Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2017-05-12 17:35:54 följande:
    Om det är sant att den förra regeringen mer än ett år i förväg kände till att Sverige stod inför en stor flyktingkatastrof så kan man verkligen fråga sig varför de inte agerade.
    Skämtar du? Vad i Reinfeldts flyktingpolitik har du missat?
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2017-05-13 07:24:10 följande:
    Vilket, som du ser i länkarna ovanför inte är med sanningen överensstämmande.

    Finns en utredning nu: "Att ta emot människor på flykt"

    länk

    som visar att det var känt att Migrationsverkets siffror i juli-prognosen 2015 var kraftigt underskattade. Migrationverket hade informerat regeringen om saken. Ändå vidtogs inga förebyggande åtgärder.

    "Varken regeringen, Regeringskansliet, statliga eller kommunala myndigheter hade beredskap för att så många människor på flykt skulle välja att komma till Sverige. Det fanns tidiga signaler men ännu i början av september när ett stort antal människor redan hade kommit till Sverige så utgick regeringen och hela förvaltningen från att utvecklingen av antalet asylsökande skulle ligga i nivå med Migrationsverkets juliprognos."

    Alltså, inte ens när volymerna på invandringen ökar kraftigt och redan är i full gång, i september, reagerar regeringen.

    De antingen inte kan ta in vad som händer, vill inte ta in vad som händer, är fastfrusna i panik, är politiskt låsta ...

    ... någonting.

    Därtill visste man alltså på åtminstone migrationsministerns departement redan 2012-2013  att någonting skulle hända. Förr eller senare. Ändå vidtog man inga åtgärder.

    Tänk bara skillnaden det gjort om man justerat lagarna, som man ändå blev tvungna att justera till slut, innan hösten 2015.


    Regeringen Reinfeldt drev ju en medvetet frikostig flyktingpolitik. Det var ju aldrig tal om att genomföra några åtgärder för att minska flyktingvågen.

    Vad det gäller åtgärder för att bättre kunna ta emot dessa så drevs en typisk högerpolitik där det inte åläggs staten, landstingen eller kommunerna att lösa problem efter uppstådda behov, utan att man köper upp tjänsten på marknaden...vilket var precis vad man också gjorde. Syftet var sålunda att göda en marknad, på skattebetalarnas bekostnad.
  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2017-05-13 07:55:00 följande:
    Vilket fått en del att spekulera i om han inte gjorde det med flit. För att det som händer nu skulle hända. Att välfärdsstaten raseras.

    Själv tror jag på en mycket enklare förklaring. Att han faktiskt på allvar tycker/tyckte att Sverige har/hade ett ansvar för att låta så många som möjligt komma hit för att få hjälp i vårt land. Möjligtvis i kombination med ren dumhet: "Det finns jättestora tomma ytor i Sverige. Det har jag sett från flygplanet"

    Alternativet hade förstås varit hjälp på plats.

    Att det skulle ha handlat om att göda en marknad, det tror jag inte. Då hade det funnits gott om andra marknader han hade kunnat skapa.
    Det ena utesluter inte det andra.
  • Tom Araya
    nihka skrev 2017-05-13 10:21:30 följande:
    Eftersom asylprocessen kan dra ut på tiden och vara flera år är det knappast ett alternativ att låta någon bara sitta där och vänta. För en ungdom att ha en skola att gå till ger struktur i tillvaron och kunskaper även om inte studiemotivationen är på topp för alla.
    Javisst, jag håller med dig i det.
  • Tom Araya
    nihka skrev 2017-04-05 01:16:13 följande:
    IS-engagemang är inte en typ av brott utan möjligen terrorism.
    Detta kommer sig såklart av vilka lagar man väljer att stifta.
  • Tom Araya
    nihka skrev 2017-05-13 10:04:28 följande:
    Det finns inget hemligt bakom orsakerna till att regeringen Reinfeldt gjorde det lättare för flyktingar att få en fristad i Sverige: de var många på flykt, behövde platser att fly till och vi hade kapaciteten och viljan att göra lite mer.
    Det var ju långt över vad vi hade kapacitet till.
    nihka skrev 2017-05-13 10:04:28 följande:
    Att det sedan blev en sån massiv våg av flyktingar hade INGEN förutsett för annars hade alla kontroller, staket och murar varit på plats långt tidigare i länderna runt EUs yttre gräns. Det hade inte kunnat komma så många människor in i EU som ville vidare oavsett var de vidare till.
    Du får det att låta som att det hände över en natt, vilket inte stämmer, utan var en gradvis ökning över flera år.
    Att EU har en svagt kontrollerad yttre gräns är ett ständigt problem och inte något som uppstått enbart av flyktingvågen från Syrien, något Sverige långt tidigare borde ha förhållit sig till. Omfattande rörelse av illegala varor och personer in i EU och mellan EU-länder, exempelvis vapen är inget nytt fenomen.

  • Tom Araya
    nihka skrev 2017-05-13 17:32:16 följande:
    Man vet inte var gränsen finns förrän man har varit där och töjt på den.
    Såklart men vet det, det går att beräkna vad resurserna räcker till, om man vill. Den naive chansar...
    nihka skrev 2017-05-13 17:32:16 följande:
    Jag känner mig iaf helt nöjd med att de beslut som togs utifrån vissheten att vi verkligen hade gjort allt vi kunde. Känner mig dock fortfarande besviken på att inte fler länder bidrog mer och hatten av för Libanon som tagit emot 1,5 miljoner syriska flyktingar. Var tredje invånare i Libanon är flykting. Även om man inte blir omhändertagen där av samhället på samma sätt som i Sverige är det helt otroligt!
    Nej, vi gjorde inte allt vi kunde. I ivern att ta emot så många som möjligt missade man många viktiga saker, vilket vi nu får lida konsekvenserna av.

    Men du har rätt i att fler länder borde ha bidragit mer, framförallt utanför EU.

  • Tom Araya
    nihka skrev 2017-05-13 17:22:00 följande:
    Jag syftade på den befintliga lagstiftningen.
    ...och jag syftade på att lagstiftningen skulle ändras efter de behov som uppstod. Man har gjort ändringar, men missade viktiga delar.
  • Tom Araya
    nihka skrev 2017-05-13 19:17:37 följande:
    Missade. Knappast.
    Självklart missade man viktiga detaljer, alternativt struntade i dem.
    nihka skrev 2017-05-13 19:17:37 följande:
    Vi vet väl bara inte riktigt hur vi ska lösa allt och lösa det fort nog. Helst igår. Och samtidigt inte ta förhastade beslut. Det följer lite av turbulenta situationer att det blir turbulent. Jag är införstådd med det.
    Precis, vilket är en del av de viktiga detaljerna man missade.
    nihka skrev 2017-05-13 19:17:37 följande:
    Jag tycker regeringen hänger med bra med att möta upp utifrån vår snabbt föränderliga värld, förutom den här jävla skolgrejen som gör mig riktigt pissed off, men trycket från visst lärarhåll gjorde väl att man ville ta något slags beslut.
    Nej, istället för att tänka efter... kommer detta leda till problem? Kan jag lösa dem eller åtminstone lindra konsekvenserna? Så kör man bara på, hårt och fort så det ryker...efteråt så säger man "-hoppsan, det gick visst inget vidare bra..." Oväntat? Nej! Lika oväntat som att skadas svårt om man kör fort in i en bergvägg.




  • Tom Araya
    Flash Gordon skrev 2017-05-14 12:22:30 följande:
    Som en bieffekt då, det där med markanden. Inte huvudsyfte. Jag vägrar dessutom tro att han gjorde det med flit för att sänka välfärdsstaten.

    I februari 2013 varnar Billström för "volymer" och blir åthutad.

    I september 2014, nästan det sista han gör som politiker, talar Reinfeldt om "öppna era hjärtan" och förklarar att "stora tal" kommer att komma och att detta ger "omfattande kostnader" som kommer att påverka välfärden "för år framöver".

    Reinfeldt var alltså uppenbart medveten om vad som skulle komma att drabba det svensk samhället.

    Men istället för att förbereda samhället för detta, eller justera politikens inriktning (tänk: hjälp på plats till en bråkdel av kostnaden) så valde han att köra på utan korrigeringar.

    Men så är det ju knappast heller hans mamma som kommer att nekas livsupphållande canceroperationer pga resursbrist. För honom finns ju alltid Sophiahemmet och liknande privata vårdinrättningar.

     

    Godhetsknarkarna fick sin fix och skuttade stolta vidare i livet, höga som hus. Notan lämnade de, utan en tanke på saken, över till de som behöver samhällets hjälp.

    Vilket leder oss in på trådens ämne.

    Reinfeldt beskrev i stort sett på pricken vad som skulle ske, i september 2014.

    Ändå hade inte Löfven en aning om vad som kunde hända till och med i september 2015 - ett år senare och mitt i invandringskatastrofen.
    Självklart visste Reinfeldt vilka konsekvenser man kunde vänta sig och körde på med stor medvetenhet...hans motiv kan vi bara spekulera om...
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?