatten i SVT där Ruist slog fast att även svenskfödda kan bli en nettokostnad för samhället. Det gäller svenskfödda som under hela sitt liv jobbar i ett låglöneyrke eller som är arbetslös i perioder.  Det är således framförallt låga (skatte) intäkter och inte höga kostnader som avgör om du och jag eller flyktingen kommer blir en kostnad eller intäkt för samhället. 


    Självklart påverkar även kostnaderna i hög grad.

    Intressant och något att begrunda är också att många av låglöneyrkena finns inom den offentliga sektorn...
  • Tom Araya

    För er som undrar hur flyktingmottagande på verkar tillgången på bostäder:


    Kommuner ger förtur till nyanlända
    Örebro Flyktingströmmarna riskerar att öka konkurrensen om hyreslägenheter. Flera kommuner har infört rena förturer för nyanlända, efter rekommendation från Boverket.
    ...
    www.hemhyra.se/nyheter/kommuner-ger-fortur-till-nyanlanda/
    Här går 70 procent av lediga hyresrätter till nyanlända
    Haninge Det blir svårare för de som står i Haninge Bostäder bostadskö att få en lägenhet under 2017. Kommunen har beslutat att 70 procent av alla lediga lägenheter ska gå till nyanlända.
    ...
    www.hemhyra.se/nyheter/har-gar-70-procent-av-lediga-hyresratter-till-nyanlanda/
    Konkurrens om bostäder mellan nyanlända och utsatta
    Nyheter Nästan var tredje kommun ser att andra utsatta grupper trängs undan när nyanlända ska få bostäder. Det visar en ny undersökning. Grafik och kartor över hela landet längst ner i artikeln.
    ...
    www.hemhyra.se/nyheter/konkurrens-om-bostader-mellan-nyanlanda-och-utsatta/

    Fortsatt förtur till lägenhet för nyanlända

    Lulebo fortsätter att reservera var fjärde ledig lägenhet till nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. Ett beslut som får kritik från moderaterna.


    ...
    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lulebo-fortsatter-att-reservera-lagenheter-till-nyanlanda
  • Tom Araya
    Tom Araya skrev 2018-06-14 12:21:42 följande:

    För er som undrar hur flyktingmottagande på verkar tillgången på bostäder:


    ...
    Det blev en omedveten särskrivning där. PÅVERKAR ska det vara.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2018-06-18 20:17:42 följande:
    Ja, det du säger är i mycket sant. Men det betyder inte att de vi tagit emot knäcker samhället.
    Nej, det behöver inte betyda det per automatik. Men faktum är dock att samhället knäcks av den stora mängden.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2018-06-19 07:19:58 följande:
    Då vill jag gärna ha en lista på allt som invandringen knäckt i samhället som en uppbackning av ditt påstående.

    -Överbelastning på Migrationsverket, med svåra konsekvenser i både kvalitet och väntetid för avgöranden.

    -Överbelastning i hela integrationssystemet, med svåra konsekvenser.

    -Stora brister i koll på vilka som är här och var de finns samt att finna dem för olika beslutsmeddelanden och eventuell utvisning.

    -Bristen på primära flyktingboenden kostade enorma pengar och skapade en marknad med många oegentligheter.

    -Bristen på bostäder.

    -Den ökade kriminaliteten och rättsväsendets ansträngda resurser.


    -Att man blundat för eskalerande problem relaterade till hederskultur och islamism.

    -Ett antal viktiga områden där man trots god ekonomi inte kunnat satsa de medel som behövts för att lösa stora brister i vård, skola, rättsväsende, försvaret mm.

    -Genomförande av utvisningar vid avslag.

    Uttrycket "knäckt" kan i det här fallet jämföras med "utbränd". D.v.s. inte helt utom räddning, men fordrar mycket av resurser under en tid av mycket lugna och gynnsamma förhållanden, för att ges chans att återhämta sig till sin fulla kraft.

Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?