Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    Padirac skrev 2022-04-16 14:30:10 följande:
    Det är väl så att kärnkraften inte kan konkurrera ens med de 'olönsamma' vindkraftverken?

    Läst du förresten de sista styckena i materialet om lönsamhet och vad som föreslogs göras för att få 'lönsamhet' i Equinors vindkraftssatsningar på Doggers Bankar?

    sänkta avkastningskrav skulle göra projekten lönsamma skriver de...   

    Drömmer
    Det beror helt och hållet på om vi vill ha den, som sagt. Vill vi ha kärnkraften så kan vi givetvis göra den marknadsmässigt lönsam.

    Absolut, precis som det säkerligen finns investeringsbolag som har tillräckligt lågt avkastningskrav. Vad är din poäng? Har Equinor plötsligt automagiskt ett större investeringsutrymme om de sänker avkastningskraven eller är det till och med så att du inte tror att det finns någon finansiell smärtgräns?

    K. & P. Investment Classic. Tyckte ni att vår förra produkt var toppen? Då ska ni se på vår nya produkt! Här handlar det inte om att gå plus-minus-noll inte, nej, nej - nu har ni möjligheten att FÖRLORA pengar. Japp, ni hörde rätt! Vi kastade oss nämligen över en mängd investeringar efter att ha sänkt våra avkastningskrav lite hur som helst, plötsligt var ALLTING lönsamt för oss! Och nu har ni - en chans i livet! - möjligheten att riktigt blöda pengar med oss.

    Vi, här på K. & P Investment Classic, väntar på ert samtal redan idag. Och du, vänta nu inte för länge! - för här har vi absolut inga plåster.

    Ps. Av uppenbara anledningar har vi inte längre någon besöksadress. Ds.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-16 15:02:35 följande:
    Nu är det inte ditt imaginära investeringsföretag som skriver det du raljerar över.  

    www.dagensnaringsliv.se/20220117/220860/ny-studie-avslojar-varldens-storsta-havsbaserade-vindkraftspark-ar-olonsam

    "Fakta:

    Därför bedömer forskarna att Dogger Bank-projektet inte är lönsamt


    Huruvida projektet är lönsamt beror på avkastningskravet. Jämfört med IEA:s (International Energy Agency) avkastningskrav från 2018 på 6,55 procent är Dogger Bank-projektet inte lönsamt. Inte heller om man tillämper med det föreslagna avkastningskravet på 6 procent från 2020, som satts av brittiska UK Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS).


    Även om det är brukligt att använda en och samma räntesats, argumenterar forskarna för två räntesatser för denna typ av projekt. En för de första 15 åren med fasta elpriser som ges av de brittiska kontrakten (CfD, contracts for difference) beräknat till 3,9 procent och en för marknadsprisperioden (6,5 procent). Forskarna drog slutsatsen att projektet med dessa antaganden är olönsamt, med ett förväntat nettonuvärde på minus 970 miljoner pund.


    Det brittiska lösenpriset har fallit drastiskt, från 114,39 pund per megawattimme i CfD-auktionen 2015 till 39,650 pund per megawattimme för fas A och 41,611 pund per megawattimme för faserna B och C (alla i 2012 års priser) för Dogger Bank-auktionen 2019.


    Andra forskare, som har observerat den dramatiska minskningen av lösenpriser som tilldelats efter aggressiva budgivningar, drar slutsatsen att mycket betydande kostnadsminskningar behövs för att säkra projektekonomin. Ett sätt att uppnå detta, menar dessa forskare, är att investerare minskar avkastningskravet. Den interna avkastningen för utvecklare av havsbaserade vindkraftsparker är nu bara hälften av vad den var för sex år sedan."


    Ja men självklart. Vad är din poäng?

    Equinor hade även kunnat stryka sitt avkastningskrav och med gängse termer kalla det lönsamt att satsa allt de har på en fabrik i Seattle som enbart lagar Betamax-kassetter.

    Är du införstådd med att Equinor får mindre pengar tillbaka på sin investering - inom den uppsatta tidsramen - om avkastningskravet sänks?
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-16 15:14:16 följande:
    "Det beror helt och hållet på om vi vill ha den, som sagt. Vill vi ha kärnkraften så kan vi givetvis göra den marknadsmässigt lönsam."

    Gäller samma sak för vindkraften - att den kan göras marknadsmässigt lönsam om vi vill ha den? 

    Om inte , varför inte?
    Om det gäller, är det något annat som skiljer mellan vindkraftproduktion och kärnkraftproduktion (förutom de uppenbara tekniska skillnaderna) som gör att 'olönsamhet' ska hanteras olika för de olika energiproduktionsmetoderna?
    Det är väl vad vi redan har gjort genom satsningar och subventioner?

    Vi har dock redan kärnkraft vilket innebär att kostnaden för att bygga någonting nytt inte tillkommer och vi behöver inte vänta in vindkraften med effektbrister heller. Det ger en driftsäker el och som vi vet räcker till, så att man kan ta det lugnt och metodiskt när vindkraften byggs ut.

    Eller om vi vänder på det. Om vi likväl lägger skattepengar på olönsamma energiprojekt - av någon anledning har det mindre betydelse - vad motiverar oss till att inte ha igång mer av kärnkraften vi redan har och när vi har effektbrist?
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-16 16:36:28 följande:
    Kärnkraften behöver väl omfattande moderniseringar för att möta såväl teknisk som driftsäkerhet. Så det är inte så enkelt som att kärnkraften är driftsäker och inte kostar mindre än att bygga nya anläggningar.

    Ja, vi kommer att behöva lägga skattepengar på de funktioner som inte har fungerande marknadslösningar, energi kan mycket väl vara en av de samhällsfunktionerna.

    Jag uppfattar det du skriver som att du gnäller över vindkraftsatsningar enbart för att det inte satsas på kärnkraft. 
    Nej, Ringhals 1 och 2 avvecklades i förtid. Mycket mer kärnkraft behöver vi troligen inte innan vindkraften och annan förnybar energi kommer ikapp.

    Ja, tillräckligt med el behöver vi ha. Om vi dock olönsamt skjuter till skattemedel åt det ändamålet så varför inte på kärnkraften som vi har och när vi samtidigt har effektbrister som denna kärnkraft löser?

    Du har mina argument. Ingenstans har jag sagt att det ena utesluter det andra men om någonting ska uteslutas så är det givetvis det olönsamma (alltså inte all vindkraft eller all kärnkraft - då varken all vindkraft eller all kärnkraft är olönsam).
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-04-16 16:30:44 följande:
    Om du får ont i magen av Jönssons rants så kan du alltid välja att inte titta på dem 
    Med tanke på vad som får min mage att göra ont så har det ingen betydelse vem det är som levererar läget.

    Varför skulle jag för övrigt inte se på saker som stöter mig? Som ett recept på att mentalt stanna i växten. Exempelvis Henrik Jönsson provocerar mig många gånger och i aktuell video håller jag inte heller med honom, men då följer jag honom inte för att det ska kännas gosigt, tryggt och bekräftande.

    Det samma gäller Jordan Petersson, Hur kan vi?, Dialogiskt och allt annat som är den direkta motsatsen till ett så kallat safe-space. Livet är hårt. What to do? Leva i förnekelse? Sure, det kan man ju låtsas göra.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-04-16 19:46:00 följande:

    Det är stor komik att du gör skillnad när det är okey att ha låg lönsamhet och inte.
    Dock är en sak hundraprocentig och det är att det är inget argument för nått mer än företag själva, och verkar de ha problem menar du?
    Och om så, sakligt i hur de uttrycker detta.

    Att fundera på att investera i vindkraft, det betyder att man inte börjat bygga än om det ens var oklart för dig.
    För det har aldrig någonsin varit en fråga ens, ha, innan nu helt plötsligt.


    Padirac skrev 2022-04-16 16:30:44 följande:
    Om du får ont i magen av Jönssons rants så kan du alltid välja att inte titta på dem 

    Vist råd.


    Och det kan kännas som att skjuta sig lite i foten och inte invänta den fjärde generationens kärnkraftverk.



    Ja, att diskutera saker två olika förhållanden bredvid varandra ser säkert väldigt komiskt ut för dig. Det är väl ungefär som att föreställa sig ett 4-dimensionellt objekt där du sitter.

    Igen, Equinor och den norska staten gör precis som de vill.

    Det är inte bara oklart för mig jag undrar vad det har med något att göra överhuvudtaget. Vilka är det som funderar på att investera i vindkraft/kärnkraft och hur är det relevant till det vi diskuterat?

    Är att gömma sig för verkligheten vi står inför i Sverige i och med Rysslands aggressioner ett vist råd? Det är kul att se er båda fullkomligt gissa er till vad jag reagerar på. Svart bälte i förutfattade meningar men det är sen gammalt.

    Hur skjuter vi oss i foten just nu, klyban? Vi använder nämligen inte fjärde generationens reaktorer idag och funktionsmässigt går det alldeles utmärkt. Du var ju så mån om energibristen för bara några dagar sedan men kärnkraft duger väl helt enkelt inte, då kan det liksom vara, eller något, hur du nu resonerar.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-04-16 20:20:16 följande:

    Som alltid, inte lönsamt nog är inget argumentet att inte bygga vid Doggers och kommer aldrig bli för dig heller.


    Och vi står kvar vid exakt samma punkt som första gången du skrev den och att det argumentet saknar betydelse för allt.


    Det mest komiska är väl att andra energikällor är än mindre lönsamma, och dessa är okey.
    Undra vad den selektiviteten beror på, inte grundat i nått sakligt argumentation, den saken är helt klar.


    Det har aldrig varit mitt argument att det inte ska byggas vindkraftverk vid Doggers så du har absolut rätt. Låt polletten trilla ner någon gång, det är inte svårt att skilja åsikter från krav och förbud. Prova. Försök. Ta all tid du behöver.

    Japp, vi har inte rört oss ur fläcken.

    Nej, vattenkraft är vår billigaste energikälla. Inte heller har jag påstått att vindkraft per se är olönsam utan det beror givetvis från fall till fall - precis som med allting annat.

    Det är bisarrt att se någon diskutera i sådana här längder och som fortfarande tror att jag är emot vindkraft.

    - Öj, du är inte 100% positiv till ALLA vindkraftverksprojekt så du måste vara 100% negativ till ALL vindkraft! Höhö, vad svartvit du är!

    Liksom come on, dude.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-04-17 12:52:42 följande:

    Ja, det finns inget argument att det inte är lönsamt nog och har aldrig funnits.
    Och om lönsamheten är låg, så betyder ju det att du är emot kärnkraftverk också, att du pratar om vatten nu är en gåta då den saknar relevans här i denna diskussion.

    Om du lägger orden i munnen på mig, så är det inte jag som säger nått,utan bara du som säger.
    Men det visste du redan om, så man blir lite frågande till varför du lutar dig emot diskussionstekniker.


     


    Och ja, när man argumenterar emot med irrelevanta argument, så ser jag inget annat än att du emot.
    För varför annars diskutera så mycket emot med inga argument?
    Du förstår ju också att det är udda och icke fungerande.


     


    Men jag antar efter alla dina inlägg att du välkomnar ett vindkraftbygge på Doggers och om de passerar alla sina åtagande för bygget.
    För det msåte vara enda svaret nu då, men antar det är nått nytt irrelevant vi ska ta hänsyn till, kanske att rotorbladen måste skäras med diamantverktyg, vad nu det har med saken och göra.
    För i dessa rants så är det helt galna saker som helt saknar betydelse för allt med bygget och ingen som någon annan behöver fundera på mer än företaget som bygger.


    I min mening, efter dagar av diskurs, besitter du inte språklig kompetens nog för att debattera skriftligt på svenska.

    Det här är bara slöseri med tid då du antingen spelar dum eller helt enkelt fyller i sådant som du inte förstår av språket med eget påhitt. Och som meningsmotståndare spelar det ingen roll vilket som stämmer.

    Tråkigt.
  • Digestive
    Rataxes skrev 2022-04-17 13:15:12 följande:
    R1/R2 producerade el dygnet runt, oavsett väder och vind, för 18 öre/kWh...
    Behöver inte sägas mer.
    Ok, ja, det låter allt annat än dyrt. Men för att få det så billigt så behöver säkerligen finnas många förutsättningar som sitter på plats och de, som du är inne på när man läser vidare, behöver säkerligen väldigt förutsägbara spelregler över större tidsutrymmen.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?