Inlägg från: Challenger |Visa alla inlägg
  • Challenger

    Har du förtroende för regeringen?

    KillBill skrev 2021-05-12 20:06:56 följande:
    De kommunala skolorna är inte ineffektiva. De Kommunal skolorna har högre andel elever från socioekonomiskt svaga förhållanden och har högre andel elever med behov av särskilt stöd. Det leder till högre kostnader för den kommunala skolundervisningen. Dessutom har de kommunala skolorna utbudsansvar dvs de måste ha beredskap för att hela tiden ta emot nya skolelever (den kommunala skolan kan inte neka nya elever så som friskolorna kan). Det är sanslöst att inte de kommunala skolorna kompenseras för detta.
    Min erfarenhet är den motsatta. Påfallande ofta bygger man dyra skrytbyggen, som blir prestigeprojekt för kommunpolitiker, inte sällan från S. Friskolor hyr in sig i industriområden i gamla färdigbyggda industrihus. Lokalhyran blir ofta bara en bråkdel mot vad de kommunala skolorna får dras med. 

    Varför ska en kommunal skola kompenseras för kommunernas ansvar på beställarsidan? Även de kommunala skolorna är ju självständiga utbudsenheter och de är utförare. De får inga ökade kostnader eller tar något ansvar som inte privata utförare har. 

    Du får rösta för en annan regering nästa val om du är missnöjd då.
  • Challenger
    Missermajser skrev 2021-05-12 22:22:01 följande:

    Vad baserar du påståendet om skolbyggena på? Kommunens ansvar på beställarsidan är en annan än den privata eftersom den har det yttersta ansvaret för medborgarna. Den privata skolan har ju egentligen bara kunderna att se till och kan rikta utbudet för att matcha passande kunder. 


    Rösta på en  annan regering låter aningen rörigt då det diskuteras kommunala skolor. Ska vi gå in på regeringen så är ju egentligen bara delar av regeringen av en annan åsikt medan andra delar av den faller samman med en borgerlig majoritet i riksdagen som har en helt annan åsikt i frågan.


    Tråden heter huruvida man har förtroende för regeringen eller inte. Anser man att det sätt skolan finansieras på i Sverige utgör ett problem måste ju det naturliga vara att rösta för en annan regeringskonstellation. 

    Beställarsidan i en kommun tar inte del av skolpeng/elevpeng. Det gör bara utförararna, och utförare, vare sig de är kommunala eller privata behöver inte bekymra sig över den delen. Låter som många här inte förstår hur systemet är uppbyggt. 
  • Challenger
    KillBill skrev 2021-05-13 10:43:00 följande:

    I din argumentation utgår du från Sveriges resultat i PISA undersökningen.  Om du kollar vad OECD anser om det svenska skolsystemet (det är OECD som arrangerar PISA undersökningen) så är det OECD uppfattning att Sverige måste skapa system som gör att friskolorna fungerar för samhällets bästa (i dag fokuserar friskolekoncernerna på att öka värdet åt aktieägarna). OECD har även pekat på att Sverige måste säkerställa att intag och nya skolor ger en socioekonomisk blandning av elever. Idag vet vi att det fria skolvalet har ökat segregationen.


    Så ja, de aktiebolagsdrivna friskolekoncernerna är en del av problemet och som du säker vet kämpar friskolekoncernerna för att behålla dagens kösystem till skolan och motsätter sig förändringar som kan leda till en bättre socioekonomisk blandning av elever.
    Varför skulle det vara bra med socioekonomisk blandning menar du?

    De flesta brukar vara av uppfattningen att lika barn leka bäst.
  • Challenger
    KillBill skrev 2021-05-14 09:42:28 följande:

     Forskning på undervisning har visat att ett segregerat och ojämnställt skolväsende (ojämnställt sett till bl.a. föräldrars utbildningsnivå) presenterar sämre. När den svenska skolan var mer jämställd än idag var också skolresultaten bättre.


    OECS är tydliga med att Sverige måste komma tillrätta med skolsegregationen och orättvisorna inom svensk skola och har pekat på att finansieringen måste förändras så att mer pengar går till skolor med de största behoven ( i Sverige gäller detta ofta kommunala skolor) och att skolvalssystemet måste ändras så att det inte förstärker segregationen (Kötid är exempel på en urvalsmetod som är olämplig).


    skolvarlden.se/artiklar/oecd-ojamlikheten-i-svensk-skola-ar-forodande
    www.expressen.se/nyheter/oecd-reformer-kravs-om-svenska-skolan-ska-lyckas/
    Forskningen har visat att om man släpper ned ett ruttet äpple i samma korg som en korg med fina äpplen blir hela korgen rutten. 
    Jag har inget förtroende för den här regeringen. De har förstört så mycket. 
  • Challenger
    KN75 skrev 2021-05-14 10:42:58 följande:
    Varför anser du dig KillBill ha rätt att inte hålla dig till ämnet medan du har rätt att beordra andra att hålla sig till ämnet?

    Ämnet/trådrubriken är:
    Har du förtroende för regeringen?
    Ja, visst är det underhållande?Skrattande

    I en tråd som heter "Har du förtroende för regeringen", väljer sossen att kritisera skolpengssystemet, trots att sossarna suttit vid makten sedan 2014. De som inte dansar efter pipan beskylls för att "inte hålla sig till ämnet". Pajasfasoner är bara förnamnet! Skrattande
  • Challenger
    KillBill skrev 2021-05-14 15:07:38 följande:

    Med detta inlägg visar du tydligt att du inte har förstått det svenska parlamentariska systemet. I Sverige måste en minoritetsregering skapa majoritet i riksdagen för att få igenom sin politik.


    Så länge SD och övriga borgerliga partier tycker att skattefinansierade skolkoncerner ska ha rätt att hämta kapital från den svenska skolan som var tänkt att gå till skolundervisisning för att dela ut till ägare eller använda för investeringar i skolor utomlands (tex. i Saudiarabien) är det ytterst svårt för nuvarande regeringen att göra något åt detta problem.


     


    Varför det? Regeringen har ju majoritet i riksdagen tillsammans med vänsterpartiet. De hade än tydligare majoritet i riksdagen 2014-2018, men sossarna valde att inte lyfta ett finger. Hade du följt med lite hade du känt till att det råder oenighet inom ditt eget parti. Du får nog börja med att driva frågan internt inom sossarna. Det borde vara prioritet nr 1. Vänstern kan ni möjligen få över, men ni kan säkert övertala CP och L också, bara ni lovar att hålla SD utanför uppgörelsen. Lycka till! Skrattande
  • Challenger
    KillBill skrev 2021-05-14 18:15:27 följande:
    Nej regeringen har inte majoritet med Vänsterpartiet. De hade inte regeringen 2014 -2018 och det har inte regeringen idag.

    Det är svårt att resonera kring politiska skeenden med dig om du inte har förstått så grundläggande förutsättningar.
    Här kan du lära dig hur mandatfördelningen ser ut i riksdagen.
    https://www.riksdagen.se/sv/valet-2018/den-nya-riksdagen-efter-valet/

    Som du kanske känner till är riksdagen den lagstiftande församlingen i Sverige. Det känns som du behöver komma in i matchen lite. Regeringen inkl stödpartierna och vänsterpartiet har 195 mandat i riksdagen, vilken är en ganska tydlig majoritet då det finns 349 mandat totalt. 
  • Challenger
    Padirac skrev 2021-05-14 18:29:02 följande:
    Alla partier som ingår i regering och januaripartier har inte samma uppfattning om allt.
    Då får man verka för en annan regering om man är missnöjd med den förda regeringens politik. Tolkar det som att Kill Bill är missnöjd med regeringspolitiken helt enkelt. 
  • Challenger
    Padirac skrev 2021-05-14 18:38:06 följande:
    Det är rikdagen som röstar om regeringens politiska förslag - så det kan vara både regeringens politik och övriga partiers politik/röster som missnöjet kan handla om.
    Vanligen ser regeringen till att ha majoritet för sin politik i riksdagen och även denna regering har ju tillsammans med stödpartierna från januariöverenskommelsen klar majoritet i riksdagen. Det går inte tolka på något annat vis än att regeringen är nöjd med dagens system. 
  • Challenger
    Padirac skrev 2021-05-14 18:49:30 följande:
    Det går naturligtvis att tolka på många andra sätt - att du inte kan tolka det annorlunda (om det är vad du menar) är en helt annan sak.
    Då socialdemokraterna är det bärande partiet i regeringssamarbetet (innehar bland annat statsministerposten) går det bara att tolka på ett sätt. Socialdemokraterna är nöjda med systemets utformning. De har trots allt suttit i regeringsställning sedan 2014. Det är bara fånigt att låtsas som någonting annat. 
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?