Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2016-09-20 19:59:13 följande:

    De enda som ska skämmas är SD som sviker de väljare som har trott på den politik som SD har motionerat om i två år. Det är på samma sätt när det gäller den här frågan som med pensionärsskatten (som SD röstade för att behålla trots att SD gick till val för ett slopande av pensionärsskatten).

    "På ytan verkar det helt obegripligt. Sverigedemokraterna har två år i rad motionerat om att det ska vara obligatoriskt att ställa krav på villkor enligt kollektivavtal i offentliga upphandlingar. När regeringen lägger det förslaget vänder plötsligt SD 180 grader. SD tänker rösta emot regeringens förslag om nya upphandlingslagar, och det är just bara skrivningarna om kollektivavtal som SD vänder sig mot. Samtidigt vill SD hävda att de inte har bytt åsikt i frågan. Det är snurrigt.

    Lika snurriga är SD:s argument för att stoppa förslaget. I en debattartikel i Dagens Industri nämner SD:s talesperson fem argument mot regeringens förslag.  Åtminstone ett av argumenten är direkt felaktigt. Det stämmer inte som SD skriver att kraven bara kan ställas på svenska företag. Det borde SD och dess talesperson Oscar Sjöstedt känna till. Ett par andra av argumenten är märkliga. Nej, SD, en majoritet av småföretagen skulle inte per automatik stängas ute från offentliga upphandlingar om regeringens förslag blev verklighet"

    -----------------

    "Varför säger SD nej till ett förslag de har motionerat om två år i rad? Det enkla svaret är att SD vill ge regeringen en näsbränna och väljer en fråga där regeringen har en hög svansföring. Näsbrännan är i det här fallet viktigare för SD än att få igenom sin egen politik"

    Bo Nordlin, grundare av Inköps­rådet och Upphand­ling24

    inkopsradet.se/hallbarhet/sociala-krav/snurrigt-nar-sd-pratar-upphandling/

     


    Man tar sig för pannan!

    (1) SD:s Oscar Sjöstedt är möjligen den skarpaste SD har inom sitt område. Tyvärr visar det också på den otroligt låga nivån inom partiet.

    (2) Att S är så otroligt naivt. Man måste ju åtminstone göra en ansats att förstå att politik är ett spel. Att inte förankra sina förslag i riksdagen får mig likaledes att starkt betvivla att det finns någon kompetens i det partiet med. Något sådant hade ALDRIG inträffat under Perssons tid. Är det bara klåpare kvar?
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-09-21 10:27:54 följande:

    Det är Svenskt näringsliv som vill göra kritiken från Lagrådet till allvarlig..

    Ardalan Shekarabis inlägg i debatten är mycket bra.

     

     (...) Det ger politiker och tjänstemän en oerhörd makt att påverka samhällsutvecklingen. Den 30 november röstar riksdagen om förslaget på ny upphandlingslag. Den innebär i sak att det blir obligatoriskt att ställa krav på en lön att leva på och schysta villkor vad gäller arbetstid och semester. (...)

    www.expressen.se/debatt/vad-har-sd-emot-hart-arbetande-lontagare/


    Att ställa krav på en lön att leva på, undrar vad som döljs bakom den formuleringen? Är det en lön att leva på här i Sverige/Stockholm eller i det land man kommer ifrån? Är det socialbidragsnormen man menar eller är det någon slags genomsnittslön för yrkeskategorin? Ska alla ha samma lön?

    Schysta villkor låter ju schyst, men vad menas med det? Är det schyst att ha fyra veckors semester när andra har fem? Ska alla ha samma arbetstid? Är det schyst?

    Tror det finns risk för sådana här märkligheter när man menar att tjänstemän och politiker, snarare än arbetsmarknadens parter ska sköta abetsvillkoren och att det kanske inte är så betryggande att ge "oerhörd makt" åt hobbypolitiker i kommunerna.

    Därför är det nog också klokt att skippa formuleringar "lön att leva på" och "schysta villkor" i en upphandlingslag. Med det sagt misstänker jag att det finns risk att SDs förslag är ännu sämre formulerat.
  • Moderno
    Missermajser skrev 2016-11-12 11:48:14 följande:

    Ja låt de ekonomiskt starkaste privata aktörerna på världsmarknaden finansiera den "fria pressen" så slipper vi ha något som helst demokratiskt inflytande över vad som påstås i media. Låt det den som äger mest styra allt mellan himmel och jord.. 

    Mitt förslag:

    Sälj skiten till en amerkansk dollarmiljonär så får han bestämma vad vi ska veta...

    Länge leve kapitalets diktatur..... :P

    Det är ju inte en chans att priserna för mediaproduktion höjs i takt med att de sociala avgifterna minskar...det har vi ju aldrig sett på andra områden....


    Vad menar du med "demokratiskt inflytande över vad som påstås i media"? (Främst, men inte enbart, av nyfikenhet).
  • Moderno
    Missermajser skrev 2016-11-13 12:03:55 följande:

    Jo jag vet att du avskyr demokratin och låta de största privata bolagen upprätta en ekonomisk världsdiktatur.

    Kan man bar köpa sig plats så kan man utplåna allt man inte gillar.. Kämpa påAtt det som stöttas av en demokratisk stat är under demokratiskt inflytande. Nu hatar liberaler staten gällande allt utöver militär och rättsväsende så de vill avreglera den så gott de kan. Därför vill de ha bort som mycket presstöd som möjligt för att enbart kommersiella propagandaorgan överlever. 

    De vill istället ha ett samhälle som bygger helt på att mängden kapital styr omfattningen av den makt man har. Så är det till stor del redan men makten omfördelas något med hjälp av starka stater där alla kan vara med att påverka på ett eller annat sätt med sin röst utan att besitta stora mängder kapital.


    Det låter problematiskt att kräva demokratiskt inflytande över det som skrivs i media. Angående presstöd till mindre tidskrifter som annars knappast skulle klara sig har jag dock inget emot att skatter går till sådant. Men dessa mindre publikationer bör, liksom all media, vara fri från politiskt styre. (Det var kanske inte det du menade heller).

    Problematiken handlar annars i mycket om att folk inte vill läsa de smala och vinklade tidskrifterna. Istället väljer man de "kapitalistiska" utgivningarna, som därför inte är beroende av staten för sin överlevnad och kan vara mer objektiva (om ej alltför kontroversiella kanske?). Men genom att stödja de mindre utgivarna kan man uppnå en viss variation och kunskapsbreddning åtminstone i teorin (de som läser de politiska skrifterna är nog vanligtvis de som redan har samma åsikter). Det kan vara värt att bevara. Blir spännande att se hur de nya presstödsreglerna kommer att utformas (beträffande digitala media).
  • Moderno
    Missermajser skrev 2016-11-13 23:19:43 följande:

    (...)

    Ingen har pratat om att styra vad som  står i tidningarna, var har du fått det ifrån?

    (...)


    Från ditt inlägg där du skrev " Ja låt de ekonomiskt starkaste privata aktörerna på världsmarknaden finansiera den "fria pressen" så slipper vi ha något som helst demokratiskt inflytande över vad som påstås i media." vilket jag tolkade som att du egentligen menade tvärtom, dvs att det inte var bra om vi förlorade vårt demokratiska inflytande över vad som påstås i media, vilket ledde mig att fråga vad du menade med "demokratiskt inflytande över vad som påstås i media". Det går ju nämligen att tolka detta som att staten borde skaffa ett inflytande över vad som påstås i media, vilket knappast är önskvärt i ett demokratiskt samhälle med en fri och obunden media.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-11-15 10:14:16 följande:

    Det är absolut inte bra, och det tror jag ofta beror på att man har blivit.., vet inte vad jag ska kalla det, hemmablind kanske. 

    Jag är emot all form av konstgjord andning, och det är precis vad SD och Alliansen anhängare inte är.

    Dom tjatar sig blå i ansiktet om att företagen flyttar utomlands och att vi måste behålla industrijobben i Sverige.

    Trots att vi sett ett otal ex på försök på det, och samtliga har kostat massvis med pengar utan att det fört med sig nåt gott.

    Bra ex på det är varvs och tekoindustrin.

    Fast tar du SJ, så var det Alliansen som la ut underhållet på det privata, och det gick ju inte så bra det heller.

    Och vad gäller blöda, så blöder det floder med skattepengar i de privata vårdbolagen, om jag inte minns fel som rör det sig om 4 mijarder av våra skattepengar som nu skickas dirket i fickorna på deras ägare.

    Det "lustiga" med det är att Alliansen så tydligt nu säger att dom måste lyssna mer på folket, vara lyhörda för vad vi vill.

    Och i frågan om (över)vinster i dessa privata företag som drivs med våra skattepengar, så vet vi att över 80% av svenska folket vill se begränsningar eller helt förbjuda vinster.

    Men vad gör då Alliansen, jo dom går rakt emot folkviljan och hävdar att vinsterna ska vara kvar!

    Tala om att bete sig förvirrat och motsägelsefullt.

    Riktigt "kul" var det att se Ebba Busch Thor i opinion Live göra precis detta, och då var det inte ens 10 min mellan dom åsikterna. Det måste vara svenskt rekord i förvirrade uttalanden.


    Jag har läst delar av vinster i välfärds-utredningen och kan konstatera att mycket av Reepalus svammel i Opinion avspeglas däri.

    Jag undrar om det är skydd för en god kvalitet eller någon slags protektionism som är i fokus för begränsningen av vinster i välfärden. Själv hade jag hellre sett en lösning där välfärdsföretagen får göra de vinster de kan men att beskattningen knyts till sverige, men om det inte går på grund av eu-regler skulle jag föredra att kvaliten - inte vinster - ställs i fokus.
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-11-15 13:54:14 följande:

    Idag får alla skolor i en kommun lika hög ersättning oavsett skolans lärartäthet och vilka behov som skolans elever har. Jag anser att ersättningen till  friskolor borde baseras på antal lärare samt på behoven hos de elever som går på skolan.  Då skulle det bli mindre attraktivt att öka vinsterna genom att försämra lärartäthet och undervisning. 

    Ersättningen till landets vårdcentraler är baserat på ungefär desa premisser (antal läkare i verksamheten samt vårdbehov hos de patienter som är listade på vårdcentralen)


    Min grundposition är att det inte var bra att privatisera vare sig skolan eller vården, men den tiden är ju förbi. Därför bör man rikta in sig på kvalitet i den utsträckning det går. Jag är sympatisk till fler lärare och vårdpersonal men frågan är om inte ett krav på ett minimiantal personal kan leda till ett överskott på vissa ställen och ett underskott på andra, om inte arbetsplatsen själv får avgöra det antal som behövs. Ska vi kräva att vårdcentralen i Skogås har 20 anställda läkare eller 23 (påhittat exempel)? Svaret beror enligt min uppfattning på vårdcentralens behov och vilken kvalitet den har på sin verksamhet.

    Problemet kan dock vara hur man ska mäta kvalitet. Jag ser dock ingen direkt koppling mellan minskat vinstuttag och ökad kvalitet och något sådant samband redovisas väl inte heller i utredningen.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-11-15 14:27:59 följande:

    Så att det privata i hela vår omvärld inte behöver dessa vinster, men ändå bedriver en mycket bra vård och omsorg, det säger dig ingenting?

    Är det nåt fel på svenska företagare, som inte kan göra det som alla andra länders företagare klarar av?

    Då måste vi ska skicka dom på utbildning utomlands, för så usla företagare ska vi inte ha, att hantera våra skettepengar.


    Kluriga påståenden: vad menar du med "dessa vinster" och "mycket bra vård och omsorg"?

    Vilken standard har svensk sjukvård om du jämför med alla andra länders? Menar du att svensk sjukvård är sämst i världen, eller att det finns andra länder som har bättre sjukvård? Vilka tänker du i så fall på?

    Låt oss ta dessa frågeställningar först så kan vi diskutera huruvuda svenska företagare bör skickas "utomlands", vart det nu är, för att upparbeta erfarenhet hur de bör hantera våra skattepengar.

    Andemeningen kan jag dock bemöta: jag tycker att vi kan låta välfärdsföretagen göra så stora vinster de kan så länge de håller motsvarande eller högre kvalitet än jämförbara verksamheter, men jag skulle helst se att beskattningen av vinsterna knyts till sverige.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-11-15 15:29:08 följande:

    Precis vad jag säger, inga länder (förutom Sverige) tillåter företag att fritt använda skattepengar till vinstuttag, det finns alltid begränsningar eller totalförbud, och mycket bra vård betyder detsamma som här = vårdtagare och arbetgivare är nöjda med hur det privata sköter sina företag och åtaganden.

    Så att peka ut nåt land behövs inte, det blir bara fel, eftersom vi bara kan använda oss av de krav och behov som finns i resp land, och själva kolla upp att dom förmedlar sanningen, vilket inte är så svårt, om det inte gäller rena diktaturer eller totalitära stater.

    Självklart finns det länder som inte uppfyller våra Svenska krav på vård, skola och omsorg, men det är en helt annan fråga


    Då borde du väl snarare reagera över sjukvårdens kostnader? Om du tycker privata vårdgivare ger för lite kvalitet i jämförelse med offentliga vårdgivare är det väl där problemet ligger. Något samband mellan minskade vinster och ökad kvalitet har emellertid inte redovisats i debatten enligt vad jag har uppfattat.

    Dessutom glömmer du att samhället faktiskt köper en tjänst av välfärdsföretagen, liksom samhället köper allehanda tjänster av olika företag. Att dessa företag har möjlighet att generera vinster är ett tecken på att de är effektiva - OM de inte gör avkall på kvaliteten i jämförelse med verksamhet i det allmännas regi.
  • Moderno
    Världsmedborgare skrev 2016-11-16 10:37:39 följande:

    ...

    Det senare blir alltid på bekostnad av nedskärningar, och nedskärningar kan aldrig bli annat än en försämring för, elver, brukar, vårdtagare och personal, eller kort, för alla utom ägare till företagen.

    ...


    Nu vet jag inte om du talar utifrån egen etfarenhet, men det är bra att du tog bladet från munnen och visar på det du är rädd för. Nu kommer dock frågan, på vilket sätt innebär egentligen minskade vinster att verksamheten förbättras?

    Jag har full förståelse för någon som tex vill ha fler beslutsfattare inom den offentliga vårdverksamheten - om man själv tillhör den kretsen. Vi andra vill hellre se spetskompetens, kortare beslutskedjor och ökad effektivitet. Om privata välfärdsföretag kan tillgodose det önskemålet tycker jag de är värda alla vinster i världen, även om en del ytterst bekostas av mina skattepengar. Verksamheter som erbjuder sämre kvalitet till högre kostnader vill jag emellertid inte stödja.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?